11 Nisan 2019

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. Prof. Dr. Reyhan Çeliker



Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler. 
Prof. Dr. Reyhan Çeliker

Fizik Tedavide Antropometrik Ölçümler Prof. Dr. Reyhan Çeliker

2 Antropoloji nedir?

3 Antropoloji İnsanı, biyolojik yapısını, bedensel özelliklerini, kültürel yapısını, sosyal davranışlarını inceleyen bilim dalıdır.

4 Sosyal Antropoloji: Kültürleri, insanlar arası etkileşimleri ele alır. Medikal Antropoloji: İnsan davranışlarındaki biyolojik ve sosyokültürel özelliklerin hastalık ve sağlık üzerine etkisini araştırır.

5 Antropometri Fiziksel antropolojide kullanılan ve insan vücudunun belirli özelliklerini inceleyip, standartları belirleyen yöntemdir. Kişinin ağırlığını, vücut ölçülerini, gücünü ve hareket sınırlarını belirli noktaları esas alarak ölçer. Kişilerin birbirleri ile karşılaştırılmasını sağlar.

7 Sağlık alanında kullanımı İnsan vücudunun bileşimini, orantılarını ve tipini ortaya koyar. Kemik, adale ve yağ dokusu ölçümleri yapılır. Ucuz ve invaziv olmayan bir yöntemdir. Her yaşta kullanılabilir.

8 Sağlık alanında kullanımı Gebelik, yenidoğan, çocukluk, adolesan, erişkin ve yaşlıları takipte kullanılır. Özellikle çocuk ve gençlerde beslenme, büyüme, gelişme ve hastalık risklerinin belirlenmesinde yararlıdır. Ölçümler cinsiyete, ırka, sosyal, kültürel ve ekonomik düzeye göre farklılık gösterir.

9 Sağlık alanında kullanımı Ciltaltı yağ dokusunun Hipertansiyon, Diabet, Kalp hastalıkları, Safra kesesi taşları, Artrit ve Bazı kanser formları ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

10 Kurallar Bütün ölçümler vücudun sağ tarafından yapılmalıdır. Hasta uygun pozisyonda fakat gevşemiş olmalıdır. Ölçümler 2 kez yapılmalıdır. Temel noktalar dikkatle belirlenmelidir. Ödem gibi ölçümü etkileyecek faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

12 Antropometrik Ölçümler Vücut ağırlığı, boy Beden Kitle İndeksi (BMI) Ağırlık/boyxboy Kg/m2

15 BMI 18.4 altı AZ KİLOLU NORMAL FAZLA KİLOLU OBEZ CİDDİ OBEZ
 40.0 üstü MORBİD OBEZ

17 Antropometrik Ölçümler Persentil Bireyin referans dağılım üzerinde bulunduğu yüzdeyi gösterir.

19 Antropometrik Ölçümler DSÖ toplum taramalarında hangi yaşta hangi ölçümlerin kullanılması gerektiğini belirlemiştir.

20 Çevre ölçümleri Baş: Yenidoğan ve infantta Oksipital çıkıntı ve kaşların üzerinden ölçülür.

21 Çevre ölçümleri Boyun: Erişkin Larinksin hemen altından ölçülür.

22 Çevre ölçümleri Omuz: Çocuk, erişkin Akromion altından, deltoidlerin en belirgin bölgesinden ayakta, kollar yanda dururken ölçülür.

23 Çevre ölçümleri Kol: Gebe, çocuk, erişkin ve yaşlıda Bisepsin en geniş kısmından ölçülür.

24 Kol çevresi Kemik, kas ve yağ dokusu hakkında fikir verir. Protein ve enerji rezervlerindeki artış ve azalışı vücut ağırlığına oranla daha iyi yansıtır.

25 Çevre ölçümleri Önkol: Çocuk, erişkin Önkolun en geniş bölgesinden ölçülür.

26 Çevre ölçümleri Göğüs: Yenidoğan, erişkin Ayakta, kollar abduksiyonda iken ölçülür. 4. kosta seviyesinden, arkada skapula alt ucundan geçerek ölçülür.

27 Çevre ölçümleri Karın (bel): Erişkin ve yaşlı Umblikus hizasından, yanlarda subkostal bölgeden ayakta, kollar yana açıkken ölçülür.

28 Bel çevresi Kadınlarda 80 cm Erkeklerde 94 cm üzerinde ise Karında yağ depoları artmıştır. Metabolizmanın bozulduğunu gösterir. Kalp ve damar hastalığı riski artar.

29 Çevre ölçümleri Kalça: Erişkin ve yaşlı Önde simfizis pubis, arkada gluteal bölgenin en çıkıntılı kısmından ölçülür.

30 Çevre ölçümleri Baldır: Gebe ve yaşlı Gastroknemiusun en geniş kısmından ölçülür.

31 Deri kıvrım kalınlığı Triseps Adolesan, erişkin, yaşlı Subskapular Gebe, adolesan, yaşlı Uyluk Gebe Ayrıca pektoral, orta aksiller, biseps, abdominal ve bacaktan ölçülebilir.

35 Çap ölçümleri Kaliper kullanılarak, belirli kemik çıkıntılar arasından ölçülür. Omuz, biakromial, dirsek, el bilek Biiliak, bitrokanterik, diz, ayak bilek

36 Uzunluk ölçümleri Üst ekstremite Kol: Akromiondan orta parmak ucuna Ön kol: Olekranondan radial stiloide El: Radial stiloidden 3. parmak ucuna Kulaç: Kollar yere paralel açılmışken, orta parmaktan diğer el orta parmağa kadar ölçülür. Boy konusunda bilgi verir.

37 Uzunluk ölçümleri Alt ekstremite: SIAS ile medial malleol arası veya umblikus ile medial malleol arası Uyluk: Patella üst ucundan inguinal ligamente Bacak: Tibial platodan tabana Ayak: Topuktan en uzun parmağa

40 SONUÇ Antropometri, insan vücudunun bileşimini, orantılarını ve tipini değerlendiren, evrensel olarak kabul gören ucuz ve basit bir yöntemdir. Çocuklarda büyümenin takip edilmesini sağlar. Tüm yaşlarda bireylerin ve toplumun sağlık durumunu yansıtır.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...