ANNE BABA HAKKI
Peygamberimiz (s.a.v.) in dişleri şehid edildiği zaman kaldığı mağara (Uhud dağı)
Allah (c.c.) izniyle Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) in ve Sadatların bereketiyle Bu bölümde Kitablarda meşhur “Kırk Hadis” olarak geçen, hadislerine başlıyacağım. İnşaallah elimden geldiği kadar siz okuyucularıma yararlı olmaya çalışacağım.
Sevgilerimle…
Fuad Yusufoğlu
Hadis-i şerifler;
Söz, haber, yeni şey anlamlarına gelen hadis (çoğulu ehâdis), terim olarak, Hazret-i Peygamber (s.a.v.) in söz, fiil ve takrirleridir. Bu tanıma göre hadis, sünnetle eş anlamlıdır. Bazı hadisçiler, sahaba ve tabiun sözlerini de hadis kavramına dahil etmişlerdir. Bu tanıma göre hadis, “haber” ve “eser” ile anlamdaş olur.
Hadisler, delil değeri açısından; Sahih, hasen ve zayıf; kaynağı açısından merfû, mevkuf ve maktû; senet sayısı açısından, mütevatir, meşhur ve âhâd (aziz, garip); senedinin muttasıl olup olmaması açısından, müsned (mesul), muttasıl, munkatı, Mu’dal, mürsel, muallak, muanan, müennen, müdelles kısımlarına ayrılır.
Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları (Dini kavramlar sözlüğü)
رِ ضَي ا لرَّ بَّ فيِ رِ ضَي ا لْوَ ا لِدِ و سَخَطُ ا لرَّ بَّ فيِ سَخَط ا لْوَ ا لِدِ
Meal’i:
Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
-“Allah’ın rızası, anne babanın rızasındadır. Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir.”
Tirmizi
Rivayet olunduğuna göre Cenabı Hak (c.c.) Musa Aleyhisselam’a şöyle hitab etmiştir;
-“Ey Musa! Anne babasına iyilik yapıp da bana âsi gelen kimseyi, iyi olarak yazarım, fakat anne babasına karşı gelip de bana itaat eden kimseyi ise âsi olarakkayd ederim.”
Kalblerin keşfi (İmam-i Ğazali)
Allah-u Teâla hazretleri bizleri ve sizleri ebeveynlerine karşı gelmeyen onların hakkını eda eden kullarından eylesin. AMİN…
Fuad Yusufoğlu