Tahinin Faydaları Nelerdir?

Pekmezin Uyumlu Eşlikçisi Tahin

Tamamen doğal bir besin maddesi olan tahin özellikle kış aylarında vücut direncini yükseltmesi ve hastalıklara karşı koruyucu görevi ile sofraların baş tacıdır. Türk kültüründe özellikle sabah kahvaltılarında, kek, börek, çörek, meze, salata ve bazı yemeklerin soslarında kullanılan tahin genel sağlık üzerine olumlu etkileri ile de dikkat çekici bir besindir. Ayrıca tahinden yapılan ve geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir yere sahip olan tahin helvası da lezzeti ve enerji verici içeriği ile en sık tüketilen tahin ürünlerinden biridir.
Tahin neyle yenir denilince ilk akla gelen besin maddesi ise pekmezdir. Tahinin kendine has aromasını tatlandıran pekmez, tahin pekmezi olarak kahvaltıların şifa kaynağıdır. Türk mutfağında binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan tahin pekmez kalori içeriği yüksek olan ve geleneksel Türk damak tadına hitap eden vazgeçilmez tatlılardan biridir. Vücuda enerji verme konusunda uzmanlaşan tahin pekmez kış aylarında rastlanılan soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve hastalık sürecinde vücudu mikroplara karşı destekler.
Özellikle okul çağındaki çocukların gereksinim duyduğu enerjiyi karşılamada en sağlıklı yiyeceklerden biri olan tahin içeriği ile çocukların iskelet ve kas sistemlerinin gelişimlerinde de önemli rol oynar. Aynı zamanda tahin bal ile de birlikte kahvaltılarda sevilerek tüketilir.

Tahin Nedir?

Tahinin ham maddesi susamdır. Simitlerin, çöreklerin üzerini süsleyen çıtır çıtır lezzetiyle damaklarda kalıcı bir aroma bırakan susam, susam bitkisinin tohumudur. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen susam bitkisi 30-125 santimetre boy aralığına sahiptir. Narin ve tüylü bir gövdeye sahip olan susam bitkisinin tohumları %60 oranında yağ ve %25 oranında protein içerir.
Tahinin yağlı olmasına susam tohumunun yüksek orandaki yağ miktarı neden olur. Susam bitkisinin güzel renkli çiçekleri iyice büyüyüp olgunlaştığında tohumlar verir. Susam bitkisinin tohumlarından elde edilen tahin protein ve yağ içeriği ile besleyici değere sahip önemli bir yiyecek maddesidir.

Tahin Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Kış kahvaltılarının vazgeçilmez besini olan tahinin 100 gramı 634 kalori ve 60 gram yağ içermektedir. Susamdaki yağ bitkisel kaynaklı bir yağ olduğundan dolayı doymamış yağ asitleri içerir. Kolesterol içermeyen tahinin 100 gramında 35 gram protein, 87,7 miligram kalsiyum, 6 gram demir, 1 miligram B1 ve 4,5 miligram niasin içerir. Ayrıca E vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve fosfor da içeren tahin antioksidan yapısı ile oldukça sağlıklı besinler arasında yerini alıyor.

Besin değeri oldukça yüksek olan tahin bozulur mu?

Tahin çeşitleri güneş almayan ve serin bir yerde ağzı hava almayacak bir şekilde saklanmalıdır. Aksi takdirde bakteriler tarafından kolayca bozulur.

Tahin Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini destekleyerek vücut direncini arttırır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır.
  • Yüksek oranda enerji içeren tahin, kaybedilen enerjinin kolayca yerine konmasını sağlayarak zindelik ve canlılık verir.
  • Kalsiyum açısından zengindir ve özellikle büyüme çağındaki çocukları kemik gelişimi ve güçlenmesinde önemli rol oynar. Kemik erimesi gibi ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
  • Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
  • İçeriğinde yer alan E vitamini nedeniyle cilde uygulanan tahin maskesi, ciltteki kırışıklıkların giderilmesine ve cildin parlak ışıl ışıl görünmesine faydalıdır. 1 tatlı kaşığı tahin kullanılarak hazırlanan tahin cilt maskesi cildin nem oranının dengeler.
  • Antioksidan içeriği nedeniyle kanser hücrelerinin oluşumunu engeller oluşan hücrelerin vücuda etkisini azaltır.
  • Ağır metallerin vücutta yarattığı hasarlara karşı vücudu korur.
  • Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli fonksiyonları vardır.
  • Tahinden yapılan ve en sık tüketilen Türk tatlılarından biri olan tahin helvasının faydaları da benzer özellikler göstermektedir. Ancak tahin helva kalori açısından zengin olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir.

Tahin Neye İyi Gelir?

Tahin yararları ile insan sağlığı üzerinde etkili bir besin maddesidir.
Özellikle kış günlerinde sıklıkla tüketilen tahin tansiyonu yükseltir mi? Tahinin içeriğinde yar alan magnezyum minerali, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir ve kalp krizi riskine iyi gelir.
Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip olan tahin anne sütünü arttırır mı? Emziren annelerin belirli bir ölçüyü aşmamak üzere günde 1-2 yemek kaşığı tahin tüketmeleri sütlerini arttırır.
Tahin gaz yapar mı? Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını destekleyen tahin midede ve bağırsaklarda biriken gazları sökücü özellik gösterir ve gaz sancılarına iyi gelir.
Tahin basura iyi gelir mi? Yüksek E vitamini içeriğine sahip olan tahin damarların gevşemesini sağlayarak basur üzerinde olumlu etki gösterir.
Tahin ile zayıflama mümkündür. 1 su bardağı sıcak süt, 1 tatlı kaşığı tahin ve 1 tatlı kaşığı toz tarçın kullanılarak hazırlanan karışım aç karnına tüketildiğinde iştah kontrolü sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur. Tahin diyeti ile vücudun yağ yakım hızı arttırılabilir.

Tahin Yapımı – Nasıl Yapılır?

İyice büyüyerek olgunlaşan susam bitkisinin yaprakları sararıp kahverengi hale geldiğinde susam bitkisi özel makinelerle toplanarak tahin yapılışı için ilk adım atılır.
Toplanan susam tohumları tuzlu suyun içerisinde yaklaşık 10-12 saat bekletilir. Tuzlu suyun içinde bekleyen susam tohumlarının kabukları ayrılarak suyun yüzeyine çıkar. Kabuklarından ayrılan susamlar yabancı maddelerden ayırt edilmek üzere elekten geçirilir. Elekten geçirilen susam tohumları özel olarak tasarlanan makineler içinde kurutulur. Bu işlem ile susam tanelerindeki tuz ve su arındırılır.
Daha sonra susam tohumları özel makineler içine alınarak kavrulur. Kavrulma işlemi ile tahin yağı açığa çıkar. Tahin değirmeni ile kavrulan susamlar ezilir. Ezilen susamlar koyu kıvamlı ve yağlı bir sıvıya dönüşür. Koyu renkli bu sıvı bizim tahin olarak bildiğimiz şifa kaynağı bir sıvıdır.

Tahin FiyatıNe Kadar?

Ülkemizde tahin üretimi özellikle Antalya, Burdur, Isparta ve çevre illerde yoğun olarak yapılır.
Doğal ve yüksek lif kaynağında sahip olan tahinin satışı büyük alışveriş merkezlerinde, aktarlarda, organik besin ve şifalı ürünler satan dükkânlarda ve internet üzerinden yapılmaktadır.
Markasına göre tahin fiyatları değişmektedir. Ortalama olarak 1 kilogram tahinin fiyatı 12 lira ile 45 lira arasında değişiklik gösterir.

Tahin ile Taçlanan Leziz Tarifler

1) Sabah Kahvaltısı ve Çay Keyfinin Aranılan Lezzeti

Maya kullanılarak hazırlanan tahinli çörek mis gibi kokusu ve ağızda dağılan muhteşem lezzeti ile sabah kahvaltılarınızı ve çay saatlerinizi keyifli anlara dönüştürür. Tahinli Çörek

2) Tahin ve Cevizin Muhteşem Uyumu

İkindi çay keyfinize farklı bir aroma getiren helva tadında tahinli kurabiye ile cevizin muhteşem uyumu damaklarınızda şenlik havası estirir. Helva Tadında Tahinli Kurabiye

3) Çıtır çıtır Ruloların Tahinle Muhteşem Dansı

Çay saatlerinize yeni bir anlam yüklemenize neden olarak tahinli çıtır rulolar muhteşem lezzeti ve rulo görünümü ile hem çocuklarınızın hem de sisin kalbini çalar. Tahinli Çıtır Rulolar

4) Tahin ve Kek Krallığının Muhteşem Lezzeti

Susamlar ile etrafı süslenen kekin tahin ile buluşmasından doğan tahinli kek, kendine has aroması ve pratik yapımı ile çay saatlerinizi renklendirir. Tahinli Kek

Tarif: Tahinli Kek

5) Tahinin En Fındık Hali

Kırılmış fındık, tereyağı, tahin ve vanilya çubuğu kullanılarak hazırlanan tahinli fındıklı un kurabiyesi daha ilk lokmasında ağızda dağılan lezzeti ile vazgeçilmez sunumlarınızdan biri olur. Tahinli Fındıklı Un Kurabiyesi

6) Tahinin Pekmez ile Helva Kıvamlı buluşması

Aşinası olduğunuz tahin pekmezin helva kıvamındaki lezzeti gerek sabah kahvaltılarınız gerekse çay saatleriniz için sağlıklı bir alternatiftir. Helva Tadında Tahinli Pekmezli Tatlı

7) Şimdi Çay Saatleriniz Daha Tahinli

İlk lokmanızda sıcak lezzetini ve muhteşem aromasını damaklarınızda hissedeceğiniz tahinli kurabiye ile çay saatlerinizi tatlı ve gevrek bir şölene dönüştürebilirsiniz. Tahinli Kurabiye

8) Efsane Geri Döndü: Tahinli Pide

Maya kullanılarak hazırlanan tahinli pide hazır pastane yapımı tahinli pide ürünlerini aratmaz. Kolay ve pratik yapımı ile çay saatlerinizin ve kahvaltılarınızın en sağlıklı lezzeti tahinli pide misafirlerinizin de beğenisini kazanır. Tahinli Kapalı Pide

Tahin Zayıflatır Mı, Diyette Yenir Mi?

  • Antik Yunan tıbbında ilaç ve türevlerinde malzeme olarak kullanılan tahinin günümüzde de şifa amaçlı pek çok toplumda kullanıldığı bilinir.
  • Hem tek başına hem de sos olarak kullanılabilen tahin, sağlık açısından çok faydalıdır.
  • Tüm dünyada sevilerek tüketilen tahinden, tatlıdan tuzluya kadar geniş bir yelpazede yemekler yapılır.
  • Diyette karaciğer yemek yerine tahine yer vermek, daha yüksek seviyede çinko, fito-sterol ve demir içeren bir besine sahip olmak demektir.
  • Metabolizma faaliyetlerini hızlandıran özellikleri ile vücudun refah düzeyini arttıran tahin ile kolesterol oranını düzenleyerek daha güvenilir bir diyet programı uygulayabilirsiniz.
  • Tahinini taze bir ürün olarak tüketerek kalori ve yağ içeriğini net olarak takip edebilirsiniz.
  • Kilo verme diyeti uygularken düzenli olarak tahin yemek isterseniz, hedef kiloya ulaşmanıza yardımcı olmak için bazı önlemler almanız gerekebilir. Özellikle tahini tatlılar ile birleştirerek değil de salata sosu olarak tercih ederseniz, marul ve diğer bileşenlerle birlikte zayıflarken beslenmeyi sağlayıcı özellikler gösterdiği görülür.
  • Yağ yakımını hızlandıran omega 3 içeriği sayesinde kilo vermeye yardım eder. Bitkisel protein içerdiği için vücutta yağ yakımını kolaylaştırır. Uzun süre tokluk hissi vermesi ve çabuk doymayı sağladığı için diyetlerde yeterli oranda kullanılması zayıflamaya fayda sağlayabilir.
  • Özellikle tahin şekeri yükseltir mi, diye merak edenler için doğru tüketim şeklinin bilinmesi önerilir. Zira tatlı gıdaların diyabet hastalarının şekerini yükselttiği bir gerçektir.
  • %54 oranında içerisinde yağ bulunan tahin, şeker hastaları için kilo aldırıcı bir tehlikeye dönüşebilir. Bunun yanında; kalsiyum, demir, protein, A, B vitaminleri, mineral ve niasin gibi besin öğeleri ile diyabetli hastayı sağlıklı bir vücuda kavuşturacak etkilere de neden olabilir.
  • Tamamen doğru zamanda ölçülü tüketim yapılması ile kişiye hem hastalıkta hem diyette fayda sağlayacak tahinin kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekir.

Tahin ile Hazırlayabileceğiniz 5 Leziz Diyet Tarif

Vücudu daha dirençli ve güçlü tutan tahin, diyet döneminde ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlaması nedeni ile diyetlerde tercih edilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren çinko, demir, bakır ve selenyum mineralleri bakımından zengin olan tahin sayesinde sindirim sistemi aktiviteleri de düzene girer.
İçerdiği doğal yağ ile kabızlığın önüne geçen tahin ile mide fonksiyonları rahatlar ve tüketilen besinlerden maksimum fayda sağlanır. Özellikle doğum sonrası annelerin sütünü arttırırken zayıflatan en özel besinlerden biri olması ile fındık ve fıstık ezmesinden farklı bir konumdadır. Kurabiye, tatlı ve kek yaparken faydalanacağınız tahin besin değerleri ile daha besleyici ve lezzetli öğünler yapabilirsiniz.

1) Bağımlılık Yapan Tahinli Fit Sufle

Tatlı krizine girenler için harika bir lezzet sunan tahinli sufle ile diyet yaparken nefsinizi de mutlu etmeye devam edebilirsiniz. Kolayca pişirilen sufleyi yemeklerden sonra tüketerek günlük şeker ihtiyacınızı en doğal yollardan karşılayabilirsiniz. Tahinli Fit Sufle

2) Diyet Tahinli Kurabiye (Unsuz Şekersiz)

İçerisinde karbonhidrata yer vermeyen diyet tahinli kurabiye ile çay saatlerinizi daha keyifli geçirebilirsiniz. Kilo problemi olanların ağzına bir şeyler atma ihtiyacını gideren kurabiye, hem farklı bir lezzet hem de pek çok besin değeri taşıdığı için beğeni ile tüketilir. Tahinli Kurabiye (Unsuz, Şekersiz)

3) Lezzeti Enfes Tahinli Fit Kek

Diyette canınız çikolata çektiğinde çikolata yemek yerine tahini fit kek yiyerek hem lezzeti hem de kilonuzu kontrol edebilirsiniz. Misafirleriniz için dahi yapabileceğiniz enfes lezzeti, herkesin beğeneceğinden emin olabilirsiniz. Tahinli Fit Kek

4) En Hızlı ve En Pratik İlave Yağsız – Şekersiz Tahinli Pekmezli Kek

Diyet yaparken besleyici değerlere önem verenler için faydalı bir tarif olan yağsız ve şekersiz keki tahin ile tatlandırabilirsiniz. Hem tok tutan hem de enerji veren kek, kahvaltısız güne başlayanlar için iyi bir tercih olabilir. İlave Yağsız – Şekersiz Tahin Pekmezli Kek

5) Tam Bir Şifa Deposu Hurmalı Tahinli Puding

Hem görseli hem de lezzeti ile şahane olan hurmalı tahinli puding ile yeni bir lezzete sahip olabilirsiniz. Özellikle kan şekerini düzenleyen, dinç ve diri olmanıza yardımcı olan puding sayesinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Hurmalı Tahinli Puding
Tahin ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.