07 Mayıs 2018

Altın Oran Nerelerde Kullanılır

Altın Oran Nerelerde Kullanılır

Altın oran, genel olarak bir bütünün onu oluşturan parçaları ile arasındaki uyumu yansıttığı için estetik cerrahi, tıp, sanat, mimari, teknik, bilim gibi bir çok farklı alanda yararlanılan sayısal ve geometrik değerler bütünüdür. Temel olarak iki parçanın rakamsal ve ya şekilsel açıdan toplamının bir sonraki parçayı oluşturması prensibine dayanır. Bu prensiple uyumlu Fibonacci dizini altın orana verilebilecek en iyi örneklerden biridir. Bu sayısal dizilime göre art arda gelen iki sayı toplandığında bir sonraki sayının kendisini vermelidir. Örneğin; 2, 3, 5, 8, 13, 21 gibi. Bu şekilde ilerleyen bir sıralamada ortaya çıkan fark her zaman 1,618'dir ve bu fark altın oran olarak değerlendirilir. 

Altın oran nerelerde kullanılır?

İlk olarak Mısırlılar tarafından Piramitlerin yapımında kullanıldığı düşünülen altın oran daha sonraları Yunanlılar tarafından Antik Dönem heykellerinin yapımında kullanılmıştır. Keops Piramidi incelendiğinde zeminde yer alan kare büyüklüğünde bir daire çizildiğinde bu dairenin piramidin yandan bakıldığında oluşan üçgen ile aynı büyüklükte olduğu farkedilecektir. Yunanlılarda ise tanrı heykellerinin daha gerçekçi olabilmesi için vücut parçalarının aralarındaki farklar için altın oran benzeri bir parametreden yararlanılmıştır. Rönesans döneminde tabloların gerçeğe daha yakın olabilmesi için başta "altın oran" tabirini ilk kullanan kişi Leonardo da Vinci başta olmak üzere bir çok sanatçı eserlerinde altın orandan yararlanmıştır. Hem sanatsal hem de teknik açıdan 

Rönesans Dönemi'nin en bilinen eserlerinden biri olan Vitruvius Adamı altın oranı net bir şekilde açıklayan ilk eserlerden biridir aynı zamanda. Kolları kapalı ve açık olmak üzere iç içe geçmiş iki ayrı şekilde çizilen çıplak bir adamın doğa ve şekillerle olan uyumu, kendi uzuvları arasındaki oranları vurgulayan bu çizim oranlar kanunu ya da insanın oranları olarak da bilinmektedir. Zaman içerisinde matematik ve geometriye de dahil olan bu oran Fibonacci Dizini, Kepler Üçgeni gibi sayısal değerlerde, geometrik şekillerde de görülmeye başlanmıştır. Her ne kadar İtalyan matematikçi Fibonacci'nin bu dizilimi oluştururken altın oran farkı olarak bilinen 1,618 sayısından haberdar olup, olmadığı tam anlamıyla bilinmese.de bugün artık altın oran densiğinde ilk akla gelen keşiflerden biri Fibonacci dizinidir.
Altın Oran Nerelerde Kullanılır

Kepler üçgeni de aynı büyüklükteki iki üçgenin birleştirilmesiyle oluşan diğer üçgenin birebir büyüklükte başka bir üçgenle birleşerek bir sonraki üçgeni oluşturması kuralına dayanır. Bu durum üçgenlerin uç noktalarının içten dışa birleştirilmesiyle birlikfe bize altın oranın önemli bir simgesi olan spiral şeklini verir. Aynı mantıkla oluşturulmuş altın dikdörtgen, beşgen ve yıldız şekilleri de mevcuttur. Örneğin; Pentagram olarak anılan, içinden çizgiler geçen yıldız biçimi altın oranla uyumlu olmakla birlikte bir çok inanışta kutsal olarak kabul edilmekte, uğur getirdiğine inanılmaktadır. Altın dikdörtgen de tıpkı Kepler üçgenindeki prensiplere uygun oluşturulmuş bir diğer geometrik şekildir. 

Bunların dışında özellikle yüzdeki dengeli görüntüyü oluşturan detaylarda da altın oran mevcuttur. Örneğin; Dudak çizgisinin bittiği noktalarla göz bebekleri aynı çizgiden geçtiğinde ve oluşan bu karenin tam ortasında burun ucu yer aldığında bu durum estetik açıdan dengeli bir görüntüyü ve altın oranı ifade eder. Aynı şekilde insan vücusunun çeşitli bölgelerinde de yine bu orana benzer oranlar bulunmaktadır. Parmak boğumlarında, el ve kollarda, bacaklarda, baş ve omuz kısmında altın oranlar söz konusudur. 

Ayrıca uzay boşluğunda, DNA'da, papatya, eğrelti otu gibi bitkilerde, salyangoz, tavşan gibi havyanlarda da altın oranı yansıtan detaylar mevcuttur. Doğanın güzellik ve estetik ölçütü olarak bilinen bu oran hayvan kabuklarında, mikrobik canlılar da dahi görülürken doğada çeşitli canlılarda ve alanlarda rastlanan spiral şekli insanlar tarafından çok farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Örneğin; altın orana uygun bir spiral şeklinin merkezi fotoğrafçılıkta merceğin asıl merkezi olarak kabul edilmektedir.  Altın oran endüstriyel tasarım açısından da önemli bir değerdir. Ev gereçlerinden, otomotiv sektörüne kadar pek çok farklı alanda modern bir görünüm elde etmek için kullanılan kıvrım ve eğimler için bu orandan yararlanılır. 

Keşfedildiği dönemlerden itibaren sırasıyla mimari, sanat, matematik ve geometri, tıp, farklı bilim dalları, inançlar ve daha pek çok alanda kullanılan, yararlanılan altın oran günümüzde de değerini yitirmemiş, hala bir çok alanda faydalanılan "ilahi oran" olarak da tanımlanan bir değerdir. 

Altın Oran Nasıl Hesaplanır

Altın oran nasıl hesaplanır, konusunun geçmişine bakmak gerekirse Eski Mısırlı ve Yunanlıların keşfettiği, mimari ve sanatta kullanılan, en verimli matematiksel verileri verdiğine inanılan ve bir bütünün parçaları arasında rahatlıkla gözlemlenebilen sayısal bir oran bağıntısıdır. Altın Oran'a göre, bir doğru parçasının uygun biçimde iki eşit parçaya bölünmesi gereken durumlarda, parçanın bölünmesi tam olarak hesaplanmalı, küçük parçanın büyük parçaya olan oranı ile büyük parçanın tüm doğruya olan oranıyla eşit olmalıdır.

İnsan Vücudunda Altın Oranın Hesaplaması
Altın oran değerlerine uyumlu ve vücudun değişik boşluklarındaki uygun ideal orantı olarak hesaplanmaktadır. Matematik ve fizikte ezelden beri var olan altın oranın hesabının ne zaman keşfedildiği tarih kaynaklarında tam olarak bilinmemektedir. Yalnızca her zaman yeniden keşfedilebilirliği söylenmektedir. Vücudumuzda altın oranıyla hesaplanan boşlukların oranlarına örnek vermemiz gerekirse;

  • Omuz hizasından başucuna kadar olan mesafe; kafa boyundaki mesafe,
  • Parmak uçları- dirsek arası, el bileği- dirsek arasındaki mesafe,
  • Göbek- başucu arası mesafe- omuz hizasından başucuna kadar olan mesafe,
  • Göbek- diz arası, diz ayakucu arasındaki mesafe
olarak belirtilmektedir.
İnsan Yüzündeki Altın Oranı Nasıl Hesaplanmaktadır?
Bilim adamları ve sanatkârların ortak görüşle özel hesaplamalarla belirttikleri insan yüzünde de altın oran hesaplamaları mevcuttur.
Altın Oran Nasıl Hesaplanır

Bu hesaplamalar ideal insan yüzü temel alınarak hesaplanır ve ortak görüş olarak kabul edilir.
Ağız yapısında iki dişin birbirine olan mesafesi altın oranla hesaplanmaktadır. Diş hekimlerinin bu altın oranı bilerek diş yapısına yapılacak protez diş vs. gibi yapıları hesaplanmasında yardımcı olmaktadır. Çene yapısında ön iki dişin toplamının oranı diğer dişlerinin boylarının oranıyla bağlantısını vermektedir.
İnsanın vücudunun tamamında altın oranla hesaplanabilecek bölgelere örnek vermemiz gerekirse;
  • Ağız boyu- Burun genişliği altın oranını,
  • Yüz boyu- Yüzün genişliği altın oranını,
  • Burun genişliği- Burun delikleri altın oranını,
  • Dudak- kaşların birleşim yeri arası- Burun boyu altın oranını,
  • Göz bebekleri arası- kaşlar arası altın oranını vermektedir.
Elinizi havaya kaldırdığınızda parmak boyuna baktığınızda, parmakların elinize olan altın oranını gözlemleyebilirsiniz. Parmaklarınızda bulunan üç boğumdaki bir boğumun mesafesinin diğer boğumlara olan oranı da altın oranı vermektedir. Yalnız bu hesaplama başparmak dışındaki parmaklar için geçerlidir. Ve yine elinizdeki serçe parmakla, başparmak boylarının altın orana sabit olduğunu görebilirsiniz.
Tüm bu hesaplamalar belirtildiği üzere normal insan standartlarındaki ölçümlere dayalı olarak tespit edilmektedir. Normal insan metabolizmasından farklı olarak dünyaya gelen bireylerin vücut ölçüleri standart dışındadır ve altın oranla hesaplanmamaktadır.

Altın Oran Hesaplama

Altın Oran Hesaplama; Eski Mısırlı ve Yunanlıların keşfettiği, mimari ve sanatta kullanılan en verimli matematiksel değerleri verdiğine inanılan ve bir bütünün parçaları arasında kolaylıkla görülebilen sayısal bir oran bağıntısıdır. Altın orana göre, bir doğru parçasının iki eşit parçaya bölünmesi gereken durumlarda parçanın bölünmesi tam olarak ayarlanmalı, küçük parçanın, büyük parçaya olan oranıyla büyük parçanın tüm doğruya olan oranı eşit olmalıdır.
İnsan Vücudunda Altın Oran Hesaplama,
  •  Omuz hizasından başucuna kadar olan mesafe;kafa uzunluğu mesafe,
  •  Parmak uçları-dirsek arası, el bileği-dirsek arası mesafe,
  •  Göbek-başucu arası mesafe-omuz hizasından başucuna kadar olan mesafe,
  •  Göbek-diz arası, diz ayakucu arasındaki mesafe olarak hesaplanır.
İnsanın vücudunun tamamında altın oranla hesaplanan bölgelere örnek:
  • Ağız boyu-burun genişliği altın oranı.
  • Yüz boyu-yüzün genişliği altın oranı.
  • Burun genişliği- burun delikleri altın oranı.<
    Altın Oran Hesaplama
  • Dudak- kaşların birleşim yeri arası -burun boyu altın oranı.
  • Göz bebekleri arası-kaşlar arası altın oranını verir.
Altın oran hesaplama;

Elimizi havaya kaldırıp parmak boyuna baktığımız zaman, parmakların elimize olan altın oranını gözlemleyebiliriz. Parmaklarımızda bulunan 3 boğumdan her birinin mesafesi diğer boğumlara olan altın oranını verir. Yalnız bu hesaplama baş parmak dışındaki parmaklar için geçerlidir. Yaradan insan oğlunu öyle güzel bir uyum içinde yaratmış ki elimizdeki serçe parmakla, baş parmağın boylarının altın orana sabit olduğunu görebiliriz. Tüm bu hesaplamalar normal insan metabolizması için geçerlidir. Nadiren de olsa normal insan metabolizmasından farkı olarak dünyaya gelen insanlar için geçerli değildir. Yüce yaradan insan oğlunu ve kainattaki tüm varlıkları çok güzel bir uyum içinde  yaratmıştır. Altın oran insanlarda olduğu gibi bitkilerde de çok muntazam bir şekilde kullanmıştır.

Altın Oran Hesaplama

Altın Oran Hesaplama; Eski Mısırlı ve Yunanlıların keşfettiği, mimari ve sanatta kullanılan en verimli matematiksel değerleri verdiğine inanılan ve bir bütünün parçaları arasında kolaylıkla görülebilen sayısal bir oran bağıntısıdır. Altın orana göre, bir doğru parçasının iki eşit parçaya bölünmesi gereken durumlarda parçanın bölünmesi tam olarak ayarlanmalı, küçük parçanın, büyük parçaya olan oranıyla büyük parçanın tüm doğruya olan oranı eşit olmalıdır.
İnsan Vücudunda Altın Oran Hesaplama,
  •  Omuz hizasından başucuna kadar olan mesafe;kafa uzunluğu mesafe,
  •  Parmak uçları-dirsek arası, el bileği-dirsek arası mesafe,
  •  Göbek-başucu arası mesafe-omuz hizasından başucuna kadar olan mesafe,
  •  Göbek-diz arası, diz ayakucu arasındaki mesafe olarak hesaplanır.
İnsanın vücudunun tamamında altın oranla hesaplanan bölgelere örnek:
  • Ağız boyu-burun genişliği altın oranı.
  • Yüz boyu-yüzün genişliği altın oranı.
  • Burun genişliği- burun delikleri altın oranı.<
    Altın Oran Hesaplama
  • Dudak- kaşların birleşim yeri arası -burun boyu altın oranı.
  • Göz bebekleri arası-kaşlar arası altın oranını verir.
Altın oran hesaplama;

Elimizi havaya kaldırıp parmak boyuna baktığımız zaman, parmakların elimize olan altın oranını gözlemleyebiliriz. Parmaklarımızda bulunan 3 boğumdan her birinin mesafesi diğer boğumlara olan altın oranını verir. Yalnız bu hesaplama baş parmak dışındaki parmaklar için geçerlidir. Yaradan insan oğlunu öyle güzel bir uyum içinde yaratmış ki elimizdeki serçe parmakla, baş parmağın boylarının altın orana sabit olduğunu görebiliriz. Tüm bu hesaplamalar normal insan metabolizması için geçerlidir. Nadiren de olsa normal insan metabolizmasından farkı olarak dünyaya gelen insanlar için geçerli değildir. Yüce yaradan insan oğlunu ve kainattaki tüm varlıkları çok güzel bir uyum içinde  yaratmıştır. Altın oran insanlarda olduğu gibi bitkilerde de çok muntazam bir şekilde kullanmıştır.

Dünyanın Altın Oran Noktası

Dünyanın altın oran noktası, Dünyanın altın oranı merkezi Mekke'dir bu iddia güçlü bir iddia olduğu kadar bilimsel açıdan çok kuvvetli delillere sahiptir. İnsanlar dini inanış ve kabullerden ziyade bilimsel veriler ve ispat istemektedirler. Dünyanın altın oranı matematik ve sanat alanında, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen uyum açısından etkin boyutları verdiği düşünülen geometrik ve sayısal bir oranla bağlantısı olduğu bilinir. Eski çağlarda mısırlılar ve yunanlılar tarafından sanatta ve mimaride kullanılan bu altın oranı uygun biçimde bölünmek istenilen bir doğru parçasının uygun şekilde iki parçaya ayırmak gerektiğinde kullanılır. Bu doğru öyle bir noktadan bölünmelidir ki büyük parçanın küçük parçaya oranı bütün doğru oranına eşit olmalıdır. Bu oran doğal olan ve gözümüze mükemmel görülen her şeyde karşımıza çıkmaktadır. İşte bu oran pi (n) sayısı gibi irrasyonel sayı olmakla birlikte ondalık sistemde yazılışı 1,618033...'tür bu oranın kısa hali ise "(1+V5)2'dir. İnsan vücudunun hemen hemen her yerinde altın oranı bulunur. İnsan vücudundaki parmak boğumları buna en güzel örnektir. İnsanların kalp atışlarında DNA'nın en ve boy oranlarında bu oran mevcuttur. Göze güzel görünen kişilerin vücutları yüzleri daima altın oranına uyar. Altın oranın tarihte ilk ne zaman ilk ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmemektedir. Lakin tarih boyunca bir çok defa yeniden keşfedilmiş olasılığı yüksektir. Mısırlılar Keops Piramidinin tasarımında pi oranın ve altın oranını kullanmışlardır. Eserlerinde sürekli olarak bu orana bağlı kalan Leonardo Da Vinci mükemmeli yakalamıştır. Bu oranı sürekli kullanan Leonardo Da Vinci altın oran cetvelini icat etmiştir.

Dünyanın altın oran noktası Mekke, Mekke şehrinin kuzey kutup noktasına olan uzaklığı (7.631,68 km) ile güney kutup noktasın olan uzaklığının (12.348.32 km) oranı tam olarak 1.618 sayısını verir. Bu oran altın oranıdır. Ayrıca günümüzde tüm dünyanın ortak yer belirleme yeri olan enlem boylam haritasına göre Mekke'nin gün dönümü çizgisini doğu uzaklığı ile batı uzaklığı birbirine altın oranını vermektedir. Günümüzdeki tüm harita sistemlerinde bu nokta Mekke şehri sınırlarına çıkmaz. Kabeyi içine alan Mescid-i Haram bölgesi içerisinde kalır. Bunu sizde Google Earth programı ile hesap makinesi yardımıyla kendiniz test edebilirsiniz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki deniz yerine karaya düşümü açısından Dünyanın altın oran noktası Mekke'dir.
Dünyanın Altın Oran Noktası

İslam dininin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de Mekke'nin kutsallığından bahseden tek bir ayet bulunur. Bu ayet Al-i İmran suresi 96. ayet'tir. Ayet toplam 47 harften oluşmakta ve sadece tek bir yerinde Mekke ismi geçmektedir. Bu kelime dahil ayetin başından itibaren 96 harf vardır. İşlem yapıldığında altın oranı ortaya çıkar. 1 harf eksik veya fazla olsa bu oran oluşmaz. Kur'an-ı Kerim'de geçen bu oran tesadüf olamaz. Dünyada yaşayan en küçük yapılardan biri olan DNA'da, insan uzuvlarında, deniz kabuklarında saymakla bitiremeyeceğimiz en küçük varlıktan en büyük varlığa kadar altın oran görülür. 

Mantıklı düşünmek gerekirse tarih boyunca milyarlarca insanın yöneldiği bu noktanın kordinatlarınında bir oranı yansıtmasını akla uzak olmaması gerekir. Hatları ley bakımından incelemek gerekirse ley hatları denilen pozitif enerji akım hatlarının üzerinden halan yoğun şekil araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar neticesinde dünyanın bedeni içindeki pozitif enerji hatlarının kesiştiği enerji santrali gibi yayın yaptığı en önemli noktanın Kabe ve bunun uzantısı içerisinde olan Arafat dağı bilimsel olarak tespit edilmiştir. Bu enerji hatlarının bu noktada kesişmesi sonucunda öyle bir pozitif enerji ortaya çıkmaktadır ki Mescid'i Haram bölgesine giden insanlarım beyinleri etkilenip muazzam derecede güçlü bir faaliyet içerisine girmektedir. Peygamber efendimizin bir hadisinde: "Başka yerlerde sadece fiillerinizden mes'ulsünüz, Harem'i şerifte ise düşüncelerinizden mes'ul olursunuz. Müslüman alimler bunu şöyle açıklamaktadır. Harami şerifte beynin aldığı güçlü enerji sebebiyle düşünceleri dahi fiill düzeyindeki bir güçle ruha yüklemesi gösterilmelidir. Başka bir örnek vermek gerekir ise Peygamber (s.a.v) Medine'ye geldiğinde herkes kendi evinde kalması için teklifte bulunur. Hz. Muhammed (s.a.v) kendisi yer seçimini devesine bırakır. Deve serbest bırakılır, bırakılmaz Eyüp sultan hazretlerinin evinin önünde durur. Peygamber efendimiz (s.a.v) sahabenin evinde kalmaya karar verir. Her kez normal olarak Peygamber efendimizin kimseyi kırmamak için yaptığını düşünür. Aslında işin gerçeği pozitif enerji titreşimlerini en iyi algılayan hayvanların başında gelen devenin bölgede en yüksek pozitif akımını bulması için bırakılmış olması gerçeğidir. Bilimsel ve inanç odaklı her nasıl düşünülecek olursa olsun her hesaplama dünyanın altın oran noktası Mekke olduğunu işaret etmektedir. 

Tasarımda Altın Oran

Tasarımda altın oran, tasarımda esasında tek birşey demek değil. Nedenini buradan öğrenebilirsiniz. Zanaat, yapı ve dizayn dünyasında, altın oran çok fazla önemli şöhret kazanmıştır. Le Corbusier ve Salvador Dalí benzeri önemli adlar çalışmalarında altın oranı kullanmıştır. Giza Piramitleri, Parthenon, Michelangelo tabloları, Mona Lisa, ve hatta Apple logosunun bile bu sayıyı ihtiva ettiği söyleniyor. 

Tasarımda altın oran mizanpajın hazırlanmasında önemli kolaylık ve yaratıcılık sağlamaktadır. Tasarımda tespit edecek ve estetik onay edilen sayfa orantıları Altın Oran'a yönelik belirlenir. Yatay ve dikey çizgiler sistemi altın oran mizanpaj kısmında sayfa düzenine uyumlu ve uygun format seçiminde de yardımcıdır. Altın Oranın anlam edilmesi amaçlı kullanılan simge, Fi' dir. 

Neden Altın Oran? 
İlk defa Öklid'in Elementler adlı eserinde 2300 sene öncesinde tarif edilmiş durumda olan kavramın özgün tanımı şöyle: Tek minik sayı, tek önemli sayıya oranlanıyor ve çıkan netice, önemli sayının, bu 2 sayının toplamına oranına eşdeğer çıkıyorsa, bu 2 sayı altın oranda onay edilir. Bu koşulu imkanı sunan ölçüt genelde 1,6180 olarak yazılıyor.  Altın oran her vakit belli bir süre yoksun çıkmaktadır. Yalın tek Türkçe ile yorumlamak gerekirse, elinizde 2 nesne var diyelim (ya da tek tek nesne var da onu 2 nesneye ayırabiliyorsunuz, aynı altın dikdörtgende meydana geldiği benzeri) ve yukarıdaki matematik işlemini mahaline getirirseniz ve bir,6180 değerine ulaşırsanız, 2 nesnenin altın oran içerisinde olduğuna kanı getirilir. Matematik işlemini yaptığınızda altın oran 1,6180 değil, 1.6180339887… biçiminde devam etmektedir, başka bir deyişle ondalık rakamlar sonsuza gidiyor. Tasarımda altın oran gerçek sözlü ve sözlü anlatım yapan, düşüncelerini açık aktaran, dizayn ve görüntü yeterliliğine sahip, sistemli düşünmek, kendini yenileyebilen özellikte olması gerekiyor. 

Grafik Tasarımda Gestalt ve Görüntüyü İdrak 
Gestalt felsefesini bilmek grafik tasarımcıya amaç kitlenin idrak boyutuna yönelik dizayn üretebilmek bakımından kımetli bilgiler sunar.
Tasarımda Altın Oran

İnsan gözünün biçimi ve uyumu grup ve ilişkilendirme niteliğine sahiptir. Benzer birim personel çeşitli biçimde tertip ederek farklı tek anlam anlam edebilir. 
Gestalt teorisinin basit prensipleri: 
Görsel tek imajın parçaları, çeşitli bileşkenler model analiz edebilir ve değerlendirilebilir 
Görsel tek imajın tamamı onun parçalarının toplamından çeşitli ve ek olarak kapsamlıdır 
Grafik Dizayn ve İletişim 
Grafik dizayn, iletişim kurma yerine sanatsal ifadelendirmeleri kullanır ve bilimden, bilgiden yararlanır. Grafik dizayn çerçevesinde anlam edilecek bütün çalışmalar, tasarımlar estetik kıymetler civarı, işlevsel bağlamda da ele alınmak durumundadır. Bu bağlamda grafik tasarımın alanında üretilecek çalışmalar, etkin kontakt kurma niteliğine sahip olmalıdır. 
Grafik Dizayn ve Reklam 
Grafik dizayn ve reklam yaratıcı dünyanın kapılarını açarak markaya güç katan etkenler içinde önce sırada buluntümör. Grafik dizayn çerçevesinde bilhassa tanıtım reklam bağlamında yapılmış durumda olan bütün çalışmalar, işlevsel olmak durumundadır. Ve tek o civarı da estetik olmalıdır. Buna bağlı olarak içerisinde yaratıcılığı barındırır.  
Reklamda Amaç Kitle 
Reklam, amaç aldığı tüketici kitlesi üstünde tespit edecek tek etki yaratarak bu kitlenin düşünme ve alışkanlıklarını etkilemek yoluyla satın almaya yönlendirir. Reklamda slogan kuvvetli olmalıdır. Tasarımda altın oran başarıya giden yöntemde ayak izidir. Dizayn ne civarı yaratıcı olursa olsun, önemli fikre sahip olsa da, gerçek yayım arabayı, başka bir deyişle doğru kitle iletişim aracı seçilmeli ve sonuç gerçek tüketiciye ulaştırılmazsa hiçbir işe yaramaz. 

Altin Oran

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...