25 Eylül 2018

VATAN ŞARKISI



VATAN ŞARKISI
VATAN ŞARKISI
Âmâlimiz efkârımız ikbâl-i vatandır Serhadimize kal’a bizim hâk-i bedendir Osmanlılarız ziynetimiz kanlı kefendir Gavgâda şehâdetle bütün kâm alırız biz Osmanlılarız can verir nâm alırız biz. Kan ile kılıçtır görünen bayrağımızda Can korkusu geçmez ovamızda, dağımızda Her gûşede bir şir yatar toprağımızda Gavgâda şehâdetle bütün kâm alırız biz Osmanlılarız can verir nâm alırız biz. Osmanlı adı her duyana lerze-resândır Ecdâdımızın heybeti ma'rûf-u cihândır Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır Gavgâda şehâdetle bütün kâm alırız biz Osmanlılarız can verir nâm alırız biz. Top patlasın ateşleri etrafa saçılsın Cennet kapusu can veren ihvâna açılsın Dünyada ne bulduk ki ölümden de kaçılsın Gavgâda şehâdetle bütün kâm alırız biz Osmanlılarız can verir nâm alırız biz.
Namık Kemal ( 1840 - 1888 )
- Vatan yahut Silistre'den -
- Âmâl: emeller - Efkâr: fikirler - İkbâl: baht açıklığı  - Kâm almak: muradına ermek - Serhad: hudut, sınır - Kal'a: kale - Hâk-ı beden: vücut toprağı - Gavgâ: kavga, çekişme - Kûşe: köşe - Şîr: aslan - Ecdâd: şanlı atalarımız - Lerze-resân: titreten - Ma'rûf-u cihân : Bütün cihanın bildiği - İhvân: kardeşler (burada şehitler anlamında)

Şizofreninin ortaya çıkmasında plasentanın rolü


Şizofreninin ortaya çıkmasında plasentanın rolü

05HAZ
Şizofreni, akut aşamada düşünce ve algılamayı derinden etkileyen ağır psikolojik bir bozukluktur. Birçok hastada dış dünya ile bağ kopmuş, kişilik yıkıntıya uğramıştır. Çok yönlü bir görünüme sahip olan bu hastalığın dünyada görülme sıklığı yaklaşık %1’dir.
Hastalığın multifaktöriyel sebeplerden kaynaklanması ve bunların mekanizmalarının tam olarak bilinmemesi hastalığın tedavisi konusunda etkili bir yöntem geliştirmeyi güçleştirmektedir. Bu yüzden hastalıkla mücadelede etkili bir tedavi metodunun olduğu pek söylenemez. Mevcut ilaçlar bazı hastaların semptomlarını kısmen azaltırken bazılarında pek etkili olmaz.
Hastalarda sıklıkla rastlanan rahatsızlıklar: Hastalarda gerçeklik kaybı, sanrılar, hezeyanlar, düşünce ve duygusal dünyada rahatsızlıklar görülür. Bilinç farkındalığı ve entelektüel yetenek genellikle bozulmaz, ancak belirli bilişsel problemler zamanla gelişebilir.
Şizofreni hastalarında görülen semptomlara genel bir bakış
Hezeyanlar: Gerçekle bağlantıyı kaybetme
  1. Paranoya: Bir gizli servis tarafından takip edildiğine inanma
  2. Delüzyonlar: Televizyonda gördüğü bir haber spikerinin, bir konuşmacının veya bir politikacının ona şifreli mesajlar gönderdiğine inanma
  3. Megalomani: Dahi olduğuna veya tanrıdan mesaj aldığına inanma.
Halüsinasyonlar: Olmayan şeyleri duyma ve görme
  1. Akustik halüsinasyonlar: Aleyhine olduğuna inandığı çeşitli sesleri duyma.
  2. Optik halüsinasyonlar: Olmayan kişileri görme
  3. Koku ve lezzet halüsinasyonları: Diğer insanların fark etmediği kötü kokuları ve tatları algılama
  4. Vücut Halüsinasyonları: Vücudunda elektrik akımının aktığını hissetme
Biçimsel düşünce bozukluğu: Birbiriyle bağlantısız şeyleri düşünme
  1. Tutarsız ve mantıksız konuşma
  2. Sorulara alakasız cevaplar verme
  3. Aniden konuşma dizisini kaybetme
  4. Kelimeleri birbiriyle birleştirme veya yeni sözcükler(neologisms) üretme
  5. Düşünmede yavaşlama veya hızlanma
Ego bozuklukları: Kendini ve çevreyi birbirinden ayırt edememe
  1. Derealizasyon: Çevrenin yabancı ve gerçek dışı görünmesi
  2. Duyarsızlaşma: Vücut bütünlüğünü farklı görme. Örneğin bir organının başka birine ait olduğuna inanma
  3. Düşünce yayılımı: Düşüncelerini başka insanlara aktarabileceğine inanma
  4. Düşünce yoksunluğu: Yüksek bir gücün kendi düşüncelerine hakim olduğuna inanma
  5. Düşünce meditasyonu: Düşüncelerinin kendisine yabancı bir güç tarafından “implante edildiğine” inanma
Etkilenme bozuklukları: Duygusal ve zihinsel yaşamda bozukluklar
  1. Duyguları sadece sınırlı ölçüde algılama.
  2. Kendini depresif hissetme
  3. Üzgün olsa bile gülme (parathimi)
  4. Kendi hakkında çelişkili ve kararsız duygulara sahip olma
  5. Agresif ve gergin olma
Psikomotor bozukluklar: Hareket ve irade bozuklukları
  1. Belirli bir şeyi yapmak isteme ama bir türlü karar verememe (abulia)
  2. Belirli hareket kalıplarını sürekli tekrarlama. Örneğin, omuzlarını defalarca yukarı çekme (stereotip)
  3. Donup kalmış bir yüz ifadesi veya hiç hareket etmeme, hiç konuşmama (stupor)
Hastalık erkek ve kadınlarda aşağı yukarı benzer özellikler gösterir. İlk belirtiler erkeklerde genellikle 15-25, kadınlarda ise 20-35 yaşları arasında ortaya çıkar. Not: Hastalıktan etkilenen kadınların yaklaşık % 20’sinin 40 yaşından sonra hastalığa yakalandığı yapılan istatikler arasında.
Şizofreni çeşitleri
Şizofreni tipleri arasında geçişkenlik oldukça sık görülen bir durumdur. Hastalar zaman zaman tüm şizofreni tiplerinin özelliklerini aynı anda gösterebilirler. Bu yüzden aşağıdaki şizofreni tipleri arasından kesin bir çizgi olduğunu söylemek çoğu zaman mümkün olmayabilir.
  1. Paranoyak şizofreni : En yaygın görülen şizofreni tipidir. Hastalarda hezeyan, halüsinasyon ve ego bozuklukları görülür.
  2. Katatonik şizofreni: Heyecan, herhangi bir pozisyonda uzun süre kalma, çevreye karşı tepkisizlik, konuşma ve beslenme bozukluğu tipik özelliklerdir.
  3. Hebefrenik şizofreni: Ender görülen tehlikeli bir şizofreni tipidir. Hastalar öfke, saldırganlık, kendi kendine ve alakasız konularda konuşma, kendi kendine gülme, yalnız kalma eğilimi, kendi kendine zarar verme, umuma açık yerlerde soyunma gibi oldukça aykırı tutumlar sergilerler
  4. Farklılaşmamış şizofreni: Belirtiler karışıktır. Diğer şizofreni türlerinde rastlanılan özelliklerin bazıları veya tamamı farklılaşmamış şizofreni tipinde görülür.
  5. Rezidüel şizofreni: Şizofreni nin en hafif tipidir denebilir. Toplumdan uzaklaşma veya mantıksız düşünme çok sık görülen bulgular arasında olsa da semptomlar oldukça az ve hafiftir. Sanrılar çok fazla görülmez.
Şizofreni nedenleri
Şu ana kadar hastalığın sebepleri konusunda birçok araştırma yapıldı, bu araştırmalardan birçok bulgu elde edildi ve bulgulara dayanarak birçok hipotez üretildi ama bunların hastalığın ortaya çıkmasında sebep mi sonuç mu olduğu halâ tam olarak net değil.
Hastalığın ortaya çıkmasında genetik, çevresel, biyografik ve daha birçok farklı faktörlerin rol oynadığı tahmin ediliyor. Bu faktörlerin hepsine burada yer vermek teknik olarak mümkün olmadığı için sadece birkaç tanesine kısaca değinerek esas konuya, yani 28 mayıs’ta Nature Medicine dergisi yayınlanan Şizofreni nin ortaya çıkmasında Plasentanın rolü konulu araştırmaya geçelim.
Genetik nedenler
Yapılan araştırmalar eğer ailede şizofreni vakası varsa aile bireylerinin hastalık konusunda risk altında olduğunu ama bunun tek başına belirleyici olmadığını gösteriyor. Yüzlerce hatta binlerce çevresel faktörün genler üzerinde nasıl bir etki yaptığı henüz tam olarak bilinmiyor.(1)
Aynı genetik hata deneklerin bir kısmını hasta yaparken bir kısmını yapmıyor: 2007 yılında Cardiff Üniversitesi araştırmacıları 38 ülkede 900.000 kişinin toplanmış verilerini incelediler ve bunlardan 37.000 şizofreni hastası ile 113,000 sağlık kişinin gen analizini yaptılar. Sonuç olarak bulgular umut verici olmasına rağmen hastalık hakkındaki muamma halâ devam ediyor.
Araştırmada hastalıkla ilgili olduğundan şüphelenilen 108 genetik bölge tespit edildi. Bunların bir kısmı beyninde antipsikotik maddelere karşı sinyali kontrol eden bölgeler olduğu biliniyor. (Antipsikotik maddeler ya da diğer adıyla Nöroleptik ilaçlar başta şizofreni olmak üzere birçok psikolojik hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlardır.)
C4 geninde bulunan bir varyasyon: Yaklaşık 29.000 şizofreni hastasının yüzde 27’sinin C4 geninde riskli bir varyant bulundu ama aynı riskli varyasyon 36.000 kontrol grubunun yüzde 22’sinde bulunmasına rağmen bu kişilerde şizofreni vakasına rastlanmadı.
Şizofreniye sebep olduğu düşünülen aday genler
Şizofreni genetiği ile ilgili yapılan son çalışmalarda 6 aday gen dikkat çekiyor. Şimdi kısaca bu 6 gene ve fonksiyonlarına bir göz atalım.
  1. Disbindin geni (DTNBP1): 6. kromozomun 6p22.3 bölgesinde yer alan bu gen beynin serebellum ve hipokampus bölgesindeki postsinaptik yapılarda bulunur. Şizofreni hastalarında bu genin aktivitesinin baskılanarak önemli bir Nörotransmitter olan Glutamat üretimini nin azaldığı biliniyor. (Glutamat: Bir sinir hücresinden diğer hücrelerine sinyal olarak gönderilen kimyasallardır)
  2. Neuregulin 1 geni (NRG-1): 8. kromozom 8p21 bölgesinde bulunur. NRG-1 geni çok büyük bir gendir ve 15’ten fazla protein kodlar. Bu genin 6 değişik gen üzerinde düzenleyici (regülatör) görevi vardır. Şizofrenlerde, NRG-1 genindeki bir mutasyonun, ErbB4 adındaki bir reseptörde değişikliklere yol açarak şizofreni riskini artırdığını dair işaretler var. (2)
  3. DISC1 geni: 1. kromozom üzerinde bulunan ve nöronal göç süreçlerinden sorumlu bir gendir. Şizofreni hastalığı bulunan bir ailenin fertlerinde DISC1 geninden kopan iki parçanın 1. ve 11. kromozoma integre olduğu (translokasyon) tespit edildi. Kopan bu iki parça bir taraftan 1. ve 11. kromozomdaki gen dengesinin bozulmasına sebep olurken diğer taraftan asıl görevi olan nöronal göçte aksamalara sebep olduğu belirlendi. DISC1 geninde meydana gelen bu translokasyonun muhtemelen şizofreniyi tetiklediği tahmin ediliyor. (3)
  4. DAOA geni: 13. kromozomun 13q22 bölgesinde yer alır ve beynin kaudat nükleus ve amigdalabölgelerinde aktiftir. Genin kodladığı DAO (D-amino asit oksidaz) adındaki protein beyinde bir dizi zincirleme reaksiyonun başlamasına komut verir. Çeşitli çalışmalar DAOA genindeki bazı noktasal mutasyonlar ile şizofreni arasında ilişki olduğunu işaret ediyor. (Not: DAOA geni NRG-1 ve DISC 1 genine göre daha zayıf bir aday. (4)
  5. COMT geni: 22. kromozomun 22q11 bölgesinde bulunur. COMT, katekolaminlerin metabolizmasında önemli rol oynar. Başka bir ifade ile katekolamin, iki sinir hücresinin birleşme noktalarındaki sinaptik yarıkta dopamini, homovanillik asiti ve metoksirimramini parçalar. COMT geninin S-COMT ve MB-COMT iki değişik formu vardır. Şizofreni hastalarında bu iki formda iki mutasyon olduğu tespit edildi. Bu mutasyonlar, S-COMT formunun 108., MB-COMT formunun 158.kodonunda yer almaktadır. Bu iki değişiklik metionin yerine valins entezlenmesine yol açıyor. Amino asit düzeyinde medana gelen bu değişiklik Termal Stabiliteyi yükselterek dopaminin parçalanmasına sebep olur. Yapılan çalışmalar her ne kadar valin varyantı ile şizofreni riskinin artması arasında ilişki olduğunu gösterse de bu hipotez bilim çevrelerinde halâ şüphe ile karşılanıyor.(5)
  6. RSG4 geni: Bu gen 1. kromozomun 1q22 bölgesinde yer alır ve bu gende bulunan bir mutasyon Dopaminerjik(dopamine yanıt veren), Serotoninerjik(serotonine yanıt veren) ve Glutamerik(glutamine yanıt veren) nöronların aktivitesini negatif etkiler. Olumsuz durumdan etkilenen sinir hücrelerinin şizofreni ile ilgisi olduğu tahmin ediliyor.
DTNBP1 ve NRG1 genleri bahsedilen tüm aday genler içerisinde en umut verici genlerdir. Ancak, yapılan diğer araştırmalarda çok sayıda başka aday genlerin olduğundan da bahsedilmektedir.
Biyokimyasal nedenler
Beyin, karmaşık metabolik süreçlerin oluştuğu milyarlarca sinir hücresinden oluşur. Bu metabolik süreçlere bir dizi kimyasal maddeler (haberci maddeler) iştirak eder. Beyinde bu habercilerin dengesizliği bilgi işlemede bir takım aksaklıkara yol açarak şizofreniye neden olduğu düşünülüyor.
Şizofrenik bozukluklara sebep olduğu bilinen en önemli kimyasallardan biri Dopamindir. Ayrıca son zamanlarda yapılan araştırmalar başka bir haberci madde olan Glutamat’ın da hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığını düşündürüyor. Her iki maddenin de hastalığın ortaya çıkmasında sebep mi sonuç mu olduğu tam olarak bilinmiyor. (6)(7)(8)(9)(10)
Beyin yapısındaki değişikliklerden kaynaklanan nedenler
Bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pozitron emisyon tomografisi (PET), tek foton emisyon bilgisayarlı tomografi (SPECT) gibi beyinde yapılan farklı görüntüleme çalışmaları şizofreni hastalarının beyininin duygusal davranışlardan sorumlu bölgesinde (limbik sistemde) birtakım yapısal farklılıklar olduğunu gösteriyor. Yine bu tekniklerden elde edilen bulgular hastaların beyninin bu bölgesinde sinir sayısın daha az olduğunu gösteriyor. Tabii bunların da sebep mi, sonuç mu olduğu tam olarak bilinmiyor. (11)(12)
Toksik faktörler
Güçlü bilinç değiştirici özelliğe sahip olan, beynin işlevlerini değiştiren, algıda ruh hâlinde ve davranışta geçici değişikliklere neden olan, merkezi sinir sistemini derinden etkileyen, keyif veya tedavi amacıyla kullanılan alkol, amfetamin, kokain ve fensiklidin gibi psikotropik maddelerin genetik yatkınlık ile birlikte şizofreniyi tetikleyebileğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. (13)(14)
Şizofreni ortaya çıkmasında plasentanın rolü
Baltimor üniversitesi Beyin Gelişimi Enstitüsü’nden Daniel Weinberger ekibinin yapmış olduğu bir araştırma, annenin doğum öncesi yaşamış olduğu stres ile genetik yatkınlığın birlikte şizofreninin ortaya çıkmasında rol oynayabileceğini gösteriyor.
Beş kat daha yüksek risk
Daniel Weinberger ekibi, ABD, Avrupa ve Asya’dan 2,038 şizofreni hastası ile 762 sağlıklı kişinin katıldığı araştırmada deneklerin genetik analizlerini yaptılar. Genetik analizlerin yanı sıra hamileliğin seyri, doğum sırası ve doğum sonrası komplikasyonlar da kaydettiler.
Sonuç : Çıkan sonuçlar hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörlerin tek başına etkili olmadığını, eğer annede Prenatal Komplikasyonlar (hamilelikte komplikasyonlar) varsa genetik faktörün etkili olduğunu ve riski beş kat arttığını gösteriyor.(15)
Strese bağlı olarak artan gen aktivitesi
Plasenta, gebeliğin yaklaşık üçüncü ayında oluşumunu tamamlayan hem fetüse hem de anneye ait bir oluşumdur. Plasenta nın bir ucu anneye diğer ucu ise fetüse yapışıktır ve anne ile bebek arasından direk bağlantıyı sağlar
Eğer anne genetik olarak şizofreni riski taşıyorsa ve stresli bir hamilelik geciriyorsa Plasenta dokusunda bulunan ve şizofreniden sorumlu genler stresin etkisi ile fazla çalışmaya başlıyor. Stresin şiddetinin artması gen aktivitesinin de artmasına sebep oluyor. Bu aktivite eğer anne erkek çocuğa hamile ise daha da artıyor
Genler ve çevre arasındaki ilişki
Plasenta, anne ve çocuk arasındaki ana arayüzdür ve uzun zamandır stresin plasenta üzerinde etkilerinin olduğu biliniyor.
Bu araştırma, çevresel faktörlerin gen aktivitesini artırarak şizofreniyi tetiklediğini gösteren bir başka örnek. Ve ayrıca şizofreninin neden erkeklerde kadınlara göre daha yaygın olduğuna açıklık getiriyor. Ancak gen aktivitesinin artmasının beyin gelişimini nasıl değiştirdiği henüz bilinmiyor.
Bir görüş: Bu araştırmanın sonuçları bize muhtemel bir şizofren vakasını tahmin etme konusunda yol gösterecek ve rahim içi şartları düzenleyerek olası riski minimize etmeye olanak sağlayabilir. !!!

Koç Burcu erkeği yıldıznamesi



Koç Burcu  erkeği yıldıznamesi
 Yürürken azimli cesaretli ve emin adımlar atarlar. 
Merttirler. Fakat hoyratça davrandıkları da olur. 
Çabuk kızarlar, fakat bu kızgınlıkları çabuk geçer.... 
Yürürken azimli cesaretli ve emin adımlar atarlar. 
Merttirler. Fakat hoyratça davrandıkları da olur. 
Çabuk kızarlar, fakat bu kızgınlıkları çabuk geçer. 
Zekidirler. Her şeyi çabuk öğrenirler. 
Çalışmaktan bıkmazlar. Çalışkandırlar. 
Daima haklı olanı müdafaa ederler. 
Yalan söylemezler, yalancıyı da sevmezler. 
Çok inatçılardır. 
Zevk ve eğlenceye de düşkündürler. 
Kolay hüküm altına alınamazlar. 
Baskı altında yaşamayı sevmezler. 
Haksızlar karşısında isyan ederler. 
Çocukken çok yaramaz olurlar. 
Gençlikleri çok hareketli geçerler. 
Yaşlandıkça sakinleşirler. 
Hayatları çalışmakla geçer.
Tembelliği sevmezler. 
Kendilerine çok güvenirler. 
Bunun için de hemen hemen her giriştikleri işte muvaffak olurlar. 
İyi kalpli ve merhametlidirler. 
Yardım etmeyi ve yardımlaşmayı severler. 
Bunun için de her kes tarafından sevilirler. 
Hile yapmayı sevmezler. 
Hilekarlardan ve iki yüzlülerden nefret ederler. 
Mesuliyet altına girmekten çekinmezler. 
Talihleri her zaman yardımcıdır. 
Fakat yine de kendi hataları yüzünden, kendi işlerini yine kendileri bozarlar. Çünkü, çok sabırsızdırlar. 
En büyük hataları beklemeyi bilmemeleridir. 
Bela ve dertlere karşı çok dayanıklıdırlar. 
Hayatları bazen zenginlik bazen de fakirlik içinde geçer. 
Doğum günlerinde yıldızlarının açılarına göre üç vasıfa ayrılırlar.
Birinci vasıf ( 21-30 Mart ) Her türlü kötülük ve zorluklara karşı dayanıklıdırlar. Herkes tarafından sevilirler, o da herkesi sever. Eğlenceye düşkündürler. Halkla olan münasebetlerinde bazen şanslı değildirler. Onlar için yabancılar akrabalarında daha hayırlıdır. Hayatta tek istedikleri çevrelerine faydalı olmaktır. Azim ve cesaretleri sayesinde her işlerinde muvaffak olurlar. Akıllıdırlar, anlayışlıdırlar. Fakat layık olmayanlara bile iyilik etmeyi severler. Dostlarını düşmanlarından ayırt etmeyi bilemezler. Mali durumları bir kararda durmaz bazen zengin bazen de fakir olurlar. Sağlık durumları da mali durumları gibi istikrarlı değildir. Bazen hasta bazen çok sağlıklı olurlar. Hasta oldukları zaman kederli, sağlıklı oldukları zaman da çok neşelidirler. Baş ağrısı mide ve böbrek rahatsızlıkları ile kalplerinden şikayetleri vardır. Yüz veya başlarında meydana gelebilecek yara ve çıbanlara karşı çok dikkat etmeleri gerekir. İleriki yaşlarında kalp hastası ve felç olmaları muhtemeldir.
Yemek yemeyi çok severler bu yüzden de mide hastalıklarından kurtulamazlar. Sıkı perhiz yapmaları ve ara sıra müshil kullanmaları gerekir. Çünkü hazımsızlık, baş ağrılarının kan ve deri hastalıklarının sebebi olabilir. Bu hastalıklarda mizaçlarına tesir eder. Sihir, büyü, cin veya insan kötülüklerinden hasılı her türlü dert ve musibetten korunmak için şifa ayetlerini okumayı adet edinmelidirler. Bu ayetleri okurken öd ağacı ve cavi yakıp tütsülemek faydalıdır. Ayrıca şifa ayetlerini temiz bir kağıda yazıp bu suyu içmekte de çok büyük fayda vardır. Yıldızınızla ahenk içinde olmak ve dolayısıyla işlerinizde başarılı olmak istiyorsanız kırmızı elbiseler giymenizde ve yakut veya elmas kullanmanızda yarar vardır. Cesaret ve atılganlık isteyen mesleklerde başarılı olabilirsiniz. Asker, politikacı, kimyager ve cerrahlık mesleklerinde muvaffak olabileceğiniz gibi bunlara benzeyen işlerde de muvaffak olabilirsiniz.
İkinci vasıf ( 31 Mart – 9 Nisan ) Sert ve cüretli bakışları vardır. Kadınlarla pek iyi geçinemezler haklarında çok dedikodu yapılır. Akrabalarından olan bir kadınla münakaşa ve kavga etme tehlikesi vardır. Düşmanlarının çoğu kadınlardır. Kadınlar yüzünden çok zahmet çekerler. Kadınların yaptıkları büyü ve sihirlerden veya çevresindekilerin hakkında çevirdikleri dolaplardan ve üzücü dedikodulardan çok tesir altında kalabilirler, fakat sonunda Allah C.C. izni ile rahat ve refaha kavuşurlar. Her türlü bela ve musibetlerden korunmak için safran, gül suyu ve miskle temiz bir kağıda, kendilerine ait yıldız saatinin mesud bir diliminde, yıldızlarının özel duasını yazdırıp, üzerinde taşımasında çok büyük fayda fardır. Biiznillahi Teala her türlü bela ve kötülüklerden korunur ve dileğine kavuşur. Bu tarihler arasında doğan erkekler mide ve böbrek hastalıklarına istidatlıdırlar. Yaşlandıkları zaman felç olma ihtimalleri de vardır. Bunun için sıhhatlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Sarı ve kahverengi elbiseler giymek, elmas yahut yakut taşlı yüzük taşımak yıldızınızla ahenk içerisinde olmanızı sağlar. İyi bir idareci, tüccar, kuyumcu ve bunlara benzeyen mesleklerde muvaffak olurlar.
Üçüncü Vasıf ( 10 – 20 Nisan ) Hayatları boyunca mal ve para kaybına uğramalarına rağmen bu gibi durumlar pek üzülmemeleri gerekir. Çünkü insanlar gidene yerinmez ve gelene de sevinmezlerse hayatta daha mesut olabilirler. Münasebeti bulunduğu ve çok sevdiği birinin bir başka şehre veya yabancı bir memlekete gitme ihtimali vardır. Ayrıca çok sevdiği bir şeyi kaybedip, bundan çok üzülmesi de mümkündür. Ancak üzülmesinin sonu refah ve selamettir. Her kes tarafından sevilir. Bir fitne veya fesat sebebiyle dostlarıyla düşman olma tehlikesi vardır. Ayrıca sırrını herkese söylemekten de sakınmalıdır. Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur. “Biri ile olan dostluğunuzun bir gün düşmanlığa dönebileceğini göz önüne alarak, mahcup olacağınız söz ve davranışlardan sakınınız. Dostlarınızla olan münasebetlerinizde de, o düşmanlığın bir gün dostluğa dönüşebileceğini düşünerek sözlerinizi ve davranışlarınızı ona göre ayarlayınız.” Mide ve böbrek hastalıklarına istidatlıdırlar. İleri yaşlarda da felç olmaları ihtimali vardır. Bunun için sıhhatlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Beyaz veya mavi renkli elbiseler giymek ve elmas veya yakut taşlı yüzük taşımak yıldızınızla ahenk içinde olmanızı sağlar. Her meslekte muvaffak olurlar. Bilhassa askerlik, cerrah, dişçi, kimyager, berber, şarkıcı, aktör ve tüccar olurlarsa iyi olur.
Hayat ve maişeti Hayatı iyi maişeti güzel, işleri yolunda, akıbeti selamet ve hali doğrulukla geçer. Küçük yaşlarda geçim sıkıntısı yoktur. Orta yaşından sonra tekrar rahat ve huzura kavuşur. Umumiyetle bütün işleri yolunda gider.
Mal ve Ticareti Hayatı boyunca geçinmesine yetecek kadar meşru kazancı olur. Fakat, bu kazancı zaman zaman azalıp çoğalır. Kazancının bir kısmını layık olmayanlara, kıymet bilmeyenlere yedirir.
Kardeşleri Kardeşlerine, dostlarına ve akrabalarına çok faydalı olur. Onlara yardım etmekten zevk duyar. Hayatı boyunca onlarla iyi geçinir. Daima birbirlerine yardım ederler.
Ana ve Baba münasebetleri Ana ve babasına karşı çok saygılı olur. Onlar da kendilerini çok sever ve her zaman hayır dua ederler. Babası annesinden önce vefat eder.
Evlatları Evlatları saygılı ve hayırlı olur. Evladı çok olur fakat, bazıları kendilerinden evvel vefat eder. Çok üzülürler. Fakat, sağ kalan evlatlarınızdan ömrünüz boyunca fayda görürler. Çocuklarını çok severler.
Hastalık ve İlletleri Aralık ve Haziran aylarında dikkatli olmaları gerekir. Romatizma, nezle baş ağrısı ve kalp hastalıklarına istidadı vardır. Romatizma, nezle, baş ağrısı ve kalp hastalıklarına istidadı vardır. Mide ve böbreklerinden de şikayet eder. Kendilerine iyi bakmazlarsa ileri yaşlarda felç olma ihtimalleri de vardır. Ayrıca, cinlerin tesiri altına almasından da korkulur.
Evlilik Hayatı En çok üç kere evlenme ihtimali vardır. Çünkü, kadınlarla cinsi münasebette bulunmayı çok severler. Daldan dala konar, kadından kadına koşarlar. Zevcelerine eziyet etmeyi de severler. Gayri meşru münasebetlere düşkün olurlar.
Korku ve ölüm Tehlikesi Dört şeyden korku vardır. 1- İftiraya uğramak, 2- Ölüm derecesinde hastalık, 3- Yüksek bir yerden düşmek veya trafik kazası geçirmek, 4-Yangın ve sel basması sebebiyle mal kaybı. 1, 6, 9 ve 30 yaşlarında ölüm tehlikesi vardır. Eğer bunları atlatırsa; 96 sene yaşayabileceği söylenir.
Yolculukları Uzun yolculuklara çıkarlar. Doğuya yapacakları bir yolculuktan çok fayda görür. Kara yolculuğu deniz yolculuğundan daha hayırlıdır. Kamil iman sahibi olanlar, niyet ederlerse Allahın C.C izniyle Hacca da giderler.
İzzet ve İkbali Herkes tarafından sevilirler. Mevki sahibi dostları olur ve onlardan fayda sağlarlar. Her giriştikleri işte muvaffak olur ve mutlaka kazançlı çıkarlar.
Emel ve Arzuları Azmi sayesinde bütün isteklerine kavuşur. İşlerinde dost ve akrabalarından pek fayda görmez.
Düşman ve Hasetçileri Düşmanlarının çoğu araba ve arkadaşlarındandır. Fakat Allah C.C. onların bütün kötülüklerine karşı korur. Hülasa, herkes tarafından çok sevilirler. Çok hareketlidirler ve enerji doludurlar. Yenilikleri yapmak, başarıdan başarıya koşmak için çalışır dururlar. Çok iyi bir idareci olurlar. Fakat aceleci olmaları sebebiyle, gayelerine biraz geç varırlar. İşe başlamadan önce plan yaparlarsa daha iyi olur. Küçükken fakir orta yaşlarda yoksul fakat kırk yaşından sonra zengin olurlar. Her yolculuktan fayda görürler Miras yerler dost, ortak ve eş olarak tabiatı ateş olanları seçmeli, su tabiatlı olanlardan kaçınmaları iyi olur. Yeni bir ay gördüğünüz zaman, bir erkek yüzüne veya kırmızı renkli bir eşyaya bakarlarsa; o ay kendileri için hayırlı olur. Başlarını batıya doğru koyup, sağ taraflarına yatarlarsa, rahat uyur ve çok iyi rüyalar görürler.
Kırmızı taşlı bir yüzük takmasında ve üzerinde bir parça demir veya mıknatıs taşımasında fayda vardır. Güvercin beslemekten de fayda görürler. Mart, hayırlı günleri Salı ve Cumartesi ve hayırlı geceleri de Cuma gecesidir. Hayırlı sayısı 5 tir. Hayırlı saati Merih saatidir. Lavanta kokusu sürünmesinde fayda vardır. Canı sıkıldığı zaman oyun havaları dinlerse Biiznillahi Teala faydasını görür. Yemeklere çok düşkündürler. Yaşlandıkça iştahları daha da artar. Şişmanlama tehlikesine maruz kalır. Perhiz yapmaları gerekir. En çok et, balık, hamur işleri ve tatlıları severler. Her işte muvaffak olabilirler. Fakat askerlik, politika, idarecilik, mühendislik, eczacılık, ressamlık, müzisyenlik, berberlik, fabrikatörlük, kuyumculuk, tüccarlık ve artistlik ve bunlara benzer mesleklerde daha da başarılı olurlar.

Ay Koç burcu geçiş günlerinde, canlı, talepkar, cesur ve aceleci bir enerjiyle güne adım atarız. Güçlü duygularımız ve spontan tepkilerimiz vadır. İçimiz kıpır kıpırdır. Hep hareket halinde olmaktan hoşlanırız ve kendimizi...
Ay Koç burcu geçiş günlerinde, canlı, talepkar, cesur ve aceleci bir enerjiyle güne adım atarız. Güçlü duygularımız ve spontan tepkilerimiz vadır. İçimiz kıpır kıpırdır. Hep hareket halinde olmaktan hoşlanırız ve kendimizi son derece dinamik ve genç hissederiz. Açık fikirli, yeni olan, ilham veren ve çoşku dolu herşeye karşı istekliyizdir. Bunun yanı sıra sabırsız, eleştiriye karşı tahammülsüz ve biraz da mağrur davranışlarda da bulunabiliriz.
Her istediğimizin o anda olmasını talep edebiliriz. Bu nedenle daha yumuşak ve nazik olmaya çalışmamız gerekir. Spontan tepkilerimizi de gerektiği yerde frenlemeyi bilmeliyiz. Bu geçiş özellikle ateş grubu koç, aslan ve yaylar ile hava grubu terazi, ikizler ve kovalar için etkili günler anlamı taşır.
Özellikleri
Kendilerinden oldukça emin, aktif kişilerdir. İlişkilerinde güdüsel tavırları ön plandadır. Eğer bir şey umduğu gibi gitmiyorsa veya hoşlanmadıkları sonuçlarla karşılaşma riskleri varsa, bu duruma susmaları mümkün değildir. Tepkilerini koyarak duygularını belli etmek isterler. Kararsızlık onların kitabında yoktur. Ne istiyorlarsa bunu açık ve net bir dille ifade ederler. Sabır olgusu bu kişilerde pek güçlü değildir. Kafalarına koydukları her şeyi elde etmekten hoşlanırlar.
Kimi zaman gerginlikleri nedeniyle başkaları tarafından tahammülsüz biri olarak görülebilirler. Kalplerinde kötülük olmayan bu kişiler, herkesin kendisi gibi düşündüğünü sanabilirler. Bunun aksiyle karşılaştıklarında tepki gösterebilirler. Kendi ihtiyaçları onlar için son derece önemlidir. Eleştirilmekten hiç hoşlanmazlar. Bir şeye karşı istekleri söndüğünde ondan kolayca vazgeçerler. Sık boğaz edilmekten hiç hoşlanmazlar. Yapana da kızabilirler. Avcı olmayı isterler. O yüzden de kolay kolay kimseye bağlanmazlar.

Koç Erkeği'nin Yıldıznâmesi
Burcu Koç, yıldızı Mars ve tabiatı ateşidir. Bu burcun altında doğan kimse, esmer tenli, uzun boylu, büyük başlı, çabuk hiddet ederse de çabucak razı olur; yani hiddeti çabuk geçici, zeki, sürat-i intikal sahibi, cömert, kazanç ve çalışma da faal, hakkı söyler ve batıldan ikrah eder, kendi reyiyle hareket eyler, kah ihtiyaç ve ihtiyaç çeker, kah servet ve zenginlik içinde yüzer, iyi hal sahibi, bela ve belalara sabırlı olur.
Bu burca mensup olan kimse için 3 vecih vardır:
1. Vecih: Venüs'e mütenazır olursa mübârek ve helalzade olur. Bela ve belalara sabreder. Herkesi sever. Eğlence ve ays-u işrete meyleder. İnsanlarla ilişkisinde yıldızı yoktur. Garip, onun için yakınından hayırlıdır. Kadri yüce, hayratı çok, ef'ali güzel, akıllı, zeki, layık olmayanlara iyiliksever olur.
Halkın bazısı onu sever, bazısı da ondan düşmanlık duyar. Dostunu düşmanından ayırt edemez. Kah eli geniş ve kah dar, kah sıhhatte ve kah hasta, kah zevk ve sevinçte, kah sıkıntı ve kederde hayatını sürdürür. Bir halde devam etmez.Baş ağrısı, nüzul ve ihtikan-ı kalp hastalıklarına müsait olur. Bunlardan ve diğer hastalıklardan şifa bulmak ve emin olmak için "şifa ayetleri"ni yazıp öd ağacı ve caviyle buhur ettikten sonra üstünade taşımak ve ara sıra hafif müshil kullanmak lazımdır.
2. Vecih: Doğum gününde burcu Jüpiter'e mütenazır olan (bu) kimsenin aleyhinde dedikodu olur. Kadınlarla ya da akrabasından bir kadın ile arasında bozukluk olarak bu yüzden çok yorgunluk ve zahmet çeker. En ziyade düşmanı, kadınlardır. Onların mekr ve hilesinden, insanlar hakkındaki fena sözler yaymalarından üzgün olursa de sonucunda selamete erer. Böyle bir hal vukuunda Ay'ın "esma-i nûrânîye"sini ve "ayat-ı rûhânîye"yi yazıp başının üstünde götürmelidir. 
Halkın lisanı bağlanır ve muradına oluşur.
3. Vecih: Doğum gününde burcu, asıl yıldızı olan Mars'a mütenazır olur olursa, bir yerden diğer yere gider. Elinden bir şey çıkıp buna nedamet ederse de fayda vermez. Birinin gurbete gitmesi ya da hasta olması ya da elinden bir şeyin ziyan olması nedeniyle zihni meşgul ve kalbi mahzun olur. Fakat sonu salimdir; giden, gelir. İnsanlar tarafından sevgi ve muhabbet görür. Bir fitne ve fesat vukuuyla dost, düşmana dönüşebileceğinden sırrını herkese açmamak lazımdır. Cin ve peri tasallutundan korkulur. Bundan muhafaza olunabilmek için "hirz'ül-envar"ı yazıp üstünde taşımalıdır.
Hayatı ve Kendi Hanesi
Burcu Koç, yıldızı Mars olup hayatı iyi, rızkı güzel, işleri yolunda, sonu salim, durumları müstakim olur. Hali gizli bir şekilde vefât eder.
Ailesi, Ahbap ve Kardeşleri Hanesi
Burcu İkizler ve yıldızı Merkür olup ailesine, ashab ve ahbabına hayırlı olur. Bunlar gözünde sevilir. Onlardan memnun ve mutlu olacağı muameleyi ve durumları görür.
Malı, Kazancı ve Karı Hanesi
Burcu Boğa ve yıldızı Venüs olup helal mal kazanır ve bununla süre-i ömründe kimseye muhtaç olmaz. Bazen parası artar ve bazen azalır. Kıymetini bilmeyen, hamd ve şükür etmeyen kimselere iyilik eder.

Ana, Baba ve Ecdadı Hanesi

Burcu Yengeç ve yıldızı Ay'dır. Valideynine itaatkar ve hayırlı olup onların muhabbet ve meveddine, hayır dualarına nail olur.
Oğlu ve Kızı Hanesi
Burcu Aslan ve yıldızı Şems'tir. Oğlu ve kızı çok, itaatkar, hayırlı olur. Bunlardan iyilik ve hürmet görerek memnun ve mutlu olur. Evladından bir-ikisi vefât ve buna teessür eder. Evladından bazıları âlim ve fazıl olarak kendisine dünya ve ahirette faydalı olurlar.
Sağlık ve Afiyeti Hanesi
Bucu Başak ve yıldızı Merkür'dür. Kimi zamanlar hasta olur. Bunların da çoğu baş ağrısı, yel ve nezle olup cin tasallutuna kabiliyetli ve maruzdur.
Karısı ve Yatağı Hanesi
Burcu Terazi ve yıldızı Venüs'tür. Kadınlardan birer olarak evlenir ve 2 eşi bir araya getirmez. Birini boşar diğerini alır. Bir eş, onun nikahında uzun süre kalmaz. Kadınlar gözünde sevilen ve rağbet gören olacağından, gayri meşru şekilde çok ilişkide bulunur. Başından en azından 3 nikah geçer.


Korkusu ve Ölümü Hanesi

Burcu Akrep ve yıldızı Mars'tır. Dört şeyden korku vardır:
1. Töhmete uğramak.
2. Malından bir kısmını kaybetmek.
3. Yüksek bir mahalden düşmek.
4. Ölüm derecesinde hastalık.
Bunların sonu hayırlıdır. Ömrü uzun ve mesut olup evlat ve ahfadını kucağında taşır.

Yolculuğu Hanesi
Burcu Oğlak ve yıldızı Satürn'dür. Uzun yolculuğa gider. Bu seferi doğu yönüne olur. Bundan çok hayır görür. Kara yolculuğu, deniz yolculuğundan hayırlıdır. Hacc'a gitmek ve Hz. Muhammed'in kabrini ziyaret etmek şerefine nail olur.


İzzet ve İtibarı Hanesi

Burcu Yay ve yıldızı Jüpiter'dir. Büyükler, devlet adamları ve makam sahipleri katında aziz ve mükerrem olur. Nereye gitse, başarılı ve merzuk olur.

Dostları Hanesi
Burcu İkizler ve yıldızı Ay'dır. Dost ve ahbabı çok olup onlardan hayır ve sevinç vesilesi olacak haller görür. Dostları ve arkadaşları, onunla mutlu olup onunla mahzun olurlar. Aralarındaki sevgi ve sadakat pek büyük olur.
Ümit ve Emeli Hanesi
Burcu Kova ve yıldızı Satürn'dür. Akrabasından fayda görmez. Onlar, kendinin en büyük düşmanıdırlar. Allah, onlara tali sahibini Mansur ve muzaffer eder.
Düşman ve Kıskananları Hanesi
Burcu Balık ve yıldızı Jüpiter'dir. Düşmanları, akraba ve dostlarından olup haset edicileri çoktur. Bunların şerrinden Allah, onu muhafaza eder.

Genel Durumu

Hayatının ilk zamanlarında zengin olup orta ömründe ihtiyaca düşer. Ahir ömründe mal sahibi olur. Sefer ve yolculuk uygundur, bundan hayır görür. Miras yer. Burcu Koç ve yıldızı Mars olan erkek ve kadın, ona uygundur. Burcu Yengeç ve yıldızı Akrep olanlardan uzak durmalıdır. Yeni ay gördüğü zaman, bir erkek yüzüne bakmalıdır. Yatağa girince, sağ tarafına, başı Batı'ya doğru yatmalıdır. Yiyeceklerden har ve ruteb olanlar, yağlardan badem yağı, çiçeklerden gül uygundur. Güvercin beslemek, iyidir. Parmağında ya da üstünde biraz demir bulundurmak hayırlıdır. Saatlerden Mars saati, bahar faslı, Rumi aylardan Nisan ona müsait ve uygundur.
Hakim Ebû Maşer diyor ki: "Ey sahib-i tali, çok rızık ve kamil bir saadet ile müjdelenmişsin. İstediğine erersin. Düşmanların ve hasetçilerin helak olur. Yıldızın, kalp rahatlığına, iyi hale, ferah ve sevince, sevdiklerin ile buluşmaya, darlıktan genişliğe, velhasıl her türlü hayır ve berekete delalet eder. Eğer gurbette adamın var ise, yakında gelir. Sefere çıkmak murat ediyorsan git, tehir etme." [1]
Kaynaklar
[1] "Yıldızname-i Hüseyni", El Hüseyin Seyyid Süleyman.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...