30 Mart 2015

ŞEYH SAİD'İN İNGİLİZ YANLISI DİYOR SOVYET ARŞİVİ



SOVYET ARŞİVİ 

ŞEYH SAİD'İN İNGİLİZ YANLISI DİYOR

Rus Devlet Arşivleri'nden gündeme getirdiğimiz Görüntüler tartışılmaya devam ediyor. Fotoğraf karesi Olarak yayınladığımız görüntülerin görüntü görüntülerini de yayınladık. Görüntülerde, " Dersim'de işbirliği yapan local Kürt lider Said'e Rus Ordusu Kafkas cephesi komutanı grandük Nikolay Nikolayeviç Tarafindan madalya verilişi ... Tören Görüntüleri "ifadelerinin ardindan Genel Nikolayeviç'in madalya taktiği Bir ​​kisi ziyaretinde next to Duran Bir Başka kisi görülüyordu. Odatv'den Ömer Ödemiş'in Daha Önce Meclis'te Yaşanan tartışmada da gündeme gelmiş yer alan Görüntüler, MHP Milletvekili madalya takılan Kişinin Şeyh Said'i yanindaki Kişinin imkb Seyid Rıza oldugunu iddia etmişti haberinde.
Odatv söz konusu görüntüleri, Sovyet arşivlerinde uzun yıllar Araştırmalar yapan Araştırma Görevlisi Mehmet Perinçek'e sordu.  
Sovyet KARİKATÜRLERİNDE ŞEYH SAİD
Görüntülerdeki Kişinin Şeyh Said'in mi, Seyit Rıza mı oldugunu kestirmenin mumkun olmadığını belirten Mehmet Perinçek, " göster Fakat Seyit Rıza, Şeyh Said'in Ile mevzilendikleri cepheyi açıklamak Click arşivlere bakmamız Yeterli "dedi. Perinçek, "Dönemin Sovyet raporlarını, Sovyet resmi devlet yetkililerinin Yaptığı ve açıklamaları, Sovyet yayın organlarını gizli Raporları incelediğimizde, Dersim isyanı Olsun, Ağrı isyanı Olsun, Bunların çoğu yerin epey hepsinin feodal karakterli oldugunu, Ortaçağ yanlışı oldugunu, Cumhuriyet'e Karşı olduklarını ziyaretinde bunu next to emperyalizm Ile A.Ş. işbirliği İÇERİSİNDE oldugunu görüyoruz "açıklamasında Bulundu.
" Bu Görüntülerde madalya takılan Kişinin Şeyh olmayabilir de, olabilir Said'in "diyen Perinçek, o döne Sovyet basınında yer alan karikatürlere dikkat çekti. Perinçek, şunları anlattı:
" Sovyet basınında Şeyh Said'in isyanı Döneminde çıkan Şeyh Sait karikatürlerine Baktığınızda Şeyh Said'in İngiliz Olduğu dışişleri bakanı Chamberly'e benzetildiğini görüyoruz ettik yanlışı. İngiliz Bakana benzetilen Şeyh Said'in karikatürlerde kan döktüğü yansımıştır. Dolayısıyla Sovyet devlet Kaynakları, Kürt kaynaklarının gerici oldugunu, buna Dersim isyanı da Dahildir, Cumhuriyet'in o Bölgeye girmesini engellemek Click oldugunu Ortaya koymaktadır. "
'Kurt Aşiretleri TÜRKİYE'NİN YANINDAYDI'
Perinçek, Birinci Dünya Savaşı'nda Kürtlerin tavrını hatırlattı. " Sovyet Devlet Kaynaklarında Kürt Isyanlari "Adlı kitabına dikkat çeken Perinçek," Kitabımda AYRINTILI sekılde Ortaya koydum. Esas Olarak Kürt Aşiretleri Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'nin yer almıştır YANINDA. Çarlık belgelerini incelediğimiz zaman, Kürt aşiretlerini yanına çekmek Click uzun senelerden beri Çalışmalar yapıldığını görüyoruz; ancak savaş Döneminde Kürt aşiretlerin çoğunluğu Türkiye'nin yer Almış bunda da özellikle Ermeni meselesinin rol oynadığını görüyoruz "dedi YANINDA.
Rusya Ile işbirliği YAPMAYA meyilli Olan Kürt aşiretlerinin dahi Ermeni çetelerinin Yaptığı katliamlardan Dolayı bundan vazgeçtiğini ifade eden Perinçek, "Kürtler acı çekmiştir. O dönemki Çarlık raporlarını incelediğimizde Çarlık yetkilerinin Ermenilerin Yaptığı katliamlardan Dolayı Kürtlerin Osmanliya yanaştıklarından yakındıklarını görüyoruz "diye konuştu.
Rus ordularıyla işbirliği yapan Kürt Aşiretleri de oldugunu belirten Perinçek, sözlerini şöyle Tamamladı: "Çarlık raporlarına yansıyanlara Gore Dersim'den de ruslarla işbirliği yapanlar olmustur. Ama Ermeni çetelerinin Yaptığı katliamlar Kürt aşiretlerini Ruslardan soğutmuştur. Şunu da ifade etmek Gerekir; Çarlık ordusu raporlarında, Kürt saldırılarının Rus ordularını rahatsız Ettiği yer almıştır. Cardio sekılde İstiklal Savaşı Döneminde de doğu bölgesinin göster hatta Mustafa Kemal'in Bir Stratejisi Vardır: Doğuyu dayanak yapıp İzmir'i kurtarmak ... Türkiye'nin doğu bölgesi milli Mücadelenin en canlı kesimlerinden biri olmustur. Türkiye'nin bağımsızlığında Büyük Katkıları olmustur.Kürtlerin Birinci Dünya Savaşı'nda A.Ş. İstiklal Savaşı'nda katkılarının Büyük oldugunu görmemiz Gerekir. Bu bahsettiğim Konuların Ayrıntıları, raporların tam metinleri kitabımda yer aliyor. AYRINTILAR Sovyet Devlet Kaynaklarında Kürt Isyanlari kitabımdan okunabilir. "
Odatv.com

TALAT PAŞA (1874-1921) Osmanlı sadrazamı





TALAT PAŞA
(1874-1921)
Osmanlı sadrazamı
1 Eylül 1874 tarihinde Edirne’de doğdu. Babası Kırcaali’ye bağlı Çepleci köyünden Kadı Ahmed Vâsıf Efendi, annesi Hürmüz Hanım’dır. İlk eğitimini Vize’de aldıktan sonra Edirne Askerî Rüşdiyesi’ni bitirdi. Babasının vefatı üzerine ailesinin geçimini sağlamak için Edirne Posta ve Telgraf İdaresi’ne mülâzemetle girdi ve 1891’de telgraf deposu mukayyidi oldu. Aynı zamanda şehirdeki Alliance Israélite Universelle mektebinde Türkçe muallimliği yaptı. Bu sırada özel Fransızca dersleri aldı; ayrıca sicil kaydına göre Rumca konuşabilmekteydi. Genç yaşta eniştesi İsmail Yürükoğlu aracılığıyla Jön Türk düşüncesinden haberdar oldu ve bu düşüncelere yakın ilgi duydu. Bulgaristan Türkleri’nden olan ve daha sonra Şark adında bir muhalefet gazetesi çıkaran İsmail Yürükoğlu, Ahmed Zeki Bey ile beraber Osmanlı İttihat ve Terakkî Cemiyeti Rusçuk teşkilâtında çalışmıştı. 

Talat Bey, Edirne’de daha sonra İpek mebusluğu yapacak olan Hâfız İbrâhim Efendi’nin çabalarıyla gerçekleşen ve alt düzey bürokrat ve zâbitlerden oluşan bir muhalefet örgütlenmesine katıldı. Ancak hükümet bu gelişmeyi öğrenince Osmanlı İttihat ve Terakkî Cemiyeti Paris ve Cenevre teşkilâtlarıyla gizli muhaberatta bulunan örgüt üyeleri tutuklandı (1896). Talat Bey diğer sivil üyelerle yargılandığı mahkeme tarafından üç yıl hapse mahkûm edilerek Edirne Hapishanesi’ne gönderildi ve memuriyetten azledildi (1897). Jön Türkler’le saray arasında gerçekleşen ve Contréxeville Anlaşması diye adlandırılan uzlaşmanın ardından muhalefete karşı uygulanan siyasetin yumuşatılması neticesinde 1898 yılı Şubat ayında bir irade ile diğer arkadaşlarıyla beraber Talat Bey de affedildi. 

Bununla birlikte Edirne’de kalmasına izin verilmeyip Selânik’e sürüldü. Jön Türk muhalefetinin şiddetini kaybetmesi üzerine Selânik’te kurulmuş olan Osmanlı İttihat ve Terakkî Cemiyeti Şubesi dağılmıştı. Bu sebeple Talat Bey, uzunca bir süre muhalifler arasında yapılan toplantılara katılma ve yasak neşriyatı takip etme dışında siyasî bir faaliyette bulunamadı. 1899’da Selânik Vilâyeti Posta ve Telgraf İdaresi’nde kâtip, 1903’te başkâtip oldu ve 21 Kasım 1907 tarihinde azledilinceye kadar bu görevde kaldı. 1903’te İtalyan Obediyası’na bağlı Macedonia Risorta mason locasına girdi. Pek çok rejim aleyhtarının katıldığı bu loca, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’nin dahil olduğu daha sonraki örgütlenmelere ciddi katkılar sağladı. Değişik kaynaklar Talat Paşa’nın Bektaşî tarikatı mensubu olduğunu ve bu kanalla da siyasal örgütlenme gerçekleştirdiğini ileri sürmektedir.

Talat Bey, 1901 yılından itibaren Lom Palanka’da bulunan İsmail Yürükoğlu aracılığıyla Ahmed Rızâ Bey ile yazışmalarda bulundu; ancak Jön Türk hareketi büyük bir çöküntü içinde bulunduğundan herhangi bir örgütlenme faaliyetine geçemedi. 1903’teki İlinden ayaklanması bütün Makedonya’da olduğu gibi Selânik’teki muhaliflerin de yeniden örgütlenme çabaları içine girmesine vesile oldu. Aynı yılın ağustos ayında Talat Bey, Mustafa Rahmi (Arslan), Cemal Bey (Paşa), Mehmed Câvid ve Hacı Âdil beylerden oluşan bir heyetle gizlice İngiliz Konsolosluğu’na giderek örgütlenme faaliyetlerine destek talebinde bulundu, fakat kendilerine mânevî destek dışında bir yardım yapılamayacağı söylendi. Kendisiyle temas kurulan Ahmed Rızâ Bey de Paris merkezinin Selânik’teki muhaliflere bir yardımı dokunamayacağını bildirdi. Uzun süren gizli toplantılar ve tartışmalar neticesinde muhalifler 1906 yılı Temmuzunda yeni bir örgütlenmenin gerçekleştirilmesine karar verdiler. Talat Bey ile İsmail Canbolat ve Midhat Şükrü’den (Bleda) oluşan bir heyet, 7 Eylül 1906 tarihinde Hilâl (Muîn-i Hilâl) diye adlandırılan bir gizli cemiyetin kurulmasını kararlaştırıp diğer muhaliflere bildirdi. 18 Eylül 1906 tarihinde yapılan yeni bir toplantıda örgütün adı Osmanlı Hürriyet Cemiyeti olarak değiştirildi. Örgütün on kurucusu Talat Bey, İsmail Canbolat ve Mustafa Rahmi beylerden oluşacak bir heyetin örgütün idaresini üstlenmesine karar verdi. Örgüt kısa sürede yayılarak üye sayısı arttı ve özellikle düşük rütbeli subaylar üye kaydedilmeye başlandı.

Ülke içindeki muhalefet örgütlenmelerini mahallî şubeleri haline getirmeye çalışan, merkezi Paris’te bulunan Osmanlı Terakkî ve İttihat Cemiyeti bu yeni örgütle temasa geçti. Gizlice Selânik’e sokulan Dr. Nâzım Bey, önceleri Osmanlı Hürriyet Cemiyeti’nin teşkilâtlanma yöntemlerine ilişkin kuşkularını dile getirdiyse de 27 Eylül 1907 tarihinde iki cemiyet birleşme kararı aldı. Bu karara göre Osmanlı Hürriyet Cemiyeti, Osmanlı Terakkî ve İttihat Cemiyeti Dâhilî Merkez-i Umûmîsi adını aldı. Talat Bey bu yeni teşkilâtın kâtibi sıfatıyla, Hâricî Merkez-i Umûmî ve Avrupa vilâyetlerindeki şube ve muhaliflerle haberleşmeyi sağladığı gibi gizlice İstanbul’a gidip İstanbul teşkilâtı lideri Silistreli İbrâhim Paşazâde Hamdi ve Avukat Baha beylerle görüşdü ve başşehirdeki faaliyetlerin yeniden düzenlenmesi çabalarına katkıda bulundu. 

Takma ad olarak Sâî ismini kullanan Talat Bey, Hâricî Merkez-i Umûmî’de benzer bir görevi üstlenen Bahâeddin Şâkir Bey ile beraber örgütün teşkilâtlanmasını denetleyen iki kişiden biri oldu. Nitekim 1908 ihtilâlinin ardından bu iki lider, yabancı temsilcilerle cemiyetin dâhilî ve hâricî sekreterleri sıfatıyla görüşmelerde bulundu. Talat Bey’in cemiyetteki hızlı yükselişini, 1905 sonrasında gerçekleşen Jön Türklüğün bir entelektüel hareketten tutucu bir eylemciliğe dönüşüm sürecinin son halkalarından biri olarak mütalaa etmek mümkündür.

Talat Bey 1908 ihtilâlinin hazırlanmasında önemli rol oynadı ve ihtilâlin ardından yeniden Osmanlı İttihat ve Terakkî Cemiyeti adını alan örgütün en önemli idarecilerinden biri haline geldi. İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin Osmanlı siyasetine ağırlığını koyduğu 1908-1918 döneminde Talat Bey önde gelen siyaset yapımcıları arasında yer aldı. 1908 seçimlerinde Edirne mebusu olarak Meclis-i Meb‘ûsan’a girdi ve birinci reis vekilliğine getirildi. 1909’da İngiltere’ye gönderilen parlamento heyetine başkanlık etti. 8 Ağustos 1909 tarihinde Dahiliye nâzırı oldu. 11 Şubat 1911’de bu görevinden istifa etmekle beraber 4 Şubat 1912 tarihinde Posta ve Telgraf nâzırlığıyla yeniden kabineye girdi. Said Paşa kabinesinin 1912 Temmuzunda istifası ile bu görevi sona erdi. Bu tarihten sonra İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin kısa süren muhalefetinin örgütlenmesinde çalıştı. Balkan savaşı sırasında gönüllü asker olarak Edirne’de görev aldıysa da muhalif propaganda yaptığı gerekçesiyle İstanbul’a geri gönderildi. 

23 Ocak 1913 tarihindegerçekleştirilen Bâbıâlî Baskını’nın düzenleyici ve uygulayıcıları arasında yer aldı. II. Balkan Savaşı esnasında Edirne’nin geri alınması için askerî harekât kararı verilmesinde önemli rol oynadı ve ardından Bulgar temsilcileriyle yapılan barış görüşmelerinde Osmanlı heyetine başkanlık etti. Mahmud Şevket Paşa suikastının ardından kurulan Said Halim Paşa kabinesinde yeniden Dahiliye nâzırlığına getirildi (12 Haziran 1913). Bu tarihten itibaren İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin gerçek anlamda bir iktidar tekeli oluşturmasının doğal bir sonucu olarak Talat Bey devletin siyasetinin en önemli belirleyicilerinden biri oldu. 

Batı Anadolu’da Rumlar’a karşı uygulanan boykot ve Rum vatandaşların Yunanistan’a kitlesel göçü gibi iç meselelerle ilgilenmesinin yanı sıra Rusya ile ittifak teşebbüsü ve Bulgaristan’ın merkezî devletler yanında savaşa katılması hususunda yapılan pazarlıklar gibi dış siyaset girişimlerini hükümet adına yönetti. I. Dünya Savaşı’na girme konusunda İttihat ve Terakkî Cemiyeti içinde beliren fikir ayrılığında savaşa katılma taraftarı gruba dolaylı destek vererek Osmanlı Devleti’nin böyle bir karar almasında etkili oldu. Literatürde Tehcir Kanunu diye geçen 27 Mayıs 1915 tarihli kânûn-ı muvakkatın çıkarılması ve uygulanmasında cemiyet liderlerinden biri ve Dahiliye nâzırı sıfatıyla önemli rol oynadı.


İttihat ve Terakkî Cemiyeti içinde gücü artan Talat Bey’in hükümet icraatına yaptığı müdahaleler savaşa girmeye karşı çıkan Sadrazam Said Halim Paşa’nın görevine devamını zorlaştırıyordu. Said Halim Paşa’nın cemiyet ileri gelenleriyle ilişkilerinin gitgide bozulmasının ardından 1917 yılı Ocak ayında cemiyet Talat Bey’in sadârete getirilmesine karar verdi. 3 Şubat 1917 tarihinde Said Halim Paşa’nın sağlık sebeplerini ileri sürerek istifa etmesinden sonra Talat Bey, vezir rütbesiyle ve Dahiliye ve Maliye nezâretlerinin katılımıyla sadrazamlığa tayin edildi. Böylece Talat Paşa, Osmanlı tarihinde sadrazamlığa getirilen ilk mebus oldu. 

Talat Paşa, 1918 yılı Ocak ve Şubat aylarında Bolşevikler’le yürütülen Brest-Litowsk mütareke görüşmelerini Osmanlı Devleti heyetinin baş delegesi sıfatıyla idare etti, ancak anlaşmaya varılamaması yüzünden İstanbul’a geri döndü. Sultan Reşad’ın vefatı üzerine usulen hükümetin istifasını sundu. 8 Temmuz 1918 tarihinde yeni padişah VI. Mehmed (Vahdeddin) tarafından tekrar sadrazamlığa getirildi. Osmanlı Devleti’nin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Wilson aracılığıyla mütareke girişiminde bulunmasının ardından hükümetin vazifesine devam etmesi imkânsız hale geldiğinden Talat Paşa 8 Ekim 1918’de istifasını sundu ve 14 Ekim’de Ahmed İzzet Paşa sadâretinde yeni kabinenin kurulmasıyla görevi resmen sona erdi. 1 Kasım 1918 tarihinde İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin örgütün feshine karar veren son kongresinin başkanlığını yapan Talat Paşa 1-2 Kasım gecesi Enver ve Cemal paşalar gibi önde gelen cemiyet liderleriyle birlikte bir Alman torpido gemisiyle Karadeniz üzerinden Sivastopol’a kaçtı ve ardından Berlin’e gitti.

Talat Paşa, bu tarihten itibaren İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin yurt dışında yeniden başlattığı faaliyetin idaresinde Ali Sâî takma adıyla görev aldı, Bolşevikler ve galip devletlerle temaslar yaptı. Kendisi bu dönemde ayrıca Mustafa Kemal Paşa ile muhaberede bulundu. Damad Ferid Paşa hükümetince Dîvân-ı Harb-i Örfî’ye sevkedilen Talat Paşa’nın vezaret rütbesi henüz gıyabî yargılanması başlamadan çıkan bir irade ile geri alındı (12 Mart 1919). Talat Paşa, 15 Mart 1921 tarihinde Berlin’de Daşnaktsutyun’un aldığı İttihat ve Terakkî erkânının öldürülmesi kararını icra eden Soghomon Tehliryan adındaki bir Ermeni tarafından tabanca ile vurularak öldürüldü. Yakalanarak yargılanan katili mahkeme jürisi suçsuz bularak beraat ettirdi (3 Haziran 1921). Talat Paşa’nın uzun süre Berlin Müslüman Mezarlığı’nda kalan naaşı yirmi iki yıl sonra İstanbul’a getirilerek Hürriyet-i Ebediye tepesine defnedildi (25 Şubat 1943).

İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin icraatçı kadrosundan olan Talat Paşa’nın ölümünden sonra yayımlanan hâtıraları dışında yazılı bir eseri yoktur. Özeti “Posthumous Memoirs of Talaat Pasha” başlığıyla New York Times Current History 15/1’de (Ekim 1921) ve bir kısmı Yeni Şark gazetesinde (sy. 58-88, Kasım-Aralık 1921) sansürlenerek neşredilen bu hâtırat daha sonra Tanin gazetesinde tefrika edilmiş (Nisan-Haziran 1945) ve bu metin 1946’da Hüseyin Cahit Yalçın tarafından kitap halinde yayımlanmıştır. Yeni Şark gazetesinde çıkan sansürlü metin, eksik bölümler Tanin’deki tefrikadan tamamlanıp 2006 yılında Kaynak Yayınları tarafından neşredilmiştir. İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin bilhassa savaş sırasındaki icraatını savunmak amacıyla hazırlanan ve orijinali elde bulunmayan bu metinlerin, tehcirle ilgili kendisine atfedilen diğer bazı vesikalar gibi gerçekten Talat Paşa’nın kaleminden çıkıp çıkmadığı hususu tartışmalıdır.

BİBLİYOGRAFYA:

BA, Sicill-i Ahvâl, nr. 70/87; “Lebensgeschichte Talaat Bey”, Ernst Jäckh Papers, Yale University, Ms. 466, Kutu 2. Dosya 44, s. 3-6; Talat Paşa, Hatıralarım ve Müdafaam, İstanbul 2006; Ziya Şakir, Yakın Tarihin Üç Büyük Adamı: Talât, Cemal, Enver Paşalar, İstanbul 1943, s. 5-8, 79; Hüseyin Cahit Yalçın, Talat Paşa, İstanbul 1943; İbnülemin, Son Sadrıazamlar, s. 1933-1935, 1945; Şinasi Orel, Ermenilerce Talat Paşa’ya Atfedilen Telgrafların Gerçek Yüzü, Ankara 1983, tür.yer.; M. Şükrü Hanioğlu, Preparation for a Revolution: The Young Turks, 1902-1908, New York 2001, tür.yer.; Talat Paşa Davası (2-3 Haziran 1921): Bilinmeyen Belgeler/Yorumlar (haz. Tessa Hofmann, trc. Doğan Akhanlı), İstanbul 2003; Talat Paşa Davası (2-3 Haziran 1921): Tutanaklar (haz. Doğan Akhanlı), İstanbul 2003; Hasan Babacan, Mehmed Talât Paşa, 1874-1921: Siyasi Hayatı ve İcraatı, Ankara 2005, tür.yer.; Cem Özgönül, Der Mythos eines Völkermordes, Köln 2006, tür.yer.; R. W. Olson, “The Remains of Talat: A Dialectic between Rebublic and Empire”, WI, XXVI/1-4 (1986), s. 46-56; Mete Soytürk, “İttihatçı Paşalar Nasıl Yurtdışına Çıkarıldı?”, Popüler Tarih, sy. 63, İstanbul 2005, s. 46-52.
M. Şükrü Hanioğlu   
TALEBÜ’l-HADÎS
(bk. RİHLE).   
TALEMENKÎ
(bk. MEÂFİRÎ).

İLKÇAĞ UYGARLIKLARI TARİH NOTLARI ÖZGÜRGÜVERCİN




 İLKÇAĞ UYGARLIKLARI TARİH NOTLARI 
ÖZGÜR GÜVERCİN

1881-1938 Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi PDF E-KİTAP TURGUT ÖZAKMAN




1881-1938 ATATÜRK
Kurtuluş Savaşı 
ve 
Cumhuriyet Kronolojisi
PDF E-KİTAP 
TURGUT ÖZAKMAN

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...