19 Eylül 2015

Olağanüstü günler


Olağanüstü günler

SEÇKİN ÜREY


       1- Genlerin sırrı çözüldü, Nasdaq patlamaya hazır
       2- FED’in, faizleri çeyrek puan artırması bekleniyor
       3- Vergi kaçakçılarının üslendiği ülkeler açıklanacak

Gen haritası borsaları ateşleyecek

       Yaklaşık 10 yıldır devam eden insanın gen haritasını çıkarma ve genlerin tanımlanması çalışmalarının taslak hali bugün açıklanıyor. Bu alanda birbirleriyle kıyasıya bir rekabete giren özel biyooteknoloji şirketi Celera ile İngiliz ve ABD devletleri destekli bilim adamlarının oluşturduğu bir ortak çalışma olan ‘İnsan Genleri Projesi’ çalışmalarının sonuçlarını bugün Washington ve Londra’da açıklayacak.

       İnsan vücudunda bulunan 3 milyar DNA’nın oluşturduğu 100 bin genin sırrı sağlık ve ilaç sektörlerinde devrim yaratacak ve bu alanda faaliyet gösteren biyoteknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Nasdaq’ta büyük hareketlenmeye neden olacak.
       Bu sağlık sektörünün yeniden yaratılması anlamına gelecek ve sektör yüksek teknoloji kullanan sektörlerle iç içe girecek. Genlerin tanımlanmasından elde edilecek sonuçlar sayesinde yeni ilaçlar geliştirilecek ve bugün kullanılan ilaçların büyük çoğunluğu tarihe karışacak. Bu sayede ilaç üreticileri yeniden yapılanacak.



       Hisseler hareketlendi
       Gen haritasının çizilmesi ve genlerin tanımlanmasına katılan bütün şirketler şimdiden Nasdaq’ta bir yılda hızlı yükleliş grafiği sergilediler. Merill Lynch’in verilerine göre, Nasdaq’ta bir yıl önce 7 dolardan işlem gören Celera hisseleri bugün 126 dolardan işlem görüyor. Gen araştırmalarında yan sanayii görevi gören Human Genome Sciences şirketi geçen yıl 19.75 dolardan işlem görürken şimdi 141 dolardan satılıyor. Analistler, bugün yapılacak açıklamaların ardından Celera ve diğer bioteknoloji şirketlerinin hisselerinde büyük patlama bekliyor.

ABD üç gün faiz kıskacında

       ABD Merkez Bankası’nın (Fed), faiz artırımına karar veren kurumu Federal Açık Piyasa Komitesi salı ve çarşamba günleri yapacağı toplantıda yeni bir faiz artırımına gerek olup olmadığını tartışacak. Analistler, Fed’in son bir defa çeyrek puanlık artışa gideceğine kesin gözüyle bakıyor. 

       Fed başkanı Alan Greenspan’in başkanlığını yürüttüğü Komite, enflasyon artışını dizginlemek amacıyla yaklaşık bir yılda faizleri altı defa artırarak yüzde 6.50’ye çıkardı. En son 16 Mayıs’ta yapılan toplantıda alışıldık binde 25’in aksine, faizleri binde 50 oranında artıran Fed, faiz oranını yılbaşından bu yana toplam binde 75 oranında artırdı. 
       Greenspan’in sık sık şikayet ettiği ekonomideki hızlı büyüme yerini yavaşlamaya bıraktı. TEFE ve TÜFE gibi temel göstergelerin de düşük çıkması ekonominin yavaşladığı görüşlerini destekledi. Analistlerin tahminleri Fed’in bir kez daha binde 50’lik artış yapmayacağı yönünde.



       Çeyrek puan yavaşlatır
       ABD piyasaları Fed’in faiz oranını son bir defa binde 25 oranında artıracağı görüşünde birleşiyor. Açık Piyasa Komitesi’nin gelecek toplantısı 22 Ağustos’ta yapılacağı için faiz artırımının ağustos ayına bırakılma ihtimalinin bulunduğu belirtiliyor. Fed, son üç çeyrek boyunca yüzde 6 oranında gerçekleşen büyümeyi yüzde 3.5 ile 4 arasında değişen bir orana çekmeyi amaçlıyor. Bir yıl boyunca yapılan faiz artışlarının etkisinin tamamen hissedilebilmesi için daha altı ile dokuz ay arasında değişen bir zamana ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, son bir defa yapılacak çeyrek puanlık artışın istenilen yavaşlamayı sağlayacağı gözüyle bakılıyor.

OECD vergi cennetlerini belirledi 

       Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), off - shore bankacılık yoluyla haksız vergi indirimi uygulayan ülkeler listesini bugün açıklayacak.

       Listenin, 1998 yılında zarar verici vergi indirimi uygulayan, şirketlerin finansal faaliyetlerine kısıtlama getirmeyen ve diğer ülkelerle bilgi alış verişini kabul etmeyen ülkeler üzerine yazılan bir rapordan yola çıkılarak hazırlandığı belirtildi. Vergi cennetleri, Asya ve Rusya mali krizlerinin ardından uluslararası mali yapıyı güçlendirmek için başlayan çabalar sonucunda özellikle ABD, İngiltere ve Fransa gibi sanayileşmiş ülkelerin eleştirilerine hedef oldu. 



       Yaptırım uygulanacak
       OECD’nin açıklayacağı listenin, daha önce G7 tarafından açıklanan listelerden farklı olacağı belirtildi. Diğer iki örgütün listelerinde kara para aklamaya izin veren ülkelere ağırlık verilirken, OECD 
       önceliği vergi kaçırmak isteyen şirket ve şahıslara kucak açan ülkelere verdi.
       OECD, listesine aldığı ülkelere bir yıl içinde vergi kaçırmayı kolaylaştıran faaliyetlerini durdurmamaları halinde 
       yaptırım uygulanması için harekete geçecek. OECD’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “31 Haziran 2000 tarihine kadar işbirliğine yanaşmayan vergi cennetlerine karşı önlem alınacaktır" denildi.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...