30 Kasım 2012

GEZEGENLERİN DOĞAL UYDULARI


3.5 Gezegenlerin Doğal Uyduları
Çizelge 3.5 yakından incelendiğinde, yersel gezegenlerin uydu sayısı bakımından ne denli fakir olduğu görülmektedir. Gerçekten Merkür ve Venüs gezegenlerinin uyduları yoktur. Bunun yanında Yer, bir tane büyük; Mars ise iki tane çok küçük uyduya sahiptir. Ay’ı, Yer konusunu incelerken ayrıntılı görmüştük. Mars’ın iki uydusu ise iki büyük kayayı andırmakta ve onları da Mars konusunda incelemiştik. Dev gezegenlerin doğal uydularının genel özellikleri de aşağıda verilmiştir.
Şekil 3.36
Şekil 3.36: Galile uydularının ortalama yoğunluklarından ve uzay araçlarının gönderdiği verilerden çıkartılan muhtemel iç yapıları.
Şekil 3.37
Şekil 3.37: En dıştaki Galile uydusu hemen hemen Merkür ile aynı büyüklüktedir. Callisto’nun buz yüzeyinde çok sayıda krater görmek mümkündür. Jüpiter'e gönderilen Galiele uzay aracının çektiği bu fotoğraflardan soldaki tüm uyduyu, sağdaki ise yüzeyin ayrıntılarını görmek mümkün. Yüzeyde, iç içe geçmiş sönük halkalar, büyük bir çarpışma sonucu buz kabukta meydana gelmiş bir tür kırılmaları göstermektedir.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...