26 Şubat 2019

Tarihe Damga Vuran En Başarılı Komutanlar



Tarihe Damga Vuran En Başarılı Komutanlar

tarih

Dünya tarihi boyunca pek çok komutan, savaşlarda büyük başarılar sergilenmiş ve elde ettikleri zaferlerle ülkelerini kurtararak kalkındırmış ve tarihe damga vurmuşlardır. Tarihe başarılarıyla damga vuran komutanların arasında sıralama yapmak biraz haksızlık olsa da en başarılı komutanları sırayla bakarsak;

10 - Selahaddin Eyyubi (1137-1193);

Selahaddin Eyyubi, Eyyubi Hanedanının kurucusu olan hükümdardır. 1187 yılında yapılan Hıttin Muhaberesiyle, 88 yıl Hristiyan egemenliğinde bulunan kutsal Kudüs şehrini, büyük bir kahramanlık göstererek, Haçlı kuvvetlerinin elinden kurtarmıştır. Centilmen tavrıyla dosta ve düşmana İslam dünyasının hoşgörüsünü ve saygınlığını göstermiş büyük bir komutandır. Günümüzde dahi Avrupa'da Selahaddin Eyyubi ismi büyük bir kahramanlık ve saygınlıkla anılmaktadır.

9 - Napolyon Bonapart (1769-1821);

Napolyon, Hayallerinin peşinden koşan, ihtiraslı ve hırslı bir komutan olarak tanınmıştır. Fransız İhtilali sırasında sivrilerek, zekası sayesinde başa gelmiştir. Yapılan bütün savaşlarda, cesaretiyle ordunun başında ve en ön safta yer alan Napolyon, uyguladığı taktikler ve savaş stratejisi sayesinde tüm Avrupa'ya Savaş açmış ve kazandığı zaferlerle birlikte, Fransa'nın sınırlarını genişletmiştir. Bu sebeple dünya ve Avrupa tarihine büyük bir damga vurmuştur. Ortadoğu'dan Rusya'ya uzanan, geniş cephelerde ordusunu savaştırmış ve başarılar kazanmış, Roma İmparatorluğunu tekrar kumak için çıktığı yolda hapis hayatı ile sürgünde ölmüştür. Zeki bir komutan olarak tarihe geçmiş, Komutanlığının yanında ziyade ülke yönetiminde de oldukça etkili olmuştur.

8 - Atatürk (1881-1938);

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk, katıldığı savaşlarda zekası ve askeri kabiliyeti sayesinde, başında bulunduğu her cepheyi kaybetmeyerek adından sıkça söz ettirmiştir. Yakın tarihimize damga vuran ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan Atatürk, savaşlarda kullandığı zekası ve gösterdiği kabiliyeti sayesinde, dünya tarihinin önemli simalarından biri olmuştur. Özellikle Çanakkale Savaşında ve Kurtuluş Savaşındasergilediği liderlik ile dünya tarihine damga vurmuştur.

7 - Jül Sezar (M.Ö 100 - M.Ö 44) ;

Sezar, eski çağda dünya tarihine yön veren Roma İmparatorluğunun komutanlarından biri olmuştur. Oldukça Hırslı bir yapısı olan Sezar, tarih sayfalarına ilk diktatör olarak geçmiştir. Ordusu ile özellikle düşmanı Galya'ya  savaş sırasındaki uyguladığı askeri taktiklerle dize getirerek kendini gösteren, Roma'nın dünya tarihine bir dönem damga vurmasını sağlayan ve temellerini atan komutan olmuştur. En yakın arkadaşı Brütüs tarafından suikasta kurban gitmiştir. Ege Denizi'ni geçerken Kilikyalı korsanlar tarafından kaçırılan Sezar, kendisi için istenen fidyeyi az bulup artırmalarını söyledikten sonra fidyeyi alan korsanlar tarafından serbest bırakılı. Sonra ise tutsak kaldığı süre içinde söz verdiği gibi, Korsanları yakalatıp çarmıha germiştir.

6 - Hannibal Barca (M.Ö 247 - M.Ö 642);

Kartaca  hükümdarı olan Hannibal Barca, korkusuzca Roma'nın üzerine gitmesi ve onları yenmesiyle adını dünya tarihine kazıyan komutanlardan biri olmuştur. Özellikle fillerle uyguladığı saldırı stratejisi ile adını, dünya savaş tarihine altın harflerle yazdıran Hannibal Barca, bugün bile pek çok komutanın gözdesi ve örnek aldığı tarihi bir kişiliktir.

5 - Halid Bin Velid (592 -642);

Seyfullah (Allah'ın Kılıcı) lakabıyla anılan Halit Bin Velid, İslam tarihinin en önemli komutanlarından biridir. Yaptığı bütün savaşlarda Ordunun başından yer alan ve sürekli şehit olmayı isteyen Halit Bin Velid, İslamla şereflendikten sonra İslam sancağı altında , İslamı dünyaya yaymak amacıyla ilerlemiş ve yaptığı bütün savaşlar da adından söz ettirmiştir. Tarihe savaş kaybetmeyen komutan olarak geçen Halit Bin Velid, uyguladığı çift sarmal savaş taktiği, yapılan savaşlarda savaş stratejilerinin önemli bir taktiği olarak kullanılmış ve dünya tarihine geçmiştir.

4 - Fatih Sultan Mehmet (1432 - 1481);

Osmanlı İmparatorluğunun yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, dünya tarihinin en önemli komutanlarından biridir. Öyle ki tarihte bir çağı kapatıp bir çağı başlatan tek komutandır. İstanbul'u fethetmesiyle dünya tarihini baştan sona değiştirmiş ve bu büyük mirası bizlere bırakmıştır. Sadece Osmanlı'yıgeliştirmekle kalmamış şu an bile dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan ve o dönem alınmaz denilen İstanbul'u fethetmiş, ardından Karadeniz ve Yunanistan'ı alarak başarılı savaşlara katılmış, İmparatorluğun sınırlarını kat kat genişletmiş dahi bir komutan olarak tarihe damga vurmuştur.

3 - Timur (1336 - 1405);

Timur, her ne kadar bizim tarihimizde kötü bir kişilik olarak geçse de ordusuyla pek çok savaşa katılmış ve neredeyse çoğunda başarılı olmuştur. Önünde hiçbir ordunun başarılı olamadığı Timur ordusu,  Anadolu'dan Orta Asya' ya pek çok fetih gerçekleştirmiş ve o döneme damga vurmuştur. Timur Devleti tarih sahnesinden çabuk silinse de Timur'un başında bulunduğu süre içinde yaptıklarıyla tarihe damga vuran komutanlardan biri olmuştur. Osmanlı Devletiyle arası bozulmadan önce Çin'e sefer düzenlemeyi düşünürken, Osmanlı ile savaşa kalkmıştır. Çoğu tarihçiye göre Osmanlı Devleti yerine Çin ile savaşa girmiş olsaydı, bugünkü tarihin çok değişik olacağı görüşü hakimdir.

2 - Büyük İskender (M.Ö 356 - M.Ö 323);

Makedonyalı İskender olarak da bilinen Büyük İskender, Yunanistan'ın İmparatoru olmuş ve babasından devraldığı tahtı, genç yaşta seferlere çıkarak genişletmiştir. Eski çağda kurduğu devasa ordusuyla, Yunanistan'dan başlayarak neredeyse o dönem bilinen tüm dünyayı fethetmiştir. Devletin sınırlarını Hindistan'a kadar genişletmiş ve uyguladığı savaş taktikleri bugün dahi literatürde geçmekte ve kullanılmaktadır. Usta bir komutan olan Büyük İskender, genç yaşta hayata gözlerini kapatmasına rağmen, yaşadığı kısa dönem içinde fethettiği topraklar ve uyguladığı hükümdarlığıyla bugün bile adından söz ettirmektedir.

1 - Cengiz Han (1162 - 1227);

Cengiz Han on üçüncü yüzyılın başlarında (1206 yılında) Orta Asya'da başıboş haldeki bulunan Moğol kabilelerini birleştirerek kimsenin beklemediği devasa bir savaş makinesi oluşturmuştur. Bu birliktelikle kendi acımasızlığını ve savaş kabiliyetini birleştiren Cengiz Han kurduğu Moğol ordusu ile önüne gelen her şeyi yakıp yıkmış yaptığı vahşet ile tarih sayfalarına geçmiştir. Her ne kadar dünya tarihini kanla değiştirse de Cengiz Han tarihe geçmiş en büyük komutanlardan biridir diyebiliriz. Çin'i fethetmekle başladığı yolculuğunun ardından yönünü batıya çevirmiş, Orta Asya'da adeta taş üzerinde taş bırakmamış, İslam coğrafyasını tehdit etmiş ve en sonunda, torunlarının Bağdat'ı almasıyla bir medeniyetin yanıp gitmesine kül olmasına sebep olmuştur. Cengiz Han'ın acımasız ordusu o dönem kimsenin bilmediği savaş taktiklerini geliştirmiş, biyolojik silah, patlayıcı, değişik silahlar, petrol ve daha değişik pekçok malzemeyi savaşlarda acımasızca kullanmışlardır. Tarihe Kan, tecavüz, vahşet ve acımasızlıkla geçen Moğol Ordusu ve başındaki Cengiz Han, o dönemki dünya popülasyonunun yüzde 11 ini öldürdüğü tahmin edilmektedir. Bu sayının Yaklaşık 40 milyon insan olduğu söylenmekte, yani günümüzün nüfus sayısına vurduğumuzda yaklaşık 600 milyon kişi yapmaktadır. Dünya popülasyonunun yüzde altısının Cengiz Han'dan geldiği tahmin edilmektedir. Cengiz Han böylesine önemli derecede dünya tarihine damga vuran bir komutan ve hükümdar olmuştur.
Yukarıda saydığımız komutanların başarı sıralamasını aslında kimse net şekilde yapamaz. Hepsinin Dünya tarihine büyük etkileri olduğundan hangisinin daha çok etkileyip etkilemediğine girmemiz olanaksızdır. Buna rağmen listeye giremeyen, ancak Dünya tarihini etkileyen oldukça büyük komutanlar da mevcuttur. Bu yazıda en bilinen ve tarihteki en başarılı 10 komutan sıralaması yapılmıştır şahıslara ve tarihe göre değişkenlik gösterebilir.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...