02 Eylül 2018

KISKANÇLIK İLGE İLGİLİ MAKALELER

kıskançlık ile ilgili makaleler ile ilgili görsel sonucu
KISKANÇLIK İLGE İLGİLİ MAKALELER
Eşler tek taraflı veya karşılıklı olarak ilişkilerinde kıskançlık duygusunu bir dereceye kadar yaşamaktalar. İster kıskanç bir eş olun isterse eşiniz sizi kıskansın, kıskançlık seviyeniz kabul edilebilir bir düzeydeyse, belki de ilişkinizi canlı tutacak bir araç olabilir. Ancak kıskançlık testi belli bir sınırın üzerine çıkarsa, birliktelik ve evliliğiniz tehlikeye girebilir. Kıskançlık mantık sınırlarını zorluyor ve ilişkinizi içinden çıkılmaz bir hale getiriyorsa, durup yaşadıklarınızı bir sorgulamalısınız belki de. Bu yazıda eşinizin aşırı kıskançlığı ile nasıl baş edebileceğiniz ve ilişkinizdeki bu çıkmazdan nasıl kurtulabileceğinizin ipuçlarını bulacaksınız. Kıskançlık Nedir? Kısk... »»»
KISKANÇLIK Çift İlişkisinde Kıskançlık ve Kardeş Kıskançlığı İnsanda varoluşundan gelen üzüntü, sevinç, mutluluk, korku gibi evrensel çeşitli duygular mevcuttur. Canlı dünyaya gelişinden itibaren görülen, karmaşık düşünce süreçlerini içermeyen ve çabucak ortaya çıkabilen bu duygular birincil duygular olarak adlandırılır. Bazı duygular ise gene insana özgü olup daha karmaşık ve birincil duygunun başka bir duyguya dönüşmesiyle ortaya çıkar. Bu tür duygular ikincil duygular olarak adlandırılır. Kıskançlık toplum içinde yaşayan her insanın az çok deneyimlediği insana özgü doğal bir ikincil duygumuzdur. Çünkü kıskançlığın altına yatan daha temel duygular vardır: korku, üzüntü, acı g... »»»
Bir kişinin veya bir ilişkinin yitirilmesinden korkulan, karmaşık bir ruhsal yaşantı ve olumsuz tutumdur. Bunun dışında başkasının sahip olduğuna kendisinin de sahip olma gerekliliğini hissettiren bir duygu olarak tanımlanan kıskançlık; Türk Dil Kurumu tarafından da :"Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin, başkası ile ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutum" olarak açıklanmıştır. Haset ve kıskançlık çoğu zaman kavram olarak karıştırılmaktadır. Haset kendinde olmayanı veya bir başkasında olanı elde etme arzusu iken kıskançlık elde edilmiş olanı kaybetmeme isteğidir. Kıskançlık insanların tamamında, aynı zamanda hayvanlarda da görülen bir tepk... »»»
Bir kişinin veya bir ilişkinin yitirilmesinden korkulan, karmaşık bir ruhsal yaşantı ve olumsuz tutum, başkasının sahip olduğuna kendisinin de sahip olma gerekliliğini hissettiren bir duygu olarak tanımlanan kıskançlık; Türk Dil Kurumu tarafından da: "Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin, başkası ile ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutum" olarak açıklanmıştır. Haset ve kıskançlık çoğu zaman kavram olarak karıştırılmaktadır. Haset kendinde olmayanı veya bir başkasında olanı elde etme arzusu iken kıskançlık elde edilmiş olanı kaybetmeme isteğidir. Kıskançlık insanların tamamında, aynı zamanda hayvanlarda da görülen bir tepkidir. Kıskançlık;... »»»
İLİŞKİLERDE KISKANÇLIK Kıskançlık, değerli bir ilişkiye veya onun yitirilmesine ya da bozulmasına yol açabilecek bir tehlikenin algılanması durumunda verilen karmaşık bir tepkidir. Kıskançlık hissetmek için ilişkiye yönelik algılanan bir tehdidin, üçüncü bir kişinin olması gerekir. Üçüncü kişi gerçek ya da hayal edilen bir rakip olabilir ve bireyin benlik saygısına ya da ilişkinin geleceğine yönelik tehdit olarak algılanmaktadır. Farkındalık kazanılarak kıskançlığın temeline inildiğinde özgüven eksikliği, çocukluk yaşantılarındaki korkular, gerçekleşmemiş beklentilerle karşılaşılır. Romantik ilişkilerde yaşanılan kıskançlık; duygular, düşünceler ve davranışların karışım... »»»
Bay S ve Bayan E çifti karşımda oturuyorlardı. Benden eş terapisi için randevu almışlardı. İkisi de oldukça depresif ve çökkün görünüyordu. Onları buraya getiren sebebin ne olduğunu sorduğumda Bayan E tek kelimeyle cevap verdi. KISKANÇLIK! Bu kelime dudaklarından dökülür dökülmez de hıçkıra hıçkıra ağlamaya başlamış ve konuşamamıştı. Onu bu hale getiren şey, eşinin bitmek bilmeyen ve sınır tanımayan kıskançlık krizleriydi. Bayan E’nin ifadesine göre Bay S, bana gelmiş olmalarından bile rahatsız olabilecek ve “neden bayan bir psikolog bulmadın?” diye bir kriz çıkarabilecek bir yapıya sahipti. Nitekim Bay S, bu olağanüstü kıskançlığı sayesinde, hem kendisinin hem de eşinin tükenme noktasına g... »»»
KISKANÇLIK ÜZERİNE Kıskançlık üzerinde çok konuşulan bir duygudur. İçgüdüsel olup olmadığı, normal olup olmadığı toplumsal olup olmadığı da tartışılan bir duygudur. Bir duygunun doğal ya da içgüdüsel olması için bütün insanlarda var olması gerekir. Örneğin; irkilme, korku, sevgi içgüdüsel tepkilerdir ve her insanda vardır. Oysa kıskançlık her insanda yoktur. Buna göre kıskançlık, toplumsal kaynaklı bir duygudur. İçgüdüsel değildir; tam tersine öğrenilmiştir ve günümüzde yarışmacı bir sistemin ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Normal olup olmadığı da kişiye ve ilişkiye verdiği zararın miktarına bağlıdır. Kıskançlık, özenmek, gıpta etmek, çekememezlik, hasetlik gibi duygularla k... »»»
Kıskançlık öfke, sevinç, üzüntü gibi temel insani duygularımızdan biridir. Her insanın içinde doğal olarak bir parça kıskançlık kendiliğinden vardır. Kıskançlık en genel anlamı ile kaynak, alan ve sevgi paylaşımı ile ilgili temel duygulardan biridir. Evlilik ilişkisinde kıskançlık konusunda sorun yaratan mesele duygusunun kendisi değil kişinin bu duyguya nasıl tepki verdiği ve duygusunu nasıl yönettiğidir. Kıskançlık sevgi güven fedakarlık bağlılık gibi eşler arası iletişimi en çok etkileyen duygulardan birisidir. Hem kıskanan eşi hem de kıskanılan eşi olumsuz şekilde etkiler ama en çokta kıskanılan eşi etkiler.Kıskançlık evlilik ilişkisini hiç farkına varmadan yavaş yavaş zehirler. Bu ned... »»»
Kıskançlık, insanoğlunun en doğal, en evrensel duygularından biridir. Sevilen bir kişinin başkasıyla paylaşılmasına katlanamamak olduğuna göre, sevginin olduğu her yerde kıskançlık da vardır. Belli bir ölçüye kadar sevgi gülünün dikeni sayılabilir. Ancak bu doğal duygu insanı kemiren bir tutku olmaya başlayınca, sevgiyi gözeten bir duygu olmaktan çıkar ve sevgiyi yok eden bir zehir haline dönüşür. Kıskançlık başka şeye benzemez. Can yakar, yıkıcıdır. Othello'da olduğu gibi, kimi zaman sevgiyi yok etmekle kalmaz, sevgiliyi de ortadan kaldıracak bir ölçüye varır. Fransız La Rochefoucauld şöyle der, ''Kıskançlık şüphenin olduğu yerde boy verir. Şüpheden kesinliğe geçtiğimiz anda ise ya deli... »»»
İLİŞKİNİN BAŞ DÜŞMANI KISKANÇLIK: Kıskançlık kültür ve eğitim seviyesinden bağımsız,evrensel bir duygudur. Dünyanın her yerinde evlilikleri ,ilişkileri zorlayan ve zaman zaman da bitmesine sebep olan bir problemdir. Kıskançlığı şiddeti ve yoğunluğu anlamında ikiye ayırmak gerekir. İlişkiye romantizm getiren,ilişkiyi besleyen ve ilişkiyi ve bireyleri hasta eden kıskançlık.Hastalıklı diyebileceğimiz kıskançlıkta kıskanç bireyler ortada hiç bir gerekçe yokken eşlerini ya da partnerlerini kıskanır ve çeşitli yollarla kısıtlamaya gitmelerinin dışında ,sürekli bir takip ve partnerini potansiyel kendisini aldatabilecek,kandırabilecek bir kişi olarak görürler. Kafalarında senaryo yazar ve ... »»»
KISKANÇLIK OLMASA KARDEŞ GİBİSİ YOK Çocuklarda sıkça karşılaşılan ve ebeveynlerin çoğu zaman çaresiz kaldığı bir konu var ki o da kardeş kıskançlığı. Öyle ki bu süreci kontrol edemeyen ebeveyn, çok zor durumlarda kalabildiği gibi kardeşler arasında bir denge kuramaması halinde çocukların bedensel ve ruhsal yapıları durumdan olumsuz etkilenebiliyor. Bu konuda ebeveyne önemli görevler düşüyor. Kardeş kıskançlığı, anne babanın başkasıyla paylaşılamamasından doğan, üzüntü, küçük düşme korkusu, can sıkıntısı, öfke, nefret ve intikam alma düşünceleri ile birlikte görülen sevgi, koruma, yakınlık hissetme isteği gibi karışık duyguların bileşimini ifade eder. Kardeşler arası kıskançlığın derecesi,... »»»
Kıskançlık başka bir şeye benzemez,can yakar,acıtır.Şüphe ve kurgulamadan doğan bir ruh halidir kıskançlık.Milton ondan,'yaralı aşığın cehennemi'diye söz ederken,Shakespeare ise 'yeşil gözlü canavar' adını verir.Kıskançlık şüphenin olduğu yerde boy verir.Şüpheden kesinliğe geçtiğimiz anda ise ya deliliğe dönüşür ya da kayıplara karışır.Neresinden bakılırsa bakılsın kıskançlık patlamaya hazır bekleyen bir faciaya yönelik uygun bir tepkidir.Ancak kişi kendini korumak için neden böylesine sancılı bir zihinsel araca ihtiyaç duyar?Kıskançlık akıl bozukluğu da değildir öyleyse insanın üzerine ikinci bir ten gibi yapışan böylesi korkunç bir hissin ardında yatan nedir?Yakından bakarsak kıskançlığın ... »»»
EVLİLİK YADA ÇİFT TERAPİLERİNDE KISKANÇLIKLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR Birlikte terapiye başlamadan önce; eğer özellikle kıskançlık düzeyi yüksek ise bu terapist için avantaj olabilir. Kıskanç eşin bireysel terapiye alınması, terapinin gidişatı için gerekli bilgiyi sağlayabilir. Bu özellikle, kıskançlık nedeniyle olan paranoid özelliklerin ya da meselenin bir an önce keşfedilmesini sağlayabilir. Kıskançlık davranışları: Eşin sevgisinin, ilgisinin azaldığına ve başka birisinin olduğuna dair kaygıların olması, Eşin diğer eşe sözel ve/veya fiziksel başka birisi ile birlikte olunduğuna dair suçlamaların olması ve/veya bununla ilgili obsesif ( takıntılı ) düşüncelerin bulunması, ... »»»
Kıskançlık birçok insanın yaşamını etkileyen rahatsız edici duygulardan birisidir. Kıskançlık, yitirilmek istenmeyen bir kişinin ya da bir ilişkinin yitirileceği ya da tehdit altında olduğu düşüncesiyle yaşanan karmaşık bir ruhsal süreçtir. Kıskançlıkla birlikte çoğu zaman öfke, değersizlik, mutsuzluk, yalnızlık, güvensizlik ve çaresizlik gibi duygular da yaşanır. Kıskançlık, sahip olunanı yitirme (birlikte olunan kişinin başkasını tercih edeceği) düşüncesinde hissedilen bir duygudur. Bazen günlük yaşamın bir cilvesi olarak gelip geçici biçimde, bazen de yaşamı alt üst edecek biçimde; bazen yersiz yere ortada hiçbir neden yokken bazen de gerçek bir tehdit ya da kayıp söz konusu olduğunda... »»»
İngilizlerin ünlü tiyatro yazarı William Shakespeare'in 1604 ylında trajedi türünde yazdığı Othello adlı oyundan almıştır ismini: Oyunun konusu, yıllarca Venedik devletinin hizmetinde savaşmış, türlü kahramanlıklar göstermiş Mağripli zenci bir komutan ve Venedikli beyaz bir kızın engel tanımayan aşkları, karısını delicesine seven bu komutanın emrindeki bir subayın kara çalmaları yüzünden karısından soğuması, karsına hediye ettiği ve namus simgesi olarak gördüğü küçük bir mendili başka bir erkeğin elinde görünce aldatıldığı kuşkusuna kapılıp çok sevdiği karsını boğarak vahşice öldürmesidir. Kıskançlık elbette ki mutlu olmak, üzülmek, öfkelenmek gibi yaradılışımızdan gelen en doğal, en no... »»»
SADAKATSİZLİK NEDİR? Hangi davranışlarda çiftler aralarında sadakatsizlik olduğunu düşünüyor. 1. İlişkinin açık ya da kapalı beklentilerini bozan eşlerin/eşlerden birinin başkasıyla cinsel yaşantısının olması, 2. İlişkinin açık ve kapalı beklentilerini bozan gizliliğin, sır saklamanın olması ve eşlerin/ eşlerden birinin bir başkasıyla ilgili özel duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı cinsel olmayan davranışların olması.( örneğin; sevgiliye gizlice bir düzine gül gönderilmesi ve romantik duyguların ifade edilmesi, cinsel olarak sayılmayan ama gizlice birlikte baş başa geçirilen zamanın geniş olması) EŞLER/ÇİFTLER ARASINDA SADAKATSİZLİK PROBLEMİ OLDUĞUNDA EVLİLİK TERAPİLERİNDE HA... »»»
Aile Kavramı Aile, hepimizin bir parçası olduğunu düşündüğümüz ve insanın temel psikolojik gelişiminde önemli bir yeri olduğu birçok çalışmayla ortaya konmuş bir kavramdır. Birçok farklı tanımlamalar olmasına rağmen çoğu teorisyenler şu tanım üzerinde birleşirler. Aile, kendisine yakın hissettiği başka biriyle yaşayan ve bir mekânı paylaşan, bazı duygusal bağların kurulduğu, birbiriyle ilgili sosyal durumlar, roller ve görevlerin üstlenildiği, sevgi, ait olma duygularının paylaşıldığı, iki veya daha fazla kişinin olduğu durumlardır (Hallaç & Öz, 2014). “Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu, toplum içindeki en küçük birlik” (TDK, 1... »»»
İnsan ilişkilerini güven üzerinden kuran ve yürüten bir varlıktır.Bu nedenle tüm insanlar için güvenebilmek son derece gerekli ve önemli bir ihtiyaçtır.Evlilik,aile,iş ilişkileri ve sosyal ilişkiler tamamıyla güven üzerinden kurulur ve güven üzerinden yürütülür.Aslında insanların kendine bile güvenmesi önemlidir.Zira özgüven olarak adlandırılan kendine güven olmadığında insanlar birçok atması gereken adımı atamaz,kolay kolay kabuğundan dışarı çıkamaz.Bu nedenle yaşamımızda güven hayati öneme sahip bir duygudur.Güvensizlik ise bir çok sorunun başlangıcı veya tetikleyicisidir. Güven konusuna aslında bir insanın kendi kendisine güveniyle ilişkili olan özgüven yeterliliğinden girmek gerekir.Çün... »»»
Borderline kişilik ilişkilerini oldukça zorlayıcı ve inişli çıkışlı yaşar. Çoğunlukla ilişkileri hüsranla biter ve hemen yeni bir ilişki arayışına girer. Kalıcı bir ilişki sürdürmek oldukça güçtür, çünkü bu kişiler sevgilisinin/eşinin iyi ya da kötü yönlerini bir arada göremez, dolayısıyla ilişki hep yara alır. Bir gün hoşuna giden bir şey yapan sevgili onun için dünyanın en iyisidir, aynı kişinin hata yapma olasılığını kabul edemez ve hata yaptığı anda dünyanın en kötüsü olur. Sürekli olarak terkedilme ve sevgilinin yok olmasına ilişkin korkuları vardır bu korku ve kaygılar onun ilişkide kontrol edilemez davranışlar ve duygular yaşamasına da sebep olur. Bir kaybı yaşama ve yas tutma beceris... »»»
Kardeşler arası kıskançlık nedir? Kıskanmak normal mi, olabilir mi? Bir ebeveyn olarak, sorumluluk sizin elinizde. Bir dereceye kadar kıskanmalarını olağan karşılabilmeniz gerekir. Eğer kıskançlık içinden çıkılmaz bir hal almışsa da bunun için yapabilecekleriniz var. Bu yazıda kardeş kavgası ile nasıl baş edebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Çocuk Eğitiminde 7 Altın Kural Her ne kadar çocuklarımızı eşit derecede sevmeye çalışsak da, onlar bir şekilde diğerinin daha çok sevildiği konusunda anne babasını suçlarlar. Çocuk psikolojisi bundan nasıl etkilendiğini, kardeş kıskançlığı hakkında 12 yaşındaki Nail”in yazdıkları ailenin kayırıcı tutum içinde olmasının ne derece zararlı olduğunu çok i... »»»
Kıskançlığın Tohumu atılmış diye filizlenmesine izin vermeyin ! Kıskançlık hepimizin, her yerde şahit olabileceği; çevremizde ve kendimizde sıkça görebileceğimiz en olağan duygudur. Kıskançlığın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Burada kıskançlığın ilk deneyimlenmeye başladığı dönemi ele alalım; çocuklardaki kardeş kıskançlığını… Tarihin en akla gelir örneklerinden biri Habil ile Kabil olayıdır. Bu olay iki kardeşin bile birbirinin canını yakacak derecede kıskançlık duygularıyla karşılaşabileceğini gösterir. Yine tarihten kardeş kıskançlığına bir örnek vermek gerekirse; Hz.Yusuf’un kardeşlerinin kıskançlık sebebiyle onu kuyuya atarak ölmesini istemelerini verebiliriz. Bu hikay... »»»
7 ADIMDA KARDEŞ KISKANÇLIĞININ ÜSTESİNDEN GELMEK Çocuklarınıza doğru eğitmede 7 önemli erdem Her ne kadar çocuklarımızı eşit derecede sevmeye çalışsak da, onlar bir şekilde diğerinin daha çok sevildiği konusunda anne babasını suçlarlar. Kardeş kıskançlığı hakkında 12 yaşındaki Nail”in yazdıkları ailenin kayırıcı tutum içinde olmasının ne derece zararlı olduğunu çok iyi dile getirmektedir. “Babamın beni gerçekten sevdiğini biliyorum. Hayatta benim çok iyi birisi olmamı istediğini de. Ancak o, kendimi kötü hissettiriyor. Tek yaptığı beni kardeşimle kıyaslaması, benim de onun gibi olmamı istediğini söylemesi oluyor. Biliyorum ben hiçbir zaman onun gibi olamayacağım, ama kardeşim hakkında kö... »»»
KISKANÇLIK: Eşler tek taraflı veya karşılıklı olarak ilişkilerinde kıskançlık duygusunu bir dereceye kadar yaşamaktalar. İster kıskanç bir eş olun isterse eşiniz sizi kıskansın, kıskançlık seviyeniz kabul edilebilir bir düzeydeyse, belki de ilişkinizi canlı tutacak bir araç olabilir. Ancak kıskançlık seviyeniz belli bir sınırın üzerine çıkarsa, birliktelik ve evliliğiniz tehlikeye girebilir. Kıskançlık mantık sınırlarını zorluyor ve ilişkinizi içinden çıkılmaz bir hale getiriyorsa, durup yaşadıklarınızı bir sorgulamalısınız belki de. Bu yazıda eşinizin aşırı kıskançlığı ile nasıl baş edebileceğiniz ve ilişkinizdeki bu çıkmazdan nasıl kurtulabileceğinizin ipuçlarını bulacaksınız. Kıskan... »»»
KISKANÇ EŞ Eşler tek taraflı veya karşılıklı olarak ilişkilerinde kıskançlık duygusunu bir dereceye kadar yaşamaktalar. İster kıskanç bir eş olun isterse eşiniz sizi kıskansın, kıskançlık seviyeniz kabul edilebilir bir düzeydeyse, belki de ilişkinizi canlı tutacak bir araç olabilir. Ancak kıskançlık seviyeniz belli bir sınırın üzerine çıkarsa, birliktelik ve evliliğiniz tehlikeye girebilir. Kıskançlık mantık sınırlarını zorluyor ve ilişkinizi içinden çıkılmaz bir hale getiriyorsa, durup yaşadıklarınızı bir sorgulamalısınız belki de. Bu yazıda eşinizin aşırı kıskançlığı ile nasıl baş edebileceğiniz ve ilişkinizdeki bu çıkmazdan nasıl kurtulabileceğinizin ipuçlarını bulacaksınız. Kıskan... »»»
Çocuklar ancak 8-9 yaşından büyük ise durum “çalma davranış bozukluğu”olarak düşünülüp önem verilmeli ve bir problem olarak ciddi bir şekilde üzerinde durulmalıdır.çünkü çocuklarda” mülkiyet kavramı”gelişiminin oluşumu bu yaşları bulabilmektedir. ÇOCUKLARDA MÜLKİYET KAVRAMI GELİŞİMİNE ÖNEM VERİLMELİDİR; çocukta mülkiyet kavramı gelişmemişse ,çocukların başkalarından aldıkları eşyalar bir” çalma-hırsızlık” olarak değerlendirilmez.ancak çocuk yürümeye başladığı,oyuncaklarıyla oynamaya başladığı andan itibaren de “bu senin,bu abinin,bu annenin ,bu babanın,bu arkadaşın “diyerek bazı şeylerin başkalarına ait olduğu fikri oluşturulmaya başlanmalı, bunun içinde çocuklara ortak oyuncaklar ... »»»
İnsanın doğasında mayası varolan kıskançlık,(az ölçüde) kişide bulunduğunda ;kişiyi başarı,ilerleme konusunda motive etse de,aşırı kıskançlık ;kin ,nefret,öfke,özgüven eksiklikleri yaratır ve kişi hep kendisini; daha üstün,daha başarılı,daha güzel, daha yetenekli,daha çok sevilen ,beğenilen bulduğu kişiyle kıyaslar halde bulur. Kıskanç kişinin gözü hiç kendi yetenekleri, kendi ilgileri ve ne yapabileceği konusunda değildir.olmadığı içinde bu kendine olumsuz bakış açısıyla hep geriler yada gelişemez.kendi güzel yeteneklerini, başarılarını ortaya çıkaramaz. Kıskanç kişi hep kendisine şüpheyle bakar;yeteneklerinden , yaptıklarının doğruluğundan emin değildir.herkesin onu s... »»»
KARDEŞ SENDROMU Her doğumda anne, baba ve çocuk arasında özel bir bağ kurulur. Aile bireylerinin ilişkisi yeni bir boyut kazanır. Yeni bebek hastaneden gelir gelmez kardeşler arası rekabet ortaya çıkar ve bazen uzun yıllar süregelir. Yeni kardeşten kurtulmak istemesi çocuğun kötü kalpli olduğunu göstermez. Kıskançlık doğaldır ve çok acı verir. Ancak dinamiktir ve çocuğun deneyim kazanarak geleceğe doğru güvenle ilerlemesini sağlar( Mathelin,2003). Kardeşler arası rekabet gerçek yaşamın bir yansımasıdır. Çocuklara kendini savunma, ayakları üzerinde durma, sorun çözme, anlaşmazlıkları giderme, can sıkıntısını aşma gibi yararlar sağlar. (Ellison ve Barnett, 1997). Kıskançlığın yıkıcı ... »»»
Kardeş Kıskançlığı ve Hamilelikte Çocuğunuzu Yeni Doğacak Kardeşi İçin Hazırlamak İkinci ya da diğer sayıdaki bebek için gün sayan anneler babaların en çok zorlanma yaşadığı durumlardan birisi kardeşin yeni doğacak olan bebeğe nasıl davranacağıdır. Bu durum beraberinde “acaba çocuğum yeni doğacak bebeğimizi kıskanır mı? – Yeni doğacak bebekten dolayı diğer çocuğumun psikoloji bozulur mu? Sorularını da getirmektedir. Anne babalar bu soruları kendilerine sorarlarken aslında daha önceden doğmuş olan çocuğun da kendisine ve dünyaya sorduğu çeşitli sorular da olabilir. İşte kardeş bekleyen çocukların kendi kendilerine sorduğunu gözlediğimiz bazı sorular aşağıda sıralanmıştır: ... »»»
Bundan 7 yıl önce, bana ne olduğunu anlamam için getirilen inanılmaz sevimli, dünya güzeli, minicik bir kız çocuğuyla çalışana kadar kardeş kıskançlığını kolayca çözümlenebilecek bir geçiş dönemi olarak görürdüm. Çünkü, o güne değin ailesinin tek ilgi odağı olan çocuğun, yeni bir kardeşin geleceğini kabullenmesi, onunla yaşamayı öğrenmesi elbette bir alışma süresi gerektirecekti. Ki anne baba bile bu duyguları yaşarken, bir çocuğun yaşamaması düşünülemezdi. 3 yaşındaki bu kız çocuğu, annesinin hamile olduğunu ve bir kardeşin geleceğini kavrayacak derecede zeki, çok konuşkan, yetişkenlerle iletişimi mükemmel bir çocukmuş. (Bir arkadaşımızın yeğeni olduğu için, okul öncesi öğretmeni olan kar... »»»
KISKANMA PSİKOLOJİSİ Kıskançlık;kimi insanların bazen sahip olduklarına bazen de sahip olamadıklarına karşı değişik şekillerde duyduğu bir histir.kıskançlık algısı kişiden kişiye değişmektedir.bazı kişilerde kıskançlık çok yüksek değerlerdeyken bazı kişilerde de minimum düzeyde olabilir.kişiler sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri olgulara karşı bu duyguyu geliştirebilirler.kısaca “neden ben değil” sorularının yoğun olduğu bir duygudur. Dünyanın en büyük duygusal problemlerinden biridir kıskançlık.bu duyguyu 2 yaş döneminden itibaren sıkça yaşamamız mümkün olabilir.eğer kıskançlığı oldukça fazla bir düzeyde yaşıyorsak psikiyatrik bozukluklar (kuşkuculuk,şüphecilik..) belirebil... »»»
EVLİLİK VE AİDİYET Genel olarak bizim kültürümüzde “aile olmak” bir bütünün parçası olmak, bütünlemek ve tamamlamak anlamına gelmektedir. Bu noktada yanlış olan nedir diye akıllara bir soru gelebilir. Aidiyet ve bir bütüne entegre olmaya çalışmak çoğunlukla çiftlerden birinde ya da her ikisinde birden evliliğini dilediği gibi yaşayamama, baskı altında hissetme, ortak kararlar alamama ve etki altında kalma gibi kaygı verici hislerin yaşanmasına neden olan ciddi bir stres faktörüdür. Batı toplumlarında daha çok bireysellik ön plandayken bizim gibi toplumlarda aidiyet duygusunun ön planda olması söz konusudur. Ait olmak bireyin önemli ihtiyaçlarından bir tanesidir. Fakat aidiyete yönel... »»»
OLUMSUZ AİLE TUTUMLARI Ailenin çocuk yetiştirmedeki tutumunu ve çocuk yetiştirmeyle ilgili sorunlarını anlamak için aile tutum modeli yararlı bir yaklaşımdır. Çocuğun anne-babadan aldığı iki şey vardır: Sevgi ve Eğitim. Sevgi; kabullenme, koruma, kollama ve sevecenlik gibi bütün olumlu duyguları içerir. Eğitim ise;öğretilen her şeyi, verilen bilgileri, becerileri, yasakları, kuralları, inançları,değer yargılarını, görgü kurallarını ve insanın sosyalleşmesi için gerekli olan tüm toplumsal değerleri kapsar. Olumsuz aile tutumlarında ailenin verdiği sevgi ya yetersiz veya aşırı, eğitim ise gevşek ya da sıkı olmaktadır. Aşırı sevgi tutumunda, aile çocuğu sevgiye boğucu, onu çok ko... »»»
Kıskancım, kıskançsın, kıskanç… Her birimiz zaman zaman kendimizi ya da bir başkasını tanımlamak için kullanırız bu sözleri. Kimi zaman bir kişi, kimi zaman bir eşya, kimi zaman bir konumdur kıskanılan ama hep aynıymış gibi görünse de farklı temeller üzerine kuruludur kıskançlıklar. Evrensel bir şekilde kıskançlık çoğunlukla öfke ve üzüntü ile bir aradadır. Kıskançlık öfke ve kederle kardeştir. Kıskançlığın olduğu yerde öfkenin ve üzüntü olması kaçınılmazdır, bu yüzden kıskançlık, öfke ve üzüntü bir biriyle sık görmeye alıştığımız sıkı birer arkadaştır. Aristo kıskançlığı bizimle aynı düzeydeki insanların iyi şansından kaynaklanan acı olarak tanımlar. Descartes ise kıskançlığı kişinin baş... »»»
► Kıskançlık Psk.Serap DUYGULU
► Kıskançlık Psk.Gülşah BEŞTAV
► Kıskançlık Psk.Filiz OLCAYTO
► Kıskançlık Psk.Canan SAYIOĞLU
► Kıskançlık Psk.Serap DUYGULU
► Kıskançlık Psk.Tuğba KAPLANHAN
► Kıskançlık Mı, Güvensizlik Mi Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
► Kıskançlık ve Haset Dr.Ali Algın KÖŞKDEREPsikiyatrist
► Kıskançlık Hakkında Uzm.Psk.Bahar Esin ERGİN
► Çocuklarda Kıskançlık Uzm.Psk.Sabahat ERLER
► Kıskançlık ve Stres Psk.Ceyda ŞENEL
► Romantik İlişkilerde Kıskançlık Uzm.Psk.Dila HOTLAR
► Kardeşler Arasında Kıskançlık Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ
► Kardeşler Arası Kıskançlık Psk.Elvin AKI
► Patolojik Kıskançlık - Otello Sendromu Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Esin YILDIZ
► Kardeş Kıskanlığı Uzm.Psk.Angela ORGE
► Kardeş Kıskançlığı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
► Büyük Kardeş / Çocuk Olmak Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Psk.Cansu İVECEN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif GÜNERİ
► Kardeş Kıskançlığı Uzm.Psk.Sevda ACAR
► Seven İnsan Kıskanır mı? Yoksa Bir Efsane mi? Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Eşimi Kıskanıyorum Meral HASANDAYIOĞLU
► Kardeş İlişkileri Psk.Dnş.Banu BEKÇİ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Reyhan UZUN
► Kardeş Kıskançlığı Uzm.Psk.Başak DALDA
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Yekta KORKMAZ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Gül MERİÇ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Kardeş Kıskançlığı Fulya CAN
► Aldatmak - Aldatılmak! Psk.Serap DUYGULU
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Kardeş Kıskançlığı Uzm.Psk.Aysun AKTAŞ
► Kardeş Kıskançlığı Gökhan KARATEPE
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Neşe GÜNEY
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Eda GÖKDUMAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Eylem AYRANCI

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...