28 Ağustos 2013

ST.PAVLUS KİMDİR

ST.PAVLUS KİMDİR

  St .  Paulus         Kilikya Tarsus’unda doğan St Paulus Yahudi kökenli bir Roma vatandaşıdır. Sıkı bir Yahudi eğitiminden geçtiği bilinen Paulus’un bu eğitimi yaşlı Gamagel’den aldığı bilinmektedir. İlk devrelerde Hıristiyanlığın  şiddetli bir düşmanı iken, 

MS 32 de Şam yolunda İsa’yı görüp onun kendine niçin böyle eziyet ettiğini sormasından sonra Hıristiyan olmuştur. Böylece  kendisine vahiy geldiğini,sözlerinin tanrı İsa’nın sözleri olduğunu;Tanrı’nın ise vücuduna girdiğini söylemiştir. Daha sonra misyonerlik faaliyetlerine başlayan Paulus ilk yolculuğuna Kilikya Ainocheia’sından başlamıştır. 

Başta Paulus olmak üzere Hıristiyanlar çeşitli yerlere giderek oralarda cemaatler oluşturmuşlardır .Bu cemaatler dini ayin törenleri, ibadet işlerini yürütmek için birer idareci seçmişlerdir. Bu idareciler ise ruhban sınıfının başlangıcıdır.Paulus İlk vaazını 46 yılında bir sinagogda vermiştir .Bu sinagogun  üzerine St Paul adında bir kilise yapılmıştır .

Oldukça başarılı geçen bu misyonerlik faaliyetlerinin sonucunda,artık Anadolu’da İsa’nın sözleri hızla yayılmaya başlamıştır. İkinci ve üçüncü seyahatleri de Anadolu ve Makedonya’ya uzanan bir rota çizmiştir. MS 48-56 yılları arasında ilk kez Ephesos’ta kalır. Çeşitli uluslara tanrının buyruklarını içeren ve İncil’de yer alan mektupların burada yazıldığı sanılmaktadır. 

Bugünkü misyonerlerin esas olarak örnek aldıkları kimseler, Paulus ve onun öğrencileri olmuştur. Aslında Hıristiyanlığı büyük ölçüde bozankişi Paulus’tur. Paulus’un Hıristiyanlığı, propagandasını yaptığı toplumlara kabul ettirmek için onların yerli dinlerinden motifler alıp kullandığı, Hıristiyanlığın içine Yunan ve Roma dininden izler sokarak Hıristiyanlığı daha da bozmuştur. Paulus’un yaydığı Hıristiyanlık ayrıca Yunan-Roma medeniyeti içerisinde, onun üstün kültürünün yardımıyla evrensel bir din haline gelmiştir. 

Böylece eski monotheiste (tek düşüncelik) İsrail dini şimdi Yunan-Roma medeniyetinin (polyhesimi) ile uzlaşarak Hıristiyanlığın teslis şeklini almıştır. Roma imparatoru Neron 64 ‘deki Roma yangınından ma’nen Hıristiyanları sorumlu tutmuştur.Bundan dolayı Hıristiyanlara karşı bir baskı ve zulüm dönemi başlamıştır. 

Bu olaylar sonucunda Paulus ve Petrus Roma’da öldürülmüştür(133) Onların mezarlarının Roma’da bulunması,Roma Kilisesi’nin bütün Hıristiyanlığı temsil ettiği iddiasına yol açmıştır.İlerleyen dönemlerde Hıristiyanlar arasındaki ihtilaflara giderek yenileri eklenmiştir. Bu ihtilafları gidermek için 325’de İznik’te bir konsül toplanmıştır. 

İmparator Konstantin’i esteğiyle, İsa’nın tanrılığını reddedip onun yaratık olduğunu savunan Aryüsçülere karşı, İsa’nın tanrılığını savunan Pavlus geleneğine tabi olanlar hakimiyet sağlamıştır. Hıristiyanlığın en büyük misyoneri ve misyonerliği sistematik hale getirmesi sebebiyle misyonerliğin kurucusu olarakta adlandırılan  Paulus, Hıristiyanlığı Anadolu ve Makedonya’da yaşayan halkların dini haline getirmiş, Hıristiyanlar’ın ibadet mahalleri olan kiliseler ise onun zamanında kurulmuştur.  

KAYNAKÇA G. Tümer,- A.Küçük ,Dinler Tarihi (1997) S.Kocabaş ,Türkiye’de Gizli Tarih 3 Misyonerlik ve Misyonerler (2002) A.J.Toynbee,Hıristiyanlık ve Dünya Dinleri (2005) Y.Ulucan ,Kitab-ı Mukaddes Üzerine Bir Çalışma (2006)


Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...