02 Kasım 2012

Küresel Emperyalizmin Dini: EVANJELİZM –IV-´


Küresel Emperyalizmin Dini: EVANJELİZM –IV-´ 
Günümüz Evanjelizmi

Evanjelizm’i klasik misyonerlikten ayıran özelliği; Hıristiyan olmayan diğer milletleri dönüştürmenin yanı sıra Hıristiyan olup da ondan uzaklaşanların yeniden Hıristiyanlaşmasını da amaçlamaktadır. (1) 

Evanjelist düşüncenin esaslarından biri Armagedon (2) inanışıdır. 

Evanjelikler günümüz kuşağın kıyamete şahitlik edeceği günlerin sayılı olduğuna inanırlar. Evanjeliklere göre, kıyamette Deccal’ın ordusu ile savaşacak ‘Tanrı tarafından seçilmiş halk’ olan Yahudilere yardım etmek gerekir. Kıyameti yakınlaştıracak ve Mesih’in gelişini çabuklaştıracak olaylar, çılgınca ve birçok masumun canına mal olsa da yapılmalıdır.

Amerikalı gazeteci Grace Halsell, Prophecy and Politics adlı kitabında Evanjeliklerin Tapınak´ın yeniden inşası konusunda İsrailliler´e verdikleri örgütlü destekten ayrıntılı olarak söz ediyor. Kitabın "Provoking a Holy War (Kutsal Savaş Kışkırtmak)” başlıklı bölümünde, büyük olasılıkla Müslümanlar ve Yahudiler arasında büyük bir savaş başlatacak olan Mescid-i Aksa´yı yıkma ve yerine Tapınak´ı inşa etme çabalarından bahsediliyor. Halsell, Amerika´daki ilginç bir kurumdan bahsediyor: Kudüs Tapınağı Vakfı. Terry Reisenhoover adlı petrol zengini bir Evanjelik tarafından yönetilen vakfın diğer üyelerini de az sayıda Yahudi dışında Evanjelikler oluşturuyor. Vakfın amacı ise Müslüman mabetlerini yıkmaya çalışan radikal İsraillilere yardım etmek. Reisenhoover kendisini "Yeni Nehemya" olarak tanımlıyor. Nehemya, ilk yıkılışının ardından Kudüs´ü inşa eden tarihsel Yahudi kahramanı...

Yine Grace Hall’den Evanjeliklerin sebep olduğu çılgınca olaylardan bir örneği dinleyelim (3):

1999 yılının başlarında ‘Endişeli Hıristiyanlar’ (4) adında Colarado Denver’dan bir Yeniden Doğuşçu (Born Again) (5) Evanjelik grup üyeleri İsrail polisi tarafından gözaltına alınırlar. Bu grup yakalandığı andan dünyayı yerinden oynatacak bir eylem hazırlığı içindedir. Aynı zamanda Ortodoks Yahudilerle de işbirliği içindedirler. Yakalanan grup üyeleri, aldıkları ‘ilahi bir emir’ ile Hz. İsa’nın yeryüzüne gelişini hızlandırmak için bir planı hayata geçirmek üzere olduklarını itiraf ederler. Planları Müslümanlar için son derece kutsal sayılan ve Süleyman Mabedi´nin kalıntıları üzerine inşa edildiğini iddia ettikleri Kübbetü’s Sahra, Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif’i yerle bir etmektir. Onlara göre Kitab-ı Mukaddes’te bahsedilen Tapınağın yeniden inşası için önce bu Müslüman mabetlerinin yıkılması gerekiyordu. 

Bu yapılar havaya uçurulduğunda İslam âlemi kışkırtılacak; İsrail’e savaş açacaklar ve bu da bir III. Dünya savaşına sebep olacaktı. Kutsal Tapınaklar’ın ve İsrail kavminin zor durumda olduğunu gören Hz. İsa yeryüzüne inecek ve Armagedon’da ordularının başına geçecekti. İsrail’de de bu düşüncenin birçok destekçisi olan Yahudi vardı. Evanjeliklerle Yahudiler bu ‘Kutsal Amaç’ uğrunda ittifak yapmışlardı. 

Yıkmayı planladıkları kutsal yerlerin maketlerini çölde patlayıcılarla imha edecek tatbikatlar dahi plânladılar. Bu emellerine ulaşamadan yakalanıp mahkemeye çıkarıldılar. Mahkemede İsrail halkından büyük bir destek aldılar. Militanlar mahkemede “İsrail bu camileri yıkmadı görev bize düştü” şeklinde kendilerini savundular. Amerika’daki Evanjelik vakıfların masraflarını üstlendiği bu gözü dönmüş militanlar ciddi bir ceza almadılar. 

Uzun yıllar Kudüs´te çalışan Amerikalı arkeolog Gordon Franz, bu konudaki gözlemlerine dayanak şöyle diyor:

“Emin olduğum bir şey varsa, Tapınak´ı yeniden inşa etmeyi hedefleyen Yahudilerin o iki camiyi mutlaka yıkmak istiyor oluşlarıdır. Bu yıkımın nasıl olacağı konusunda kesin bir fikrim yok, ama olacaktır. Yıkacaklar ve burada onun yerine bir Tapınak inşa edecekler. Ne zaman, nasıl yapılacak bilmiyorum ama yapılacak.” (6)

Evanjelistlerin “Tanrı’yı kıyamete zorlama” teşebbüslerinde 11 Eylül olayları bir dönüm noktası oldu.

DİPNOTLAR
1- Şinasi GÜNDÜZ & Mahmut AYDIN, Misyonerlik, s. 85, Kaknüs Yayıncılık, İstanbul, 2002.
2- Armagedon; Kudüs’te Megiddo Ovası olarak bilinen yerin adıdır. Eski teolojik metinlere göre son savaş burada olacaktır. Tanrı’nın seçilmiş kavmi ile diğerleri arasında olacak bu son savaşta Deccal’ın ve Mesih’in orduları çarpışacaktır
3- Grace HALSELL, Tanrıyı Kıyamete Zorlamak/Armagedon, Hıristiyan Kıyametçiliği ve İsrail, Kim Yayınları, s. 77, Ankara, 2002
4- Kim Miller, 1980´li yılların başında şeytan tarikatleri ve New Age akımına karşı Endişeli Hıristiyanlar adlı bir grup kurdu. Merkezi Denver´de bulunan grup, bir süre sonra Kim Miller liderliğinde bir tarikate dönüştü. 44 yaşındaki Miller, Tanrı´nın müridleriyle konuşmak için kendisini aracı seçtiğini öne sürüyordu.
5- Yeniden Doğuş: Evanjelistler Hıristiyanlığın vaftiz töreniyle çocuğa geçmediğine inanıyor. Bir an gelip, bir yol gösteren Evanjelist rahip sayesinde kişinin yeniden doğacağına, bu sayede de insanın İsa ile buluşup tekrar dirileceğine inanıyorlar. Buna da Born Again (Yeniden doğma) diyorlar. Bu isimle üniversitede dernekler kuruyor, televizyon başta olmak üzere radyo, internet, gazete ve bilgisayar oyunlarıyla kendilerine daha çok yandaş arıyorlar.
6- Grace HALSELL, Prophecy and Politics: Militant Evangelits on The Road to Nuclear War, s. 105, Lawrence Hill Books, 1986...


Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...