10 Şubat 2012

DUYGULARIN DÜNYASI


schwarze rose1
DUYGULARIN DÜNYASI
Fiziksel olarak 5 tane duyu organımız dışında bizi en cok etkileyen hatta hayatımızı değiştiren duygu ve duşunce diye isimlendirdiğimiz elle tutulup gozle gorunmeyen bazen sevda , bazen nefret seklinde tecelli eden, kendi olculerinde degerlendirip inanan veya inanmayan bir ozelligimizden bahsetmek istiyorum. Hayatimizi etkiliyor cunku, beyinde cereyan eden yargi sonucu insan nasil bir yasam surdurecegine, sevecegine veya nefret edecegine karar veriyor. Ancak ondan sonra insan kendine ve cevresine karsi bir tutum icerisine giriyor. Fakat yaratilis itibariyle insan iyiliklere ve guzelliklere meyildir. Onu zamanla degistiren cevre sartlari ve yasagidi olaylardir. Saglikli bir sekilde cevreden etkilenmis insanda sevgi ve hosgoru agir basar. Burada inanc dunyamizin bize kazandirdigi manevi degerler icerisinde en onemlisi Ask'tir.
Aski duz mantik kurallariyla izah etmek veya anlatmaya calismak mumkun deyildir ama yinede sevmesini bilenlere cok asiri sevgi diye izah ettigimizde uc assagi bes yukari ancak ne oldugunu tahmin edebilir. Seven insan bir sinir koymak sartiyla sevdigi insan ugruna belirli seylerden vazgecebilir. Asik olan icin bir sinir yoktur. Ask icin dunyada vazgecilemeyecek hic bir sey yoktur ve bunun az once belirtigimiz gibi mantigida yoktur. Bilmeyen icin sacma ve aptalca, bilen icin ise gayet normaldir asik insanin hali. Bilen icin bir resim, bir tablo veya bir tarihi eser ask derecesinde bir kiymete sahiptir. Bilmeyen icin ise meydana getirilirken harcanan zaman ve malzeme kadar kiymeti vardir. Ondaki ruh ve sanati herkez anlayamaz. Pirlanta dunyada en kiymetli taslardan biridir, onun kiymeti sadece parlakligindan ibaret degildir. Ama parlakligi yaninda cok az bulunur olmasi ve de ayrica ona sekil veren ustanin maharetindendir.
Sevdada oyledir. Sevilen cok kiymetlidir. Ondan daha kiymetli olanida asktir, asik olunan sevgilidir. Cunku bu ulvi duygular da dunyada herkeste mevcut deyildir. Sevgi nadir insanlarda vardir, ask ise cok az insanin ulasabildigi bir sirdir. Ask sevgilide yok olmak, sevgili ugruna yanmaktir. Ama o yanginin atesi kulsuz dumansizdir onu gozle gormek mumkun degildir. Tasavvufda gonul adamlarinin soyledigi bir soz vardir.
''Hamdim yandim pistim'' Bildiklerim yasadigim surece edindigim tecrubelerden ibarettir. Bu bilgiler isiginda sevda sehvetle birlikte baslar kara sevda olur sehvet unutulur. Ask derecesine gelince, cisim tamamen unutulur o zaman gozden ote gonul gorur her seyi ve onda butunlesir. Sevgilinin seklinde semalide var olan cismin disinda kendine has sekillenir. Ama bunu her insan kaldirabilirmi buna dayanabilirmi? Onu bulan dayanir. Cunku yaratilmislar icerisinde en dayanikli varlik insandir. Onu yaratan kaldiramayacagi bir yuku zaten vermemistir
.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...