13 Ekim 2019

ATATÜRK 'ÜN BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA TAMİM TELGRAF VE BEYANNAMELERİ


ATATÜRK 'ÜN BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA
TAMİM TELGRAF VE BEYANNAMELERİ
"Sadrazam ve Dahiliye Nazın Fahametlû Devletlû Talât Paşa Hazret-lerine,
"Yedinci ordunun ve işbu ordunun istihdamı muhtemel olan havalideidare-i umumiye-i mülkiye ile peyda ettiği revabıt.-ı karibe sebebi ile Başkumandanlık Vekâlet-i celilesine vaziyct-i umumiyenin muhakemesi hakkındaki mutalâat-ı acizanemin bir suretini bervech-i âtı huzur-u fahimanelcrine arzederim. 
Gerçi bu mutalâanamede münhasıran askeri olan nukat var ise debir ınutalâa-yı külliye-i umumiyeden nukat-ı fenniye-i askeriyeyi ayırmak kabil olmadığından aynen takdimi zaruri olmuştur. Ordunun haiz olduğu selâhiyet sebebi ile yakın olan hükûmat-ı mülkiye nezdinde inzibat ve idareye müteallik mevad için icab ettikçe temasda bulunulduğu maruzdur. 
Olbabta emr-ü ferman hazret-i veli ul-emrindir. 
20/9/33".
Yedinci Ordu Kumandanı Mir-i LivaMustafa Kemal

"Başkumandanlık Vekâlet-i Celilesine tahrirat,"Yedinci ordunun ved-i idaresinde bulunmayan esbabtan dolayı firarların devamı vc kuvvetlerin muhafaza olunamaması ve ordunun tevcih olunduğu hedeflerin tebeddülü ile beraber suret-i istihdam ve emr-i kumandanın tanzimi cihetinde yeni vaziyetler hasıl olmakta ve aşairin istimali ve istihdamı mesailinin devam etmekte bulunması sebepleri ile vaziyetin muhakemesine ait bir zübdeyi bervech-i ati huzuru fahimanelerine arz ediyorum.
Hususat-ı mülkiyeye ait ve ordunun daire-i selâhiyeti dahilinde bulunan mevadın gerek Dahiliye Nezareti ve gerek vilâyat-ı mahalliye nezdinde alel-devam takib edildiği maruzdur. 
20/9/33.
"Yedinci Ordu Kumandanı Mir-i LivaMustafa Kemal

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...