27 Eylül 2019

KEFİR NEDİR KEFİRİN FAYDALARI

KEFİR NEDİR KEFİRİN FAYDALARI

Kefirin Faydaları

Kefir Hakkında Bilmeniz Gereken 23 Önemli Bilgi 

Sütün, şüphesiz en güzel ve yararlı hallerinden biri de kefir. Köpüklü ve koyu kıvamı, saymakla bitmeyen faydaları ve eşsiz tadıyla Kafkasya bölgesinden dünyaya yayılan kefir, şimdilerde herkesin dilinde. Peki, kefir nedir ve faydaları nelerdir biliyor muyuz? Bu lezzetli içecek hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız kefirin faydaları listemizi okumaya devam edin…

Kefir nedir?

Kefir; kıvamlı ve hafif ekşi tada sahip bir süt ürünü. 
Özüne bakıldığında fermente süt olduğu öğrenilen kefirin kökeni aslında oldukça geriye, Kafkas Dağları topluluklarına dayanıyor. İnek, koyun ya da keçi sütünden hazırlanabilen bu içecek, meşhur tadını fermantasyon sürecinden alıyor. Kefirin sürekli duyduğumuz faydalarının nedeni; iyi olarak adlandırılan, sindirime yardımcı dost bakterileri içermesi. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından çok ama çok zengin. Düzenli bir şekilde kefir tükettiğinizde vücudunuzda meydana gelen olumlu değişikliklere siz de çok şaşıracaksınız. 

Kefirin besin değeri


1 bardağı 150 kaloriye tekabul eden kefir içinde 8 gram yağ, 30 gram kolesterol ve 12 gram karbonhidrat bulunduruyor. Protein olarak bakıldığında 8 – 11 gram protein içerirken, günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 10’unu, kalsiyum ihtiyacının yüzde 30’unu ve C vitamini ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor. Yine bir bardak kefirde 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gram şeker bulunuyor. 
Kefirin kalorisi listemizde kefir diyeti ve kalori değerleri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. 

Dozu ve zamanı ne olmalıdır?

Yetişkin insanlarda zamanı olmayan bu mucizevi içeceğin günde en fazla 2 bardak içilmesi uygun görülüyor. Eğer sade kefir tüketmekte zorlanıyorsanız, meyveli kefirleri de deneyebilirsiniz. Günde bir bardak kefir tüketmek, uzun vadede vücudunuz için çok yararlı. Özellikle büyüme çağındaki çocukların düzenli bir şekilde kefir tüketmesi, vücut gelişimleri için büyük önem taşıyor. Yetişme çağındaki çocuklarda kefir tüketim dozu, uyumadan önce bir bardak şeklinde olabilir. Bu şekilde hem çocuğunuzun kefirin faydalarından yararlanmasını hem de rahat bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz.

Kefirin Faydaları:

Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan kefir, faydaları ile de göz dolduruyor. Stresten sindirim sistemine birçok alanda kefirin hayatınızı kolaylaştıracağını hatırlatmakta fayda var. İşte mucizevi içecek kefirin 23 faydası:

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kefirin en önemli faydalarından biri, bağışıklık sisteminizi güçlendirmesidir. Besin değeri oldukça yüksek olan kefir bağışıklık sistemi için önemlidir. İçinde yer alan vitamin, mineral, protein ve probiyotiklerle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Hastalığa yol açan mikroorganizmalara, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı vücudu korur. Mevsim geçişlerinde tüketebileceğiniz bir bardak kefir, vücudunuzu enfeksiyonlardan koruyacak, mevsimsel hastalıklara yakalanmanızı önleyecektir.

2. En bilinen etki olarak sindirim sistemini neredeyse mükemmel şekilde düzenler

Kefirde bulunan probiyotikler sindirim sistemini düzenler. Mide ve bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur. Eğer hazımsızlık problemi yaşıyorsanız kefire bir şans vermeyi unutmayın!

3. İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder

Kefir, içinde bulunan probiyotiklerle idrar yolu problemlerinde olumlu etki yaratır, iyileşme sürecine katkıda bulunur. Eğer sık sık idrar yollarınızla ilgili problem yaşıyorsanız, bol bol su tüketmeye ve kefir gibi probiyotik içeriğe sahip içecekler tüketmeye özen gösterin. Düzenli olarak kefir tüketmek, idrar yolları enfeksiyonuna yakalanma riskinizi azaltacaktır.

4. Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu yok eder

Sindirimi rahatlatıp bağışıklık sistemini güçlendiren kefir, doğal olarak kronik yorgunluk yaşayanlarda da olumlu yönde etki eder. Özellikle mevsim geçişlerinde daha yorgun ve daha bitkin hissedebilirsiniz. Böyle dönemlerde günde bir bardak kefir tüketmek, kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar ve yaşadığınız yorgunluk hissini yok eder.


5. Stresi azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür

Düzenli kefir tüketimiyle birlikte, kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. Dolayısıyla stres seviyeniz düşer. Bu sayede strese bağlı hastalıkların riski de ortadan kalkar. Ayrıca kefirin kolesterol seviyeniz üzerinde de olumlu etkileri vardır. 

6. Saçları güzelleştirir ve daha parlak görünmesini sağlar

Kefir, vitaminler açısından zengindir. Bu da saç köklerinin beslenmesini ve daha sağlıklı uzamasını sağlar. Bu sayede çok daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olursunuz.

7. Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler

Kolesterol düşmanı olan kefir, aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Eğer yüksek tansiyon probleminiz varsa düzenli olarak kefir tüketmenin tansiyonunuzu dengelediğini görünce çok şaşıracaksınız!

8. Sinir sistemini güçlendirir

Kefirin faydaları arasında sinir sistemini güçlendirmesi de vardır. Kefirde bulunan mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu uzmanlarca biliniyor.


9. Özellikle gelişim çağında gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar

Kefir, gelişme çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Zengin içeriği sayesinde çocukların gelişimine katkı sağlar. Uzmanlar, büyüme çağındaki çocukların günde bir bardak kefir tüketmesini tavsiye ediyor.

10. Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar



Eğer tırnaklarınız sağlıksızsa ve kırılıyorsa, kefir, içerdiği vitaminler sayesinde tırnaklarınızın daha sağlıklı uzamasını sağlar. Ayrıca kansızlığı da önler.

11. Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır

Uykusuzluk ve depresyonun pek çok farklı nedeni vardır. Ancak vücut sağlığımız, ruh sağlığımız üzerinde büyük oranda etkilidir. Vücudumuz üzerinde çok fazla olumlu etkisi olan kefir uykusuzluğa ve depresyona sebep olabilecek etkenleri de ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Düzenli kefir tüketimi, uykunuzu düzene sokar. Dolayısıyla uyku problemleriniz zamanla ortadan kalkar ve stres seviyeniz düşer. Bu durum da sinirsel depresyon riskinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

12. İshal ve kabızlığı gidermede yardımcıdır

Sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi bulunan kefir, aynı zamanda ishal ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Sindirimden kaynaklı problemlerinizin önüne geçer ve sindirim sisteminizi düzenler.

13. Cilde parlaklık verir

İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığına iyi gelir, cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Düzenli kefir tüketimi, cildiniz üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Kefir, vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve cildinize parlaklık kazandırır.

14. Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir

Kefirin egzama ve benzeri hastalıklar üzerinde de olumlu etkisi vardır. Eğer egzama ve benzeri deri problemleri yaşıyorsanız kefire mutlaka bir şans vermeniz gerektiğini hatırlatalım!

15. Diş çürüklerini önler

Kefirin içerisindeki yararlı bakteriler ağız içerisinde bulunan mikroorganizmaları baskılayarak çürümeyi engeller. Düzenli olarak tüketilen kefir, diş eti hastalıklarının önlenmesine de yardımcı olur.

16. Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler

Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttıran kefir, özellikle son dönemde diyetlerin vazgeçilmez besinlerinden biridir. Hazımsızlık ve sindirim sorunlarıyla mücadelede önemli rol oynadığı için daha hızlı çalışan ve yağları depolamadan vücuttan atan bir sisteme sahip olmanıza, dolayısıyla kısa sürede sağlıkla zayıflamanıza destek olur. Eğer kilonuza dikkat ediyorsanız ve sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorsanız, düzenli kefir tüketmeyi unutmayın!

17. Astım ve alerjiye karşı direnç sağlar

Zayıf bağışıklık sistemi, astım ve alerji gibi hastalıkların yaygınlaşmasına neden olur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen kefir ise düzenli kullanıldığında alerjik reaksiyonları önleyerek güçlü ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza katkı sağlar. Özellikle sık sık hasta olduğumuz mevsim geçişlerinde düzenli olarak kefir tüketmeye özen gösterin. Bu sayede bağışıklık sisteminiz güçlenir ve alerji riski azalır.

18. Sinüzite iyi gelir

Kefirin içeriğinde bulunan probiyotikler, sinüslerin iltihaplanmasıyla meydana gelen bir hastalık olan sinüzit semptomlarını da hafifleterek hastalıkla mücadelenizde etkin bir rol oynar. Kronik bir hal alabilen sinüzit rahatsızlıklarının önlenmesinde kefirin çok büyük bir etkisi vardır.

19. Mide kramplarını hafifletir

Sindirim sisteminin en iyi dostu olan kefir, içerdiği probiyotiklerle mide hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Antibiyotik etkisiyle mide ülserinin oluşmasını engellerken krampları hafifletir ve şişkinliği azaltarak sindirime yardımcı olur. Eğer hassas bir mideniz varsa ve kronik olarak mide ağrısı yaşıyorsanız, kefire mutlaka şans verin!

20. Kalp sağlığını korur

Tansiyonu ve kolesterolü düzenleyen kefir, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarını büyük oranda engelleyerek kalp sağlığının korunmasına destek olur. Düzenli kefir tüketimi, kolesterol hastalığı riskinizi azaltır ve kalp damar sağlığınızı korur. 


21. Zekâ gelişimine katkı ve zihinsel aktiflik sağlar

Birçok faydası bulunan kefir zeka gelişimi açısından da oldukça faydalıdır. Özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişiminde düzenli kefir tüketimi, birçok olumlu etkiye sahiptir. Stres gibi zihinsel yorgunluğa sebep olan birçok etkeni ortadan kaldıran kefir, çocukların zeka gelişimi açısından da oldukça önemlidir.

22. Antibiyotik kullanımı sonrasında vücuttaki iyi bakterileri korur

Kefir, antibiyotik sonrası bozulan vücut dengesini korur ve iyi bakterilerin vücutta kalmasını sağlar. Probiyotik içeriği sayesinde, antibiyotiğin vücudunuzdan uzaklaştırdığı yararlı bakterilerin tekrar vücuda kazandırılmasını sağlar ve vücudunuzu dengeler.

23. Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkilidir

Kefirin akciğer enfeksiyonlarını engellemeye yardımcı olduğu biliniyorDüzenli kefir tüketimi, ciğerlerinizi temizler. Bu sayede sigaranın ciğerleriniz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır ve akciğer enfeksiyonlarını önler.
Kısacası kefirin faydaları saymakla bitmez. Her gıdada olduğu gibi kefiri de aşırı tüketmek sakıncalı olabilir. Eğer bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa, kefir tüketimi konusunda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

BONUS: Okumak istemeyenler için video içeriğimiz:

Kaynak: 12

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...