11 Nisan 2019

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM)


.
BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM)

2 Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur. Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir. Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği durumlarda içerdiği yağlar nedeniyle 2 gün içerisinde bozulmakta ve una acılık vermektedir. Bu nedenle beyaz ekmek unu üretimi esnasında ayrılır. Buğday ruşeymi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin olması nedeniyle beyaz ekmek unu bu maddeler bakımından fakir hatta yoksun hale gelmektedir.

3 E vitamini deposu olan ruşeym, gram miktarlarında satılmaktadır. Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlar. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır. Doğanın altın sırrı olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesidir. Türkiye de tüketimi çok az ve fazla bilinmemektedir. Avrupa ülkeleri ve ABD de ise tüketimi oldukça yaygındır. Ruşeym her yaş için tüketimi önerilen bir besin maddesidir. Yalnızca Çölyak hastaları ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi vurgulanmaktadır. Çünkü ruşeym bu hastalıkları tetiklemektedir.

4 Buğday ruşeymi neden bizim için çok iyi? Çünkü ruşeym besin değeri yüksek çok iyi bir gıda desteğidir. 2 yemek kaşığı ruşeym; 1.5 g doymamış yağ 9 g karbonhidrat 4 g protein 2 g besleyici lif 2 g şeker taşırken kolesterol ise hiç içermez toplam kalorisi yaklaşık 60 dır. Protein ve liflerin ise çeşitleri oldukça fazladır.

5 Ayrıca vücudumuz için gerekli çok sayıda besin değeri yüksek maddeler de taşır: B vitaminleri: Ruşeym folik asit, B1 ve B6 başta olmak üzere pek çok B vitaminini birlikte taşır. B vitaminleri de kalp için önemlidir, beyin için gerekli madde sentezinde yer alır ve kalp hastalıkları için de kritik maddeler arasındadır. Lif: Ruşeym pekçok lifi birarada taşır. Bu lifler kan şekerinin regüle edilmesinde, kolesterol kontrolünde, intestinal sistem sağlığında ve detoksifikasyonda önemlidir.

6 Fitosteroller: Ruşeym kolesterol benzeri fitosteroller taşır. Bu fitosteroller kötü kolesterolü düşürür ve bu şekilde kalp sağlığını korur. Fransa da yapılan bir çalışmada (1992), 14 hafta boyunca günde 30g veya ¼ fincan ruşeym yendiğinde kolesterolde %7.2 düşme gözlenmiştir. Bu çalışmada ayrıca LDL seviyesi de %15.4, kandaki trigliserit, şeker seviyeleri de %11.3 oranında azalmıştır. American Journal of Clinical Nutrition (2003) dergisinde yayınlanan bir makalede fitostrolleri alınmış olan ruşeymde yukarıda belirtilen düşmelerin gerçekleşmediği bildirilmiştir. Bu çalışmada fitosterollü ruşeymin barsaklardan %42.8 oranında kolesterolü absorplayarak düşüşü neden olduğu da kayıtlıdır. Başka bir çalışmada da kötü kolesterolü %7 oranında düşürerek %15 oranında kalp hastalıklarını engellediği belirtilmiştir. Bu nedenle ruşeym LDL yi düşürmek için süper besin olarak tanımlanmaktadır.

7 Sağlıklı Yağ Asitleri: Ruşeym omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri kolesterol ve inflamasyonun düşürülmesine ve sinir sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Mineraller: Ruşeym demir, çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve mangan gibi pek çok minerali de bünyesinde barındırır. Vücudumuz bu mineralleri sağlık için gerekli pek çok kimyasal faaliyetin yürümesi için kullanır.

8 Vitamin E: Ruşeym vitamin E karışımını taşır. Bu vitaminler ruşeym yağının çabuk acımasını engelleyen çok iyi antioksidanlardır. Vitamin E hücre çeperini, beyin hücrelerini ve kolesterol moleküllerini radikal hasarına karşı korur. Serbest radikal hasarları sonucunda ateroskleroz olarak bilinen arterlerde plak oluşumu meydana gelmesini engeller. Vitamin E ayrıca karaciğer detoksifikasyonu, immün sistem ve kan glikoz kontrolü için de önemlidir ve bu etkiler deney hayvanları deneyleri ile gösterilmiştir.

9 Kanser ve Artrit için Fermente Buğday Ruşeymi Fermente ruşeym karışımında doğal olarak aktif bileşikler olan benzokinonların varlığı tespit edilmiştir. Kolon kanseri hastalarında fermente ruşeym ürünleri kullanıldığında yaşam süresinin uzadığı ve tekrar nüksetmesinin engellendiği tespit edilmiştir. Başka çalışmalarda ise kemoterapi sonrası habis tümörlerin tekrar nüksetmesini engellediği ve beyaz hücrelerin sayısını arttırdığı ve çocuklarda kemoterapi sonrasında oluşan ateşi düşürdüğü gösterilmiştir. Ayrıca bu fermente ürünlerin oksidatif stresi azaltarak baş ve boyun kanserlerini engellediği de gösterilmiştir. Ayrıca bu ürünler romatoit artritte de otoimmün kondüsyonları arttırmıştır. Yapılan çalışmalarda bu ürünleri kullanan kişilerde steroit kullanımının azaldığı gösterilmiştir. Steroitler immün sistemi baskılayarak deri kuruması, sisndirim sistemi problemleri, kanser riskinin artışı ve kilo artışı gibi pek çok yan etki oluştururlar. Bu fermente ürünler sayesinde bu yan etkilerin görülmesi de engellenmiş olur.

10 İşlenmesi ve Saklanması Buğday ruşeymi yağ ve antioksidanları beraber taşıması nedeniyle oldukça sağlıklıdır. Öğütülmesi sırasında acıma meydana gelebilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar hava ile teması kesmek gerekir. Ruşeymden hekzan gibi çözücülerle yağı uzaklaştırılabilir. Fakat bu tavsiye edilmez. Çünkü vitamin E de ruşeymden uzaklaşmış olur. Ruşeym ürünlerinin ağzı açıldıktan sonra soğutucuda saklanması gerekir. Günlük Beslenmemizde Buğday Ruşeymini Nasıl Alabiliriz Günlük hayatımızda çeşitli tahıl ürünleriyle, süt veya yoğurtla karıştırılarak kahvaltılarda yenilebilir. Ayrıca unlu mamullerin de terkibine girebilir. Ayrıca çayı da hazırlanabilir. Bir kaşık ruşeym iki fincan su ile 20 dakika ısıtılır ve süzülerek içilir.

11 Nelere iyi gelir? Afrodizyak etkisi: Ruşeym Doğal afrodizyak özelliğine sahiptir. Yaşlanmayı geciktirici etki: E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Kalp Sağlığı: Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

12 Sinir Sistemi: Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği bilinmektedir. Kozmetik Amaç: Doğanın bu altın sırrı güzelliğe de güzellik katıyor. Özellikle de cilt kırışıklıkları için birebir. Hem kırışmayı önlüyor, hem de azaltıyor. Kuru ciltlere uygulandığında çok iyi bir cilt koruyucusudur. Günde iki kez uygulanmalıdır. Yüksek vitamin E içeriği nedeniyle vitiligo tedavisinde de yararlıdır. Ayrıca oral alarak da tedavi desteklenebilir. Kısırlık: Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.

13 Güvenlik Profili Uzun yıllardır kullanılmakta olan buğday ruşeymi yağı ve E vitamininin güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Buğday ruşeymi yağı FDA (Amerikan Gıda Örgütü) tarafından GRAS (Generally Recognized As Safe) maddesi olarak belirlenmiş ve kozmetik bileşenleri kapsamında güvenli bir madde olarak listelenmiştir. Buğday ruşeymi uygulaması sonrasında meydana gelen olumsuz bir durum raporu bulunmamaktadır.

14 Uyarı: -Buğday Ruşeym Yağı ilaç değildir, gıda desteği amacıyla tüketilmelidir. -Glüten alerjisi olanlar, çölyak hastaları ruşeym yağını içerek ya da sürerek tüketmemelidir. -Ruşeym yağı ısıya ve ışığa duyarlıdır.

15 Dozaj: -Yetişkinler için günlük önerilen doz 2000 mg. Bu doz tek seferde 2 kapsül alınabileceği gibi, sabah-akşam 1 servis olarak da alınabilir. -Çocuklar günlük bir servis kullanabilirler.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...