29 Haziran 2018

HZ. ÂDEM’DEN ÖNCE, İNSANLAR YAŞAMIŞ MIYDI? \ Haluk GÜMÜŞTABAK


HZ. ÂDEM’DEN ÖNCE, İNSANLAR YAŞAMIŞ MIYDI? \ Haluk GÜMÜŞTABAK

İslam adına çok sorulan bir soruda, 

HZ. ÂDEM’DEN ÖNCE, İNSANLAR YAŞAMIŞ MIYDI? 

Allah Kur’an’da bazı konularda çok açık bilgiler verdiği halde, bazı konularda detaya girmemiş ve bizlere hiçbir bilgi vermemiştir. Tabi bizler çok meraklı oluşumuzdan olsa gerek, bazı konular hakkında hiçbir bilgimiz olmadığı halde, kendi kafamızdan ayetlerde geçen kelimelere anlamlar vererek, yorumlar yapabiliyoruz. İslam inancı kesin kanıtlarla yaşanır ve konuşulur. 

Hatta Yusuf 40. ayette, “ONLAR HAKKINDA ALLAH, HİÇBİR KANIT İNDİRMEMİŞTİR. HÜKÜM YALNIZ ALLAH’INDIR.” diyerek, bizleri açıklamadığı konularda konuşmamızı yasaklamıştır. 
Eğer bir konuda bilgimiz yoksa Kur’an bahsetmemişse, asla bizler bu konuda yorumlar yapmayıp, fikirler yürütmemeliyiz. 

Hz. Âdem’den önce, başka Âdem’ler ve onlardan çoğalan toplumlar gelmiş midir konusuna gelince. Bu konuda Kur’an’da hiçbir bilgi yoktur. 
Bizlerin atası, Hz. Âdem ve eşi olduğu ayetlerde çok açık bir şekilde bildirilmiştir. 
Yani ilk insan Âdem ve eşi olduğu bilgisi vardır, bizlerin soyuyla ilgili. 
 Tam bu esnada, bir konuya da değinmek istiyorum. 

Âdem peygamberimizin eşinden bahsederken, bizler Kur’an tek kelime bahsetmediği halde, HAVVA ismini kullanırız. Peki, neden? Sanırım bizlere Kur’an yeterli gelmemiş ve çok fazla meraklı yaratıldığımız için olsa gerek, emin olmadığımız kaynaklardan aldığımız bilgileri, gerçek ve doğruymuş gibi söylemekten çekinmiyoruz. 

Havva ismi Yahudilerin ellerinde bulunan, tahrif edilmiş ve bizlerin şu anda sorumlu olmadığımız, adına Tevrat dedikleri kitapta geçer. Eğer Hz. Âdem’in eşinin ismi Allah tarafından söylenmiş olsaydı, bunu Allah Kur’an’da bizlere mutlaka bildirirdi. 

Kur’an Hz. Âdem’den bahsederken onun eşi diye bahseder, ismini söylemez. 
 Çok meraklı oluşumuzdan olsa gerek, Kur’an’ın hiç bilgi vermediği konularda, çevremize sorular soruyor ve hoşumuza gidenleri de anlatmaktan, inanmaktan çekinmiyoruz. 

EĞER ALLAH BİR KONUDA Kur’an’da BAZI İPUÇLARI, KANITLAR VERMİŞ VE BİZLERİN DÜŞÜNMESİNİ İSTEDİĞİ KONULAR VARSA, ELBETTE ÜZERİNDE DÜŞÜNMELİYİZ, ARAŞTIRMALIYIZ. 

Sizlere Allah’ın bir uyarısını önce hatırlatmak isterim. Daha sonra konu hakkında konuşmaya devam ederiz. Araf 33: De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sınırı aşmayı, 

HAKKINDA HİÇBİR DELİL İNDİRMEDİĞİ BİR ŞEYİ, 
Allah’a ortak koşmanızı ve ALLAH HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ ŞEYLERİ SÖYLEMENİZİ HARAM KILMIŞTIR. 
(Diyanet vakfı meali) Bakın Allah hakkında, hiçbir bilgi vermediği konularda konuşmamızı HARAM kıldığını söylüyor. Ama bizler Kur’an’ın bahsetmediği, kafamızdaki sorulara cevap bulabilmek adına öyle şeylere inanıyoruz ki, açıkça HARAM suçunu işliyoruz. 

Bu yetmiyor, ayetlerde geçen kelimelere öyle anlamlar veriyoruz ki, Kur’an inandığımız bu düşünce hakkında, tek kelime bile söz etmemiş, bilgi vermemiş. Konumuza gelince. Hz. Âdem’den önce başka insanlar, Âdem’ler gelmiş miydi sorusuna bazı ilahiyatçılar, Bakara 30. ayetten yola çıkarak şunları söylüyorlar. Önce ayeti yazalım. Bakara 30: Bir zamanlar Rabbin meleklere: “Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım.” demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: 

“ORADA BOZGUNCULUK ETMEKTE OLAN, KAN DÖKEN BİRİNİ Mİ ATAYACAKSIN? 

Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz.” Allah şöyle dedi: “Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim.” (Yaşar Nuri meali) “Bu ayette melekler Allah’a, bozgunculuk yapan ve kan döken birisini mi yaratacaksın dediklerine göre, demek ki Allah daha önce Âdem’ler ve insanlar yaratmış ki, ondan bunu söylüyorlar.” diyenler var. İyi de bu fikri onaylayacak Kur’an’da herhangi bir ayet, bilgi var mı? 

Kesinlikle yok. Bugün yaşayan tüm insanların, Âdem soyundan geldiğinin açık kanıtları var Kur’an’da. Daha önce Allah bizlerin benzeri insanlar yaratmış olabilir, bu onun için elbette zor değildir. 

Hatta büyük bir ihtimalle yaratılmıştır ama bizler emin olmadığımız, Kur’an’ın açıklamadığı, bilgi vermediği konularda konuşmamız ve doğruymuş gibi anlatmamız yanlış olur. 

Daha doğrusu Allah bunu yasaklıyor. Ayette geçen bir kelimeden ya da cümleden yola çıkarak, Kur’an’ın bahsetmediği bir hükmü çıkarmamız, bizlere çok yanlış bir kapının açılmasını sağlar. 

ÂDEM’DEN ÖNCE BAŞKA TOPLUMLAR, ÂDEM’LER YARATILDIĞINI ALLAH BİLGİ VERMEDİĞİ İÇİN, BİZLER BİLMİYORUZ. 

 Allah isteseydi bunu da bizlere bildirirdi. Ama bildirmemiş. 
Bu durumda bizlere düşen, Allah’ın açıkladığı ve örnekler verdiği konular hakkında konuşmak olmalıdır. 
Çok net muhkem bir şekilde açıklanmamış, bilgi verilmemiş bir konu hakkında fikirler yürütüp hataya düşmek yerine, Allah bu konularda açık bir bilgi vermemiştir demek en doğrusudur. 
 Bizleri yaratan Allah, yaratırken en doğrusunu bilir ve öyle yaratır. 
Bizler bazı konuları, yetersiz aklımızla değerlendiremeyebiliriz düşüncesiyle, Yaradan her konuyu açıklamamış olabilir. 
Bizlere düşen, açıkça bildirilenler üzerinde düşünmeli ve fikrimizi söylemeliyiz. Emin olamayacağımız bilgilerden yola çıkarak konuşursak, hata yapma riskimiz çok büyük olacaktır. Saygılarımla

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...