A- KİŞİLİĞİ VE HİLAFETE GEÇİŞİ:
Halife II. Yezid (Yezid b. Abdülmelik), hilafeti kardeşi Hişam'a devrettiği vasiyetnamesinde; oğlu Velid'i ona veliaht tayin etmişti. 

Velid, babasının vefatının ardından amcası Hişam'ın sarayına yerleşti ve hiçbir işe karıştırılmadı. Babası Yezid gibi zevk ve eğlenceye düşkün olan Velid saraydan uzaklaştırılarak Filistin’de yaşamaya zorlandı. Esasında Hişam onu veliahtlıktan uzaklaştırmak istiyordu. Fakat Emevi ailesinin önde gelenlerinin muhalefeti nedeniyle bunu gerçekleştiremedi.
Amcası Hişam'ın ölüm haberini çölde öğrenen Velid, Şam'a giderek Emevi tahtına oturdu. Valiler itaatlerini bildiren mektuplarını halifeye ilettiler. Hilafetteki bu değişikliğin büyük sevinç uyandırdığı da kaynaklarda belirtilmektedir. Velid, hilafete geçtikten sonra, zamanın çoğunu at yarışlarında, av partilerinde geçirmeye başladı. Etrafında güzel kadınlar, şarkıcılar ve şairler bulunuyordu. II. Velid'in önem verdiği arkadaşları arasında bir Hıristiyan olan şair Kasım b. Tufeyl de bulunuyordu.

B- İÇ POLİTİKA:
II. Velid hilafete geçer geçmez amcası Hişam'ın tayin ettiği tüm görevli ve memurları azletti. Hatta azletmekle kalmadı bir kısmını hapsetti. Hemen bütün eyaletlerdeki valileri değiştirerek kendi adamlarını buralara yerleştirdi. Amcası Hişam döneminden kalan devlet bütçesini neredeyse tamamını tüketti. Velid'in bu şekildeki yaşantısı bazı devlet görevlilerinin görevlerini kötüye kullanmalarına ve suistimallere yol açtı. Bu manada Irak valisi Yusuf b. Ömer kendi menfaatleri doğrultusunda icraatlarda bulundu. Onun zamanında Arap kabileleri arasındaki mücadeleler daha da şiddetlendi.
Velid b. Yezid b. Abdülmelik'in bu şekildeki sefihane yaşantısı Emevi ailesi de dâhil olmak üzere hemen herkesin düşmanlığına sebep oluyordu. Hatta Emevi ailesi toplanarak II. Velid'in azledilmesini, yerine III. Yezid b. Velid b. Abdülmelik'in tahta çıkarılmasını kararlaştırdılar.
III. Yezid devlet başkanlığına geçebilmek için bir takım girişimlerde bulundu. Bu manada çok para dağıtmak suretiyle taraftar toplamaya çalıştılar. Ayrıca dindarlara hitab ederek onları kazanmaya çalıştı. Emevi ailesi tarafından bile dışlanan II. Velid b. Yezid b. Abdülmelik Filistin’de Bahra sarayına çekildi. Yeterince taraftarı olmayan Velid, yanındaki askerlerin mücadele esnasında karşı tarafa geçmesiyle tamamen yalnız kaldı. Nihayetinde 126/744 yılında III. Yezid b. Velid b. Abdülmelik’in askerleri tarafından öldürüldü.
II. Velid'in bu şekilde öldürülmesi ve Emevilerin de bu işe engel olmak için girişimlerde bulunmaması, çöküşe geçen hanedanlığın ayakta kalabilmesi için bir çare olarak görülmektedir.