01 Mayıs 2013

ZENGİNLERİN MALLARINDA FAKİR VE YOKSULLARIN HAKKI VARDIR

FAKİR VE YOKSULLARIN HAKKI VARDIR

Bütün mal ve mülkün gerçek sahibi ve yaratıcısı Hz. ALLAH'tır. ALLAHu Teâlâ bir imtihan vesilesi olmak üzere kullarının bazılarına bolluk ve genişlik, bazılarına da darlık ve yokluk vermiştir. Bir âyet–i celilede şöyle buyrulmuştur:

ALLAH rızık konusunda sizin bazınızı, bazınıza üstün kılmıştır."(6) Mevlâ Teâlâ kişilerin tasarrufuna emanet ettiği maldan servet üstünlüğü bulunanların, belli bir miktarını, fakire, fukaraya ödemesi gereken bir borç kıldı. Yani zekât zengin malına karışmış olan fakirin hakkıdır. Nitekim yüce ALLAH "Zenginlerin mallarında, fakir ve yoksulların hakkı vardır."(7) buyurmaktadır. Bu itibarla zekât vermemek, fakirin hakkını yemektir. Artık bu hakkı özürsüz olarak geciktirmek caiz olmaz.

Efendimiz bir hadis–i şerifte:
Zekât İslâm'ın köprüsüdür."(8) buyurmuştur. Zekât; fakir ile zengin arasına atılmış olan, onları birleştiren bir köprüdür. Zekât vermek sûretiyle, zenginin malı kirden, ruhu cimrilikten temizlendiği gibi, fakirin de gönlü kinden temizlenir. Kıskançlık ve haset ortadan kalkar. Böylece cemiyetin iki zümresi arasında bir sosyal yardımlaşma gerçekleşir. Zengin ve fakir birbirine kardeşçe ve sevgiyle yaklaşarak sulha kavuşur. Böylece cemiyette huzur ve barış sağlanmış olur.

Zekât sadece zengin ile fakirin arasındaki bir köprü değil, aynı zamanda madde ile mânayı, dünya ile âhireti, fânî ile bâkîyi, ALLAH ile kulu birleştiren bir köprüdür.
Zekâtı verenler dünyada ödenmesi gereken bir borçtan, âhirette ise azaptan kurtularak sevaba müstahak olurlar. Zekâtı vermeyenler ise, büyük bir günah işlemiş olurlar.

Kur'an–ı Kerim müşrikleri kötülerken, onların vasıflarından birinin zekât vermemek olduğunu zikreder ve "Yazıklar olsun o müşriklere ki, onlar zekât vermezler ve âhireti de inkâr ederler."(9) buyurur. Burada zekâtın ve âhirete imanın, mü'minlerin iki temel özelliği olduğuna da vurgu yapılmıştır.





Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...