30 Kasım 2012

GEZEGENLERİN HAREKETLERİ


1.6 Gezegenlerin Hareketleri

Güneş, Ay ve yıldızların görünen hareketlerini inceledik. Şimdi gezegenlerin görünen hareketlerini inceleyelim. 

Güneş bir yıldızdır, 
Diğer yıldızlar gibi Güneş de kendi enerjisini kendisi üretir, 
Diğer yıldızlardan farklılığı bize çok yakın olmasıdır, 
Yer ve diğer gezegenler de Güneş çevresinde dolanırlar. 

Güneş etrafında dolanan gezegenlerin sayısı 8 dir. Bunlar Güneş'e olan uzaklıkları sırasına göre; Merkür, Venüs, Yer, Mars, Jupiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Ayrıca Mars ile Jüpiter gezegeni arasında, gezegenlerden daha küçük, çok sayıda küçük gezegenler kuşağı(Asteroidler) vardır. 

Gezegen tanımı Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından 2001 yılında yapıldı, 2003 yılında tekrar ele alınarak yenilendi ve en sonunda 2006 yılı içinde yapılan genel toplantısında son şekli verildi. Son resmi karara göre bir cisim gezegen olabilmesi için ;  

• Güneş etrafında yörüngede dolanmalı 
• Kendisini, yaklaşık küresel yapıda, hidrostatik dengede tutacak kütle çekimine yetecek yeterli kütlesi olmalı 
• Yörüngesinde yakın çevresini temizlemiş olmalı 

Bu kararlar öncesinde 9. büyük gezegen olarak bildiğimiz Plüto, bu koşulları sağlamadığı için 2006 yılında gezegen sınıfından çıkartılmıştır. Bunun yanısıra yeni bir tanım getirilmiştir. 

Cüce Gezegen

• Güneş etrafında yörüngede dolanmalı 
• Kendisini, yaklaşık küresel yapıda, hidrostatik dengede tutacak kütle çekimine yetecek yeterli kütlesi olmalı 
• Yörüngesinde yakın çevresini temizleyememiş olmalı 
• Bir başka gezegen uydusu olmamalı 

Cüce gezegeni, gezegenlerden ayıran özellik, yörüngesi üzerinde yakın çevresini temizleyememiş olmalarıdır. Yörüngesi yakınlarındaki Kuiper Kuşağı cisimlerini temizleyememiş olması nedeniyle Pluto Cüce gezegen sınıfına aktarılmıştır. 

Gezegenlerin hareketlerini açıklayan yasalar, on yedinci yüzyılın başında Johannes Kepler tarafından ortaya konmuştur. Kepler yasaları aşağıdaki şekilde ifade edilir: 

1. Bütün gezegenler, Güneş etrafında, odaklarından birinde Güneş bulunan birer elips yörüngede dolanırlar. (Gezegenlerin Güneş’e uzaklıkları sabit değildir, sürekli değişir.) 

2. Gezegeni Güneş'e birleştiren yarıçap vektörü, eşit zaman aralıklarında eşit alanlar süpürür. (Gezegen yörüngesi üzerindeki hızı da sabit değildir. Güneş’e yakın iken daha hızlı, uzak iken daha yavaş hareket eder.) 

3. İki gezegenin Güneş'e olan ortalama uzaklıklarının ( a ) küplerinin oranı, dolanma dönemlerinin ( P ) kareleri oranına eşittir. (yörüngesi daha büyük olan, Güneşe daha uzak olan gezegenlerin dolanma dönemleri de daha büyüktür.)
( a1 / a2 )3 = ( P1 / P2 )2



Üçüncü yasanın Newton tarafından düzeltilmiş şekli aşağıdaki gibidir.

a3/ P2 = G ( M + m ) / (4 π2 )


Gözlemlerden, gezegenin Güneş'e ortalama uzaklığı ( a ) ve dolanma dönemi ( P ) bulunabilir. Güneşin ya da gezegenin kütlelerinden birisi bilinince diğerleri bu formülden hesaplanabilir. 

Çıplak gözle görülebilen gezegenler çoğu kez yıldızlarla karıştırılır. Gezegenlerle yıldızlar arasında şu belirgin farklar vardır: 

1- Gezegenler gök küresinde Tutulum(Güneş’in görünürdeki yörüngesi) yakınlarında bulunurlar. 

2- Yıldızların biribirlerine göre konumları değişmez. Kendi öz hareketleri yüz yılda açı saniyesi düzeyinde olduğu için değişmez kabul edilir. Gezegenler ise yıldızlar arasında sürekli yer değiştirir. 

3- Küçük bir dürbünle bile gezegenler yuvarlak disk şeklinde görünürken yıldızlar çok büyük teleskoplarla bile nokta kaynak olarak görünürler. 

4- Gezegenler de Ay gibi Güneş'ten aldığı ışığı yansıtırlar. Bu nedenle bir kısmı evreler gösterirler. Yıldızlar ise ışık kaynağıdır ve evre göstermezler. 

5- Yıldızdan gelen ışık, yer atmosferinin etkisiyle titrerken(kırpışırken) disk şeklinde görünmeleri sonucunda gezegenlerin ışığı titremez. 

Şimdi gezegenlerin görünen hareketlerini inceleyelim. Bu hareketleri daha iyi anlamak için önce bir kaç tanım verelim: Yer-Güneş ve Yer-Gezegen doğrultuları arasındaki açıya uzanım dendiğini öğrenmiştik. Uzanım 0° (sıfır derece) ise gezegen kavuşum konumunda, uzanım 90° ise gezegen dörtlük(çeyrek) konumunda, uzanım 180° ise gezegen karşı konumdadır. Gezegen, Güneş'e göre gözlem yerinin doğu tarafında ise gezegen doğu uzanımında, batı tarafında ise gezegen batı uzanımındadır denir. Doğu uzanımındaki gezegenler akşam Güneş battıktan sonra, batı uzanımındaki gezegenler ise sabah Güneş doğmadan gözlenebilir.


Şekil 1.44
Şekil 1.44 Gezegenlerin konumları ve uzanımları

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...