30 Kasım 2012

GEZEGENLERİN YER DEĞİŞTİRMESİ



GEZEGENLERİN YER DEĞİŞTİRMESİ

Gezegenlerden Yer değiştirmesi– Güneş arasında yörüngeye sahip olan Merkür ve Venüs, yörüngelerinin konumu ve ortak özellikleri nedeniyle İç Gezegen olarak tanımlanır. Diğerleri ise Dış Gezegen olarak olarak bilinir ( Bazı kaynaklarda, Asteroid kuşağına göre tanım yapılarak, Asteroid Kuşağı ile Güneş arasındaki Yer Benzeri Gezegenler İç Gezegen olarak , Dev-Gaz Gezegenler ise Dış Gezegen olarak isimlendirilir). 

İç Gezegen olan Merkür ve Venüs’ün yörüngelerindeki konumları geometrik olarak ortak özellikler taşırlar. Her ikisinin de uzanım açıları sınırlıdır. En fazla alabilecekleri değerler sözkonusudur. Bunun anlamı, Güneş’ten açısal olarak fazla uzaklaşamazlar. Şekil 1.44 te açıkça görüldüğü gibi Merkür Güneşten açısal olarak en fazla 28 derece uzaklaşabilir. Venüs için bu değer 48 dereceye ulaşmaktadır. Merkür en büyük uzanımında bile açının küçük olması nedeniyle hep Güneş’e yakın görünümdedir ve gözlemi oldukça güç olur.
Şekil 1.45
Şekil 1.45: Merkür ve Venüs’ün uzanımları

Merkür, En Büyük Doğu Uzanımında ise Güneş battığında Batı ufkunda, ufka yakın ve kısa süre gözlenebilir. En Büyük Batı Uzanımında ise Güneş doğmadan az önce Doğu ufkunda, ufka yakın ve kısa süre gözlenebilir. Çevre kirliliği, hava kirliliği, ışık kirliliği veya doğal engeller varsa gözlenmesi olanaksızlaşır. 

Venüs için durum farklıdır. Doğu uzanımda ise, Güneş battığında Batıda halk arasında bilinen şekilde Akşam Yıldızı olarak, Batı uzanımda ise sabahları, güneş doğmadan önce Doğuda Sabah yıldızı olarak, çok parlak görünümüyle gökyüzünü süsler. Güneşten açısal olarak en fazla 48 derece uzaklaşabilir. 

Bir gezegenin, Güneş çevresinde tam bir dolanım yapması için geçen zamana, o gezegenin yıldızıl dönemi denir; Güneş'ten bakıldığı var sayıldığında, bir gezegenin bir yıldızdan art arda iki geçişi arasındaki zaman aralığıdır. 

Bir gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesini bir kez dolanması için geçen süreye Gezegenin Yörünge Dönemi denir ve ( PY ) ile gösterilir. 

Bir gezegenin aynı bir uzanımdan(örneğin kavuşum konumundan) ardı ardına iki geçiş arasındaki zaman aralığına, Gezegenin Kavuşum Dönemi denir ve ( PK ) şeklinde gösterilir. 

Yer ve diğer gezegenlerin bu dönemleri arasında aşağıdaki gibi basit bir ilişki vardır.
Şekil 1.46

Gözlemlerle gezegenlerin kavuşum dönemleri (PK ) kolayca belirlenebilir. Yer'in yörünge dönemi de bilindiğine gore, gezegenin Güneş çevresindeki gerçek dolanma dönemi bu formüllerden hesaplanabilir. Örneğin; Merkür ve Mars sırasıyla PK (gez.)=116 ve 780 gün olarak bilinen kavuşum dönemleri, Yerin dolanma dönemi PY (Yer)=365.25 gün ile beraber ilgili bağıntıda yerine konursa, Merkür'ün ve Mars'ın dolanma dönemleri sırasıyla 88 gün ve 687 gün olarak bulunur. 

Yörünge dönemleri belirlenen gezegenler için Kepler'in üçüncü yasasının öngördüğü bağıntıyı kullanarak, gezegen ile Yer’in yörünge yarıçapları oranını bulabilirsiniz. Örneğin; Venüs ve Yer yörünge yarıçapları oranının 3/4 olduğunu kolayca bulabilirsiniz. 

Bir iç gezegen en büyük parlaklığa en büyük uzanım yöresinde ulaşırken, bir dış gezegen karşı konumda iken ulaşır. 

Ay ve iç gezegenler Güneş ışığını yansıttıkları aydınlık yüzeyleri değişim gösterir ve EVRELER oluşur. Galileo Galilei 1609 yılında yaptığı Venüs gözlemleri sırasında Venüs’ün evreler gösterdiğini belirlemiştir. Bu buluş, Yer Merkezli Evren kuramının (Batlamyus-Ptoleme kuramı) yıkılmasına neden olmuştur. Çünkü Yer Merkezli Evren kuramında Venüs evre göstermemelidir. Ancak gözlemler bunun yanlışlığını ortaya koymuştur. 

Ay ve iç gezegenlerin tersine, bir dış gezegenin aydınlık yüzeyinin görünümünde çok çok az değişim görülür ve çıplak gözle fark edilemez.

Şekil 1.46
Şekil 1.46: Mars gezegeninin yörünge hareketi sırasında gözlenen “geri hareketi”.

Gezegenlerin yörüngelerinde farklı hızlarla dolanmalarının bir sonucu olarak Şekil 1.45 de Mars gezegeni örneğinde görüldüğü gibi, Yer’den bakıldığında gezegen sanki doğru yönde ilerlerken bazı dönemlerde kısa bir süre de olsa ters yöne hareket ediyormuş gibi gözlenir. Bu harekete Tersine Hareket ya da Geri Hareket ( Retrograde Motion ) adı verilir. 

Gezegenlerin yörünge düzlemleri ile tutulum düzlemi (Güneş’in görünür yörüngesi, gökküresinde bir yıl boyunca izlediği yol – Yer’in yörünge düzlemi) arasındaki açılar çok küçüktür. Yörüngelerin Tutuluma gore eğimleri aşağıdaki tabloda görülmektedir. Bunun anlamı, gezegenler daima tutulum çemberi yakınlarında bulunurlar.
Çizelge 1.2 Gezegenlerin yörünge düzlemleri ile Yer yörünge düzlemi(Tutulum düzlemi) arasıdaki açı değerleri
Şekil 1.46
Tutulum çemberini yaklaşık belirlemek için Güneş, Ay ve parlak gezegenlerin göründüğüçember alınabilir. En doğrusu, bir gökatlası yardımı ile o gün ve o saatteki konumunu belirlemektir. Gezegenler Tutulum çevresinde “ Zodyak Kuşağı” adı verilen dar bir band içersinde aranmalıdır. 

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...