15 Şubat 2012

ESMA'ÜL HÜSNA EL-AZİZ C.C.

El-Aziz (c.c.)
(Mağlûb edilmesi mümkün olamayan gâlip.)
    Bu ism-i şerîf, kuvvet ve galebe sahibi olmak manâsına izzet'dendir. Allahu teâlâ mutlak sûrette kuvvet ve galebe sâhibidir. Emir ve irâdesine karşı bütün bu kâinâtın hiç hükmü yoktur. O, murâdına karşı aslâ mağlûb edilmez.İsterse bir sâniyenin binde biri kadar kısa bir zamanda bu muazzam varlık hemen sönüverir.
    İzzet sıfatı Kur'ân'da bir çok yerlerde azap âyetleri yerinde gelmiştir. Fakat bu ism-i şerîfin yine bir çok defa Hakîm ism-i şerifi ile birleştiği görülür. Bunun ma'nâsı, Allahu teâlâ'nın kudreti gâliptir; fakat hikmeti ile kötülerin cezâsını te'hîr eder, kötülük edip durmakta olan insanları cezâlandırmakta isti'câl etmez demektir.
    Hani aramızda bâzı büyük adamlar vardır ki, kuvvetlerini gösterirler de kullanmazlar. Böyle adamların bu hâli bu ism-i şerîfin mazhandır. Onlar, Allah'ın bu ahlâkından nasîb almış insanlardır. Allahu teâlâ'nın İzzet ve İntikam sıfatlarının birleştiği azdır, yoksa insanların dünya yüzünde ettiklerine göre eğer Cenâb-ı Hak, Hikmeti ile İzzetinin tecellîsini geri bırakmamış olsa çoktan her şey alt üst olurdu.
            BU TEFSîRE GÖRE KULA GEREKEN ŞEY:
    Bütün heveslerine hâkim ve gâlip olmağa çalışmak, isteklerini, arzularını temiz, dürüst ve helâl yollardan te'min etmesini bilmek, her işinde, her sözünde akıl ve basiretin icap ettirdiği hudûdu aşmamağa gayret etmektir.
Ali Osman Tatlısu

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...