06 Mayıs 2019

Fazla kilolardan zahmetsizce kurtulmak mümkün olacak…

Fazla kilolardan zahmetsizce kurtulmak mümkün olacak…

29EKİ
Beyaz ve kahverengi yağ hücreleri
Vücutta beyaz ve kahverengi olmak üzere iki çeşit yağ hücresi bulunmaktadır. Beyaz yağ hücreleri vücutta birikerek şişmanlığa sebep olurken, kahverengi yağ hücreleri vücut tarafından yakılarak enerji olarak kullanılır.
Beyaz yağ hücrelerinin kahverengi yağ hücrelerine dönüşümü
Beyaz yağ hücreleri karın ve kalça bölgesinde birikerek şişmanlığa sebep olmaktadır. Bu yağlardan kurtulup ideal kiloya ulaşabilmek için vücuttaki beyaz yağ hücrelerinin kahverengi yağ hücrelerine dönüşmesi gerekmektedir ki, bu metabolik dönüşüm her insanda maalesef mümkün olmadığı veya yeterli seviyede olmadığı için kişi kolayca fazla kilolarından kurtulamaz.

Bonn üniversitesi tarafından yapılmış olan bir araştırma, microRNA 155  adındaki bir genin bu dönüşümde kilit rol oynadığını göstermiştir. Bu gen, insanda 21. kromozom da bulunmakta ve C/EBP adında bir protein

kodlamaktadır.


Yapılan bu araştırma ile microRNA 155 geninin fazla çalışması durumunda C/EBP proteinin fazla üretildiği, C/EBP proteinin fazla üretilmesi durumunda  ise beyaz yağ hücrelerinin kahverengi yağ hücrelerine dönüşmesinin engellediği ortaya çıkarıldı.
Araştırmadan ortaya çıkan başka bir bulgu ise C/EBP proteinin miktarı arttıkca kendisini üreten microRNA 155 geninin daha fazla çalışmasını teşvik ediyor olması…(Gene expression).
Bu şu anlama geliyor : Gen fazla çalışınca, fazla protein üretiyor, fazla üretilen protein ise genin daha fazla çalışmasını teşvik ediyor… Bu kısır bir döngü sonucunda şişmanlama kaçınılmaz hale geliyor.
Metot
Fazla kilolu farelerde microRNA 155 geninin çalışması knockout yöntemi ile durduruldu, bu operasyon sonrası yapılan patolojik tahliller, beyaz yağ hücrelerinin kahverengi yağ hücrelerine dönüştüğünü ve bu dönüşümün ardından şişman farelerin tekrar normal kiloya ulaştığını gösterdi.
Sonuç
Bu proteini bloke edecek veya Genin çalışmasını bloke edecek ilaçların çıkması ve şişmanlığa çare bulunması mümkün görünüyor.
Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltuerk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++
Kaynak:


Nature Communications 4, Article number 1769doi:10.1038/ncomms2742 Received18 September 2012  Accepted 15 March 2013  Published 23 April 2013

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...