Hastalık isimlerinin başındaki numaralar,
sayfa numarası değil, hastalık numarasıdır.
Hastalığı ararken sıra numarasına göre arayınız.
AÇIKLAMALAR
Şifalı Bitkiler Kitabını yazmamın en mühim sebeplerinden birisi; 1992 yılında bir kız çocuğum dünyaya geldi. Doğum sırasında sol kolunun sinirleri zedelendiği için, kolu felç oldu. Tıbbi müdahaleler yapılmasına rağmen bir netice alamadık. Şifalı bitkiler kullanarak, çocuğumun kolu iyileşti. Her derde bir derman yaratan Rabbim, şifalar ihsan eyledi. Bu olaydan sonra, bizde şifalı bitkilere karşı bir merak uyandı den itibaren ŞİFALI BİTKİLER MEZKEZİ adı altında baharat ve aktariye işi yapmaya başladım.
Bu arada ŞİFALI BİTKİLER kitabını yazmaya başladım.
Bir gün, Bediüzzaman SAİD - İ NURSİ Hazretlerinin
"HASTALAR RİSALESİ ni okuyordum.
"HASTALAR RİSALESİ ni okuyordum.
Kitabın sonunda şöyle bir cümle var; Bu kitap her derde dermandır
Bu cümleyi görünce, kitabı tekrar tekrar okumaya başladım.
Bu cümleyi görünce, kitabı tekrar tekrar okumaya başladım.
Uyumuş kalmışım. Sabah ezanları okunurken uyandım. Rüya görmüşüm, rüyamda merak ettiğim bütün meseleler halloldu. Bu rüyalar on dokuz gün devam etti. Şu anda kullandığım on dokuz çeşit şifalı bitki, bu rüyaları gördükten sonra ortaya çıktı. Bu on dokuz çeşit şifalı bitki, Tıbbı Nebeviye uygundur. Tıbbı Nebeviye uygun bu şifalı bitkiler, yani 19k gıda maddelerinde kanı çoğaltma, kanı temizleme, kanı inceltme ve damarları açma özelliği var. Kan çoğalmışsa, kan temizlenmişse, damarlar açılmışsa, vücudun her tarafına beyinden ayak tırnağına kadar kan dolaşımı rahatça ve kolayca dolaşıyorsa 40 gün içinde hücre yenilenmesi gerçekleşir ve bütün organlarda hiçbir rahatsızlık kalmaz. Ana madde 19 çeşit şifalı bitkidir. Bunlar mevsiminde toplanır. Gölgede kurutulur. Öğütülür ve elenir. İnce tozu ile kalın tozu ayrılır. Kalın tozu çay olarak kullanılır. Yani çay gibi demletilir çay gibi içilir. Ayrıca imbik sistemi ile damıtılarak yağı ve suyu çıkarılır. İnce tozu, balla karıştırılarak macun haline getirilir. Biz bunları ilaç demiyoruz. Bunlar birer gıda maddesidir. Anadolu Üniversitesi Tıbbî - i ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi Farmakoloji Labaratuvarına resmen müracaat ettik. 19 bitki karışımının numunesini tahlil için götürüp teslim ettik. Aşağı yukarı 1 yıl sonra tarihinde bize verilen raporda En yüksek dozda bile hiçbir hayvanın ölmemiş olması bitki karışımının akut ve kronik, letal toksisitesinin olmadığını göstermektedir. Yani sağlığa zararı yoktur diye rapor verdiler. Ayrıca Sağlık Bakanlığının tarihli Sayı : B RSH /0. 09/11/823 Protokol no : 1436 Raporuna göre Patojen mikroorganizma üremedi Küf ve maya sayısı : 0/gr. Gıda Maddeleri Tüzüğüne Uygundur. TC. Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı yılından bu yana şifalı bitkiler üzerine araştırma yapmaktayım. Piyasada yayınlanmış ne kadar ŞİFALI BİTKİLER ile ilgili kitap varsa, bu kitapları inceledim ve bilgisayarıma aktardım. Bilgisayarımda 2000 sayfalık bir çalışma ortaya çıktı. On yıllık çalışmalarımın neticesini de ilave ederek, her evde bulunması gereken bir kitap ortaya çıktı. Kitapta geçen bitkiler ve kullanış usulleri hakkında bilgi almak için, adresimize başvurabilirsiniz.
3 HASTALIKLAR FİHRİSTİ Hastalık isimlerinin başındaki numaralar, sayfa numarası değil, hastalık numarasıdır. Hastalığı ararken sıra numarasına göre arayınız.
1 - ADALE - KAS HASTALIKLARI 2 - ADALE - KAS AĞRISI 3 - ADALE - KAS KASILMASI 4 - ADALE - KAS KUVVETLENDİRİR 5 - ADALE - KAS ROMATİZMASI 6 - ADALE - KAS ŞİŞLİĞİ 7 - ADALE - KAS TİTREMESİ 8 - ADALE - KAS UYUŞUKLUĞU 9 - ADET KANAMASI 10 - AĞIZ - BOĞAZ HASTALIKLARI 11 - AĞIZ - BOĞAZ AĞRISI 12 - AĞIZ - BOĞAZ ANJİN 13 - AĞIZ - BOĞAZ BADEMCİK 14 - AĞIZ - BOĞAZ İLTİHABI 15 - AĞIZ - BOĞAZ KANSERİ 16 - AĞIZ - BOĞAZ KOKUSU 17 - AĞIZ - BOĞAZ SERTLİĞİ 18 - AĞIZ - BOĞAZ SAĞLIĞI 19 - AĞIZ - BOĞAZ YARASI 20 - AĞRI VE SIZI 21 - AİDS HASTALIĞI 22 - AKCİĞER HASTALIKLARI 23 - AKCİĞER FELCİ (AMFİZEM) 24 - AKCİĞER KANSERİ 25 - AKCİĞER VEREMİ 26 - AKCİĞER ZATÜRRE 27 - AKIL VE ZEKA 28 - AKINTI 29 - AKINTI BEYAZ 30 - AKSIRIK - HAPŞIRMAK 31 - APANDİS 32 - APSE 33 - ATEŞ DÜŞÜRÜR 34 - AYAK - BACAK HASTALIKLARI 35 - AYAK - BACAK AĞRISI 36 - AYAK - BACAK SAĞLIĞI 37 - AYILTMAK 38 - BAĞIRSAK HASTALIKLARI 39 - BAĞIRSAK GAZI - ŞİŞKİNLİĞİ 40 - BAĞIRSAK İFRAZATI - NEZLESİ 41 - BAĞIRSAK İLTİHABI - DİZANTERİ ENTERİT - KOLİT 42 - BAĞIRSAK İSHAL 43 - BAĞIRSAK KABIZLIK - PEKLİK 44 - BAĞIRSAK KANSERİ 45 - BAĞIRSAK PARAZİTLERİ (KIL KURTLARI - SOLUCANLAR - TENYA) 46 - BAĞIRSAK VEREMİ - YARASI - KANAMASI 47 - BALGAM SÖKTÜRÜR 48 - BASUR - MAYASIL - HEMOROİD - MAKAT HASTALIKLARI 49 - BASUR - MAYASIL - HEMOROİD - MAKAT AKINTISI - FİSTÜL 50 - BASUR - MAYASIL - HEMOROİD - MAKAT ÇATLAMASI - YARILMASI 51 - BASUR - MAYASIL - HEMOROİD - MAKAT KANSERİ 52 - BASUR - MAYASIL - HEMOROİD - MAKAT KAŞINTISI 53 - BAŞ AĞRISI
4 54 - BAŞ AĞRISI - MİGREN 55 - BAŞ DÖNMESİ 56 - BEHÇET HASTALIĞI 57 - BEL SOĞUKLUĞU 58 - BEYİN HASTALIKLARI 59 - BEYİN KANAMASI 60 - BEYİN KANSERİ (TÜMÖRÜ) 61 - BOĞMACA 62 - BOYUN ŞİŞLİĞİ (SIRACA) 63 - BÖBREK HASTALIKLARI 64 - BÖBREK AĞRISI 65 - BÖBREK - ALBÜMİN 66 - BÖBREK İLTİHABI - NEFRİTLER 67 - BÖBREK KANSERİ 68 - BÖBREK TAŞI VE KUMU 69 - BRONŞİT HASTALIĞI 70 - BRONŞ HASTALIĞI 71 - BULANTI 72 - BURUN HASTALIKLARI 73 - BURUN AKINTISI 74 - BURUN ETİ HASTALIĞI 75 - BURUN KANAMASI 76 - BURUN KANSERİ 77 - BURUN TIKANIKLIĞI 78 - CİLT - DERİ HASTALIKLARI 79 - CİLT - DERİ ALACA 80 - CİLT - DERİ ALERJİ 81 - CİLT - DERİ BENEKLER (BENLER ÇİLLER) 82 - CİLT - DERİ BURUŞUKLUK - KABARMASI - KAVLAMASI 83 - CİLT - DERİ CÜZAM 84 - CİLT - DERİ - DUDAK ÇATLAMASI 85 - CİLT - DERİ ÇIBAN 86 - CİLT - DERİ DÖKÜLMESİ - TAZELİĞİ - TEMİZLER 87 - CİLT - DERİ EGZAMA 88 - CİLT - DERİ GÖZENEKLERİNİ AÇAR - KIRMIZILAŞTIRIR 89 - CİLT - DERİ GUZELLİK 90 - CİLT - DERİ KANSERİ 91 - CİLT - DERİ KAŞINTI 92 - CİLT - DERİ KURDEŞEN 93 - CİLT - DERİ LEKELER - SERTLİĞİ - UÇUĞU 94 - CİLT - DERİ MANTAR 95 - CİLT - DERİ MORARMA - (RAYNAUD BUERGER) 96 - CİLT - DERİ NASIR 97 - CİLT - DERİ SEDEF 98 - CİLT - DERİ SİĞİL 99 - CİLT - DERİ SİVİLCE CİLT - DERİ TEMRE CİLT - DERİ UYUZ ÇİÇEK HASTALIĞI ÇOCUK CENİN DÜŞÜRMEK DALAK HASTALIKLARI DALAK AĞRISI DALAK KANSERİ DAMAR AÇAR DAMAR DARALTIR DAMAR İLTİHABLANMASI (FLEBİT) DAMAR - VARİS DERMANSIZLIK
5 112 - DİL HASTALIĞI DİMAĞ DİŞ HASTALIKLARI DİŞ AĞRISI DİŞ ETİ HASTALIĞI DİŞ SAĞLIĞI DOĞUM KOLAYLIĞI EKLEM HASTALIKLARI EKLEM AĞRISI EKLEM İLTİHABI EKLEM KİREÇLENMESİ EKLEM ŞİŞMESİ EL - AYAK TİTREMESİ FELÇ HASTALIĞI FITIK FİL HASTALIĞI FİRENGİ GAZ - MİDE - BAĞIRSAK GEĞİRME GIRTLAK HASTALIKLARI GIRTLAK KANSERİ GÖGÜS HASTALIKLARI GÖGÜS AĞRISI GÖĞÜS KANSERİ GÖGÜS SAĞLIĞI GÖZ HASTALIKLARI GÖZ AĞRISI GÖZ ARPACIĞI - SİVİLCESİ GÖZ İLTİHABI GÖZ KANSERİ GÖZ KATARAKT GÖZ SAĞLIĞI GUATR HAFIZA - UNUTKANLIK HAFIZA - ZİHİN HAMİLE KALIR HAMİLE KALMAZ HAŞERE BİT - PİRE HAYIZ SÖKTÜRMEK HAZIMSIZLIK HEPATİT (KARACİĞER BULAŞICI SARILIK) HIÇKIRIK HUSYE KANSERİ HUSYE ŞİŞKİNLİĞİ İDRAR TORBASI HASTALIKLARI İDRAR TORBASI AĞRISI İDRAR TORBASI İLTİHABI İDRAR TORBASI MESANE KANSERİ İDRAR TORBASI TAŞ - KUM İDRAR SÖKTÜRÜR İDRAR TUTAMAMA - İŞEME İDRAR ÜRE İDRAR YOLLARI İSKORBÜT SKORBÜT İŞTAH AÇAR İŞTAH AZALIR KABAKULAK KALÇA AĞRISI
6 170 - KALP HASTALIKLARI KALP ADALE - KASSI KALP AĞRISI KALP ÇARPINTISI - ATIŞI - SAKİNLEŞTİRİR KALP DURMASI KALP İLTİHABLANMASI KALP KRİZİ (ENFARKTÜS) KALP KUVVETLENDİRİR KALP SİNİRİ KALP TIKANIKLIĞI KAN HASTALIKLARI KAN DOLAŞIMI KAN DURDURMAK KAN İNCELTİR KAN KANSERİ KAN KOLESTEROL KAN PIHTILAŞMASI KAN SAĞLIĞI KAN ŞEKERİ KAN TEMİZLER KAN TÜKÜRME KAN ÜREMİ KAN YAPAR ÇOĞALTIR KANGREN KANSER HASTALIKLARI KANSER AĞIZ - BOĞAZ - DİL KANSER AĞRISI KANSER AKCİĞER KANSER BAĞIRSAK KANSER BEYİN KANSER BÖBREK KANSER BURUN KANSER CİLT - DERİ KANSER DALAK KANSER GENİZ KANSER GIRTLAK KANSER GÖĞÜS - MEME KANSER GÖZ KANSER HUSYE KANSER KAN KANSER KARACİĞER KANSER KEMİK KANSER LENF KANSER MAKAT KANSER MESANE - İDRAR TORBASI KANSER MİDE KANSER ON İKİ PARMAK BAĞIRSAĞI KANSER PROSTAT KANSER RAHİM KANSER SAFRA KESESİ KANSER TİROİT BEZİ KANSER TÜMÖR - KİST - UR - KİTLE KANSER YARASI KANSER YEMEK BORUSU KARA SEVDA KARACİĞER HASTALIKLARI KARACİĞER AĞRISI KARACİĞER HEPATİT - BULAŞICI SARILIK
7 228 - KARACİĞER KANSERİ KARACİĞER SAĞLIĞI KARACİĞER SİROZ KARACİĞER YETERSİZLİĞİ TUTUKLUĞU KARIN HASTALIKLARI KARIN AĞRISI KARIN SAĞLIĞI KARIN SU TOPLAMASI KARIN ŞİŞLİĞİ - İSTİSKA KEKELEMEK KONUŞAMAMAK KEMİK HASTALIKLARI KEMİK KANSERİ KEMİK KIRIK ÇIKIK KEMİK SAĞLIĞI KISIRLIK KIZAMIK KOLERA - TAUN - VEBA KRAMP KUDUZ - KÖPEK ISIRMASI KULAK HASTALIKLARI KULAK AĞRISI KULAK ÇINLAMASI - GÜRÜLTÜSÜ - UĞULTUSU KULAK İLTİHABI KULAK SAĞIRLIĞI KULAK SAĞLIĞI KULUNÇ - YEL - AĞRISI KUSMAYI ÖNLER KUSTURUCU LENF DAMARLARI HASTALIĞI LENF KANSERİ MEME HASTALIKLARI MEME GÖĞÜS KANSERİ MEME SAĞLIĞI MENENJİT MİDE HASTALIKLARI MİDE AĞRISI - KRAMPI SPAZMI MİDE ASİT FAZLALIĞI - İFRAZATI MİDE BULANTISI MİDE DÜŞMESİ - SARKMASI MİDE GASTRİTİ - İLTİHABI MİDE GAZI - ŞİŞKİNLİĞİ MİDE KANAMASI MİDE KANSERİ MİDE NEZLESİ - RUTUBETİ MİDE SAĞLIĞI MİDE ÜLSERİ - YARASI MİDE YANMASI MİDE ZAFİYETİ - ZAYIFLAMASI - KİFAYETSİZLİĞİ MİKROP NABIZ NEFES BORUSU HASTALIKLARI NEFES DARLIĞI ASTIM SAMAN NEZLESİ NEFES YOLU İLTİHABI NEZLE - GRİP OMURİLİK ON İKİ PARMAK KANSERİ ON İKİ PARMAK ÜLSERİ ORGANLARI KUVVETLENDİRİR
8 286 - ÖKSÜRÜK PARKİNSON HASTALIĞI PARMAK ŞİŞİ VE YARASI PROSTAT HASTALIKLARI PROSTAT KANSERİ RAHİM HASTALIKLARI RAHİM AĞRISI RAHİM AKINTISI RAHİM İLTİHABI RAHİM KANAMASI RAHİM KANSERİ RAHİM SAĞLIĞI ROMATİZMA - SİYATİK RUHİ BUNALIM ŞİZOFRENİ SAÇ HASTALIKLARI SAÇ BOYAMA - SAÇ RENGİ - SAÇI SİYAHLAŞTIRIR SAÇ ÇIKARIR SAÇ ÇIKMAZ (KIL - TÜY) SAÇ DÖKÜLMESİ (KELLİK) - SAÇ KIRAN - KUVVETLENİR SIKLAŞTIRIR SAÇ KEPEK SAFRA VE SAFRA KESESİ HASTALIKLARI SAFRA AKIMI ÇIKARMA SAFRA BULANTISI - YANIĞI SAFRA ÇOĞALMASI YAPIMI SAFRA KESESİ AĞRISI SAFRA KESESİ İLTİHABI SAFRA KESESİ KANSERİ SAFRA TAŞI VE KUMU SARA HASTALIĞI SARILIK HASTALIĞI SES KISIKLIĞI SIRT - BEL AĞRISI - FITIĞI - KAMBUR SITMA HASTALIĞI (HUMMA KAZIKLI HUMMA) SİNDİRİM ORGANLARI SİNİR HASTALIKLARI SİNÜZİT SOĞUK ALGINLIĞI SÜT ÇOĞALTIR ŞEHVETİ ARTIRIR - MENİYİ ÇOĞALTIR ŞEHVETİ AZALTIR ŞEKER HASTALIĞI ŞİŞLİK - SERTLİK ŞİŞMANLATMA TANSİYON DENGELER TAŞ VE KUM DÜŞÜRMEK TERLETİCİ - TERLETİR TIRNAK HASTALIKLARI TIRNAK MANTARI TIRNAK SAĞLIĞI TİTREMEK TÜKÜRÜK ARTAR UYKUSUZLUK VARİS VÜCUT İLTİHAPLARI YANIKLAR YARALAR YARALAR İÇTEKİ YARALAR KESİK
9 344 - ZAYIFLAMAK ZEHİRLENME ZEHİRLİ HAYVAN ŞİFALI BİTKİLER FİHRİSTİ
10
1 - ADALE - KAS HASTALIKLARI : Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen şifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, akşam, yatarken, çay gibi demletilir, 2-3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1-2 tatlı kaşığı yenir, Damıtılmış bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, gram damıtılmış bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Yağları ile masaj yapılır veya sarılır. Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Anason : Çayı içilir. Macunu yenir. Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Arpa : Çayı içilir. Ayı yağı : Masaj yapılır. Bakır : Đçinde bakır söndürülmüş su ile masaj yapılır. Bakla : Lapası sarılır. Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür. Burçak : Çayı içilir. Calabar baklası : Çayı içilir. Çam fıstığı : Macunu yenir. Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı sürülür veya sarılır. Defne ağacı ve yemişi : Kaynatılır suyuna adale - kas sokulur. Macunu yenir. Yağı sürülür veya sarılır. Dere otu : Macunu yenir. Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir. Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Ihlamur : Çayı içilir. Macunu yenir. İç yağı : Masaj yapılır. Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Kaplıca : Kükürtlü banyolara gidilir. Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Karanfil : Eşit miktarda zencefil, kimyon ve mahmudenin Macunu yenir. Katran : Sürülür. Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır. Kına kına : Kabukları kaynatılır kurutulur, Macunu yenir. Kum banyosu : Yapılır. Mersin ağacı : Meyveleri kaynatılır suyu ile masaj yapılır. Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Muz : Yenir. Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Nergis çiçeği : Kökünün lapası sarılır. Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Pilocarpus jaborandi : Yaprakları kaynatılır suyu ile banyo yapılır. Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Sedef otu ve çiçeği : Yağı ile masaj yapılır Selvi ağacı : Yaprağı ve kozalağı kaynatılır lapası sarılır. Yağı sürülür veya sarılır. Sirke : Tuzla karıştırılarak sürülür. Balla tatlandırılarak içilir. Susam : Yenir ve sarılır. Yağı içilir ve masaj yapılır. Tarçın (Çin tarçını) : Zencefil, karanfil, havlıcan ve üzümün, çayı içilir. Tavşan : Beyni yenir. Taze peynir : Lapa olarak sarılır.
11 Yağmur suyu : Đçilir. Yoğurt : Suyu içilir. Zakkum : Yağı balla tatlandırılarak içilir. Ayrıca masajda kullanılır. Dikkat! çok miktarda alınırsa zehirleyebilir. Zencefil : Macunu yenir. Havlıcan ile çayı içilir. Zeytin ve yağı : yağı ile masaj yapılır, yünlü kumaşla sarılır.
2 - ADALE - KAS AĞRISI : Açıklama : Adale - kas hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Anason : Çayı içilir. Macunu yenir. Arpa : Çayı içilir. Ayı yağı : Masaj yapılır. Bakır : Đçinde bakır söndürülmüş su ile masaj yapılır. Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür. Çam fıstığı : Macunu yenir. Đç yağı : Masaj yapılır. Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Karanfil : Eşit miktarda zencefil, kimyon ve mahmudenin Macunu yenir. Kına kına : Kabukları kaynatılır kurutulur, Macunu yenir. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.yünlü kumaşla sarılır. Sirke : Tuzla karıştırılarak sürülür. Balla tatlandırılarak içilir. Taze peynir : Lapa olarak sarılır. Yağmur suyu : Đçilir. Zakkum : Yağı balla tatlandırılarak içilir. Ayrıca masajda kullanılır. Dikkat! çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
3 - ADALE - KAS KASILMASI : Açıklama : Adale - kas hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Calabar baklası : Çayı içilir. Ihlamur : Çayı içilir. Macunu yenir. Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır. Susam : Yenir ve sarılır. Yağı içilir, masaj yapılır.
4 - ADALE - KAS KUVVETLENDĐRĐR : Açıklama : Adale - kas hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Anason : Çayı içilir. Macunu yenir. Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Arpa : Çayı içilir. Ayı yağı : Masaj yapılır. Bakır : Bakır söndürülmüş su ile masaj yapılır. Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür. Burçak : Çayı içilir. Calabar baklası : Çayı içilir. Çam fıstığı : Macunu yenir. Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı sürülür veya sarılır. Defne ağacı ve yemişi : Kaynatılır suyuna adale - kas sokulur. Macunu yenir. Yağı sürülür veya sarılır. Dere otu : Macunu yenir. Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir. Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Ihlamur : Çayı içilir. Macunu yenir. Đç yağı : Masaj yapılır. Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
12 Kaplıca : Kükürtlü banyolara gidilir. Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Karanfil : Eşit miktarda zencefil, kimyon ve mahmudenin Macunu yenir. Katran : Sürülürse kas gevşekliğini giderir, kuvvetlendirir. Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır. Kına kına : Kabukları kaynatılır kurutulur, Macunu yenir. Kum banyosu : Yapılır. Mersin ağacı : Meyveleri kaynatılır suyu ile masaj yapılır. Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Muz : Yenirse kas hücrelerini kuvvetlendirir. Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Nergis çiçeği : Kökünün lapası sarılır. Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Pilocarpus jaborandi : Bitkinin yaprakları su ile kaynatılarak banyo yapılırsa kas gevşekliğini giderir. Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Sedef otu ve çiçeği : Yağı sürülür veya sarılır. Selvi ağacı : Yaprağı ve kozalağı kaynatılır lapası sarılır. Yağı sürülür veya sarılır. Sirke : Tuz ile karıştırılarak sürülür. Bal ile tatlandırılarak içilir. Susam : Yenir ve sarılır. Yağı içilir, masaj yapılır. Tarçın (Çin tarçını) : Aç karına, zencefil, karanfil, havlıcan ve kuru üzümün Macunu yenir. Tavşan : Beyni yenir. Taze peynir : Lapa olarak sarılır. Yağmur suyu : Đçilir. Yoğurt : Suyu içilir. Zencefil : Macunu yenir. Havlıcan ile çayı içilir. Zeytin ve yağı : yağı ile masaj yapılır yünlü kumaşla sarılır.
5 - ADALE - KAS ROMATĐZMASI : Açıklama : Adale - kas hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Çam fıstığı : Macunu yenir. Çörek otu : 5 gram su ile yutulur. Macunu yenir. Yağı 5 gram içilir. Yağı ile masaj yapılır. Defne ağacı ve yemişi : Kaynatılır suyuna adale - kas sokulur. Macunu yenir. Yağı ile masaj yapılır. Kaplıca : Kükürtlü banyolara gidilir. Kum banyosu : Yapılır. Zencefil : Havlıcan ile demletilir çayı içilir. Zeytin ve yağı : Yağı ile masaj yapılır yünlü kumaşla sarılır.
6 - ADALE - KAS ŞĐŞLĐĞĐ : Açıklama : Adale - kas hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Defne ağacı ve yemişi : Kaynatılır suyuna adale - kas sokulur. Macunu yenir. Yağı ile masaj yapılır. Nergis çiçeği : Kökünün lapası sarılır. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
7 - ADALE - KAS TĐTREMESĐ : Açıklama : Adale - kas hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Bakla : Lapası sarılır. Burçak : Çayı içilir. Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir. Kaplıca : Kükürtlü banyolara gidilir. Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır.
13 Sedef otu ve çiçeği : Yağı ile masaj yapılır Tarçın (Çin tarçını) : Zencefil, karanfil, havlıcan ve kuru üzümün Macunu yenir. Tavşan : Beyni yenir. Yoğurt : Suyu içilir.
8 - ADALE - KAS UYUŞUKLUĞU : Açıklama : Adale - kas hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölüm dede geçerlidir. Dere otu : Macunu yenir. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür veya sarılır. Susam : Yağı içilir ve masaj yapılır. Zencefil : Macunu yenir
9 - ADET KANAMASI : Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen şifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, akşam, yatarken, çay gibi demletilir, 2-3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1-2 tatlı kaşığı yenir, Damıtılmış bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, gram damıtılmış bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Bitki karışımı kaynatılır buharına oturulur. Veya lavman yapılır. (Bitki sularının içine oturulur. ) Acı bakla (Yahudi baklası) : Kaynatılmış suyu içilir. Acı yonca (su yoncası) : Çayı içilir. Ada çayı : Çayı içilir. Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Alıç : Suyu içilir. Amber ağacı : 6 gram, tohumunun çayı içilir. Andız otu (kökü) : Çayı içilir. Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. At kuyruğu (kırk kilit) : Đnce kıyılmışı kurutularak çayı içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir. Avşarotu (eğir otu) : Kökünün 2 gram tozu, sıcak su ile içilir. Ayı üzümü (it üzümü) : Kuru yaprak ve kökünün, suyu içilir. Aynı sefa (susi çiçeği) : Çiçeklerinin çayı içilir. Ayrık otu : Çayı ve suyu içilir. Bağ sarmaşığı : Çayı içilir. Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, şerbeti içilir. Ballıbaba : Şurubu içilir. Beşparmak otu : Çayı içilir. Civan perçemi (akbaşlı) : Çayı içilir. Çan çiçeği : Kuru yapraklarının, çayı içilir. Çemen otu : Kuru dal çiçek ve yapraklarının, çayı içilir. Çiğdem (kardelen) : Çayı içilir. Çoban çantası : Çayı içilir. Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Çöven otu : Çöven toz haline getirilir ve üçer gram yutulur. Dam koruğu (kaya koruğu) : Lapası sarılır. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Defne ağacı ve yemişi : Çayı içilir. Demirli su : Sirkede söndürülür ve balla içilir. Duvar sarmaşığı : Tozundan demletilir içilir.
Ekşi yonca : Çayı içilir. Erik : Şekerle kaynatılır içilir. Fındık : Kavrularak yenir. Gelincik : Đçyağı ile fitil yapılır, rahime konduğunda adet kanaması söktürür, Lavman yapılır veya buharına oturulur. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Hardal (siyah) : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir. Havuç : Tohumları su ile yutulur. Suyu içilir. Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir.
14 Hint sümbülü (Mekke ayrığı) : Demletilir suyu içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Kanarya otu : Çayı içilir. Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Karabiber : Kökü demletilir içilir. Katran : Lavman yapılır veya buharına oturulur. Kebere (kedi tırnağı) : Çayı içilir. Kedi otu : Demletilir balla içilir. Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Kereviz : Dalları, yaprakları, tohumu ve kökünün çayı içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Kestane : 80 gram yenir ve kullanılır. Kıpti taşı : Su ile karıştırılarak içilir. Kırlangıç otu (temre otu) : Taze kökünden yapılan şurup içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir. Kuduz otu : Demletilir balla içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir. Labada otu : Öğütülür 8-10 saat suda demletilir sabahları içilir. Limon : Suyu içilir. Loğusaotu (kurtluca) : 8 gram tozundan macun yapılır ve yenir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Marul : Salatası yenir. Haşlanarak kullanılır. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Maydanoz : Haşlanmışı iyi gelir. Suyu içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Melek otu : Kökü yenir. Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Mine çiçeği : Çayı içilir. Misk otu (bostan karanfili) : Çayı içilir. Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Pelin otu : Çayı içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir. Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Safran : Demlenir birer bardak içilir. Sahlep : Meyvesi yenir. Sarısabır : Yenir. Sedef otu ve çiçeği : Kuru çiçek ve yapraklarının çayı içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Sırça otu (yapışkan otu) : Kaynatılarak ayaza bırakılır, üstüne bez örtülür her sabah içilir. Soğan : Yenir. Söğüt (aksöğüt) : Kabuklarının çayı içilir. Süpürge katırtırnağı : Kurusunun çayı içilir. Şakayık (ayı gülü) : Çayı içilir. Şapla : Lapasının buğusuna oturulur. Lavman yapılır. Şeker kamışı : Suyu içilir. Şerbetçi otu (maya otu) : Genç kızlar kullanırsa erken adet görme olayı olur. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Taflan (kara yemiş) : Kırmızı tohumlarının, çayı içilir. Tarçın (Çin tarçını) : Çayı içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Üyev ağacı : Şurubu içilir. Lavman yapılır veya buharına oturulur. Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı içilir. Yabani semiz otu : 40 gramının çayı ve suyu içilir
AĞIZ - BOĞAZ HASTALIKLARI :
15 Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen şifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, akşam, yatarken, çay gibi demletilir, 2-3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1-2 tatlı kaşığı yenir, Damıtılmış bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, gram damıtılmış bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Yağı burun deliklerine damlatılır. Suyu ile gargara yapılır, kaynatılır buharı nefes yolu ile içe çekilir. Ab dest bozan otu (çalı) : Kökünden yapılan çay birer saat ara ile on iki kaşık içilir. Ada çayı : 100 gram kaynar suda 4 gram yaprak yarım saat bekletilir, sonra gargara şeklinde kullanılır. Adasoğanı : Suyundan içilir. Ağulu kök : Boğaza sürülür. Ahududu : Suyu ile gargara yapılır. Akdiken (geyikdikeni) : Haşlanır, suyu ile gargara yapılır. Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Altın : Altın tozu bazı ilaçların içine katılarak kullanılır. Altın kökü (ipeka) : Kökünün çayı içilir. Amerikan çayı : 4 gramının çayı içilir. Ağızda çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Anason : Çayı içilir. Macunu yenir. Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Arek (yabani hurma) : Ağızda çiğnenir. Arpa : Gargara yapılır. Avrupa siklamesi : Şurubu içilir. Ayva : Şurubu içilir. Badem ve yağı : Yenir, Şurubu içilir, Yağı sürülür. Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür. Ballıbaba : Şurubu içilir.
Beşparmak otu : 25 gram kökünün şurubu içilir. Suyu ile gargara yapılır. Biber ve fidesi : Sirkenin içinde bekletilir, hem içilir, hem gargara yapılır. Biberiye (kuşdili) : Çayı ve suyu hem içilir, hem gargara yapılır. Yağı kullanılır. Böğürtlen : 20 gram yaprak, bir litre suda haşlanarak, gargara yapılır. Büyük ebegümeci : Gargara yapılır. Çayı içilir. Büyük papatya : Suyu içilir. Ceviz : Yaprağı haşlanır, suyu ile gargara yapılır Yağı kullanılır. Ayrıca yenir. Ciğer otu : Çayı içilir. Çakal eriği : Çayı içilir. Çasur : Çayı içilir. Çemen otu : Kuru dal çiçek ve yapraklarının, çayı içilir. Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı kullanılır. Çuha çiçeği : Suyu içilir. Darı fülfül (uzun biber) : 2, 5 gramının şurubu içilir. Dut (beyaz dut) : Kabuğu ve yaprağı demletilir, suyu ile gargara yapılır. Düğmelice süpürge : Çayı içilir. Eşek kulağı : 50 gramı 1 litre suda demletilir, fincanla içilir. Eşek marulu : Suyu, burna çekilir. Fesleğen (reyhan otu) : Çayı içilir. Fıstık : Ağız kokusu için yeşil kabukları yenir. Gül : Kurutulmuş gül yaprakları balla macun yapılır yağı ve tozu kullanılır. Suyu ile gargara yapılır. Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Suyu ile gargara yapılır, Çayı içilir. Hazenbel : Çayı içilir. Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Hindistan cevizi büyük : Ağız kokusu için yenir. Hindistan cevizi küçük : Ağız kokusu için ağızda çiğnenir. Hindiba (Frenk salatası) : Çayı içilir Hint narı : Sirke ile kaynatılıp gargara yapılır. Hurma : Azı şifa, çoğu gıdadır. Hünnap : Kekik suyu ile çayı içilir.
16 Itır çiçeği : Şurubu ile mazmaza yapılır. Đncir : Suyu ile gargara yapılır. Kurusu yenir. Kadın tuzluğu (sarı çalı) : Yapraklarının çayı içilir. Meyveleri yenir. Kafur ağacı : Menekşe ve sarı nilüfer yağı ile kullanılır. Kakule : 6 gram yenir. Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır Kara dut : Şurubu ile gargara yapılır. Lapası sarılır. Kara kafes : Kökünden elde edilen mayi ve merhemi kullanılır. Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Karabiber : Balla macun veya şerbeti yapılır. Karamuk (sarı ağaç) : Kabuğu kaynatılıp suyu ile gargara yapılır. Karanfil : Ağızda çiğnenir. Kaşık otu : Şurubundan iki - üç yemek kaşığı alınır. Kaynatılarak ağız sağlığı için kullanılır. Suyu ile gargara yapılır. Kaymak : Yenir ve sürülür. Kaz ayağı : Yaprak ve çiçeklerinin çayı içilir. Kebabiye : Ağızda çiğnenir. Kebere (kedi tırnağı) : Çayı içilir. Keçi sakalı : Çayı içilir. Kedi otu : Kurusunun 4 gram tozu, 8 gram şekerle yenir. Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Kereviz : 40 gramı balla macun yapılır yenir. Kına : Sıcak olarak gargara yapılır. Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır. Kızıl ağaç : Kabuklarının kaynatılması ile elde edilen mayi ile gargara yapılır. Kızılcık : Yenir. Köpek dili : Suyu ile gargara yapılır. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir. Kuş tırnağı : Çayı içilir. Lahana : Boğaza yaprağı sarılmalıdır. Limon : Suyu ile gargara yapılır. Çayı içilir. Limon tuzu : Ağızdaki kokularını giderir. Manisa lalesi : Taze yapraklarından elde edilen suyu kullanılır. Maydanoz : Çayı içilir. Melekotu : Suyu ile gargara yapılır. Kökü yenir. Menekşe : Çayı içilir. Merkep turuncu : Kabuğu ağızda tutulur. Meşe ağacı : Suyu ile gargara yapılır. Tohumları ve yapraklarının çayı içilir. Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Mine çiçeği : Suyu ile gargara yapılır. Misk otu (bostan karanfili) : Çayı içilir. Misvak : Gül suyu ile ıslatılarak kullanılır. Mor menekşe : Çiçeklerinin çayı içilir. Muz : Balla yenir. Mürsafi : 10 gram balla içilir. Mürver ağacı : Çayı içilir. Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Nar : Suyu balla içilir. Taneleri balla yenir. Suyu ile gargara yapılır. Nişasta : Şeker ve badem ile, sıcak olarak içilir. Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Okaliptüs (sıtma ağacı) : Yaprağının buğusu yapılır. Ödağacı (udi hindi) : Tozu burna çekilir. Pancar : Taze çıkarılmış suyu ile gargara yapılır. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Parsamba : Yaprağının çayı içilir. Patlangıç : Çiçeklerin demletilmiş suyuyla gargara yapılır.
17 Patlıcan : Sapının kurutulmuşunun, suyu ile gargara yapılır. Poligala (süt otu) : Yenir. Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Sakız ağacı sakızı : Yutulur. Sakız otu : Beyaz sakızı yutulur. Sanginar : Kökünün suyu ile gargara yapılır. Sarısabır : Suyu ile gargara yapılır. Sığırdili : Çiçeklerinin çayı ve suyu kullanılır. Sırça otu (yapışkan otu) : Suyu ile gargara yapılır. Sinirli ot : Suyu ile gargara yapılır. Su kamışı : Külü ağız yaralarına sürülür. Şakayık (ayı gülü) : Her gün 2 gram demletilerek gargara ve buğusu yapılır. Şap : Suyu ile gargara yapılır. Şeker : Badem ile içilir. Şimşek ağacı (çulak ağacı) : Suyu ile gargara yapılır. Tanbul ağacı : Yaprakları Ağızda çiğnenir. Tarhun : Ağızda çiğnenir.. Temir Hindi (Hint hurması) : Suyu içilir. Turp : Suyu ile gargara yapılır. Turunç : Meyvesi, çiçekleri, yaprakları ve meyve kabukları kullanılır. Üzüm : Yenir. Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı ve içilir. Yaban mersini : Çayı içilir. Yabani elma : Tohum ve yapraklarının çayı ve suyu içilir. Lapası sarılır. Yabani havuç : 2 gram içilir. Yabani sarmaşık : Çorbası içilir. Yavşanotu (yarpuz - filiskin) : Yabanisi ağızda çiğnenir. Çayı ve suyu içilir. Suyu ile gargara yapılır. Yulaf : Yenir ve samanının çayı içilir. Yumurta : Sarısı içilir. Zencefil : Çayı içilir. Zeytin ve yağı : Yaprağı suyu ile gargara yapılır
AĞIZ - BOĞAZ AĞRISI : Açıklama : Ağız - boğaz hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Ada çayı : Anason, melekotu ve sığır kuyruğu karışımından, 20 gram kadar haşlanır, günde üç fincan içilir. Adasoğanı : Suyundan içilir. Ağulu kök : Sürülür. Akdiken (geyikdikeni) : Suyu ile gargara yapılır. Arpa : Suyu ile gargara yapılır. Ayva : Çekirdeğinin çayı içilir. Badem ve yağı : Şurubu içilir. Beşparmak otu : Kökünün suyu içilir. Büyük ebegümeci : Suyu ile gargara yapılır. Ceviz : Yağı sürülür veya sarılır. Meyvesi ve Macunu yenir. Hülasası içilir. Çasur : Tohum ve yapraklarının çayı içilir. Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı sürülür veya sarılır. Çuha çiçeği : Suyu içilir. Düğmelice süpürge : Çayı içilir.
Gül : Kurutulmuş gül yaprakları balla macun yapılır yağı ve tozu kullanılır. Isırgan otu ve tohumu : Çayı içilir. Macunu yenir. Kedi otu : Macunu yenir. Kuş tırnağı : Çayı içilir.
18 Limon : Çorba ve içme suyuna, suyundan katılır. Menekşe : Çayı içilir. Mor menekşe : Çayı içilir.
Muz : Balla yenir. Oğulotu (melisa) : Macunu yenir.çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür. Patlangıç : Suyu ile gargara yapılır. Sırça otu (yapışkan otu) : Suyu ile gargara yapılır. Şakayık (ayı gülü) : Her gün 2 gram demletilerek gargara ve buğusu yapılır. Tuz : Suyu ile gargara yapılır. Yabani elma : Tohum ve yapraklarının çayı içilir, lapası sarılır. Yabani havuç : Suyu içilir
AĞIZ - BOĞAZ ANJİN : Açıklama : Ağız - boğaz hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Ada çayı : Çayı içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir. Đncir : Yenir. Kara dut : Yenir, suyu içilir. Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür. Kereviz : Yenir, suyu içilir. Kızıl ağaç : Suyu ile gargara yapılır. Lahana : Salatası yenir, suyu içilir. Limon : Bir su bardağı ılık suya sıkılarak içilir. Marul : Salatası yenir, suyu içilir. Nar : Suyu ile gargara yapılır. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür. Sanginar : Suyu ile gargara yapılır. Sarımsak : Yenir, suyu içilir. Kokmaması için, sirkede bekletilir. Sığırdili : Suyu ve çayı içilir. Sirke : Bir su bardağı ılık suya karıştırılarak içilir. Soğan : Yenir, suyu içilir. Şalgam : Yenir, suyu içilir. Tarçın (Çin tarçını) : Çayı içilir. Tere otu : Salatası yenir, suyu içilir. Turp : Yenir, suyu içilir. Zencefil : Çayı içilir
AĞIZ - BOĞAZ BADEMCİK : Açıklama : Ağız - boğaz hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Dıştan, boğaz bölgesine, bitkisel yağlardan sürülür veya sarılır. Suları ile gargara yapılır. Ab dest bozan otu (çalı) : Kökünden yapılan çay birer saat ara on iki kaşık içilir. Ada çayı : Suyu ile gargara yapılır. Ahududu : Suyu ile gargara yapılır. Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür. Balık yağı : Tatlandırılarak içilir. Beşparmak otu : 25 gram kök, bir litre suda haşlanır, birer fincan içilir. Böğürtlen : Suyu ile gargara yapılır. Büyük ebegümeci : Suyu ile gargara yapılır. Büyük papatya : Suyu içilir ve gargara yapılır. Ceviz : Yaprağının lapası sarılır. Suyu ile gargara yapılır. Çakal eriği : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı sürülür ve sarılır. Dut (beyaz dut) : Suyu ile gargara yapılır. Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Gül : Suyu ile gargara yapılır. Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır.
19 Hazenbel : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Hindiba (Frenk salatası) : Çayı içilir. Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Kara dut : Şurubu içilir, suyu ile gargara yapılır. Kaşık otu : Şurubu içilir. Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Kırmızı pancar : Suyu ile gargara yapılır. Kuşburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Limon : Suyu ile gargara yapılır. Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Okaliptüs (sıtma ağacı) : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Ödağacı (udi hindi) : Tozu burna çekilir. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Sinameki : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Turp : Suyu ile gargara yapılır. Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Zeytin ve yağı : Suyu ile gargara yapılır
AĞIZ - BOĞAZ İLTİHABI : Açıklama : Ağız - boğaz hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Dıştan, boğaz bölgesine, bitkisel yağlardan sürülür veya sarılır. Suları ile gargara yapılır. Ada çayı : Suyu ile gargara yapılır. Ahududu : Suyu ile gargara yapılır. Ayva : Şurubu içilir. Suyu ile gargara yapılır. Beşparmak otu : 25 gram kök, bir litre suda haşlanır, birer fincan içilir. Biberiye (kuşdili) : Suyu ile gargara yapılır. Böğürtlen : Suyu ile gargara yapılır. Büyük ebegümeci : Suyu ile gargara yapılır. Ceviz : Yaprağı haşlanır, suyu ile gargara yapılır Ciğer otu : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Çakal eriği : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Dut (beyaz dut) : Suyu ile gargara yapılır. Eşek kulağı : 50 gramı 1 litre suda demletilir, birer fincan içilir. Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Suyu ile gargara yapılır. Kara kafes : Kökünden elde edilen mayi ve merhemi kullanılır. Kasık otu : Suyu ile gargara yapılır. Kaz ayağı : Yaprak ve çiçeklerinin çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Manisa lalesi : Taze yapraklarından elde edilen suyu ile, gargara yapılır. Mine çiçeği : Suyu ile gargara yapılır. Mürver ağacı : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Papatya : Suyu ile gargara yapılır. Sanginar : Suyu ile gargara yapılır. Sığırdili : Yaprağının külü sürülür veya sarılır. Yavşan otu (yarpuz - filiskin) : Yabanisi ağızda çiğnenir. Suyu ile gargara yapılır
AĞIZ - BOĞAZ KANSERİ : Açıklama : Ağız - boğaz hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve kullanma şekilleri bu bölümde de geçerlidir. Daha geniş bilgi Kanser - boğaz - dil bölümünde vardır. Yağları sürülür ve sarılır. Suları ile gargara yapılır. Ada çayı : Suyu ile gargara yapılır. Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
20 Anason : Çayı içilir. Macunu yenir. Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Badem ve yağı : Yenir, ayrıca yağı bal ve şekerle karıştırılır, hem içilir, hem sürülür. Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür. Biberiye (kuşdili) : Suyu ile gargara yapılır. Ceviz : Yağı sürülür veya sarılır. Meyvesi ve Macunu yenir. Hülasası içilir. Çemen otu : Kurutulmuş çiçek, dal ve yapraklarının çayı içilir. Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı kullanılır. Dut (beyaz dut) : Suyu ile gargara yapılır. Fesleğen (reyhan otu) : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Fıstık : Yeşil kabukları yenir. Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Gül : Suyu ile gargara yapılır. Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Hurma : Azı şifa, çoğu gıdadır. Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Đncir : Suyu ile gargara yapılır. Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Kara dut : Şurubu ile gargara yapılır. Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Karabiber : Balla, macun veya şerbeti yapılır. Karanfil : Ağızda çiğnenir. Kaymak : Yenir ve sürülür. Kebabiye : Ağızda çiğnenir. Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Kına : Sıcak su ile gargara yapılır. Kına çiçeği : Çiçeği toz haline getirilir macunların içine katılarak kullanılır. Kızılcık : Yenir. Kuşburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Limon : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Maydanoz : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Misvak : Gül suyu ile ıslatılarak kullanılır. Muz : Balla yenir. Mürsafi : 10 gram balla içilir. Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Nar : Taneleri balla yenir. Nişasta : Şeker ve bademle, sıcak olarak içilir. Oğul otu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Okaliptüs (sıtma ağacı) : Yaprağının buğusu yapılır. Ödağacı (udi hindi) : Tozu burna çekilir. Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır. Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı sürülür ve sarılır.. Şap : Suyu ile gargara yapılır. Şeker : Badem ile içilir. Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı, suyu içilir ve gargara yapılır. Üzüm : Kurusu yenir Yavşanotu (yarpuz - filiskin) : Yabanisi ağızda çiğnenir. Suyu ile gargara yapılır. Yulaf : Yenir, samanının çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Yumurta : Sarısı içilir. Zencefil : Çayı içilir. Suyu ile gargara yapılır. Zeytin ve yağı : Suyu ile gargara yapılır
AĞIZ - BOĞAZ KOKUSU :