17 Şubat 2019

Pratik Gebelik Takibi Hamilelikte Bebek Gelişimi Tablosu



Pratik Gebelik Takibi

Hamilelikte Bebek Gelişimi Tablosu


Hem bebeğinde hem de sende olacak değişimler, hangi trimesterde neye ihtiyacın olacağı, tüm ayrıtıları ile hafta hafta hamilelik serimizde. 
Bu yazıda ise anne karnında bebek gelişimini bir tabloda derli toplu göstermenin güzel olacağını düşündük.
Hadi bak bakalım, bebeğinin karnındaki gelişimi hangi hafta nasıl olacak, hangi hafta hangi organı gelişecek, seni ne zaman duymaya başlayacak?
Hamilelik haftası, 2 hafta önce gerçekleşen son adet döneminin ilk günü başlar. Bu nedenle hamileliliğin ilk 2 haftası bebeğin gelişimi için henüz bir şey ifade etmiyor. Aşağıdaki tablo ceninin anne karnında gelişimi haftaları, aklında olsun.
Bu arada şunu da belirtelim, nasıl ki gelişim çocuktan çocuğa farklılık gösteriyor, anne karnındaki bebek için de aynı durum geçerli. Yani bunlar ortalama değerler, tam karşılığını bulamazsan lütfen endişelenme.
Hayatının en özel dönemlerinden biri olan gebeliğini, hikaye tadında tüm ayrıntılarıyla okumak istersen: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek!
1. Trimesterde Anne Karnında Bebek Gelişimi
  • Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde, yani 1. trimesterde, hamile olmanın mutluluğu ve heyecanını yaşayacak, bu yeni duruma alışmaya çalışacaksın.
  • Erken dönem hamilelik septomları ufak ufak seni yoklayacak.
  • Bu dönemde bebeğin, yavaş yavaş oluşmaya başlayacak.
Boy (Ortalama, başından kalçasına kadar)Yaklaşık KiloOrgan/Doku/Hormon GelişimiHareket/Duruş/Duyum
1. Hafta0,150 mmToplu iğne ucu kadar--
2. Hafta0,36 mm-1 mmHaşhaş tohumu kadarPlasenta, germinal tabakalar, beyin, saç ve deri oluşur. Karaciğer, pankreas ve tiroit bölümü gelişir. İskelet, bağ dokuları, kan sistemi, urogenital sistem ve kasların çoğu oluşur.-
3. Hafta1.25 mmSusam tanesi kadarKalbi oluşturacak tabaka gelişir. Beyin, omurilik, kas, kemik yapıları, iskelet şekillenir.-
4. Hafta2 mm-4 mmMercimek kadarBaş ve kuyruktan oluşan embriyo halinde. Nöral tüpleri kapanır, ilk beyin odacıkları ve gözler oluşur, organ tomurcukları belirir, kalp boşlukları birleşir.-
5. Hafta4 mm-5 mmYaban mersini kadarBacak tomurcukları kısa yüzgeçler gibi belirir, kol tomurcukları büyür, el ve kol-omuz bölümleri ayrılır, el ve ayaklarda parmak yerleri tomurcuklanır, kalp çıkıntı yapar, akciğerlerde ilk bronş oluşur, beyni oluşturan yarı küreler gelişir, göz ve burun delikleri oluşur, bağırsaklar gelişir, apandis hazırdır, pankreas tamamlanır.-
6. Hafta1,4 cm-2 cmBarbunya tanesi kadarGöz kapağı çukurları oluşur, retinadaki sinir hücreleri gelişmeye başlar, kulaklar şekillenir, kalpteki aort ve akciğere ait tüpler belirgenleşir, bronşlar dallara ayrılır, gövde uzayıp genişler, dirsekler oluşur, kollar ve bacaklar uzar, ayak parmakları oluşur.Kollar dirseklerden bükülü kalbin üzerine kıvrılır.
7. Hafta2,2 cm-3 cmOrta boy zeytin kadarKollar ve bacaklar uzar, parmak uçları genişler, baş dikleşir boyun gelişir, göz kapakları gözleri örter, dış kulak kepçeleri belirginleşir.Vücudunu ve uzuvlarını hareket ettirmeye başlar ama henüz fark edilmez. Eller bileklerden kıvrılı kalbin üzerinde durur.
8. Hafta3,1 cm-4,2 cm5 gram, küçük bir erik kadar.Bu haftanın sonunda embriyo fetüse dönüşür. Uç hücre tabakası oluşur, fetal organ sistemlerinin gelişimi başlar. İnsan görünümüne kavuşur.Eller çene hizasında durur.
9. Hafta4,4 cm-6 cm8 gram, küçükbir limon kadarBaş, vucudun yarısı kadardır. Çene göğüsten ayrılır, boyun uzar, el parmaklarındaki tırnaklar uzar. Dış üreme organları ayırt edilmeye başlar.Ayırt edici bir duruş yok.
10. Hafta6,1 cm8-14 gramEl ve ayak parmakları ayrı, tırnakları büyür. Vücudun çeşitli yelrlerinde ince tüyler belirir. Dış üreme organları cinsiyete dair ipuçları vermeye başlar. İnce bağırsak ufak kasılmalara başlar ve glikozu absorbe edebilir hale gelir. Hipofiz bezi birçok hormonu üretmeye başlar.Kalp atışı duyulmaya başlayabilir. Rahim içinde hareket eder ama pek fark edilmez. Belli noktalardan uyarıldığında ağzını açar kapar, el ve ayak parmaklarını oynatabilir.
11. Hafta6,5 cm-7.8 cm13-20 grBaşın büyümesi yavaşlar. Yüzü daha çok insan görünümünde. Başın yan taraflarında oluşan gözler yakınlaşır. Kulaklar normal yerini alır. Dış üreme organları cinsiyet ayrımı yapılacak kadar gelişir. Bağırsak karın boşluğuna kayar.Belirgin bir gelişme yok.
12. Hafta8 cm-9,3 cm25 gr, yumruğun kadar.Gözler olması gerektiği konumlarına doğru ilerlemeye, boyun uzamaya devam eder. Çene artık gövdeye dayanmaz. Cinsiyet gelişimi devam eder.Belirgin bir fark yok.

2. Trimesterde Anne Karnında Bebek Gelişimi

  • İkinci 3 aylık dönemde artık hamileliğe alışmış bir anne adayı olarak erken dönem semptomlarını daha rahat atlatacaksın.
  • Bu dönem, gebeliğinin en sorunsuz dönemi olacak.
  • Bebeğin muazzam bir hızla büyüyecek.
  • Tekmelerle, yumruklarla sana kendini hissettirecek.
Boy (Ortalama, başından kalçasına kadar)Yaklaşık KiloOrgan/Doku/Hormon GelişimiHareket/Duruş/Duyum
13. Hafta9,3 cm-10,3 cm50 gram, beyzbol topu kadarDerisi incelir. Lanugo denen ince tüyler vücudunu kaplar. Gözler yerlerine doğru ilerlemeye devam eder. Kulaklar dıştan gelişmeye devam eder. kemikler güçlenir ve kalsiyum biriktirir. İskeleti görülebilir haldedir.Başparmağını emmeye başlayabilir.
14. Hafta10,8 cm-11.6 cm80 gramLanugo tüyleri başını kaplar. Göbek kordonu vücudun aşağısına doğru kayar. Ellerindeki tırnaklar tamamen oluşur. Bacaklar kollardan daha uzundur.Kolları ve bacakları hareket eder. Bu dönemde hareketlerini hissedebilirsin.
15. Hafta11 cm-12 cm100 gram, elinin açık hali kadarYağ oluşumu başlar.Hareketleri daha çok hissedilir hale gelir. Emebilir ve yutabilir.
16. Hafta12,5 cm-14 cm150 gramEl ve ayak parmakları ile parmak izleri tamamlanır.Dönmeleri, tekmeleri ve hareketleri daha fazla hissedilir. Hıçkırabilir ve esneyebilir.
17. Hafta13 cm-15 cm200 gramCildi, amniyotik sıvıdan korunmak için verniks maddesi ile kaplanır. Böbrekleri idrar üretebilir.Sesleri duymaya başlayabilir. Parmak emmek, başını hareket ettirmek gibi bilinçli kas hareketlerinde bulunabilir.
18. Hafta14 cm-16 cm260 gramCinsiyeti kızsa rahmi tamamen şekillenir, vajina kanalı gelişmeye başlar. Erkekse testisleri karnından aşağıya iner. Cildi kalınlaşır. Saç ve tırnakları gelişmeye devam eder.Dönebilir, kıvrılabilir, tekme ve yumruk atabilir.
19. Hafta18 cm300 gramTat almaya başlar. Kolları ve bacakları doğru oranı bulur. Beyinle kasları arasındaki nöronları bağlanır. Kıkırdak dokuları kemiğe dönüşmeye başlar.Aynı hareketlerine devam eder.
20. Hafta19 cm350 gramGöz kapakları gelişir. Dokunma, görme, işitme ve tat alma duyuları gelişir. Üreme sistemi gelişmeye devam eder. Kız ise vajinası oluşur. Rahmi ve yumurtalıkları yerleşir. Erkekse testisleri testis torbasına doğru inmeye devam eder.Yüzüne ve uzuvlarına dokunabilir, parmağını emer.
21. Hafta20 cm455 gramTombullaşır ama cildi hala buruşuktur. Lanugo tüyleri koyulaşır. Yüzü ve vücudu doğumdaki bebek görünümüne kavuşur. Ciğerlerindeki damarlar solunuma hazırlanmak için büyümeye devam eder.Düzensiz hareketlerine devam eder.
22. Hafta21 cm540 gramKirpikleri, kaşları, saçları tamamlanır. İç kulağı gelişmiştir.Yemek yedikten sonra yükselen kan şekeri nedeniyle hareketleri daha çok hissedilir. Sert tekmeler atabilir.
23. Hafta22 cm700 gramKılcal damarları oluşur ve içleri kanla dolar. Ciğerlerinde hava kesecikleri oluşur. Burun delikleri açılmaya başlar. Ses telleri çalışmaya başlar.Hıçkırır, ilk nefes alma denemelerine başlar. Dans eder, takla atar, tekme ve yumruk savurur.
24. Hafta23 cm910 gramGözleri açılmaya başlar. Göz rengi belli değil, pigment yok. Uyuma-uyanma düzeni olur. 5 duyu organları tamamen gelişir.Parlak ışıkta ya da yüksek seste daha çok hareketlenir.
25. Hafta24 cm, toplam 34 cm1 kiloTat alma tomurcuğu gelişir. Göz kapakları açılır.Besinlere göre tekmeleri, haraketleri değişiklik gösterir. Hareketleri genel olarak azalabilir. Gözlerini açıp kapar.
26. Hafta25 cm, toplam 35 cm1,1 kgBeyin dokusu artar, beynin yüzeyinde çukurlar ve oluklar oluşur. Saçları uzar. Yağ oranı artar. 20-30 dakikalık uyku düzeni vardır.Göz kırpar, öksürür, parmağını emer, hıçkırır, nefes alır.
27. Hafta26 cm, 37 cm1,25 kgYağlanmaya ve tombullaşmaya devam eder.Alanı kısıtlandığından daha az hareket eder. Yine de dirsekleriyle sert vuruşlar yapabilir.
Hamile alışverişine çıkmak için en keyifli dönem: Hamileliğin Balayı: 2. Trimesterde İhtiyacın Olacak 6 Şey

3. Trimesterde Anne Karnında Bebek Gelişimi

  • Doğuma yaklaştığın bu son 3 aylık dönemde semptomlar tekrar belirecek.
  • Karnında gerçek bir bebeği taşımanın mutluluğunu yaşayacaksın (Hoşça kal fasulye).
  • Doğumun yaklaşmasıyla endişelerin ve heyecanın artabilir, biraz daha sabır.
Boy (Ortalama, başından kalçasına kadar)Yaklaşık KiloOrgan/Doku/Hormon GelişimiHareket/Duruş/Duyum
28. Hafta27 cm, toplam: 28 cm1,35 kgBeyni gelişir, lanugo tüyleri dökülmeye başlar.Hareketleri düzensiz olabilir.
29. Hafta28 cm, toplam 40 cm1,6 kgErkekse testisleri erbezlerinin yanına harkeet eder. Kızsa klitorisi iyice belirginleşir. Ciğerleri ve beyni iyice gelişir.REM uykusu uyumaya başlar. Işığı takip edebilir. Hareketleri düzene oturur.
30. Hafta29 cm, toplam 42 cm1,8 kgYağlanması nedeniyle cildi artık şeffaf değil. Ayva tüyleri büyük oranda dökülür.Hareketleri ve tekmeleri azalır.
31. Hafta30 cm, toplam 43 cm2 kgBağışıklık sistemi gelişir, ciğerlerinin gelişimi neredeyse tamamlanır.Hareketli ve dingin olduğu zamanlar artık rutine oturur.
32. Hafta32 cm, toplam 44 cm2,28 kgCildini koruyan verniks tabakası kalınlaşmaya başlar. Tırnakları parmaklarının ucuna kadar gelir.Belirgin bir fark yok.
33. Hafta3 cm, toplam 45 cm2,5 kgBeyin hücreleri artmaya devam eder. kafasının büyümesi hızlanır.Yeri iyice daraldığından hareketleri azalır ama gerilme, yuvarlanma ve kıpırtı hissedebilirsin. Başı pelvise doğru dönebilir.
34. Hafta34 cm, toplam 46 cm2,75 kgSindirim sistemi hazır. Yağ depolamaya devam eder, yüzü bir hayli yuvarlıktır.Genellikle artık sabit duracağı pozisyou alır.
35. Hafta35 cm, toplam 47 cm2,95 kgİlk nefes hazırlığını yapar, ciğerlerine amniyon sıvısı çekip boşaltır.Başparmağını emer, gözlerini kırpıştırır, öbür yana kaykılır.
36. Hafta35 cm, toplam 47 cm3,1 kgLanugo tüylerinden ve verniks tabakasından neredeyse tamamen kurtulur.Genellikle hareketleri azdır.
37. Hafta36 cm, 48 cm3,25 kg'dan biraz fazlaDoğmak üzere, bekliyor.Genellikle hareketleri azdır.
38-39. Hafta38 cm, 48 cm3,4 kgDoğdu, doğacak!Genellikle hareketleri azdır.
Kaynaklar: Hafta Hafta Hamileliğiniz
-Dr. Glade B. Curtis, Judith Schuler, Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...