ZEKAT, HAC VE KURBAN İBADETİ
1. İnsanın paylaşma ve Yardımlaşma ihtiyacı - İnsanın yeme, içme, barınma ve korunma gibi temel ihtiyaçları vardır. - İnsan temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz. Başka insanlara ihtiyaç duyar
- İnsanlar yaşadıkları toplumda eşit imkanlara sahip değildirler. Bu nedenle her toplumda zenginler ve fakirler bulunur. - Her insan sahip olduğu imkanları başkalarıyla paylaşmak zorundadır.
- İnsanlar manevi yönden de başkalarına ihtiyaç duyarlar. Sevinçlerini, üzüntülerini, sıkıntılarını paylaşmak isterler.
- Paylaşma ve yardımlaşma, cimrilik, bencillik, kıskançlık gibi kötü huylara engel olur. Sevgi, dayanışma ve sorumluluk gibi duyguları gelişmesini sağlar.
2. İslamın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem: Zekatın Bireysel ve Toplumsal Faydaları:
- Zekat, Allah ın verdiği nimetlere şükürdür.
- Zekat, zenginlerle fakirler arasındaki kötü duyguları giderir.
- Zekat, toplumdaki ekonomik dengesizliği azaltır, fakirlerin durumunu düzeltir.
- Bir kimsenin zengin sayılabilmesi için Nisap Miktarı mala sahip olması gerekir.
Nisap Miktarı Nedir: Kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin en az bir yıllık yeme, içme, giyinme, barınma, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçları dışında 85 gr. Altın veya bu değerde mala, mülke, paraya vs. sahip olmasıdır.
Mü minler birbirlerine merhamet etmekte, birbirlerini sevmekte, birbirlerini korumakta bir vücudun organları gibidir. (Hadis-i Şerif)
Bir maldan zekat verilebilmesi için o malın gelir getiren cinsten olması gerekir. Oturulan ev, evdeki eşyalar, giysiler ve binek araç için zekat verilmez. - İslam Dini insanların paylaşmasını ve yardımlaşmasını ister.
- Kur an-ı Kerim deki bir çok ayet ve Peygamberimizden gelen bir çok hadis bu yardımlaşma ve dayanışmayı tavsiye etmektedir.
- İslamın ilk dönemlerinde Müslümanlar yardımlaşmanın en güzel örneğini göstermişlerdir. Zekatı verilecek mallar iki kısma ayrılır.
1. Menkul Değerler: Taşınabilir mallar (Para, döviz, altın, senet, ortaklık bonosu, vs.)
2. Gayrı Menkul Değerler: Taşınmaz Mallar (Kendi oturduğunun dışında kalan ev, arsa, tarla, işyeri avm vb.) Medine den Mekke ye hicret eden Müslümanlara Medineli Müslümanlar her türlü imkanlarıyla yardımcı olmuşlar, bu nedenle Medineli Müslümanlara yardım edenler anlamında ensar denilmiştir.
ZEKAT
- Zekat, dinimizce zengin sayılan Müslümanların mallarının belli miktarını (%2,5 veya 1/40) Allah Rızası için ibadet niyetiyle ihtiyaç sahiplerine vermesidir.
- Zekat, hicretten iki yıl sonra farz kılınmıştır.
- Zekatın kelime anlamı içinde artma, çoğalma, bereketlenme, arınma ve temizlenme anlamları vardır.
- Zekatın verileceği yerler Kur an-ı Kerim de Tevbe Suresi 60. Ayetinde bilertilmiştir.
ZEKAT: 1. Yoksullara
2. Düşkünlere
3. Borçlulara
4. Yolda kalmışlara
5. Özgürlüğünü yitirmiş olanlara
6. Zekat toplamakla görevli zekat memurlarına
7. Kalbi İslama ısındırılacak olanlara. (Müslüman olmayan fakirlere)
8. Allah yolunda mücadele edenlere VERİLİR.
- Zekat verirken önce yakın akrabadan başlamak gerekir. Ancak bakmakla yükümlü olduğumuz kimselere zekat verilmez.
Zekat Verilemeyecek Akrabalar: Anne, baba, büyükbaba, büyükanne, dede, nine, çocuklar ve torunlar.
Zekat Verilebilecek Akrabalar: Kardeş, amca, hala, teyze, onların çocukları
- Zekat veren kişi, gösterişten uzak, gurur ve kibre kapılmadan, verdiği kişileri incitmeden ve mümkünse gizlice zekatını vermelidir.
- Zekat malın bereketini artırır. Bu nedenle zenginlerin maddi durumunu kötüleştirmez.
Ancak fakirlerin maddi durumunu iyileştirir. bakımdan her yıl verilecek en az fitre miktarı yıldan yıla değişir.
- Miktarı az olduğu için zengin olmayanlar da fitre verebilirler.
- Zekatın verilebileceği kimselere fitre de verilir.
- Zekatın verilemeyeceği kimselere fitre de verilmez. Zekat ve fitre kişinin sahip olduğu malların ve diğer nimetlerin şükrüdür. Toplumsal yardımlaşmanın en güzel örnekleridir.
4. Yardımlaşma Kurumlarımız: Kim Müslüman kardeşine yardım eder ve onun ihtiyacını giderirse, Allah da ona yardım eder. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun sıkıntısını giderir. (Hadis-i Şerif) -
Yukarıdaki hadisi kendilerine ilke edinen atalarımız, bu amaca hizmet etmek için çeşitli kurumlar kurmuşlardır. Aşevleri: Yoksul ve kimsesizlerin doyurulması için. Daruşşifa: Hastaların tedavisi için. Darulaceze: Yaşlıların korunması için Öğrenci Yurtları: Öğrencilerin barınması için.
3. Toplumsal Dayanışma İbadeti Olarak Sadaka - Sadaka: Bir insanın kendi isteği ile sadece Allah Rızası için yaptığı maddi ve manevi yardıma denir.
- Sadaka-i Cariye: Var olduğu sürece insanları yararlandığı; okul, cami, hastane, yurt, çeşme gibi yerler yaptırmak veya bunların yapımına katkıda bulunmaktır. İnsan öldüğü zaman amel defteri kapanır. Ancak üç kişinin amel defteri kapanmaz: İnsanlara faydalı ilimle uğraşanlar, Sadaka-i Cariye yapanlar, kendisine dua eden hayırlı evlat yetiştirenler. (Hadis-i Şerif) - Sadaka sadece maddi yardımlarla olmaz.
- Her türlü güzel ve yararlı davranış da sadakadır. - İnsanların üzüntülerini paylaşmak, dertlerine ortak olmak ve onları teselli etmek de sadakadır.
- Fıtır Sadakası (Fitre): Ramazan Ayına özel, Ramazan ayında Ramazan Bayramı namazından önce verilmesi gereken sadakaya Fıtır Sadakası (Fitre) denir.
- Ekonomik durumu iyi olan her Müslümanın fitre vermesi gerekir. Bir ailede küçük- büyük her birey için fitre verilir.
- Verilecek en az fitre miktarı, fitreyi verecek olan kimsenin bir günlük yiyecek masrafı kadardır. Bu
- Günümüzde de ihtiyaç sahiplerine yardım ve dayanışma için oluşturulmuş kurumlar vardır. Kızılay: Deprem, sel, yangın, çığ gibi afetlerde insanlara yardımcı olur. Hastalanan kimselerin kan ihtiyaçlarını karşılar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı: Kaymakamlıklar bünyesinde yardıma ihtiyacı olan kimselere yardım eden kuruluş. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu: Fakir, kimsesiz, sokakta kamış çocukların bakım, barınma, vb. ihtiyaçlarını karşılayan kuruluş. Milli Eğitim Vakfı: Okulların araç, gereç, kitap gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunur. HAC VE UMRE
- Hac: Yılın belirli günlerinde (Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 9, 10 ve 11. Günleri) ihrama girilerek Kâbe yi tavaf etmek, Arafatta bir süre bulunmak, Safa ve Merve Tepeleri arasında Sây yapmak ve Mina da kurban kesip şeytan taşlamak şeklinde yapılan ibadettir.
- Umre: Hac günleri dışında yılın herhangi bir zamanında ihramlı olarak Kâbeyi tavak etmek ve Safa ve Merve Tepeleri arasında Say yapmak suretiyle yapılan bir ibadettir.
3 - Hac İbadet: 1. Hicretin 9. Yılında farz kılınmıştır.
2. Hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadettir.
3. Şartları uygun olan her Müslümana ömründe bir defa Hac ibadetini yapması farzdır.
- Hac Kimlere Farzdır: 1. Akıllı ve ergenlik çağına girmiş
2. Ekonomik durumu iyi (Hacca gidip gelinceye kadar hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kimselerin ihtiyaçlarını karşılayacak, borçlu olmayan)
3. Sağlığı hacca gitmeye elverişli olanlar. (Sağlığı elverişli olmayanlar bir başkasını kendi adına Hacca gönderebilir.)
4. Özgürlüğünü kısıtlayacak bir durumu olmayanlar.
5. Bulaşıcı hastalık, terör ve savaş gibi Yol güvenliğini tehdit edecek henhangi bir risk bulunmayan her Müslümana Hac ibadetini yapmak farzdır.
1. İhrama girmek
2. Arafatta vakfede durmak
3. Kabe yi tavaf etmek Haccın Farzları Nelerdir Hac ve Umre Arasındaki Farklar Hac Umre
1. Zilhicce Ayının 9.10 ve 11. Günlerinde yapılır. Yani belli günlerde yapılır.
2. Bir sene içinde ancak bir kez Hac yapılabilir.
3. Farzdır. - Sünnettir.
4. Arafatta vakfe, Mina da şeytan taşlama ve kurban kesme vardır.
- Yılın herhangi bir zamanında yapılabilir. - Yıl içinde birden fazla umre yapılabilir.
- Arafatta vakfe, Mina da şeytan taşlama ve kurban kesme yoktur.
Hac ve Umre ile İlgili Kavramlar:
1. İhram: İhram kavramının iki anlamı vardır: Hac ve umre için giyilen, iki parçadan ibaret, dikişsiz kıyafet. - İhramlı olmak haccın şartlarından biridir. - İhrama girilirken telbiye duası okunur.
Telbiye Duası: """""Lebbeyk allahümme lebbeyk Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk İnnel hamde venni mete leke vel mülk Lâ şerike lek.""""
Telbiye Duasının Anlamı:
Buyur Allahım buyur Buyur ey ortağı olmayan buyur
Tüm hamd ve nimetler sana aittir. Nimet ve mülk de sana aittir. Senin ortağın yoktur.
2. Tavaf: Kabe nin etrafında 7 kez dönmeye denir. Bir kez dönmeye şavt denir.
- Tavaf, Kabe nin bir köşesindeki Hacerül Esved taşının bulunduğu yerden başlar.
- Tavaf, Haccın farzlarındandır.
3. Vakfe: Kurban Bayramından bir gün önce, yani arefe gününde (Zilhicce Ayının 9. Günü) Mekke nin doğusundaki Arafat Dağında bir müddet bulunmaktır.
- Arafatta vakfe, Haccın farzlarından biridir.
4. Sa y: Mekke de Kabe nin yanındaki Safa ve Merve Tepeleri arasında 7 kez gidip gelmektir. Hz. İbrahim in oğlu Hz. İsmail doğduğunda, Hz. İbrahim in eşi Hz. Hacer in su bulmak için Safa ve Merve Tepeleri arasında 7 kez gidip gelmesini temsil eder.
5. Şeytan Taşlama: Mina adı verilen bölgede 3 şeytan taşlama yeri vardır. Bunlara küçük, orta ve büyük cemreler denir. Bu cemrelerde daha önceden toplanmış küçücük taşlarla sembolik olarak şeytan taşlama yapılır.
- Hac ibadeti adeta ahiret hayatının bir provasıdır. Hacda yapılan bir çok şey ahiret hayatının canlandırması gibidir.
- Hac sembollerle dolu bir ibadettir. Hacda yapılan bazı şeyler sembolik ifadeler taşır. Hac ve Umre İle İlgili Mekanlar Başka zamanlarda yapılmasında sakınca olmayan bazı davranışların belli bir süre için yasak olması. Saç, sakal ve tırnak kesmek, bitkileri koparmak, avlanmak gibi.
1. Mikat: Hac veya umreye gidenler için Mekke yakınlarında belirlenmiş bazı mekanlar vardır.
Buralara ulaşınca günlük kıyafetler çıkarılır ve ihram kıyafetleri giyilir. Hac veya umre için niyet edilir.
2. Kabe: - Mekke deki Mescid-i Haram ın ortasında bulunan ve Müslümanlarca kutsal sayılan binadır.
- Kabe nin bir adı da Beytullah tır.
- Kabe, yeryüzünde Allah a ibadet için yapılan ilk mabettir. İlk olarak Hz. Adem zamanında, sonra da Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yapıldığı bildirilmektedir.
- Dünyanın neresinde olursa olsun Müslümanlar Kabe ye yönelerek namaz kılarlar.
Bu anlamda Kabe Müslümanların kıblesidir.
3. Mescid-i Haram: Kabenin etrafı daire şeklinde çevrilmiştir. İçinde Kabe nin ve zemzem suyunun bulunduğu bu alana Mescid-i Haram denir.
4. Arafat Dağı: Mekke ye yaklaşık km. uzaklıktaki bir dağın ve bölgenin adıdır. Burada Kurban Bayramından bir gün önce (arefe günü, yani Zilhicce ayının 9. Günü) vakfe yapılır. Arefe günü yapılan bu vakfe, ahiret hayatındaki mahşer yerini ve mahşer gününü hatırlatır.
5. Müzdelife ve Mina: Mescid-i Haram ve Arafat Dağı arasındaki iki bölgenin adıdır. Buralarda Kurban Bayramının 1. Günü (Zilhicce Ayının 10. Günü) bayram namazı kılınır. Daha sonra kurban kesilir ve şeytan taşlama yapılır.
6. Mescid-i Nebi: Medine de bulunan ve Peygamberimiz Mekke den Medine ye hicret ettikten sonra yaptırdığı mescidin adıdır. Peygamberimizin kabri de bu mescidde bulunur.
HACCIN İNSAN DAVRANIŞLARINDAKİ ETKİSİ
Kim Allah için hacceder, tevbe eder ve Allah a karşı gelmekten sakınırsa annesinden doğduğu günkü gibi günahsız olarak hacdan döner. (Hadis-i Şerif) - Hac: ırkı, rengi, milleti, dili ve kültürü farklı Müslümanları bir araya getirerek, Şüphesiz ki inananlar kardeştir. Ayetinde belirtilen kardeşlik duygusunu geliştirir.
- Hac, insanlar arasındaki mevki, makam, unvan farklılıklarının Allah katında önemi olmadığını öğretir. - Hac, gerektiği zaman mal, mülki eşi dost, akrabayı terkedebilmeyi öğretir. Bir gün sahip olduğu herşeyi bırakıp gideceğini hatırlatır.
- Hacca giden insan, Peygamberimizin yaşadıpı yerleri görmenin mutluluğunu yaşar. KURBAN - Kurban: Kelime anlamı yaklaşmak olan kurban, Allah a yaklaşmak ve O nun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla Kurban Bayramı günlerinde nitelikleri uygun bir hayvanı kesmektir.
- Kimler Kurban kesmelidir? Akıllı ve ergenlik çağına girmiş, Zekat verebilecek seviyede ekonomik durumu iyi olan her Müslümanın kurban kesmesi vaciptir.
- Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilir? Koyun, keçi, sığır, manda, deve kurban olarak kesilebilir. - Hangi Hayvanlar Kurban Olarak Kesilmez? Tavuk, horoz, hindi, kaz gibi kümes hayvanları ile yabani hayvanlar kurban olarak kesilmez. - Kurbanı kesecek olan kişinin bu işi iyi biliyor olması gerekir. Kurbanı kendisi kesemeyenler başkasına kestirebilir. Kurbanlık hayvanlara iyi davranmak, eziyet etmemek gerekir. Kurban keserken Allah ın adını anmak şarttır. - Kurban edilecek hayvan kıbleye doğru yatırılır ve Bismillahi Allahü Ekber denilerek kesilir. Kurban kesilirken çevre temizliğine ve sağlık kurallarına uyulmalıdır.
- Kesilen Kurbanın eti üçe bölünür: Bir bölümü kurban kesemeyen fakirlere dağıtılır Bir bölümü gelen misafirlere ikram edilir Bir bölümü de aile için ayrılır İsteyen kestiği kurbanın tamamını da fakirlere bağışlayabilir. Başka bölgelerdeki veya ülkelerdeki yardıma muhtaç kimselere de gönderebilir.
- Kurbanın Çeşitleri: 1. Kurban Bayramında Kesilen Kurban: Zekat verebilecek seviyede ekonomik durumu iyi olan her Müslümanın Kurban Bayramı günlerinde kurban kesmesi vaciptir.
2. Adak Kurbanı: Bir işin veya isteğin olması halinde kesileceğine dair söz verilen kurbandır. Adak kurbanının etinden adağı adayan kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler yiyemezler. Şayet yerlerse yedikleri etin bedelini fakirlere dağıtırlar. Adak Kurbanını kesmek vaciptir.
3. Şükür Kurbanı: İnsanı mutlu edecek bir haber, yeni bir ev veya araba aldıklarında Allah a şükür maksadıyla kesilen kurbandır. Zorunlu değildir.
4. Akika Kurbanı: Çocuk sahibi olan her anne- babanın Allah a şükür için kestiği kurbandır. İsteğe bağlı bir kurbandır. Zorunlu değildir. İsmail ÇETİN Amasya Üzeyir Emre Ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni