19 Ağustos 2018

Aleviler Neden Yavuz Sultan Selim’e Düşmandır?


Aleviler Neden Yavuz Sultan Selim’e Düşmandır?
Yavuz_Sultan_I._Selim_Han

Yavuz Sultan Selim Osmanlı Padişahları içinde ilme,alime en çok değer veren Padişahların başlarında gelmektedir.
Onun 1517 Doğu seferi şii safevi devletinin tebaası olan Sünni’lere yaptığı zulümlerin önüne geçmekti.

Nitekim Abbasi Halifesi bizzat kendi isteğiyle Hilafeti Yavuz Selim Han’a bırakmış irad ettiği hutbedede 

”Sünni Müslümanların şii safevi zulmünden kurtarılması Seyyid Şeyh Edebali’nin damadı Osman Gazi’nin torunu II.Selim Han size bağlıdır!” demiştir. 

Alevilerin her nedense baştacı ettikleri Şah İsmail’in nasıl bir Ehli Sünnet düşmanı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fatimi olduklarını iddia eden Memlük’lerin kumandanı Kansu Gavri’nin Sünni halka yüklediği yüksek vergileri,bugünün İran’ında olduğu gibi sünni camilerini yıktırması 

Yavuz’un 1517 seferine çıkmasına sebep teşkil ediyordu. 
Alevilerin Yavuz 40.000 aleviyi katletti iddiasının arka planında Ehli Sünnet düşmanlığı vardır. Hz.Ali’nin yolundayız deyip camilere düşmanlık eden bu zihniyetin ilk Osmanlı Halifesi Yavuz’u kıskanmaları hatta ona adavetlik etmeleri doğaldır. 

Tarihçi Hoca Sadettin Efendi bu yalanla alakadar olarak; ”Öldürülenler alevi yada başkası değildi. İsyan eden kızılbaşlar teslim olmuşlardı. Sonra birden bire içlerinde ki 10.000 kadar süvari kızılbaşlar isyan çıkardılar. Bunun üzerine onların üzerine gidildi.Öldürülen onlardır!” demiş.

Tarihçi Mustafa Akdağ, “Yavuz Sultan Selim’in o zaman, Kızılbaş mezhepli 40.000 kişi öldürttüğü hakkında tarihlere geçmiş bir rivayet vardır… 
Ancak, biz bunu pek şişirilmiş bir sayı bulmaktayız. 
Çünkü, bu Padişah devrine ait pek çok mahkeme defterleri hâlâ elimizdedir. 

Bunlar üzerinde yaptığımız araştırmalarda, bu çapta kitle idamlarına rastlayamadık. Eğer öyle kanlı bir olay geçseydi, bu defterlerde yer alması zorunlu idi.” diyerek bu iddiaların gerçekçi olmadığını ifade etmektedir. 1518’de Bozok Türkmenleri’nden ve Amasya’nın Turhal kasabası halkından Celal isminde tımarlı bir kızılbaş ayaklanarak 20.000 kişi toplayıp Tokat’a gelmişti. 

Bu hadisenin bastırılması için Rumeli Beylerbeyi Ferhad Paşa görevlendirilmişti. Aynı zamanda Şehsüvaroğlu Ali Bey de olaydan haberdar edilmişti. Ferhad Paşa gelmeden önce; Ali Bey, Kızılbaş Celal’in üzerine yürümüş ve Celal’i mağlup etmiştir. 

Yavuz dönemini inceleyen başka bir akademisyen ise Robert Mantran şunları söylemektedir: “Göründüğü kadarıyla, bu “büyücü avı”, özellikle olaylara bulaşan tımar sahiplerini yerlerinden atmak ve bilinen elebaşıları öldürmekten ibaret kaldı. 

1513 ya da 1514’te olan 40.000 Alevi’nin öldürülmesi efsanesini destekleyen hiçbir kanıt yok elimizde; sayılar karşısında doğulu baş dönmesiyle alabildiğine damgalı görünüyor bu. 
Yukarda da belirttiğim üzre alevilerin bu iddiası Ehli Sünnete muhalif olmaklarından ileri gelmekte.

Zira Gadir-i Hüm vakasını yalanlarıyla dillerine dolayıp Ashab Hz.Ali’nin halifeliğini zaptetti iftirasında bulunan şiilerin Osmanlı’ya isyanlarını gözardı edip üstüne birde Yavuz bizi katletti diyen sözüm ona alevilere sormak lazım:”Atamız Yavuz sizi katlettiyse sizin nesliniz nasıl oluyorda kurumuyor?” 

Yavuz Han’ın oğlu Kanuni döneminde bile yüzlerce alevinin Anadolu’da yaşadığını biliyoruz. Bu iftirayı atanların aslında alevilikten uzaktan yakına alakaları yoktur. Esasen bu iftiracılar müslümanda değiller.
Asırlardır şer odaklarca istismar edilen aleviler gerçekten Alici iseler cami düşmanlığından vazgeçmeliler;bu şia iftirasınıda bırakmalılardır. 
 Selam ve dua ile k.gazioğlu 

kaynak eserler: Büyük Osmanlı Tarihi-İ.Hami Danişmend—-Osmanlı Tarihi-Ahmet Akgündüz—–Tarih-i Peçevi-İbrahim Peçevi

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...