ENAM SURESİ 38. AYETİ: EKSİK BIRAKILMAYAN KİTAP KUR’AN MI?
İsmail Hakkı BAŞDAĞ
Kur’an ayetlerinin, bağlam ve mantık örgüsü dışına çıkılarak okunduğunda, istenilen anlama çekilebileceği, isteyenin bu kitaba istediğini söyletebileceği bir duruma düşeceği herkesçe malumdur.
Bu kitabı mevcut ön yargılarına onaylatmak isteyenlerin başvurduğu ilk yöntem maalesef böyle bir okuma yöntemi olmaktadır.
“Biz bu kitaba ne söyletmek istiyoruz?” sorusunun cevabını almak isteyenler önce cımbızla bir ayet seçip, ayetin önüne arkasına kitap içindeki bağlamına bakmadan, “Bak kardeşim ben demiyorum Allah diyor” şeklinde yaptıkları çıkarımın en büyük desteği, bu şekilde yapılan okumalardır.
Son yıllarda Kur’an’ın daha fazla gündeme gelmesi, rivayetlerin belirlediği din anlayışının yeniden sorgulanmasına, bu konuda safların iyice açılmasına, hatta şiddetli tartışmaların yaşanmasına sebep olduğu, konu ile alakalı olanlarca malumdur.
Kur’an’ın din konusunda belirleyici yegâne kitap olduğu iddiasına karşı getirilen, rivayetlerin Kur’an’ın tamamlayıcısı olduğu iddiası ve bu iddiaya karşı Kur’an içinden getirilen, Kur’an’ın eksik olmadığı iddiasının, bazı ayetlerin bağlam ve bütünlük gözetilmeden okunması sonucunda getirilmiş olması, maalesef bir takım sorunlara sebep olmaktadır.
Bu duruma örnek olarak verebileceğimiz bir ayet olan Enam Suresi 38. ayetinin üzerinde durarak, bu ayetin, Kur’an’ın eksik olmadığına dair getirilebilecek bir delil olup olmayacağını anlamaya çalışacağız.
وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا طَائِرٍ يَطِيرُ بِجَنَاحَيْهِ إِلَّا أُمَمٌ أَمْثَالُكُمْ ۚ مَا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِنْ شَيْءٍ ۚ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ
Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz kitapta eksik bırakmadık, sonra hepsi Rablerinin huzurunda toplanırlar.
Ayet içindeki “Biz kitapta eksik bırakmadık” cümlesi, “Kur’an eksik değildir” iddiasına delil olarak sunulan bir ayet olarak kullanılmaktadır. Hatta cümle içine “Bu” ilavesi yapılarak, “Bu kitap” olarak yazılmakta ve ifadenin işaret ettiği anlamın Kur’an olduğu söylenmektedir.
Hâlbuki cümle içinde “Bu” anlamı verecek bir işaret zamiri bulunmamasına rağmen, Kur’an’a istediğini söyletmek amaçlı bir okuma örneği sergilenmektedir.
Tefsirlerde ayetin bu cümlesi ile ilgili olarak yapılan yorumlarda Kitap kelimesi ile kast edilen anlam hakkında iki ayrı görüş bulunmaktadır.
Bir görüş bu kelime ile kast edilen anlamın Kur’an olduğunu savunurken, bir diğer görüş ise bu kelime ile kast edilen anlamın Levh-i Mahfuz olduğunu söylemektedir.
Yani bu cümlede bulunan Kitap kelimesinin hangi anlama sahip olduğu konusunda iki ayrı iddia bulunmakta, iddiaların her ikisinin de doğru olma ihtimali bulunmadığı için, bu iki iddiadan bir tanesinin daha isabetli olması gerekmektedir.
Ortadaki bu iki iddianın hangisinin daha isabetli olabileceğine gelince;
Kur’an içinde geçen El Kitap kelimesinin sadece Kur’an anlamına gelmediği, bu kelime ile ilgili Kur’an içinde araştırma yapanların malumudur.
Bu kelimenin anlam alanlarından bir tanesi, Allah’ın varlık üzerine koyduğu yasaları da ifade eden teşbihi bir anlam taşımaktadır.
Bu kelimenin Kur’an anlamı taşıyabileceğini düşündüğümüzde, karşımıza bazı sorular çıkmaktadır şöyle ki:
Bu kelimenin Kur’an anlamı taşıdığını düşündüğümüzde, bu kitabın artık tamamlanmış ve bir daha herhangi bir ayetin inmemiş olması gerekmektedir ki, Allah (CC) ‘nin “Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık” buyurması ile Kur’an’ın kast edildiğini anlayabilelim.
Yani Enam Suresi 38. ayetinin Kur’an’ın son inen ayeti olması gerekmektedir ki, bu kitabın inişi artık bitmiş ve bize din adına gerekli olanların bu son ayet ile tamamlandığının bildirilmiş olduğu bildirilmiş olsun.
Fakat bu ayetin inen en son ayet olduğunu söylemek mümkün değildir.
Öyleyse Allah (CC) ‘nin iniş süreci devam eden bir kitabın daha inişi bitmeden “Biz kitapta şeyi eksik bırakmadık” demiş olması mantıklı görünmemektedir. Şayet o cümle yerine “Biz bu kitapta eksik bırakmayacağız” denilmiş olsaydı, belki cümlenin Kur’an’ı kast ettiği iddiası daha doğru görülebilirdi, lakin böyle bir cümle başka bir ayette de yoktur.
“Biz kitapta eksik bırakmadık” cümlesinin Kur’an’ı işaret edebileceğini düşündüğümüzde, bu ayetin indiği zaman eksik olmadığı söylenen bir kitabın, bu ayetin inişinden sonra neden hala inmeye devam ettiğinin cevabı istenecektir.
Yani Allah (CC) iniş sürecinin ortasında bir ayet indirip, “Biz kitapta eksik bırakmadık” diyor, ama hala ayet indirmeye devam ediyor. Enam Suresi 38. ayetinde eksik bırakılmadığı bildirilen bu kitap eğer Kur’an ise, eksiğini tamamlamak için hala ayet indirmeye devam ediyor demek anlamına gelmektedir.
Özellikle kalbinde hastalık bulunan ve Kur’an hakkında çelişkiler arayan zehir hafiyelerin bizler tarafından ortaya atılan bazı çelişkili iddialar üzerinden belden aşağı vurmaya çalıştıkları malumdur. Kur’an ayetleri hakkında yapılacak olan yorumların, bazı karşı iddialara sebep olmayacak şekilde yapılması önem arz eden bir husustur.
Enam Suresi 38. ayetinde eksik bırakılmayan kitabın Kur’an olduğunu söylemek, bu gibi karşı iddiaya sebep olacak, bu iddianın cevabı ise verilemeyecektir.
Demek istediğiniz şu dur: Enam Suresi 38. ayetinde eksik bırakılmadığı bildirilen kitabın Kur’an veya Levh-i Mahfuz olduğu iddiasından, bir tanesi daha isabetlidir.
Kitap kelimesinin geçtiği ayetlerde bu kelimenin sadece Kur’an için kullanılmadığını, farklı kullanımlarının içinde Levh-i Mahfuz anlamı da olması, bizi bu iki anlamdan hangisinin daha uygun olabileceği düşüncesine sevk etmelidir.
Yani Enam Suresi 38. ayeti, ön yargılarımızı onaylatacağımız bir ayet olarak okunmamalı, bu konuda mevcut diğer yorumların da doğru olma ihtimali hesaba katılmalıdır.
Ayet içindeki bu cümlenin Kur’an’ı işaret etmiş olduğunun düşünülmesi, bu konuda ortaya çıkacak bazı soruların cevabının verilmesini güçleştirdiğinden dolayı, diğer anlam olan Levh-i Mahfuz anlamı yani cümlenin, Allah (CC) ‘nin yarattığı her şey üzerine bir yasa koyduğunun bu konuda hiç bir eksik olmadığını ifade etmiş olması daha kuvvetlidir.
Bu iddiamızla, Kur’an’ın eksik olduğu, bu eksiği rivayetlerin tamamladığı iddiasına katılmadığımız bilinmelidir. Amacımızın Kur’an ayetleri okuma yönteminin ön kabuller doğrultusunda olmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatmaya çalışmaktır.
EN DOĞRUSUNU ALLAH (CC) BİLİR.