IQ (AYKÜ) ( İNSAN ZEKASI) NEDİR?
NASIL HESAPLANIR?
IQ, bireylerin zekâ testinde sağladığı zekâ yaşını, kronolojik (zamansal) yaşına bölüp, çıkan sonucu 100 (yüz) ile çarparak elde edilen bir zekâ gelişim düzeyidir. Peki bütün bunlar ne anlama gelmektedir? IQ, bize belli bir zekâ testindeki puanımızı, kendi yaş-grubumuzdakilerle karşılaştırılmış biçimde göstermektedir. Testin 100 puanlık bir ortalama puanı ve 15 puanlık bir standart sapması vardır. Pekâlâ, standart sapma ne anlama gelmektedir? Bu durum, teste katılan kişi sayısının % 68´inin 85-115 arasında bir IQ değerine ulaşmış olduğunu gösterir. Üstelik katılan kişilerin yüzde 95´inin de 70-130 arasında bir değere ulaştığını gösterir.
Eğer IQ puanınız 100 ise, bu ne anlama gelir?
Bu, (sizin yaşınızdaki!) kişilerin yarısının sizden daha yüksek puan aldığı anlamına gelir. Öbür yarısının ise sizden daha düşük puan aldığını gösterir. Diyelim ki sizin IQ puanınız 130. Bunun anlamı ne olacaktır? Bu sizin yaş grubunuzdakilerin %97,5’inin sizden daha düşük puan aldığı anlamına gelir. Demek ki yalnızca % 2,5’i sizden daha yüksek puan almıştır.
Bir IQ puanını şu yöntemle kolayca belirleyebilirsiniz:
Genel yetenekleri ölçen bir zekâ testindeki IQ puanı, istatistiksel olarak elde edilmiş olan bir sayıdır. Bu IQ sayısı, akademik (yani, eğitimle edinilen) beceri ve bilgilerin elde edilmesi için kullanılabilen göreli ve karşılaştırmalı yetenekleri belirtmektedir. Her bireyin yüzlerce belli zihinsel yeteneği vardır. Bu yeteneklerin kimileri tam olarak ölçülebilir. Bu ölçümlerin bir bölümü, bir bireyin akademik zihinsel başarılarını güvenilir biçimde önceden tahmin edebilir. Her ne kadar bir IQ testi bir insanın zihinsel yeteneklerinin sadece birkaçını ölçerse de, bu az sayıdaki yeteneklerden değerli bir ölçüm çıkarılabilir. Zira onların çok sayıdaki başka insani yeteneklerle ilişkisi olumlu şekilde ve yüksek derecededir. Bu yeteneklerden birindeki yüksek puanınız, ölçülmemiş olan yeteneklerinizin de o kadar yüksek olacağının güçlü bir kanıtıdır.
İlgili Yazı : XQ'nuz kariyerinize yön veriyor
Aşağıdaki ifadeler, aynı teste katılmış olan kimselerin IQ puanları bağlamında,
istatistiksel olarak doğrudur.
istatistiksel olarak doğrudur.
100 puanlık bir IQ, teste katılmış olan bütün kişilerin yüzde 50´sinden daha yüksektir.
110 puanlık bir IQ, teste katılmış olan bütün kişilerin yüzde 75´inden daha yüksektir.
120 puanlık bir IQ, teste katılmış olan bütün kişilerin yüzde 93´ünden daha yüksektir.
130 puanlık bir IQ, teste katılmış olan bütün kişilerin yüzde 98´inden daha yüksektir.
Bir kimsenin kendi IQ puanını öğrenmek istemesinin başlıca nedenlerinden biri, kendi olası akademik potansiyelinin bağımsız ve nesnel (objektif) bir portresini görebilmektir.
Şayet IQ puanınız yüksek ise, siz bu bilgiyi, şu anda kendinize pek güvenmiyorsanız bile, birtakım öğrenim olanaklarına kolayca kavuşabilmek için kullanabilirsiniz.
Ve gene, şayet IQ puanınız düşük ise, bu bilgiyi kendinize-sahip olduğunuzu düşündüğünüz zaman ve gösterebileceğiniz çabayı göz önünde tutarak-gerçekçi öğrenim hedefleri belirlemek amacıyla kullanabilirsiniz.
Şayet IQ puanınız yüksek ise, siz bu bilgiyi, şu anda kendinize pek güvenmiyorsanız bile, birtakım öğrenim olanaklarına kolayca kavuşabilmek için kullanabilirsiniz.
Ve gene, şayet IQ puanınız düşük ise, bu bilgiyi kendinize-sahip olduğunuzu düşündüğünüz zaman ve gösterebileceğiniz çabayı göz önünde tutarak-gerçekçi öğrenim hedefleri belirlemek amacıyla kullanabilirsiniz.
Önemli Not: Şurası akıldan çıkarılmamalıdır ki, bir IQ testi insani yeteneklerin müzik, sanat, coşkusal dengelilik, bedensel koordinasyon, ya da ruhsal (tinsel) düzey gibi-pek çok türünü ölçmez. Yüksek bir IQ puanı, bir kimsenin mutlu olacağının, esenlikle yaşayacağının, ya da tinsel (ruhsal) yücelmeye ereceğinin garantisi değildir. Aynı şekilde, düşük bir IQ puanı da, o kimsenin parasal, ruhsal, ya da ahlaki açılardan başarısız olacağı anlamına gelmez.
İlgili Yazı : Şiirle Kişisel Gelişim!
Yaşamın her kesitinde yüksek IQ puanlı kişilere rastlanabilir. Aynı şekilde doktorlar, mühendisler gibi geleneksel olarak paye verile gelmiş gruplar içinde IQ puanları sadece normal düzeyde bir zekâya sahip olduklarını gösteren kişilere de rastlanabilir. Hemen hemen bütün sıradan insani işler (görevler), bir insanın sadece 50 ya da daha yüksek bir IQ düzeyine sahip olmasını gerektirir. (Bütün insanların %75´inin IQ´su 50 ya da biraz daha üzerinde bir düzeydedir). Yalnız şu var ki, IQ puanı 50 olan bir bireyin öğrenimde başarı sağlayabilmesi ancak özel öğretim yöntemleri sayesinde ve daha çok zaman harcanmasıyla mümkündür.
Kaynak.Kerkük Feneri
IQ Artırmanın 10 Yöntemi
IQ Artırmanın 10 Yöntemi
Öncelikle bilmeliyiz ki beyin en iyi öğrenmeyi rahat, dingin, bilinçli ve dikkatli olduğu zamanlarda gerçekleştiriyor. Bu zaman zarfı içinde beyin ortala saniyede 8 ile 12 devir yapıyor. Bu durumada alfa durumu deniliyor. Daha iyi öğrenmek beyninizi bu duruma getirmek için klasik müzik tercih edebilirsiniz.
Nefes alırken burnunuzu kullanın
Burundan alınan nefes direkt olarak beyin fonksiyonlarını etkiler. Kandaki oksijen seviyesi artması Beyni de oksijen yönünden zengin kılar. Kandaki oksijen miktarının azalması sonucu beyin fonksiyonlarında da buna paralel olarak azalmalar olur.
Kendinize bir günlük tutun
Erdoğan ,Newton, Einstein, Thomas Jefferson gibi IQ su yüksek ve süper beyinlerin araştırmalara göre ortak özelliklerinden bir tanesi de günlük tutmalarıdır. Thomas Edison’un notlarının yaklaşık 3 milyon sayfaya denk geldiğinide unutmamak gereklidir.
Hızlı okuma yöntemlerini öğrenin
Hızlı okuma yöntemi ile kısa sürede çok daha fazla bilgi öğrenebilirsiniz. Buda sizi bir çok kişden daha fazla bilgili ve zeki yapar.IQ nuzu arttırır beyin fonksiyonlarınız gelişir ve öğrendiklerinizi daha fazla akılda tutabilirsiniz.
Çok şey öğrenmeye çalışın
Öğrendiğiniz her yeni şey beyninizde yeni bir sinirsel bağlantı oluşturur. Araştrmalara göre zeki kişilerin bağlantıları normal insanlardan daha fazladır. Kısacası zeki kişi fazla bağlantısı olan kişidir. Beynimizi ne kadar fazla girift komplike uyarana maruz bırakabilirsek, IQ seviyemizide okadar çok artırabiliriz. Örneğin IQ Testi yaptırarak zeka puanınızı öğrenebilirsiniz.
İlgili Yazı : Beyninizi temize çekin!
Sık sık mola verin
Genellikle beynimiz başta ve sonra okuduklarımızı hatırlar ve arada kalanları daha çabuk unutmaya meğillidir. Bu yüzden mola sayımızı sıklaştırarak bu kaybı minimum düzeye indirebiliriz. 30 dakika bunun için ideal bir süredir. Her 30 dakikalık çalışmanızın ardından kısa bir mola verebilirsiniz.
Kahvaltınızı sağlam yapın
Uzmanlar sağlam ve verimli bir kahvaltının problem çözme konsantrasyon zihinsel performansınızı ruhsal durumunuzu olumlu olarak etkilediğini ıspatlamış durumdalar. Sabah saatleri vücudun glikoz depolama zamanıdır. Glikoz ise beynimizin öncelikli enerji kaynağıdır. Ayrıca kahvaltı fiziksel olarak da bize olumlu etki eder.Lütfen kahvaltınızı hızlı yada aparatifler ile geçirmeyin.
Duygusal zekanızı geliştirin
Bugüne kadar insanlar genel olarak matematiksel ve sözel zeka gelişimiz üzerine pek çok araştırma ve çaba içine girmişti. Fakat artık bunun dışında insanlarla iletişim kurma ,duygu ve düşüncelerde başarıyı etkileyen ana faktörler olarak kabul edilmeye başlanmış ve EQ denilen yani duygusal zeka üzerine de eğilmeye yoğunlaşmışlardır.
Egzersiz Yapın
Uzmanlara göre kalp atışlarınızın hızlanması zeka düzeyinizi arttırıyor kendinizi daha iyi hissettiriyor ve hafıza kaybınızı önlüyor. Plates aerobik yoga gibi egzersiz hareketlerinin beyin performansınızın en üst düzeye çıkmasına yardımcı olduğu bu gün bilimsel olarak da ıspatlanmış durumdadır.
İlgili Yazı : Yüz Şeklinize Göre Gözlük Seçimi
Antioksidan yükleyin
Antioksidan beyin ve bütün vucut hücrelerinizi koruma altına alır.
Bunun için bol bol antioksidan içeren gıdalar tüketmeniz faydalıdır.
Antioksidan açısından zengin besinler şöyledir;
Domates ,
brokoli ,
böğürtlen ,
sarımsak,
ıspanak,
kırmızı üzüm,
çay, havuç, soya,
frambuaz, ahududu.
Bütün duygularınızı kullanın
Uzmanlara göre iki duygu birden kullandığımızda beynimiz daha iyi öğreniyor. Zaten öğrenme işlemi uygulama olduğunda çok daha kalıcı ve hızlı olur. Örnek olarak çocuğuna esnek kelimesini anlatırken eline bir lastik vererek ondan çekip uzatmasını isterseniz çocuk bunu yaparak hem görsel hem dokunsal hemde işitsel olarak bunu ok daha etkili ve kalıcı olarak öğrenecektir.