14 Ekim 2014

Sam



Sam

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sam, Ham ve Yafes
Sam (İbranice: שֵׁם, Yunanca : Σημ, Sēm Arapça: سام) İncil'de Nuh'un oğullarından birisidir. Bazı inanışlarda ikinci oğlu olarak kabul edilse de genellikle Nuh peygamberin en büyük oğlu olduğu düşünülmektedir. Tekvin 10.21’de Sam ve Yafes’in yaş farklarına atıfta bulunulsa da farklı çevirilerde bu konuda ciddi bir muğlâklık söz konusudur. KJV’de ilgili ayet şu şekilde çevrilmiştir: “Eber’in çocuklarının atası, ağabeyi Yafes’in kardeşi, Sam’in de çocukları oldu.” Ne var ki Yeni Amerikan Standart İncil’inde ilgili ayet şöyledir: “Eber’in çocuklarının atası, Yafes’in ağabeyi, Sam’in de çocukları oldu”
Tekvin 11.10 Sam’ın, Tufandan iki yıl sonra Arpakşat’ın doğumunda 100 yaşında olduğunu; bu onu tufan sırasında 98 yaşında yapar; tufandan sonra ise 500 yıl yaşadığını ifade ediyor; bu da onu öldüğünde 600 yaşında yapmaktadır.
Sam'ın erkek çocukları ElamAsurAramArpakşat ve Lut'tur. İbrahimİbranilerin ve Arapların atası olup Arpakşat'ın torunlarındandır.
1. yüzyıl tarihçilerinden Flavius Josephus, bu beş oğulun sırasıyla ElamAsurSuriyeKeldani (Yahudi ve Arapların ortak ataları) ve Lidya halklarının ataları olduğunu ifade eden geleneği tekrarlamıştır.
"Sami" ve "Hami" gibi terimler günümüzde daha az kullanılmaktadır. Sıfat kullanımları "Semitik" ve "Hamitik", belirsiz bir terim olan 'Hamitik' 1960'lardan sonra akademik kullanımdan yer bulamasa da, daha sık olarak kullanılmaktadır. Semitic, Afro-Asyatik dillerin bir alt dalı olarak, ArapçaAramiceAkatçaEtiyopya dilleri, İbranice veFenike dillerinin ortak dilsel mirasını işaret eden Semitik diller için hala sıklıkla kullanılan bir terimdir.

Soyağaçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...