27 Şubat 2014

TEMEL DİNİ BİLGİLER



TEMEL DİNİ BİLGİLER

1-Rabbin kim? Rabbim Allah.
2- Dinin ne? Dinim İslam.
3-Kitabın ne? Kitabım Kur’ân-ı Kerim.
4- Kimin kulusun? Allah’ın kuluyum.
5- Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa’nın (sallallahualeyhi ve sellem) ümmetiyim.
6- Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.
7- Ne zamandan beri Müslümansın? “Kâlû belâ” zamanından beri Müslüma-nım.

Kâlû belâ” ne demektir?
Allah Teâlâ, dünyayı ve varlıkları yaratma-dan önce 
dünyaya gelecek bütün insanların ruhlarını yarattı.
Onları ilahî huzurda topla-dı ve kendilerine,
“Ben sizin Rabbiniz değilmiyim?” diye sordu.
Ruhlar da, “Evet, bi-zim Rabbimiz Sen’sin!” dediler.
Bu zamana“Kâlû belâ” denir.

Nereden geldin, nereye gideceksin? Allah’tan geldim, Allah’a gideceğim. 
10- Ne için geldin? Allah’ı tanımak ve O’na kulluk etmek içingeldim. Çünkü Allah Teâlâ, insanları vecinleri Kendisini tanımaları ve Kendisineibadet etmeleri için yaratmıştır. (ZâriyâtSuresi, 56. ayet) 
11- Ne olarak geldin? Bütün insanlar, Müslüman olarak doğar ve dünyaya Müslüman olarak gelir. Bende Müslüman olarak doğdum ve Müslü-man olarak geldim. 
12- Doğru bir inancı, faziletli ve ahlâklıbir yaşayışı insanlara kazandıran şeynedir? İslam Dini’dir. 
13- Dini kısaca tarif ediniz? Allah (celle celalüh) tarafından insanlarıeğitmek, onları dünya ve ahiret mutlulu-ğuna ulaştırmak için peygamberler aracı-lığıyla bildirdiği ilâhî kuralların tamamıdır. 
14- Akıllı insan kimdir? İlâhî huzurda verdiği kulluk sözüne ömürboyu sadık kalan, dürüst bir inanca, fazilet-li ve ahlâklı bir gidişe sahip olan insandır. 
15- Dinler kaç kısma ayrılır? Dinler üç kısma ayrılır:1. Hak Dinler: Allah (celle celalüh) tarafın-dan peygamberler vasıtası ile insanlarabildirilen ve hiçbir değişikliğe uğramadangünümüze ulaşan dindir. Bozulmadan gü-nümüze kadar ulaşan tek hak din İslamDini’dir. 
2. Muharref (Bozulmuş) Dinler: Allah(cellecelalüh) tarafından peygamberler vasıtasıile bildirilen, fakat sonradan insanlar tara-fından asılları değiştirilen dinler. Hristiyan-lık ve Yahudilik gibi.3. Batıl Dinler: İnsanlar tarafından icat edi-len dinlerdir. Putperestlik, Satanizm, Bu-dizm gibi. 16Bizim dinimiz hangisidir? Bizim dinimiz, Hak katında tek din olanİslam Dini’dir. 
17- Allah katında geçerli din hangisidir ? Allah katında (geçerli) din, şüphesizİslam’dır. (Âi-ıimran Suresi , 9. ayet ) Kim İslam’danbaşka bir din ararsa (bilsin ki o din) ondankabul edilmeyecek ve âhirette zarara uğra-yanlardan olacaktır. (Âl-i İmran Suresi, 85. ayet) 
18- İslam Dini’nin gayesi nedir? Getirdiği hükümlerle insanları hem dün-yada hem de âhirette mutluluğa ulaştır-maktır. 
19- İslam Dini kaç ana bölümde incelenir? 1. İman (itikat) 2. Allah’ın emir ve yasaklarına uymak(amel) 3.Çevresiyle iyi ilişkiler içinde bulunmak(ahlâk) 
20- İslam Dini’nin özellikleri nelerdir? 
1. Son dindir.
2. Bütün insanlığa gönderilmiştir.
3. Daha önce gönderilmiş bütün peygam-berleri ve ilahî kitapları tasdik eder.
4. Önceki dinlerin hükümlerini yürürlük-ten kaldırmıştır. 
21-İman ne demektir? Allah Teâlâ’nın Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve sellem) aracılığıylabildirmiş olduğu bütün esasların doğru ol-duğuna kalben inanmak, tasdik etmek vebunu dil ile de söylemektir 
22- Kelime-i tevhit nedir? “Lâilâhe illallah Muhammedü’r rasûlullah”cümlesidir. 
23 Kelime-i tevhidin manası nedir? Allah’tan başka ilah yoktur. Hazreti Mu-hammed (sallallahu aleyhi ve sellem)O’nun elçisidir (resulüdür). 
24- Kelime-i şehadet ne demektir? “Eşhedü enlâilâhe illallah ve eşhedü enneMuhammeden abduhû ve rasûlühû.”cümlesidir. 
25- Kelime-i şehadetin manası nedir? Ben şehadet (şahitlik) ederim ki, Allah’tanbaşka ilah yoktur. Yine şehadet ederim ki,Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) O’nun kulu ve elçisidir (resulüdür). 
26- Bir kimse İslam Dini’ne ne zamangirmiş olur? Kelime-i tevhidi dili ile söyleyip kalbi ilekabul ve tasdik ettiği zaman girmiş olur. 
27- İmanın doğru ve geçerli olmasınınşartları nelerdir? 
1. Hayattan ümit kesmeden önce imanedilmiş olmalı. 
2. Dinî hükümleri reddeden herhangi birsöz veya davranış içinde bulunmamalı. 
3. Dinî hükümlerin tamamının güzel oldu-ğu kabul edilmeli. 
28 İmanın çeşitleri nelerdir? 
1. Tafsîlî iman
2. İcmalî iman 
29- Tafsilî iman ne demektir? İman esaslarının her birine ayrı ayrı inanmaktır. 
30- İcmalî iman ne demektir? İman esaslarının hepsine birden inanmaktır. 
31- İman-ı yeis (ümitsizlik imanı) ne de-mektir? Ölmek üzereyken korkudan iman etmek-tir. (Firavun gibi). 
32 -İmanın şartları nelerdir? 
1. Allah’a inanmak.
2. Meleklere inanmak.
3. Kitaplara inanmak.
4. Peygamberlere inanmak.
5. Ahiret gününe inanmak.
6. Kaza ve kadere, hayır ve şerrin Allah’ınyaratması ile olduğuna (Allah’tan gel-diğine) inanmak 
33 -İmanın şartları nasıl ifade edilir (söy-lenir)? 
 “Âmentübillâhi - vemelâiketihî - vekütübihî - verusülihî -velyevml’âhiri - vebilkaderi hayrihî veşerrihî minallâhîteâlâ velbâ’sü ba’del mev-ti hakkun Eşhedüenlâilâhe illallah ve eşhedüenne Muhammeden abduhû verasûlüh”, “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, pey-gamberlerine, ahiret gününe, kazanın; hay-rın ve şerrin Allah tarafından geldiğine,ölümden sonra dirilişin gerçekleşeceğineinandım. Allah’tan başka ilah yoktur. Haz-reti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)O’nun elçisidir (resulüdür). 

34 -Mü’min kime denir? Allah’ın varlığına ve birliğine, HazretiMuhammed’in (sallallahu aleyhi ve sel-lem) de peygamberliğine kalpten inanankimseye denir. 
35 -Müşrik kime denir? Allah’ın eşi ve benzeri varmış gibi O’naortaklar bulan, birden fazla ilah olduğunainanan kimselere denir. 
36- Kâfir kime denir? Allah’ın varlığına ve birliğine, HazretiMuhammed’in (sallallahu aleyhi ve sel-lem) peygamberliğine ve getirdiği esasla-ra inanmayan, bunu da açıkça söyleyenkimseye denir. 
37 -Münafık kime denir? 
Allah’ın varlığına ve birliğine, HazretiMuhammed’in (sallallahu aleyhi ve sel-lem) peygamberliğine ve getirdiği esaslara kalben inanmadığı hâlde dili ile inandığını söyleyen kimselere denir. 
38 -Münafıklığın belirtileri nelerdir? Konuştuğunda yalan söylemek, söz verdi-ğinde sözünde durmamak, emanete hıya-net etmek. 
 DİLİMİN GÜZEL SESİ 
Birsin Allah’ım birsin
Her şeyi Sen bilirsin 
Gündüz Aydınlıkta GeceKaranlıkta Görürsün İşitirsin 
Birsin Allah’ım Birsin Her şeyi Sen bilirsin
Mustafa Ruhi ŞİRİN

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...