29 Ağustos 2013

HADİSLERDEN VE KUR’AN DAN TARTIŞMA KONULARİ


HADİSLERDEN VE KUR’AN DAN TARTIŞMA KONULAR
İ

1-“Kim bir kötülük görürse O nu önce eliyle düzeltsin,buna gücü yetmezse diliyle düzeltsin,buna da gücü yetmezse O kötülüğe ve yapana içinden nefret duysun bu da imanın en alt kısmıdır”Kötülük:Yerli yerinde olmayan her şeydir.Trafıkte slolom yapanlara dıl-el ıle mudahele-Suları acık bırakmaya mudahele-El ile mudahaleyı:Guvenlık kuvvetlerı yapar,bireysel olarak herkes yapar.Burada”Kım “denırken:Herkes kastedılır.Herkes bulundugu yerde kötuluge mudahale ederse ulke kısa zamanda kalkınır,israf önlenır ,kalıtelı bır toplum olusur.

2- " İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü en güzel bir tavırla sav! O zaman bakarsın ki seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost oluvermiştir. "(Mü minun 96 )
3-    "Rahmân'ın kulları, yeryüzünde vakar(Ağırbaşlı) ve tevazu(Alçak gönüllülük) ile yürüyen(davranan) kimselerdir. Cahiller onlara laf attıkları zaman, "selâm!(Güzelce cevap)" der (geçer)ler.:"Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır. " (Furkan suresi 63 , furkan67)
4-Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)  buyurdular ki: "Müezzin ezan okuduğu vakit onun söylediklerini aynen tekrar edin..."Kütüb-ü Sitte (6205)

5-"Aynaya baktığınızda Allah’ım suretimi güzel yaptığın gibi siretimi(Ahlakımı)de güzelleştir ,de! "
 Bize kıymet kazandıran yaptığımız işlerdir.

6-“Kim ana ile yavrusunun arasını ayırırsa;Kıyamet günü Allah ta  Onunla sevdiklerinin arasını ayırır”(Aile)

7-“Allah’a ve ahiret gününe inanan kişi, Misafirine ikram etsin,komşusuna iyi davransın,konuştuğunda  ya hayır(yararlı şeyler) söylesin ;ya da sussun”(Zekat)
-Kalbin edebi sükûttur. Susan kurtulur.Güzellik dilin altında gizlidir. Sükût, incelik, edep ve zerafet insanıher gittiği yerde sultan yapar. (Hz. Mevlana)
-Suskunluğum asaletimdendir her lafa verecek bir cevabım var;lakin bir lafa bakarım laf mı diye birde söyleyene bakarım ADAM MI diye !!!
-Kişi Ya Çok Bildiğinden Susar Ya Hiç Bilmediğinden...Ya Da Gönlüne Hitab Edeni Bulamayınca... [Hz. Mevlana]
-Hz.ali der:insan dilinde saklıdır...konuştukça ne olduğu anlaşılır

8-“İki şey vardır ki, Allah cezâsını dünyada verir: Biri zulüm, diğeri anne babaya karşı gelmek.”Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 98 –(aile ve değr)   
          -  ''Zulmeden kişi bu zulmün bana yapıldığını,sandı... Bana yapılan zulüm geldi,geçti ama '' VEBALİ '' ...onun boynuna kaldı !!!
-Zulm ile abad olanın ahiri(sonu)berbat olur.


 -   Su’, ‘ateş’ ve ‘ahlâk’ dostluk kurmuşlar. Bir gün ormanda dolaşmaya çıkmışlar. Fakat bir müddet sonra içlerine bir korkudur düşmüş. Orman çok büyük ve çok karmaşıkmış. Her türlü ihtimâle karşı birbirlerini kaybederlerse, nasıl bulacaklarını düşünmeye başlamışlar.




Ateş ve ahlâk suya sormuşlar:"Kaybolursan seni nasıl bulacağız?" Su cevaplamış:"Nerede bir şırıltı duyarsanız ben oradayım." demiş. Sıra ateşe gelmiş. Su:"Seni yitirirsek ne yapalım?" diye sormuş. Ateş :"Duman gördüğünüz yerde ben varım." cevabını vermiş. Sıra ahlâka gelince cevabı şu olmuş:

"Beni asla kaybetmeyin; eğer kaybederseniz, bir daha asla bulamazsınız!

   9- "Benden sonra müslümanlar için ağzı laf yapan munafıktan,tembellikten,aşırı kilolu olmalarından korkuyorum."(Çalşm alışknlık kzn)      
        -Gül Gibi Görünüp Diken Gibi Batandan, Dost Gibi Görünüp Yılan Gibi Sokandan sana sığınırım ALLAHIM

10- “Allah'a en sevimli olan yemek, başına çok kişinin oturduğu yemektir.” Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 131"
-Tek başınıza en güzel yemekleri tatlıları yemekle üç beş yada daha fazla kişinin bulunduğu sofrada yemek..
 ---Herkes herkese bir lokma birşey verebilir ama  boğaz bağışlamak, ancak Allah'ın işidir. Mevlânâ

11-“Dört özellik peygamberlerin özelliklerindendir,1-Güzel koku sürünmek,2-dişleri fırçalamak 3-Utanabilmek  4-Evlenmek.”(Temizlik)
"Kadınları, eğer denk iseler istedikleri ile evlendirin"
     Cenâb-ı Hakk’ın bütün emir ve yasaklarına baktığımızda, insanın hem ebedî saadetini netice verecek bir program olduğunu, hem de dünya hayatını dahi nizama /düzene sokacak bir takdir olduğunu fark ederiz

12--“Kim devletin bir iğnesini haksızca alırsa,kıyamet günü O iğne ondan sorulur”(M.Temizlik)

13-Allah ın emirlerine göre yaşayan insanlar için Allah , halkın kalbinde sevgi yaratır"(Hadisi Şerif)

14- .”Kardeşinde gördüğünü hayra yor”
-Kişi kınadığını yaşamadıkça bu dünyadan gitmez.Hz.MUHAMMED(A.S.M.)(mealen)

15-“Kıyamet in kopacağını dahi görseniz elinizdeki çekirdeği(fidanı)dikiniz”( ÇevreT.)
16-“Uygun bir yere fidan diken bir kişiye Allah,O ağaçtan yetişecek meyveler sayısınca sevap yazdırır.”(Ç.Temizllık

17-“Bir kişi bir ağaç dikerse ve o ağaçtan insanlar ve hayvanlar yediği sürece ,Allah diken kişiye sevap yazar”(Ç.Temizlik)

18--“Davranışların en güzeli,Allah için sevmek,Allah için kızmaktır”(Manvi Temizlik)"
-Yemeğe başladığında besmele çekki Allah onu bereketlendirsin"
- Ey Gönül! Bir günahı işler iken, onun küçüklüğüne değil onu yasaklayanın büyüklüğüne dikkat kesil...!

19-Kıyamet günü Cennette peygamberimize en yakın kişi,O na salavat getirendir”(Hz MUh) "Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber'e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selam edin. "(Ahzap suresi56)
 --Bu ayete göre peygamberimizin adının anıldığında O na selavat getirmek gerekir.

20- Allah, ibadet eden gençlerle meleklere karşı övünür”(İbadet)
                Secde ve rükû varlık tokmağını , Allah kapısına vurmaktır.Çok vur !.. mutlaka açılır kapı. . . ! HZ MEVLANA

21- Bir kişinin kendisini ilgilendirmeyen işlerden uzak durması imanını güzelleştirir”(Manevi T.)

22- Verilen selamı alınız,gözlerinizi harama karşı yumunuz,ve İnsanlara, güzel sözler söyleyiniz”(M.temzlik)

23--“Bir kişi bir ağaç dikerse,O diktiği ağacın meyveleri kadar Allah diken kişiye sevap yazar”
17-“Babanın duası hiçbir engelle karşılaşmadan Allah ın katına yükseltilir”(Anne baba)- Babanın çocuğuna duası,Peygamberin ümmetine olan duası gibidir”

24- Erdemlerin en üstünü seninle ilişkisini kesen kimseyle ilişkini devam ettirmen,O nu arayıp sorman,sen istediğinde sana vermeyen kişiye,senden bir şey istediğinde vermen,sana haksızlık edeni bağışlamandır”(Değerler ahlak)

25- İktisad eden(Tutumlu ölçülü harcama yapan kişi)fakir düşmez”(Hz.Muh)
         "İktisat eden, aile geçim darlığı belâsını çekmez” meâlindeki “Lâ yeûlü meni’ktasade” hadis-i şerifi sırrıyla, iktisat eden, Aile geçim darlığı zahmet ve sıkıntısını çok çekmez.İktisat vasıtasıyla bazan bire on bereket gördüm .


       Bana zekat ve fitre,yardım teklif edenlere şöyşe dedim:“Gerçi param pek azdır. Fakat iktisadım var, kanaate alışmışım. Ben sizden daha zenginim.” iki sene sonra, bana zekâtlarını teklif edenlerin bir kısmı, iktisatsızlık yüzünden borçlandılar.Elhamdulillah, onlardan yedi sene sonra, o az para, iktisat bereketiyle bana yeterli geldi, benim yüz suyumu döktürmedi, beni insanlara muhtaç etmedi. Hayatımın bir düsturu olan “Kur an ayetlerine göre yaşama” mesleğini bozmadı.


     Evet, iktisat etmeyen, zillete ve mânen dilenciliğe ve sefalete(kötü yaşama) düşmeye adaydır. Bu zamanda isrâfâta medar olacak para çok pahalıdır. Mukabilinde bazan haysiyet, namus rüşvet alınıyor. Bazan mukaddesât-ı diniye mukabil alınıyor, sonra kötü bir para veriliyor. Demek, mânevî yüz lira zararla maddî yüz paralık bir mal alınır.

  İktisat eden kimse ummadığı yerlerden rızıklar bulur.


       Hatemi Tai isimli bir zengin insanlara güzel ziyafet veriyor.Sırtıyla çölden diken taşıyıp ve bu dikenlerin sırtını kanattığı adama :"Sen de oraya git; beş kuruşluk çalı yüküne bedel beş yüz kuruş alırsın.”




O İktisat eden ihtiyar demiş ki: “Ben bu dikenli yükümü izzetimle çekerim, kaldırırım; Hâtem-i Tâî’nin minnetini almam.”



    26-“Müslüman insan,Toplumda,giyim ve kuşamıyla,bir güzelin yüzündeki ;Onun güzelliğine güzellik katan bir ben gibi olmalıdır”

 I DÖNEM
1-“Hiçbir baba ,çocuğuna güzel bir eğitim(Terbiye) den daha güzel bir miras bırakamaz”

2-“Müslümanlara zor gelmeyeceğini bilseydim her abdest almalarından önce dişlerinitemizlemelerini(fırçalamalarını)emrederdim”--İçini temizlemediysen ;abdestler temizleyemez.
3-   "Misafir, bir topluluğa geldiğinde rızkıyla beraber gelir. Ayrıldığında da o topluluğun günahlarını bağışlatmış olarak ayrılır. "Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 335

4- Babanın  sözünü dinlemek,Allah ın sözünü dinlemek gibidir,Babayı kızdırmak ,Allah ı kızdırmak gibidir”(Aile)

5-“En hayırlı Müslüman eşine ve kızına iyi davranandır”(Aile),
   25-Kişi, sevabını Allah'tan bekleyerek ailesine bir harcamada bulunduğunda bu kendisi için sadaka olur. Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 289  
        "Bir tutam gül kokusu kalır gül tutan elde, sanma ki gül dikenin himayesinde!...Dikenin itibarı gül sayesinde... Hz. Mevlana

6-“İnsanların en iyisi insanlara en çok faydalı olandır”(Hz Muh)

  7-  "Gördüğünüzde size ALLAH ı (c.c) hatırlatan, konuştuğunda bilginizi arttıran, ilmiyle de size ahireti hatırlatan, sizin için en hayırlı arkadaştır." (Hz. MUHAMMED s.a.v)

8-"Gücün yettiğince ,kimseden bir şey isteme"
Terleyen alın leke tutmaz.Bize kıymet kazandıran yaptığımız işlerdir.İş bitirenin işi biter.



      "SEN   VERDİKÇE DOST GÖRÜNEN ÇOK OLUR..İSTE DE GÖR HEPSİ BİRDEN YOK OLUR ..SEN


KENDİ KENDİNE YETMEYİ ÖĞREN TÜM DÜNYANIN MALINA GÖNLÜN TOK OLUR. . . ! "

(HZ.MEVLANA)--
*--En çok "Bolluk" getiren Yağmur "Alın" teridir ~C.ŞAHABEDDİN~***
---Yarınlar yorgun ve bezğin kimselere   Değil;Rahatını terk edebilen gayretli İnsanlara aittir. Çicero
**********************************************************
 ---"ABD bugün  işimi güzel yaptım ,diyenlerin değil Yarın işimi daha güzel nasıl yapabilirim ,diyenlerin omuzlarında yükselecektir.."jOHN CENEDY
*******************************************************************************
      "Sözlerimin dostusunuz, çilemin yabancısı..".Necip Fazıl Kısakürek..
**********************************************************************************
        "NE MUHTACINA MUHTAÇ OLAYIM,NEDE MUHTACININ BAŞINA TAÇ OLAYIM.......... MUHTACINA MUHTAÇ EYLEME YARAB! MUHTAÇ OLACAKSAM ,BİR TEK SANA MUHTAÇ OLAYIM......"
********************************************************************************
     "Her zorluğun sonunda doğan bir ışık vardır. Eğer elleriniz diken yaralarıyla kan revan içinde kaldıysa, güle dokunmanıza çok az kalmış demektir.” ( Hz. Mevlana )
  
9-"Çocuklarınıza asil insan Muamelesi yapınız”(Aile) Bütün dünya üzerinde bir tek güzel çocuk vardır. Bütün anneler de ona sahiptir.
 10-Peygamberimiz sağ tarafına yatardı”(Hz Muh)
         Uyurken yatacağınız yönü iyi seçin
Uzmanlar araştırdılar, ölçtüler, biçtiler ve en sağlıklı yatış tarzını belirlediler. İşte yatılacak doğru yön: Yapılan araştırmalar en sağlıklı uyku pozisyonunun ''Sağ yana yatış'' olduğunu ortaya çıkardı. En tehlikeli yatış pozisyonunun dili geriye kaçırarak nefes borusunu tıkama riski bulunan sırt üstü yatış pozisyonu olduğunu söyleyen Dr.Kezban Aslan, sırt üstü yatmanın çok tehlikeli olduğunu belirtti. Çukorova Üniversitesi Uyku Laboratuvarı'nın Direktörü Uzman Dr. Kezban Aslan,şunları söyledi: KALP ALTTA KALIYOR Sol yanda yatıldığı zaman kalp altta kaldığı için fonksiyonlar bozulur. Sağ tarafta yattığınızda bu meydana gelmez, organların etkilenmesi söz konusu değil. Özellikle kalp hastaları sağ yana yatmalı." Her insanın uyuma süresinin farklı olduğunu, bunun 6 ila 10 saat arasında değişebileceğini söyleyen Dr. Aslan, ‘Sırt üstü yattığımız zaman yerçekimine bağlı olarak diliniz ve küçük diliniz geriye kaçar ve nefes borunuzu tıkayabilir. Önce horlama olur, daha sonra nefes durmaları meydana gelerek uyku bozuklukları oluşur. Mümkün olduğunca sağ yana yatılmalı. Çok yüksek olmayan düz bir yastık yeterlidir"dedi. 

11--“Bir müslümanın haftada bir kez başını ve bedenini yıkaması,Allah ın kişi üzerindeki hakkıdır”
 12-"Çocuklarınıza atıcılığı,biniciliği ve yüzücülüğü öğretiniz" 
13-Mektuba (…)cevap vermek ,selama karşılık vermek gibidir”(İç T.)
14- Allah, kuluna verdiği nimeti(…)üzerinde görmek ister”(Temizlik)

15 “Uyumak için yatağa girdiğinde,fatiha ve ihlas surelerini okursan,ölüm hariç sana sıkıntı verecek herseyden güvende olursun”(Dua)
(Uykunuz gelmiyorsa anlamını düşünerek Felak nas,fatiha,ayet el kürsi ..surelerini okuyunuz)

16-“Çocuk akika ile rehinlidir”(Temizlik)

  17-Biriniz su içtiğinde içtiği kabın içine nefesini salmasın. Tuvalete girdiğinde ..nâsül uzvuna sağ eliyle dokunmasın. Sağ eliyle temizlenmesin. Câmi'ü's-Sağîr, c: 1, no: 391

18-“Güzel rüya gören onu hayra yorsun,hayra yoracaklara anlatsın,fena rüyayı anlatmasın,yormasın,kim
seye söylemesin”(iç temizliği) Sağına soluna dönerek 3 ıhlas-fatıha okusun ve sonra”Allah ım hayırlara çevir desin..

19--“Haset(çekemezlik)ateşin odunu yediği gibi iyilikleri yer bitirir,sadaka hataları söndürür tıpkı suyun ateşi söndürdüğü gibi,namaz müslümanın göz aydınlığıdır,oruç cehennem ateşine karşı kalkan(koruyucu)dur.”(Manevi tmz)

20- Dul ve yetimlere yardım eden kimse Allah yolunda(vatanı-dini-kutsal değerleri uğrunda)cihat eden ,gündüzleri oruç tutan,geceleri namaz kılan kimse gibidir”(Zekat)

21 -“Güçlü bir adam bir gün Peygamber Efendimiz’e (asm) uğramıştı. :Ashab-ı Kiram, bu adamın kuvvet ve kabiliyetini görünce: “Ya Resulallah, bu adam Allah yolunda cihad etseydi ne güzel olurdu!” dediler. Resulullah (asm) şöyle buyurdu:       “Allah yolunda olmak, sadece ölmekle mi olur sanıyorsunuz? Bu adam, küçük çocuklarının geçimini temin etmek için çıktı ise, Allah yolundadır. Yaşlı anne ve babasına hizmet için evinden çıkmışsa, Allah yolundadır. Çalışıp nefsini dilencilikten korumak için çıkmışsa, Allah yolundadır. Ailesinin geçimini temin etmek için çıkmışsa, Allah yolundadır. Çalışıp kazandığının çokluğuyla övünmek ve zenginliğiyle gururlanmak için çıkmışsa da, şeytanın yolundadır.”       (Oku-Aile değerler)                                                                                                                                                                             
22-Aldatan(dolandırıcı-kandırıkçı)bizden değildir”(Küçük alt yazılı reklamlar,Kasadaki meyvenin altının çürük olması,üsttekilerin iyi olması,kötü malı iyi diye satanlar,Müslümanlık özelliğini taşımazlar.)
         -GÖRDÜNÜZMÜ EĞRİ YOLDAN KARNI DOYMUŞ BİR KULU..     AKİBETİ MUHTAÇ OLUR O BULAMAZ BİR PULU...
     "Senin doğru söylediğine inanan birine, yalan söylemen en büyük hainliktir....(hadisi şerif)

23-“Yalan yeminle mal satmakla,O mala talep artar,ama kazancın bereketi gider” (Manevi tmzl)
24- Yollardan,İnsanların geçişine(kullanımına)engel olacak şeyleri kaldırınız”(temz)

25--“Kesinlikle bütün müslümanlar kardeştir”
-(Toplumdaki herkes,evdeki kardeşine davrandığı gibi davranırsa sorunların %95 azaldığı görülecektir.Tabii öncelikle bu İyi bir din/iyi insan olma eğitimiyle sağlanır)

26-“Müslümanlar,bir vücudun organları gibidirler,biri rahatsızlanınca bundan diğerleri de rahatsızlık duyar.”
          ---Savaş meydanında su diye inleyenlerin kardeşliği  ---Geleceğini biliyordum...Ensar muhacir kardeşliği

27- "Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere, geldiğinizi hissettirip (izin alıp) ev sahiplerine selam vermeden girmeyin. Bu davranış sizin için daha hayırlıdır. Düşünüp anlayasınız diye size böyle öğüt veriliyor. "Eğer evde kimseyi bulamazsanız, size izin verilinceye kadar oraya girmeyin. Eğer size, "Geri dönün" denirse hemen dönün. Çünkü bu sizin için daha nezih bir davranıştır. Allah, yaptıklarınızı hakkıyla bilendir. (Nur27-28-58) Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlar (köleleriniz) ve sizden henüz büluğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin elbiselerinizi çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza girecekleri zaman) sizden izin istesinler. Bu üç vakit sizin soyunup dökündüğünüz vakitlerdir. Bu vakitlerin dışında (izinsiz girme konusunda) ne size, ne onlara bir günah vardır. Birbirinizin yanına girip çıkabilirsiniz. Allah, âyetlerini size işte böylece açıklar. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir(Nur 58)(Aile ve değerler) ---Evlere kapıya vurmadan,(zile basmadan),size izin verilmeden girmeyiniz, Eğer  müsait değiliz, sizi alamıyoruz, denirse içinizde sıkıntı duymadan geri dönünüz”(kapıda durma şekli/zile basma şekli-süresi/telefon çaldırma şekli,aynı evdeki başka bireyin odasına girme şekli)

 29 -Kimse kendi annesine küfretmesin!Dinleyenlerden birisi:-- Ey peygamber, insanlar nasıl kendi annelerine küfreder?Sen başkasının annesine küfredersen o da senin annene küfreder böylece sen kendi annene küfretmiş olursun”(Aile değerler)

30--“Hastayı ziyaret ettiğinizde güzel sözler söyleyin O na moral verin”(hasta ziyaret edene ,sabahsa akşama kadar 70 bin melek dua eder,akşamsa sabaha kadar 70bin melek dua eder) (Ahlak-Hz Muh)

31-''Bir babanın oğlu için duası, bir peygamberin ümmeti hakkındaki duası gibi makbuldür. ''(Aile değ)
 32 ---“Misafirinle yemek ye Çünkü misafir tek başına yemek yemekten utanır.”(Ahlak)
-
33- Alimin yatağına yaslanarak bir müddet ilimle meşgul olması ibadet eden kimsenin yetmiş yıllık ibadetinden daha iyidir.”(İSl ilim)
    - Basit bir insan zamanını nasıl öldüreceğini, değerli bir insan da nasıl kazanacağını düşünür.
34-Zenginin vadeli borcunu zamanında ödememesi zulüm;Varlıklı kimsenin dilenmesi ise,ateştir.”(Hz mUh)
  35--“Borç altına girerek kendinizi korku/sıkıntı içine sokmayınız”((Hz Muh)

    II DÖNEM BAŞL.
  1- Bir kişi,Allah rızası için Allah ın yarattığı bilgileri (Tarih-Biyoloji-edebiyat-Din-felsefe-matematik-....vs)
öğrenmek için yola çıkarsa,dönünceye kadar ona sevap yazılır"(İsl İlim)
 2--Ya öğreten kişi ol,Ya öğrenci ol,ya dinleyen ol,dördüncü olma helak olursun"(İsl ilim)


--Bir şey yap, güzel olsun. Çok mu zor?O vakit güzel bir şey söyle. Dilin mi dönmüyor?Güzel bir şey ...gör veya güzel bir şey yaz. Beceremez misin?


Öyleyse güzel bir şeye başla. Ama hep güzel şeyler olsun.Çünkü her insan ölecek yaşta. Geç kalmayasın!......Şems...
3- Bir kişi öğrendiği sürece alimdir/bilgindir(adaydır),Ben her şeyi biliyorum diye öğrenmeyi bıraktığında cahildir"                                                           (Bütün bilmediklerimizi ayağımızın altına koysak başımız göğe değerdi.,daim ucuna gitmekten çekinme çünkü ı oradadır.)(isl ilim)-İnsanlar iki gruptur:Ya öğreten ya öğrenendir,bunların dışındakilerde hayır yoktur”
4- Alıcı olmadığınız halde müşteri kızıştırmak için alıcı ile satıcının araşma girmeyiniz"(Manevi t.)

5- Siz erkek çocuklarınızı sevin;kızlar kendilerini sevdirirler."(aile deg.)
6- Güzel soru konuyu bilmenin yarısıdır" (İsl. ilim)


-Aşk-î İslami Sözler Eden kendisine eder. Yapan bulur ve çeker. Unutma! Kazanmak Koca Bir Ömür İster.! Kaybetmeye İse Anlık Gaflet Yeter!.

-"Çöplükte biten gülden sakınınız.  (Aile değ)

10- Yedi şey vardır ki, kişi kabirde bile olsa, onlardan sevap devamlı surette kendisine ulaşır: Öğretilen ilim, halkın istifadesi için akıtılan su, dikilen ağaç, inşa edilen mescid, okunmak üzere bağışlanan Kur’an/Kitap ve iyi terbiye edilmiş evlad.” ( El münavi:F. Kadir:4-87)(Sadaka i cariye)

11-“Peygamberımız suyu 3 yudumda oturarak ıcerdı.”
      (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Günhan Erdem, "Özellikle vücut ısısı yükseldiğinde soğuk suyun hızlı içilmesi, vücutta terleme fonksiyonunu artıracağından çok fazla tuz ve mineral kaybetmeye sebep olur. Soğuk suyun olumsuz etkilerinden korunmak için yudum yudum içmeliyiz." dedi.Zaman 04 Ağustos 2007, Cumartesi
58-    Günah gizli kaldıkça sadece sahibine zarar verir. Ortaya çıktığında düzeltilmezse topluma zarar verir. Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 332(sağlık-Hz Muh)

12----"Başkalarının sende görmelerinden hoşlanmadığın şeyleri yalnız kaldığında da yapma"(İhsan)
13- Başkasının kusurlarını anlatmak istediğinde hemen kendi kusurlarını hatırla. Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 245

14-.-Bir kişi din kardeşine kafir dediğinde; o küfür ikisinden birine döner.Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 277 )(Tmz)                        
   15- Güzelce giyinip kuşanınız; kılık kıyâfetinizi düzeltiniz. Tâ ki insanlar arasında siyah üzerindeki beyaz gibi görünesiniz.. Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 153  121)(Temzlik)                                                                                                                                                                  


 16 - Mü’min, kendisi ile ülfet edilen ve başkaları ile ülfet edendir. Ülfet etmeyen ve kendisi ile ülfet olunmayanda hayır yoktur”     "


                                                                                                                                                                              
    17--““Âdab-ı muâşereti öğrenmek farz-ı ayndır.”9- İbn-i Abidîn, Reddü’l-Muhtar, 1:29                                                                        
     18--“Peygamberimiz ayakta İhtiyaç gidermeyi yasaklamıştır.”   
        
 19--“Kişi dostunun yolundadır,O halde kiminle dostluk ettiğinize dikkat ediniz”(Ahlak)                                                                        
  
 20- Bir kişiye,Ailesini  ve çocuklarını başkalarına  muhtaç olarak bırakması,sefil halde bırakması günah olarak yeter”(Aile değ)                    
21- " Göğü Allah yükseltti ve dengeyi O koydu. Sakın dengeyi bozmayın” Rahman / 7-                                                       
       22--“Bir kişinin 3 kızı olurda bunları güzelce-ahlaklı-bilgili yetiştirirse cennete gider,Dinleyenlerden birisi-Ey peygamber –2 kızı olanda aynı mı? “Evet “ demiş.Soruyu soran,bir kızı olanı sormaya çekindim,eğer sorsaydım o na da “evet” demiştir.(Aile değerler)                                                                                                                                                             
 23--“Bir kişinin kendisini ilgilendirmeyen işlerden uzak durması imanını güzelleştirir”(M.Tmzlik)

24 --"Lokman: "Oğulcuğum! Yaptığın iyi veya kötü iş, bir hardal tanesi ağırlığınca olsa ve bu bir kayanın içinde, göklerde veya yerde bulunsa, yine de Allah onu karşına getirir. Doğrusu Allah lâtiftir, haberdardır.
    -- Oğulcuğum namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçmeye çalış ve başına gelene sabret. Çünkü bunlar yapılması gereken işlerdir.(Lokman16)
       
    25   -İnsanları küçümseyip yüz çevirme yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Allah, kendini beğenmiş övünen kimseyi sevmez. Yürüyüşünde doğal ol (ölçülü hareket et) sesini de kıs. Çünkü seslerin en çirkini eşeklerin sesidir.(Loman suresi18-19)
 --     KİBİR bele bağlanan taş gibidir...Onunla ne yüzülür ne de uculur...H. Bayram-ı Veli
-- Ey İnsan Kaf dağı kadar Yüksekte oLsanda, Kefene Sığacak Kadar Küçüksün...unutma herşeyin 1 hesabı var üzdüğün kadar üzülürsün..

26 - Ey inananlar! Bir topluluk başka bir toplulukla alay etmesin. Belki alay ettikleri kimseler, kendilerinden iyidirler. Kadınlarda başka kadınlarla alay etmesin. Belki onlar kendilerinden iyidirler.Birbirinizde kusur aramayın; birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İnandıktan sonra fasık (yoldan çıkmışolmak ne kötü bir addır. Kim tövbe etmezse, İşte onlar, zalimlerdir. (Hucurat11) (İhsan)
 27- Hani bu iftirayı dilden dile yayıyordunuz. Hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığınız bu söylentiyirast gele ağızlarınızda geveliyordunuz. Yaptığınız kötülüğü önemsiz sanıyordunuz. Oysa o, Allah katında ağır bir suçtu. 16- Onu işittiğiniz zaman "Bu konuda konuşmak bize yakışmaz. Haşa Allah'a! Bu ağır bir iftiradır" demeniz gerekmez miydi?(nursuresi1 5))
 28--"Arkadan çekiştirip duran, kaş göz hareketleriyle alay eden her kişinin vay haline; (104/1)”(Manevi tmz)
-Ey Gönül! Bir günahı işler iken, onun küçüklüğüne değil onu yasaklayanın büyüklüğüne dikkat kesil...!

29  -"Utanmadıktan sonra dilediğini yap” Utanmayan bir insan, her kötülüğü yapabilir”

  30- Hikmet(=İlim,Bilgi,Teknolojik gelişmeler,yenilikler,Yararlı olmak kaydıyla her şey...vs) Müslümanın kaybolmuş cüzdanıdır;nerede görürse Almalıdır.”
 31  Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseyi sevmez.(Manevi tmzl)
32-  Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğrularla beraber olun.Tevbe / 119.
33 - Eğer Muhammed, bize karşı ona bazı sözler katmış olsaydı.45- Biz onu kuvvetle yakalardık,     46-Sonra onun şah damarını koparırdık.47- Hiçbiriniz de onu koruyamazdınız.(hakka)(Kuran konuları)                                                         
   
34 - Yatmadan önce ateşi söndürünüz”
35 -“Sizden biriniz ev sahibinden izin almadıkça kalkmasın”:Misafir,Ev sahibinin kuzusudur;O nu istediği yere bağlar......

36-Peygamber,insanın kabirdeki yatışı  gibi yatardı.

37 -Bİr kimse bir şey söylemek ister de unutursa,selavat getirsin
38 -Peyg.konakladığında iki rekat namaz kılmadan oradan ayrılmazdı.

39 -Çocuğu olan kurban kessin ama kanını alnına sürmesin.(Ağaç dikmek,Kurban kesmek,Kulağına ezan,Mevlit)
 40-Sizden iki kişi kavga edecek olursa yüze vurmaktan kaçınsın.

41-İhtiyaç duyduğunuz bir şeyi yaparken O nu gizli tutmakla yardım isteyiniz;Çünkü Her nimet sahibine hased edilir.,
 45-Kendini büyük gören yahut kibirli kibirli yürüyen,Allah ın huzuruna O nu kızdırmış olarak çıkar(Müsned)

46-Besmeleyle(Şükür ile)başlanılmayan işin sonu kesiktir,bereketsizdir.(Nesai)                                                              
47-Hâlâ Kur'an'ı düşünüp anlamaya çalışmıyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başkası tarafından (indirilmiş) olsaydı, mutlaka onda birçok çelişki bulurlardı. (Nisa82)(Kur an ın düzeni)       

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...