14 Şubat 2012

AMELİ ve AHLAKİ TAVSİYELER

1-Her hayırlı işe “besmele” ile başlayınız.

2-Müslüman kardeşinize selam vermeyi ihmal etmeyiniz ve verilen selâmı daha güzeli ile alınız.

3-Her fırsatta ALLAH’ı zikrediniz. Yatmadan önce yüz defa istiğfar ediniz.

4-Peygamber (s.a.v.)’e çokça salat-u selamda bulunup her gün bunu alışkanlık haline getiriniz.

5-Rasûlullah(s.a.v) (s.a.v.)’in sünnetiyle amel ediniz. Bid’at, hurafe ve batıl inançlardan uzak durunuz. Hatada ısrar etmeyiniz.

6-Helal kazanç vazgeçilmez prensibiniz olsun. Çocuklarınıza helal lokma yediriniz ki, ALLAH’a ve size itaat etsinler.

7-Kardeşlerinizle iyi geçininiz. Mümkün mertebe münakaşa etmeyiniz. Münakaşa olduğu anda salat-u selâm getirip kardeşinizi sevmeniz gerektiğini hatırlayınız ve ona karşı kalbinizi sevgiyle doldurunuz.

8-Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerden ezber yapınız ve bunlarla amel ediniz. Ezberlediklerinizi başkalarına da öğretiniz. Kırk hadis ezberleyip bunları kardeşlerinize ve aile fertlerinize okuyup açıklayınız.

9-Size verilen görevleri eksiksiz yapınız. İhmalkar olmayınız. İtaat ediniz ki, size de itaat edilsin. Sorumluluğunuzu ve aldığınız görevleri hakkıyla yapınız ki, ALLAH da size ecir versin.

10-Ailenizi iyi idare ediniz. Erkekler hanımlarıyla, hanımlar da beyleriyle iyi geçinsinler.   Birbirinize saygı ve sevgi ile hitap ediniz. Çocukların önünde asla tartışıp kavga  etmeyiniz. Yoksa çocuklarınıza kötü örnek olduğunuz gibi onların başarısızlığına da sebep olursunuz.

11-Evlerinize girerken besmele ile giriniz ve mutlaka evdekilere selam veriniz ki, şeytan evinize girmesin. Eve giriş ve çıkışlarda Rasûlullah(s.a.v) (s.a.v)’in öğrettiği duaları okuyunuz.

12-Kapınızı besmele ile açıp kapatınız. Eve gizlice değil, zili çalarak veya kapıyı tıklatarak giriniz. Uzak bir yerden geliyorsanız eşinize ve evdekilere önceden ne zaman gelebileceğinizi bildiriniz ki, sizi karşılayacak şekilde hazırlansınlar. Bu Rasûlullah(s.a.v) (s.a.v.)’in bir emridir.

13-Başkasının evine giderken kapıyı üç defa vurunuz. İzin verilirse içeri giriniz. Üçüncü defadan sonra size izin verilmezse geri dönünüz. Kapıyı çaldığınızda: “Kim o?” diye sorulunca “Benim” diye cevap vermeyiniz, isminizi ve gerekirse soyadınızı söyleyiniz.

14-Kendi evinize geldiğinizde: “Kim o?” denildiğinde ya selam veriniz veya “SübhanALLAH”, “ALLAHUEKBER” veya “Elhamdülillah” deyiniz. Sizi sesinizden tanıyacaklardır. Fakat sesinizi tanımayan kimselerin evine gittiğinizde adınızı söyleyiniz.

15-Kur’an-ı Kerim okumayı ihmal etmeyiniz. Her gün az da olsa Kur’an-ı Kerim okuyunuz. Kur’an-ı Kerim’in manasını da öğrenmeye çalışınız. Çocuklarınıza mutlaka Kur’an-ı Kerim okumayı öğretiniz.

16-Daima abdestli olamaya çalışınız. Abdest bozarsanız hemen ardından tekrar almayı alışkanlık haline getiriniz. Gece yatağa girerken abdestli olunuz. Abdestli uyuyan kimse gündüz oruçlu, gece ibadet halindeymiş gibi sevap alır.

17-Gece yatmadan önce 33 defa SübhanALLAH, 33 defa Elhamdülillah, 33 defa ALLAHu Ekber diye ALLAH’ı zikredip şu duayı okuyunuz: “Elhamdülillahilezi yuhyi’l mevtâ ve hüve alâ külli şey’in kadîr” Böyle dua eden kişinin geçmiş günahları affedilir.

18-Her gece yatmadan önce “Amenerrasulü” ve “Tekasür” surelerini okuyunuz. ALLAH’ı devamlı hatırda tutunuz.

19-Sağ yanınıza yattıktan sonra Fatiha, İhlas, Felak ve Nas sureleriniz okuyup uyuyunuz.

20-Günde 100 defa “SübhanALLAHi ve bihamdihi subhanALLAHi’l azim” demeyi alışkanlık haline getiriniz. Çünkü bu Rasûlullah(s.a.v) (s.a.v)’in ifadesiyle günahları yok eder.

21-“La havle ve la kuvvete illa billah” sözünü çokça söyleyiniz. Çünkü u cennetin hazinelerindendir. Günde 100 defa istiğfarda bulunmayı, 100 defa tesbih çekmeyi ve 100 defa tehlil getirmeyi alışkanlık haline getiriniz. Bunları yolda giderken ve çalışırken de yapabilirsiniz.

22-Uyurken sağ yanınıza yatıp sağ elinizi sağ yanağınızın altına koyarak ayaklarınız hafifçe karnınıza çekip uyuyunuz.

23-Mümkün mertebe gece namazlarına kalkınız. ALLAH’a ibadet ve dua ediniz. O’ndan istekte bulununuz.

24-Sabahleyin uyandığınızda “Sübhanellezî yuhyi’l-mevtâ ve hüve alâ külli şey’in kadîr” deyiniz.

25-Sabah namazından sonra güneş iyice yükselince işrak ve duha namazlarını kılınız. Bu namazların en azı iki, en çoğu on iki rekattır.

26-Namazlarınızı zamanında kılınız, son vaktine kadar bırakmayınız, akşam namazından sonra “Evvabîn” namazı kılınız. Farz namazlardan sonra mutlaka “Ayete’l-kürsî”yi okuyunuz ve tesbihat yapınız. Hem kendiniz ve hem de ümmet için dua ediniz.

27-Elbise ve ayakkabılarınızı sağdan başlayarak giyiniz, soldan çıkarınız.

28-Yolda yürürken itidal üzere ve kibirlenmeden yürüyünüz.

29-Yolda karşılaştığınız kardeşlerinize selam veriniz, musafaha yapınız ve kuçaklaşınız. Birbirinize mağfiret dileyerek dua ediniz.

30-Kardeşlerinize şefkat, merhamet ve muhabbetle yaklaşınız. Aranızdaki sevgiyi artırınız.

31-Birbirinizi kıskanmayınız. Kardeşlerinizin yaptığı güzel işi takdir ediniz ve bunu söz ve hareketlerinizle belirtiniz. İçinizde kıskançlık tohumlarını yeşertmeyiniz.

32-Aksıran “Elhamdülillah” demelidir. Aksırana “YerhamukALLAH” deyiniz. Buna karşılık aksıran da “Yehdîna ve yehdîkümullah” şeklinde karşılık vermelidir.
33-Mümkün mertebe geğirmeyiniz. Geğirdiğinizde azami şekilde sesiniz kısınız veya az ses çıkarmaya çalışınız. Esnerken ağzınızı elinizle kapatınız. Toplum içinde sessizce sümkürüp temizleyiniz. Sesli sümkürmek bizim geleneğimizde yoktur ve edep dışı sayılır.

34-Telefonda konuşurken konuşma usullerine dikkatle uyunuz. Siz arıyorsanız ve karşınızdaki şahıs kim olduğunuzu tanımıyorsa ona kim olduğunuzu söyleyiniz ve nazikçe kiminle görüştüğünüzü sorunuz. Kim olduğunuzu belirtmeden karşınızdaki kimseye: “Kimsiniz, kiminle görüşüyorum?” şeklinde kaba sözler söylemeyiniz.

35-Ticari işlerinizde dürüst davranınız. Borçlarınızı geciktirmeyiniz. Zarar etseniz dahi verdiğiniz sözde durunuz. Müşterileriniz size mutlaka güven duymalıdır. Asla yalan söylemeyiniz. En güzel kazanç, yalan söylemeden ve verilen sözde durularak elde edilen kazançtır. Güvenilir tüccar kıyamet gününde sıdıklar, nebiler ve şehitlerle haşrolunacaktır.

36-Ortaklarınızla iyi anlaşınız. Birbirinizi seviniz ve birbirinize güveniniz. Birbirine ihanet etmeyen iki ortağın üçüncüsü ve yardımcısı ALLAH’tır.

37-Kazancınızı helal yollardan kazanınız. İsraftan kaçınınız. Cimri olmayınız, infak etmeyi ve sadaka vermeyi alışkanlık haline getiriniz.

38-Alırken, satarken, borcunu öderken ve alacağını isterken müsamahalı olan tüccarı ALLAH sever.

39-Alış-veriş merkezlerinde daime şeytanlar dolaşır. Şeytanların sizi aldatmasına ve ayağınızı kaydırıp harama düşmenize fırsat vermeyiniz.

40-Müslümanlarla tatlı tatlı konuşunuz. Onları azarlamayınız ve kalplerini kırmayınız.

41-Kimseye küfretmeyiniz ki, size de küfredilmesin.

42-Anne ve babanıza itaat ediniz. Onlara “öf” bile demeyiniz. Onları asla üzmeyiniz. Onlar sizden münker bir şeyi istemedikleri sürece onlara iyi davranınız.

43-Akrabalarınızı ve hasta dostlarınızı ziyaret ediniz.

44-Çocuklarınıza merhametle yaklaşınız ve onlara karşı şefkatli olunuz. Onları seviniz, öpünüz ve ilk yedi yıl (0-7) oynatınız, sonraki yedi yıl (7-14) eğitip edep veriniz ve daha sonraki yedi yıl da (14-21) onlarla arkadaşlık yapınız.

45-Çocuklarınızla yemek yiyiniz, onlara sofra adâb ve usullerini öğretiniz.

46-Yetim çocuklar ile dul kadınlara yardım ediniz. Onlara hal ve hatır sorunuz ve asla hakaret etmeyiniz.

47-Kardeşlerinizin gıybetini yapmayınız. Onların arkasından konuşmayınız, taklitlerini yapmayınız. Gıybetin yasak ve haram olduğunu unutmayınız. Kardeşlerinizi daima seviniz. Onlara güzel sözlerle hitap ediniz. Asla hakaret etmeyiniz. Onlara güzel sözle hitap etmek sadakadır.

48-Kardeşler birbirlerine daima yardım etmeyi bir prensip haline getirmelidir. Yerine getiremeyeceğiniz bir şeyi kardeşinize vaad etmeyiniz.

49-Kardeşlerinizle alaya etmeyiniz. Onları küçük görmeyiniz. Onlara hiçbir zaman küfretmeyiniz, lanetleşmeyiniz.

50-Size danışana yol gösteriniz.

51-Şaka yapmakta ölçülü olunuz.

52-Müslümanlar arasında asla söz götürüp getirmeyiniz.

53-Yalan şahitlik yapmayınız. Şartla ne olursa olsun yalan şahitliğin haram olduğunun şuurunda olarak hareket ediniz.

54-İki yüzlü olmak çok kötü bir davranıştır. İçini ve dışınızın bir olmasına özen gösteriniz.

55-Kardeşinizin iyiliğini isteyiniz ve onun kötü durumdan kurtarılması için dualar ediniz. Kardeşinizin kötü durumunu kimseye anlatmayınız. Onun ayıplarını örtünüz, ihtiyaçlarını gideriniz, ziyanını ve helakini önleyiniz.

56-Kardeşini hakkında asla suizanda bulunmayınız. Müslümanlar hakkında hüsnü zan esastır.

57-Kardeşlerinizden üç günden fazla dargın kalmanız caiz değildir. Üç günden sonra haram işlediğinizi biliniz. Bir Müslüman’la alakayı kesmek, onu öldürmek gibidir.

58-Birbirinizi ALLAH (c.c.) rızası için ziyaret ediniz. Birbirinize ölçülü, fakat cömert duygularla ikram ediniz. Kardeşliğin tadını çıkarınız. Bu da ALLAH rızası için sevgi ile mümkündür.

59-Müslümanlardan hiçbir kimseyi tekfir etmeyiniz. Biliniz ki, o kafir değilse küfür size dönecektir. Aranızdaki kardeşlik bağlarını bu gibi davranışlarla koparmayınız.

60-Bir kimseye kafir olmadığı halde küfür isnat etmenin, en azından kafiri tekfir etmemek kadar tehlikeli olduğunu unutmayınız. Tekfirin çok incelikleri olan ve oldukça mütehassıs ilim adamlarının tetkikini isteyen bir iş olduğunu unutmayınız.

61-Salih ve alim insanlarla oturup kalkınız. Facir ve fasıklardan uzak durunuz.

62-Daima nefsinizi muhasebe edip hata ve eksiklerinizi görmeye çalışınız. Münafıklık alametlerinden kaçınınız.

63-Daima iyiliği emredip kötülüklerden insanları alıkoymaya çalışmayı alışkanlık haline getiriniz ve bunu bir görev olarak telakki ediniz. Tebliğ sırasında isabet edecek bir eziyete katlanınız.

64-Örnek bir davetçinin sözü davranışlarına paralel olmalıdır. Bir davetçi olarak daima güler yüzlü, nazik ve yumuşak huylu olunuz. Adaletli ve mutedil davranmak prensibiniz olsun.

65-ALLAH korkusunu kalbinizde her zaman hissedip ALLAH (c.c.)’ın sizi her an gördüğünü unutmayınız. Kalbiniz O’nun korkusu ile titresin. Daima ALLAH (c.c.) ile birlikte olduğunuzu, O’nun da sizinle birlikte olduğunu düşününüz.

66-Kardeşlerinizle iyiliklerde yarışınız. Onları kıskanmayınız, onları hayırda takdir ve teşvik ediniz.
67-Fedakarlık eden, kardeşini kendisine tercih eden, büyüklerine saygı ve küçüklerine sevgi duyan, hasta kardeşlerini ziyaret eden, taziyede bulunan Müslüman’ın iyi bir Müslüman olduğunu unutmayınız.

68-Riya, gösteriş, gıybet, haset, tembellik, görevden kaçmak, verilen görevi zamanında yapmamak ve yalan söylemek bir Müslüman’a yakışmaz.

69-Dünya hayatı, makam, mevki, unvan, zenginlik ve güzellik geçicidir. Bunlar sizi aldatmasın. Dünya malının ve çocukların birer imtihan olduğunu haber veren ALLAH’tır(c.c.). ALLAH’ın bu haberini uzun uzun düşünün.

70-İlim öğrenmeyi ihmal etmeyiniz. Sürekli size yol gösterecek, dünya ve ahirette sizin yolunuzu aydınlatacak mesaj içerikli ayet-i kerime ve hadis-i şerifleri öğrenip ezberleyiniz.

71-Günahlarınızı unutmayınız. Çokça tövbe ve istiğfar ediniz. ALLAH’tan af dileyiniz. Cehennemden korkunuz. Cennetini isteyiniz. İbadetinizi zevkle yapınız. Namazınızı yavaş ve huşu ile kılınız.

72-Fakirlik sabır isteyen bir imtihandır. Zenginlik daha çok sabır ister. Zira fakir sabreder, fakat zenginin tuğyan edebileceğini, böbürlenip azabileceğini unutmayınız. Her ikisi de bir imtihandır. Bunu başarmak mü’mine yakışır.

73-Şeytan ve nefis hep hoşunuza gidecekleri telkin ederler bunu unutmadan onlarla mücadele ediniz.

74-Kafirlerden medet ummayınız. Onlarla uzlaşmayınız. Taviz vermeyiniz. Aksine sürekli olarak onlardan taviz koparmaya çalışınız.

75-Gözünüzü haramdan sakındırınız. Kardeşlerinize bunu hatırlatınız ve bütün mü’minlere bu konuda dua ediniz.

76-Kardeşlerinize bağlanınız. Onlara güveniniz. Birlikte olma daima kuvvet getirir. ALLAH (c.c)’ye birlikte daha iyi itaat edilir. Cemaat rahmettir. Ayrılık ise gaflet ve felakettir, bunu unutmayınız.

77-Kardeşlerinizle tartışırken öfkelenmeyiniz. Öfkelenen kardeşinizi soğukkanlılıkla teskin etmeye çalışınız. Ya hayır konuşunuz ya da susunuz. Unutmayın ki, konuştuğunuz her şeyin hesabını vereceğiz.

78-Ümitsizlik hissi korkudan daha beterdir. Korkmayınız, ümitsiz olmayınız. Hz. Peygamber (s.a.v) ve ashabı nasıl başardı iseler siz de azim, sabır ve inatla çalışınız. Başarı ALLAH (c.c.)’dendir. Ümitsizlik ve korkuyu şeytan telkin eder. Bunları hatırınızdan çıkartmayınız.

79-Kardeşlerinize öğüt veriniz. Size nasihat etmelerini ve sizin için istiğfarda bulunmalarını isteyiniz. Birbirinize duayı eksik etmeyiniz.

80-Mü’min bir kez aldanır. Dikkat ediniz ! Nefis, şeytan ve kötü kalpli insanlar sizi aldatmasınlar.

81-Mü’min kardeşinizin ve Müslümanların sırlarını açığa vurmayınız, ağzınızı sıkı tutunuz. Gevezelikler felaket getirir. Sır saklamasını biliniz. Her şeyi herkesle konuşmayınız. Sizi ilgilendirmeyen hususları merak edip araştırmayınız.

82-Boş vaktin kıymetini biliniz. Evde oturduğunuz zaman eşiniz ve çocuklarınızla sohbet ediniz. Onları sohbetinizle eğitiniz. Hanımınız ve çocuklarınıza iyi davranın ki, size saygı duysunlar, sizi dinlesinler ve iyi bir Müslüman olsunlar. Onları azarlamayınız, onlara bağırmayınız ve kızmayınız.

83-Dua etmeyi ihmal etmeyiniz. Otururken, kalkarken, bir yerden ayrılırken, birisiyle karşılaştığımızda hep kardeşlerinize dua ediniz ve ondan da size dua etmelerini isteyiniz.

84-ALLAH (c.c.)’nün huzurunda durduğunuz zaman O’nun korkusuyla gözyaşı dökmeye çalışınız. Çünkü ALLAH (c.c), kendisi için akıtılan gözyaşı sebebiyle o göze ateşi haram kılmıştır. ALLAH’a en yakın olduğunuz anın secde anı olduğunu biliniz. O vakitte duayı çoğaltınız. Bütün namazlarınızın sonunda dünya Müslümanlarına dua ediniz. ALLAH (c.c.)’nün: “Bana dua ediniz. Ben de icabet edeyim” buyurduğunu unutmayınız.

85-Televizyon karşısında vaktinizi öldürmeyiniz. Onun yerine ALLAH’ın (c.c.) ayetlerini ve bilhassa kıyamet sahnelerini anlatan surelerin tefsirlerini çokça okuyunuz. Bu, sizden dünya sevgisini alır.

86-Çok yemin etmeyiniz. Yeminlerin kefaret gerektirdiğini unutmayınız. “Yemin-i lağv” bile olsa bunun sorumluluğundan kurtulmak için ara sıra sadaka veriniz.

87-Sorumluluklardan kurtulmak içi hileli yollara başvurmayınız. Kendinizi aldatmaya kalkışmayınız. Kalplerdekini en iyi bilen ALLAH’tır.

88-Bulunduğunuz çevrede örnek insan olmaya gayret ediniz. Bunu pratik davranışlarınızla ortaya koymaya çalışınız.

89-İmkanlarınız ölçüsünde ihtiyaç sahibi kardeşlerinize maddi-manevi yardımlarda bulununuz. Onlara borç vermekten kaçınmayınız. Borç alanlar da borçlarını ciddiyetle ödemekte gayretli olmalıdır. Borcunu ödemeye çalışana ALLAH (c.c) yardım eder. Bir Müslüman’ın ihtiyacını gidermenizin, ALLAH (c.c.)’nün de sizin ahiretteki bir ihtiyacınızı gidermesine sebep olacağını hatırınızdan çıkarmayınız.

90-Zalimlere yanaşmayınız, onlara güvenmeyiniz, fakat onlardan da asla korkmayınız. Yalnız ALLAH’tan hakkıyla korkunuz. ALLAH (c.c.)’den hakkıyla korkunuz. ALLAH’tan korkan kimse, insanlardan asla korkmaz. Müslümanlara karşı mütevazi, kafirlere karşı ise şahsiyetli, izzetli ve onurlu olunuz.

91-ALLAH (c.c.)’nün düşmanlarını unutmayınız. Onların sizi sevmediğini biliniz ve ona göre hareket ediniz.

92-Emriniz altında çalıştırdığınız insanlara zulüm etmeyiniz. ALLAH’tan korkarak onların haklarını koruyunuz. Çalışan birisi iseniz, aldığınız ücreti hak etmeye ve çocuklarınıza helal lokma yedirmeye gayret ediniz.

93-Lükse özenmeyiniz. İtidal içinde ve sade yaşamak daha güzeldir. Ne cimri olunuz ne de müsrif.

94-Sağlığınızın ve boş zamanlarınızın kıymetini bilerek bunları en güzel şekilde değerlendiriniz. Ölümü düşününüz. Güzel bir ölümü ve ALLAH (c.c.) yolunda ölmeyi temenni ediniz. ALLAH’ın takdir ettiğinin dışında hiçbir şeyin olmayacağını tefekkür ediniz. Öldüren ve dirilten sadece ALLAH’tır.

95-Yabancı hanımlar yabancı erkeklerden, yabancı erkekler de yabancı hanımlardan uzak durmalıdırlar. Bu kalplerimiz için daha güzeldir.

96-Ümmetin malını hor kullanmayınız. Onu kendi öz malınızdan daha iyi koruyunuz ve bu konuda hassas olunuz.

97-Zühd, takva ve nafilelerle ALLAH (c.c.)’ye yaklaşmak sadece sufi ve dervişlere ait bir özellik değildir. Bunun öncelikle sünnet-i seniyyeye bağlı olan Müslümanların görevi olduğunu hatırlayınız.

98-Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmaya gayret ediniz. Mümkün olmazsa en azından Kameri ayın 14,15 ve 16.günlerini oruçlu geçirmeye çalışınız.

99-Alim ve faziletli insanların kıymetini biliniz. Çocuklarınızdan birisinin mutlaka İslami ilimleri tahsil etmesi için yardımcı olunuz ve onları teşvik ediniz.

100-İslam’ın ilk emrinin “oku” olduğunu göz önünde bulundurarak her gün mutlaka düzenli bir   şekilde kitap okuyunuz. Okumayan kardeşlerinizi de kitap okumaya teşvik ediniz.

101-Vaktinizin bir kısmını mutlaka ALLAH (c.c.) rızası için ayırınız. Haftanın belli gecelerini ALLAH’ın dinini öğrenmek, öğrendiklerinizi başkalarına öğretmek ve insanları ALLAH’ın dinine davet etmek için tahsis ediniz ve çocuklarınıza da bunu öğretiniz. Bunun zaruretine onları inandırınız.

102-Küfrün yeryüzünden yok olması, İslam’ın bütün kalplere hakim olması, yaşanması ve dünya üzerinde uygulanması için daima gayretli olunuz. Bununla dertleniniz. Endişeniz ve derdiniz bu olsun. Bu anlayışı insanlara telkin ediniz.

103-İslam’a hizmetin ciddi çalışmalarla mümkün olabileceğini unutmayınız. Bu bakımdan fert olmayı ve tek başına yaşamayı hatırınızdan tamamen çıkarınız. Kardeşlerinize sımsıkı bağlanınız.

104-İstişaresiz iş yapmayınız. Her hususta başarılı olmak ve ALLAH’ın rızasını kazanmak için kardeşlerinizle istişare etmeyi alışkanlık edininiz ve bunu etrafınıza öğretiniz.

105-İslami hizmetlerde uzun dahi olsa meşru yolu tercih ediniz. Yolun uzun oluşuna katlanınız, sabırlı olunuz ve acele etmeyiniz. Acelecilik daima yanlışlıkları beraberinde getirir.

106-Hemen hemen her konuda hazırlıklı olunuz. Ölümlü dünyanın faniliğini unutmayarak İslam için çalışmayı ihmal etmeyiniz. Akşam olduğu zaman sabahlayamayacağınızı, sabahladığınız zaman da akşama kavuşamayacağınızı devamlı hatırınızda tutunuz.

107-ALLAH (c.c.)’ye tevekkül ediniz. O, sizin en büyük yardımcınız ve vekilinizdir
.,

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...