HAVAS İLMİNDE BİLİNMESİ GEREKEN TEMEL PRENSİPLER
Bu ilmin şartları ulemanın temel kaideleri üzerine kurulmuş olup, bu şartlara uyulmazsa yapılan ameller gerçekleşmez. Allah -u Teala'nın sırları harflerinde, isimlerinde ve ayeti kerimelerinde olup, bu sırları da salih kullarına nasip eder. Nitekim Allah (CC) mü'min suresinde (60) şöyle buyurur:
"Bana ibadet ve dua edin ki karşılığını vereyim"
Bu havas ilmiyle amel etmenin bazı şartları olup, bu şartlar yerine getirilmediği sürece yapılan amel asla gerçekleşmez.
-KESİN KARAR:
Yapılacak amelde hiçbir zaman şüphe etmemek. Çünkü şüphe ameli bozar. Peygamberimiz (sav)
"Allah'a dua ederken kabul olacağına inanarak dua ediniz" demiştir.
-SABIR ETMEK:
Bıkmadan, usanmadan, yorulmadan tam sabır ve rabıta ile başlamış olduğun işin muvaffakiyetle neticelenmesine kadar devam etmelidir. Ayet-i Kerime'de:
"Ey iman edenler, sabredin ve sabırlı olma yarışında ileri geçin. Ve bütün varlığınızla Allah'a (CC) bağlanınız. Ve Allah'tan korkun ki kurtuluşa erişesiniz" (Al-i İmran Suresi,200)
-SIR SAKLAMAK:
Ne yapacağını, ne okuduğunu veya üzerinde çalıştığın bir işi hiç kimseye söylememek veya sezdirmemek lazımdır. Bir hadis-i şerifte:
"Hacetlerinizin husule gelmesi için sırrınızı saklamakla yardımcı olunuz." buyrulur. Ameli tenha ve kimsenin görmediği bir mahalde yapmak ve kimseye de "şöyle şöyle yaptım" dememek lazımdır.
-MUTTAKİ OLMAK:
Manevi yolda yükselmek ve başarıya ulaşmak takva ile olur ki Taha Suresi'nde Allah (CC)
"Güzel akıbet takva ile elde edilir" buyurmuştur.
Bunlar da haram yememek, gıybetten kaçınmak, yalan söylememek, sıdka ve nasihate önem vermek, her şeye rahmet nazarıyla bakmak, eziyet etmediği gibi, eziyete sabır göstermektir.
-ACELE ETMEMEK:
Yapacağın ameli acele etmeden huzurlu bir kalp ile yapmak, zihindeki dünyevi bütün düşüncelerden uzak olup, kuvvetini, himmetini, iradeni ve arzunu bir noktada topla ki muradın hasıl olsun. Yaptığın işi severek ve isteyerek yap. Alelade baştan savma işten hayır gelmez.
-TEMİZ OLMAK:
Devamlı taharret üzere olmalı, bedenin, elbisen ve olduğun yer... Hele hele kalbin temizliği...
-İCAZETLİ OLMAK:
Bu işi yapacak kişinin icazetli olması lazımdır. İcazetsiz kişi korumasız çocuk kişidir.
-TEŞHİS ETMEK:
Bir kimseye muhabbet, celb, tefrik, taslit, irsali hatif, davet, hastalandırmak, hastalığı iyileştirmek veya buna benzer ameller yapmak istediğin anda, o kişinin rengini, boyunu, yaşını teşhis edersin. Şayet bunları bilmiyorsan o kişiyi anne ismi ile yazarsın. Amma birini teşhis etmek, anne ismini yazmaktan daha tesirlidir.
-RİYAZATLI OLMAK:
Hayvan eti ve hayvandan çıkan süt, bal, yumurta ayrıca soğan, sarımsak veya bunlara benzer kokusu kötü olan gıdalar yememek. Midenin tamamen boş yahut gereğinden fazla tıkabasa dolu olmaması gerekir.
-HİMMETLİ OLMAK:
Yüce şeyleri sefil şeylere alet etmemek lazımdır. Bakara suresi'nde:
"Benim ayetlerimi az bir pahaya satmayın."
Allah-u teala'nın ayetleri kötü işlerde kullanılmaz.
-AMEL ZAMANINI BİLMEK:
Yapılacak amelin gününü ve saatini iyi tayin edip, gezegenlerin özelliklerine göre yapmak. Ayrıca amel günlerine riayet etmelidir. Her arabi ayın 3-5-13-16-21-24 ve 25. günleri menkut sayılır. Bu günlerde amel yapma ki bu dönemlerde ancak şer üzerine çalışılır.
-KIBLEYE YÖNELMEK:
Bir amel yaparken kıbleye doğru yönelerek yazmak. Yazılanı aslına göre düzenlemek ve yerine koymak.