Abdullah Gül’den seçimlerle ilgili Hükümete ve YSK’ya açık çağrı!
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamayla hükümete çağrıda bulunarak, “Türkiye’yi yönetenlerin önünde hem seçimsiz bir 4.5 yılları var hem de üzerinde çalışılması gereken ciddi meseleler var ve bu tip tartışmalardan uzak durup memleketin geleceğine konsantre olmaları çok önemli diye düşünüyorum.
Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline asla getirmemek gerekir.” dedi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 31 Mart yerel seçimleriyle değerlendirmede bulundu.
Resmi internet sitesi “abdullahgul.gen.tr” üzerinden yazılı açıklama yapan Gül, hükümete çağrıda bulundu.
Gül, “Türkiye’yi yönetenlerin önünde hem seçimsiz bir 4.5 yılları var.
Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline getirmemek lazım” dedi.
Türkiye’yi tartışmalı hale asla getirmemek gerekir
Abdullah Gül açıklamasında, “Hukuki ve teknik bir mesele olan ve bu konuda yeterli bir geleneği olan seçim sonuçlarına itiraz ve bu itirazların incelenip sonuçlandırılması hızla bitirilmeli. Bu meselenin uzaması Türkiye’ye de zarar verir demokrasimize de gölge düşürür. Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline asla getirmemek gerekir” ifadelerine yer verdi.
Açıklama şu şekilde:
“Türkiye’nin 1950’de çok partili sisteme geçmesinden bu yana
neredeyse 70 yıldır seçimler hiç bir zaman tartışma konusu olmadı.
Ancak üzülerek görüyoruz ki son zamanlarda seçimlerin yapılması ve sonuçlarıyla ilgili tartışmalar yaşanıyor. Bu kaçınılmaz olarak hem içeride hem dışarıda Türkiye’nin itibarını zedeliyor. Son yerel seçimlerde bu tartışmaların çok daha yoğunlaşmış olmasını görmek üzüntü verici.
— İlki, seçilen bazı adayların tüm aday olma süreçlerinde hukuki gerekleri karşılayıp adaylıkları kabul edildikten ve seçildikten sonra düşürülmeleri, sayıları çok az da olsa, oldukça tartışılacak bir durum.
— İkincisi, İstanbul’da seçim sonuçlarının açıklanmaya başladıktan sonra o gece yaşananlar ve seçim sonuçlarının kesinleştirilmesinin bu kadar uzatılıp geciktirilmesi. İşin hukuki ve teknik kısmından ziyade politik söylemlere girilmesi. Bütün bunlar Türkiye’nin itibarına zarar verecek şeyler.
— Hukuki gerekçeler hızla tamamlandıktan sonra seçimin sonuçlarını açıklamak ve tartışmaları noktalamak gerekirdi. Aslen hukuki ve teknik bir mesele olan ve bu konuda yeterli bir geleneği olan seçim sonuçlarına itiraz ve bu itirazların incelenip sonuçlandırılması hızla bitirilmeli.
— Bu meselenin uzaması Türkiye’ye de zarar verir demokrasimize de gölge düşürür. Türkiye’yi yönetenlerin önünde hem seçimsiz bir 4.5 yılları var hem de üzerinde çalışılması gereken ciddi meseleler var ve bu tip tartışmalardan uzak durup memleketin geleceğine konsantre olmaları çok önemli diye düşünüyorum. Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline asla getirmemek gerekir.