18 Eylül 2018

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler? Beyin Nasıl Gelişir? Beyin Gelişimi

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler?
Beyin Nasıl Gelişir?
Beyin Gelişimi
Beyninin her iki lobundan biri alınan hastalar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar hızlı öğrenme ve hafıza eğitimi metotlarında çığır açtı.
Bu gelişmeler, “Başarılı insan” kavramında da değişikliğe yol açtı. 
Günümüzün başarılı insanı, beyninin her iki yarısını da etkili ve dengeli bir şekilde kullanabilen ve gerektiğinde birinden diğerine kolaylıkla geçebilen insan olarak değerlendiriliyor. 
Beyin hücreleri arasındaki bağlantıları gelişmemiş insanlar, 
beyinlerine ne kadar bilgi yığmış olurlarsa olsunlar, düşünce, muhakeme, akıl yürütme becerileri gelişmemekte, bu yüzden de eğitilmiş sayılmamaktadır. 
Uzmanlar, hafıza ve zekâ körelmesinin önüne geçerek beyin gücünü artıracak 11 maddelik bir öneri listesi hazırladı. 
İşte beyin gücünü artıracak yöntemler: 
1- Akıllı ilaçlar: ”Modafinil” gibi ilaçlar, beyni 90 saat boyunca uyanık tutuyor. Beynin bir bölgesinden diğerine veri akışını sağlayan kimyasalları artırıyor. 
2- Yiyecekler: Protein açısından zengin besinler yarar sağlıyor. Düzenli kahvaltı yapmak da zihinsel performansı artırıyor; gazlı içecekler tam tersi etki yapıyor. 
3- Müzik: Özellikle Mozart dinlemenin matematiksel zekâyı artırdığı ve müzik derslerinin, çocukların IQ’’sunu yükselttiği belirlendi. Ancak pop müziğin böyle bir etkisi görülmedi. 
4- Biyonik beyin: Elektrotlarla beyne az miktarda elektrik akımı vermenin, beynin gücünü artırdığı belirtiliyor. 
5- Zihinsel egzersizler: Zor matematik soruları zekâyı keskinleştiriyor. 5 hafta boyunca zihinsel egzersiz yaptırılan çocukların IQ’’su 8 puan yükseldi. 
6- Hafıza oyunları: İskambil destesindeki her kartı bir karakterle özdeşleştirip tüm karakterlerin yer aldığı bir hikâye yaratarak, 52 kartı sırasıyla hatırlayabilirsiniz. 
7- Uyku: 21 saat boyunca uyumamak, beyin üzerinde sarhoşluk gibi bir etki yaratır. 2 saatlik çalışmadan sonra iyi bir gece uykusu uyumak, öğrenmeyi kolaylaştırır.
8- Yürüyüş: Haftada 3 kez yarımşar saat yürüyüş yapmak; öğrenme, konsantrasyon ve mantık gücünü yüzde 15 artırır. 

9- Hobiler: Örgü ören, bulmaca çözen yaşlıların Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu tespit edildi. 

10- Konsantrasyon: Bu da beyin için önemli bir egzersiz! Bir iş üzerindeyken, kısa süreli bir dikkat dağılması sonrasında yeniden konsantrasyon sağlamak yaklaşık 15 dakika sürer. 

11- Nörolojik tarama: Beyin içindeki hareketliliği gösteren tarayıcılar, beynin aktivitelerini kontrol etmekte de kullanılabilir.


KİTAP OKUMAK BEYNİ GELİŞTİREN EN ÖNEMLİ FAALİYETTİR
Kitap okurken genelde her iki lop birlikte koordineli bir şekilde çalışmak zorunda kaldığından kitap okumak beyin loplarının dengeli gelişiminde en faydalı faaliyetlerdendir. 
Sol lopça takip edilen ve kavranan sözel kavramlar, sağ lopla tasvir edilir, şekil, imge ve yeni düşüncelere dönüştürülür, canlandırılır. 
Halbuki, televizyon izleme sağ lobu genelde pasif durumda bırakmaktadır. 
Bu yüzden de beyin gelişimine olumlu bir katkı sağlamamaktadır. 
Beyin Hakkında Tüm Bilgiler

Beynin Güçlü ve Canlı Kalmasını Sağlayan Besinler
Uykusuzluk, uzun çalışma saatleri, yorgunluk, yaşa bağlı gelişen hastalıklar beynimizi olumsuz etkiliyor. Güçlü bir hafıza, zeka gelişimi ve beyni zinde tutmak gerekli olan her şey soframızdan geçiyor. 

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Çetin özellikle su ve yeşil yapraklı sebzelerin beyin gelişimimize katkı sağladığını belirtip bu besinleri sıkça tüketmemiz gerektiğini belirtiyor. 

Beynin güçlü ve canlı kalmasını sağlayan, zihinsel gelişime katkı sağlayan, zihni açan, gün boyu enerjik tutan yiyecekleri Duygu Çetin sizler için sıraladı:

YUMURTA ZİNDE TUTAR: Hafıza için gerekli vitaminleri (A, D, B12, B grubu) bolca içeren yumurta, beynin sinyal alıp sinyal göndermesi için gerekli olan Tirozin’i barındırıyor. Vücudun zinde ve uyanık kalması için gerekli enerjiyi sağlıyor.

ALZHEIMER’A LAHANA: Uzun süreli hafızayı arttırmak, beyin hasarlarını azaltmak ve ileride görülecek Alzheimer hastalığı riskinin önlenmesi için gerekli “Polifenol”ü barındırıyor. 


İLGİSİZLİĞE BROKOLİ: Barındırdığı K vitamini sayesinde beyin gücünü arttırıyor ve bilişsel fonksiyonların gelişimini sağlıyor. İçerisindeki folik asit ise gerginlik stres, asabi davranışlar ve ilgisizlik gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

ISPANAK HER DERDE DEVA: İçindeki bol miktarda B vitamini, folat ve E vitamini beyin hücrelerimizi güçlendirip hücreleri zararlı serbest radikallere karşı koruyor.

HAFIZA DOSTU BALIK: Bol miktarda A, D, K vitamini ve B grubu vitaminler açısından zengin olan balık, insan vücudunun üretemediği iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından zengin bir kaynaktır. Bu vitamin ve minareller sayesinde beyni ve hafızamızı korur.

BEYNİ BESLEMEK İÇİN SÜT: Bilgi depolamak ve bilgi göndermek için beyin zarının esnekliğini sağlıyor. Beyin gelişimi için yağın önemini vurgulayan uzmanlar, mutlaka tam yağlı; süt, peynir, yoğurt vb. besinlerin tüketilmesi konusunda bizleri uyarıyor.

BİTTER ÇİKOLATA KONSANTRE ARTTIRIR: Yüksek kakao barındıran 30- 40 gram bitter çikolata güçlü antioksidan içeriyor. Doğal uyarıcılar sayesinde konsantrasyon ve odaklanmayı arttırıyor. Endorfin seviyesini yükseltip beyin reseptörlerini harekete geçiriyor.

BUĞDAY BEYNİ DİNÇ TUTAR: Esmer ekmek, kepekli pirinç, yulaf, buğday, darı vb. tahıl ve tahıl ürünleri B6, B12 ve folik asit bolca bulunuyor. Bu tahıllar, hafızayı güçlü tutup, konsantrasyon ve beyne düzenli kan akışı sağlıyor.

 SU İÇMEK BEYNİ HIZLANDIRIR: Susuz kalan beyin kortizol isimli hormonu salgılar, bu hormonun fazla salgılanması hafıza gücünün azalmasına neden olur. Kortizol salgılanması adrenalin hormonun da artışını tetikler. Bunun sonucu olarak beyin fonksiyonlarında meydana gelen bozulmalar, hafıza olumsuz yönde etkilenir. Biberiye yor günlük giderir: Hafızayı güçlendirir, akıl berraklığını sağlayan biberiye, beyin yorgunluğunu azaltıyor. 

ZERDEÇAL HÜCRELERİ TAZELER: İçinde bulunan “Kurkumin” pigmenti sayesinde beyin gelişimine yardımcı oluyor. Ayrıca Kurkumin, Alzheimer’ın plak oluşumunun önüne geçip, demans hastalığını önlüyor. 
Takvim Beyne Zarar Veren Davranışlar Beynimizin Hangi Tarafı Daha Gelişmiş? 
 Beyin Geliştirmek İçin Öneriler? 
 Beyin Hakkında Tüm Bilgiler Okuma Nedir?

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...