22 Haziran 2018

ERDOĞAN YARGILANMAMAK İÇİN BAKIN NE YAPMIŞ






ERDOĞAN YARGILANMAMAK İÇİN BAKIN NE YAPMIŞ

Tayyip Erdoğan’ın başkanlık modelinde, başkan ancak mecliste dörte üç çoğunluk sağlanırsa yargılanacak. Ama onu yargılatan vekillerinde vekilliği düşecek. Yani başkanı dolayısıyla yargılanamayacak. Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, AKP’nin üzerinde çalıştığı başkanlık sisteminin nasıl işleyeceğine dair bilgi verdi. 



Buna göre başkan, Meclis’in çıkardığı yasayı veto edebilecek, bakanlar başkan tarafından atanacak, suç işlediği kanaatine varılırsa dörtte üç çoğunlukla Yüce Divan’a sevk edilebilecek. Selvi, ‘Başkandan hesap sorulabilecek mi’ başlıklı yazısında, AKP’nin üzerinde çalıştığı, MHP’nin de destek vermeye hazır olduğu başkanlık sisteminin nasıl işleyeceğini yazdı. 

İŞTE O YAZI 
 Başkan yargılanabilecek mi? Başkan, siyasi sorumluluktan dolayı değil, cezai sorumluluktan dolayı yargılanabilecek. AK Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu teklifin bir benzeri getiriliyor. “Başkan hakkında, kişisel ya da göreviyle ilgili bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının en az üçte ikisinin vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebilir. Yüce Divan’a sevk kararı ancak üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğunun gizli oyuyla alınır.” 

 Başkan 550 üyeden oluşan bugünkü Parlamento’da 367 milletvekilinin oyuyla suçlanabilecek. Kabul edilirse soruşturma komisyonu kurulacak. Burada bir açıklık var. Kaç oyla kabul edilecek? Salt çoğunlukla mı, nitelikli çoğunlukla mı? 2 ay süreyle görev yapacak olan komisyon, 15 kişiden oluşacak ve her parti gücü oranında üye verecek.
 

Başkanın suç işlediği kanaatine varılırsa, dörtte üç oy oranıyla Yüce Divan’a sevk edilecek. 
Bu sayı 413 milletvekiline tekabül ediyor. 
Yüce Divan görevini yine Anayasa Mahkemesi görecek. 
Yüce Divan suçlu bulduğu takdirde başkanlığı düşecek ve cezaevine girecek. Bu durumda ne olacak? Seçimlere mi gidilecek? 
Hayır. Kalan süreyi başkan yardımcısı tamamlayacak.  BAŞKAN 

YARGILANIRSA MİLLETVEKİLLERİNİN KOLTUKLARI DA GİDECEK 
 Karşılıklı seçim ilkesi getirildiği için başkan hapse girdiği takdirde seçimlere gidilse, milletvekili seçimine de gidilmesi gerekeceği için buna gerek duyulmadı. Başkanın tek taraflı olarak Meclis’i feshetme yetkisi olmayacak. Karşılıklı fesih yetkisi getiriliyor. Fesih durumunda başkan ve Meclis aynı tarihte seçimlere gidecek. Başkanın çıkardığı kararnamenin iptali için iktidar ve anamuhalefet müracaat edebilecek. Başkan, temel hak ve özgürlüklerle ilgili kararname çıkaramayacak. Kendi yürütme alanıyla ilgili olarak kararname çıkarabilecek. Meclis aynı konuda yasa çıkarırsa başkanın kararnamesi düşecek.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...