Kahve içmek için 7 sağlıklı neden
Kahve içmek neye iyi gelir, Kahvenin faydaları: Ülkemizde kahve ile ilgili söylenen çok güzel bir ifade var. “ Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var” Evet, hatırı olduğu kadar sağlığımıza da çok olumlu etkileri bulunuyor. Yazımızda, kahve içmek için 7 sağlıklı neden ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;
Kahve dopamin salgısını arttırmakta, çok daha enerjik ve aktif yapmakta, egzersizlerde yağ yakımını ve kas gelişimini sağlamaktadır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan kahve, antioksidan özelliği ile de hücrelerin yaşlanmasını önlemektedir. Tüm bu faydalarından yararlanabilmek için kahveyi ne zaman ve ne kadar tüketeceğiniz de oldukça önemlidir.
Kahvenin sağlıklı etkilerinden faydalanmak için her gün 3-4 fincan tüketebilirsiniz, ancak kahvenizi yemeklerinizden en az bir saat kadar sonra içmelisiniz. Sıkı dostluklardan keyifli sohbetlere kadar bize eşlik eden kahvenin sağlığımız üzerinde de pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Uzmanlar, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan kahvenin, doğru zamanda ve doğru ölçülerde tüketilmesi halinde insan sağlığın açısından önemli faydaları bulunduğunu belirtmektedirler.
Kahve, sürekli ve düzenli yağış gören tropikal iklimlerde yetişen ağaçların çekirdeklerinden elde edilmektedir. Kahve ağacı, tıpkı yasemin gibi çiçek açmakta kiraz gibi kırmızı meyveler vermektedir. 11. Yüzyılda Etiyopya’da bir çoban tarafından keşfedildiği bilinen kahve, sihirli meyve olarak da adlandırılmaktadır. Keşfedildiği dönemlerde kahve ağacının yaprakları yalnızca tıbbi amaçlarla kullanılmaktaydı. Zamanla kahve üretimi, iklimi uygun olan Yemen bölgesinde yayılım gösterdi. Daha sonraları Mısır, Suriye ve Türkiye’de kahve tüketimi yapılmaya başlandı.
Türk kahvesi denmesinin nedeni, kahvenin türünden değil Türklere özel olarak cezvede pişirilmesindendir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, İstanbul’u ziyaret eden yabancılar kahveyle tanışırlar. Daha sonra da Venedikli tüccarlar tarafından Avrupa’ya tanıtılmıştır. Zamanla pişirme yöntemi nedeniyle Londra ve diğer birçok Avrupa şehrinde Türk kahvesi olarak adlandırılmaya başlanıyor.
Kafeinsiz kahvede kimyasal tehlikesi:
Kahve çekirdeğinin aroması, tadı ve kafein oranı yetiştiği bölgenin iklim ve çevre şartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Coffea Arabica ve Coffea Canephora adlı kahve çekirdekleri en tutulan türleridir. Kahve, geleneksel hazırlama yöntemleri, işlenmesi ve pişirme teknikleri bakımından da çeşitlendirilmektedir. Buna göre; Türk kahvesi, Mırra ve Etiyopya kahvesi gibi, içerisine süt, şeker ve çikolata gibi ilaveler yapılarak sunulan moccha, macchiato ve latte gibi çeşitleri de tüketilmektedir.
Decaffe yani kafeinsiz kahveler hemen hemen hiç kafein içermemektedir. En fazla 3 mg kafeini barındırırlar. Ama kafeinsiz kahve çeşitleri, normal kahveler gibi sağlıklı olmayabilmektedir. Bunun nedeni, kahvenin içeriğinden kafein maddesi ayrılırken içerisine birçok kimyasalın girmesidir. Şayet kafeinsiz bir kahve tüketecekseniz, kahvenin çekirdeklerine kimyasal işlem yapılmayan sadece doğal yöntemlerle kafeinsiz hale getirilen kahveleri tercih etmelisiniz.
Kahvenin 7 faydası:
- Hastalıklara karşı korur:
Kahvenin Tip2 diyabet, Parkinson, Alzheimer ve bunama gibi sinir sistemi ile ilgili hastalıklara, siroz gibi karaciğer hastalıklara, karaciğer ve kolorektal kanserlere karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir.
- Enerjiklik ve dakiklik verir:
İçerisindeki kafein maddesi kan dolaşımından beyne geçmekte, dopamin ve neropinefrin salgısını arttırmaktadır. Bu durum bireyin bilişsel işlevlerini arttırmakta, kendisini çok daha enerjik ve dakik olmasını sağlamaktadır.
- Yağ yakar:
Özellikle spor öncesi yaklaşık 30 dakika kadar evvel bir fincan kahve içilirse, yağ hücrelerinin yakımını hızlandırmakta, egzersiz esnasında performansın artmasını sağlamakta ve egzersiz sürelerini uzatabilmektedir. Çok verimli bir spor ile birlikte kas gelişimi için de büyük katkı sağlamaktadır.
- Vitamin ve mineral zengini:
Enerji metabolizmasında önemli rolleri olan niasin, riboflavin ve pantetonik asit gibi B vitaminleri ile birlikte potasyum, magnezyum ve manganez gibi mineralleri de bolca barındırmaktadır.
- Hücrelerin genç kalmasını sağlar:
İçeriğindeki zengin antioksidanlar sayesinde, kahve vücut hücrelerinin yaşlanmasını önler ve genç kalmasını sağlar.
- Depresyona karşı birebir:
Yapılan birçok araştırma sonucuna göre kahvenin depresyonu azalttığı da belirlenmiştir.
- Diyabete karşı etkili:
Günde en fazla 3 fincan kahve içmek, dengeli ve yeterli bir beslenme programıyla birlikte diyabet ve kanser gibi hastalıkların riskini da düşürmekte ve kişinin yaşam süresini uzatmaktadır.
Günde 400 mg kahveyi geçmeyin:
Yetişkin bireylerin günde 3-4 fincan kahve tüketmeleri sağlıkları açısından fayda sağlayacaktır. Buna göre maksimum kafein tüketimi günde 400 mg’den fazla olmamalı yani 3 tatlı kaşığı kahveden fazla tüketilmemelidir. Ancak kişinin fiziksel ve genetik özelliklerine, tüketim aralığına ve miktarına bağlı olarak kafeinin tolere edilme derecesi değişebilmektedir. Buna göre, bazıları için 3-4 fincan kahve faydalı olurken, bazıları için bu 3-4 fincan kahve uykusuzluk sorunu, stres ve mide bulantısı gibi problemler meydana getirebilmektedir.
Çocuklarda ve yaşlı kişilerde kafeinin tolere edilme derecesi düşük olduğu için, kafein miktarı 2 fincan yani maksimum 2 tatlı kaşığı ile kısıtlı tutulmalıdır. Kahve içen anne adaylarında rahimdeki bebeğe geçebileceği için maksimum 2 fincan tüketilmelidir. Aşırı tüketilmesi düşük, ölü doğum ve prematüre bebek doğumuna neden olabilir. Bundan dolayı çocukların, yaşlıların ve hamilelerin günlük kafein alımlarının 200 mg’dan fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
Kahve yemeklerden 1 saat sonra tok karnına tüketilmeli:
Kahvenin kahvaltılardan ve yemeklerden yaklaşık 1 saat kadar sonra içilmesinde fayda vardır. Çünkü kahvaltı öncesi aç karnına içilen bir fincan kahve, stres hormonlarını aktif hale getirmekte, günlük ruh halini bozabilmektedir. Bunun yanı sıra yemeklerde içilen kahve de alınan besinlerdeki vitamin ve minerallerin emilimini bozabilir.
İlaçlarla birlikte içmeyin:
Reflü, ülser ve mide yanması gibi hastalıklarda alınan ilaçların etkisini azaltabilir. Ayrıca mide asidini de yükseltebilir ve antibiyotik ilaçların sindirimini de azaltabilir. Bundan dolayı ilaç alımlarınızla birlikte kahve tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
Kahvelerin kafein içerikleri:
Kahvelerdeki kafein içerikleri kahvenin çekirdeğine, kavrulma sürelerine, miktarına ve hazırlanma sürelerine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Buna göre;
1 fincan Türk kahvesi; 30 mg kafein,
1 su bardağı filtre kahve; 95 mg kafein,
Hazır kahve; 30 – 90 mg kafein,
Espresso; 65 mg kafein,
Doble shot espresso; 120 mg kafein,
Latte veya Moccha; 120 mg kafein,
Kafeinsiz kahve; 3 mg kafein içermektedir.
Kaynak: hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/kahve-icmek-icin-7-saglikli-neden_25451.html
Kahvenin Sizi Çok Şaşırtacak 12 faydası
Kahvenin faydaları, kahve neye iyi gelir, kahvehangi hastalıklara karşı etkilidir, işte İşte kahvenin sizi çok şaşırtacak 12 faydası: Kiraza benzer meyvelere sahip olan kahve ağacına ilk olarak Etiyopya’da rastlanılmıştır. Meyvelerin içinde çift çekirdek vardır. Çekirdekler beyaz renklidir. Çekirdeklerin kurutulması ile kahve elde edilir.Kahve ağacı dikilmesinden 3 yıl sonra yaklaşık 30 yıl kesintisiz meyve verir. Ülkemizde Mersin ve Anamur’da kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır. İşte, kahvenin bilmediğimiz faydaları;
Kahvenin zihin üzerinde olan etkileri; Kahvenin çekirdeğinde kafein bulunmaktadır. Kafein, zihnin dirençli ve ayık olmasını sağlar. Zindelik ve enerji veren kahve, kan basıncını yükseltir ve metabolizmayı hızlandırır. Yapılan araştırmalarda Parkinson ve Alzheimer’a karşı zihni koruyan kahvenin günde en az 2 fincan içilmesi gerekiyor.
Kilo verme; Kahvede bulunan kafein güçlü bir yağ yakıcıdır. Kahve metabolizmayı hızlandırmaktadır ve bunu kan basıncını arttırarak yapar. Bu nedenle de kahve kilo vermeyi sağlar.
Fiziksel performans arttırmak; Kahvede bulunan kafein kanda adrenalinin artmasını sağlar. Kanda adrenalin artması fiziksel güç sağlamaktadır. Bu nedenle, sporculara egzersiz öncesi kahve içmeleri önerilir.
Tip 2 diyabet riskini azaltma; Kanda insülin düşüklüğü kaynaklı olarak kan şekerinin yükselmesidir. Kahve, tip 2 diyabet riskini düşürür. Yapılan araştırmalarda, kahve içenlerin diyabet hastalığına yakalanma oranları düştüğü görülmüştür. Hayatı boyunca her gün 1 fincan kahve tüketen kişiler, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma oranlarını %7 düşürürler.
Alzheimer hastalığına karşı koruma; Genelde 65 yaş üzerinde olan kişileri etkileyen bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece hastalık başlangıç aşamasında yakalanırsa geciktirici bazı önlemler alınabilir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz hastalığın yavaşlamasına neden olur. Yapılan araştırmalarda, günde 1 fincan kahve içen insanların, içmeyenlere göre %65 daha az Alzheimer’a yakalanma oranında düşüş olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Parkinson hastalığına koruma; Bu hastalıkta beyinde dopamin üreten nöronların ölmesi başlıca nedendir. Hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Yapılan araştırmalarda, kahvede bulunan kafeinin parkinson’a yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.
Karaciğer sağlığı; Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarındandır. Karaciğer sağlığıbozulduğunda düzene girmesi çok zordur. Bu konuda yapılan araştırmalarda, günde 4 fincan kahve içenlerin, siroza yakalanma oranlarının %70 oranında düştüğüdür.
Depresyonla mücadele; Depresyon yaşam kalitemizi bozar. Yaşamdan zevk almama, hüzünlü ve mutsuz olma başlıca belirtileridir. Günde 3-4 bardak kahve içen kişilerin depresyona çok daha az yakalandığı görülmüştür. Düzenli kahve içmek depresyonu %50 oranında azaltır.
Kahve ve kanser; Karaciğer kanseri ve kolorektal kansere karşı kahvenin koruyucu özelliğiolduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, kahvenin karaciğer kanserine yakalanma olasılığını %40 oranında düşürdüğünü göstermiştir. Kahvenin kanserle olan ilişkisi hala araştırılmaktadır.
Kahve tüketenlerin tüketmeyenlere göre ani ölüm riskleri daha azdır.
Kahve kuvvetli bir antioksidandır. Bu nedenle de kahve içenler serbest radikallerden kendilerini korumaktadır.
Kahve içenler, bol antioksidan aldığından yaşlanmayı yavaşlatırlar.
Her gün kahve içmek için 10 neden
Türk Kahvesinin Faydaları, Türk kahvesi Neye İyi Gelir: Türk kültüründe yaklaşık 500 yıllık geçmişi bulunan kahve, insana kokusuyla huzur ve içimiyle de mutluluk vermektedir. Genellikle sabahları uyanmak, geceleri uyanık kalmak, stresten uzak kalabilmek ve dinlenmek amacıyla da tüketilen kahve, aynı zamanda sohbetlerin vazgeçilmelerinden biridir. Beslenmede önemli bir yeri olan kahvenin, genel sağlığımız bakımından da önemli faydaları vardır. İşte, kahve içmek için 10 neden;
1- Alzheimer gelişmesini önler;
Kahvedeki kafein maddesi, Alzheimer’in oluşmasında rol alan beta amiloid birikmesini önemli miktarda azaltmaktadır. Bu özelliği nedeniyle de Alzheimer hastalığının gelişimini önlediği düşünülmektedir.
2- Sütle beraber tüketilirse tok tutar;
Sütle birlikte içilen kahve, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağ alımı sağlar. Bu sayede kişiyi uzun süre tok tutar. Sağladığı tokluk hissi sayesinde de diyet uygulayan kişiler için büyük yarar sağlar.
3- İnsülin direncinin kırılmasını sağlar;
Kahvenin insülin direncini kırma özelliği vardır. Sağladığı bu etkinin azalması yüzünden kişide tatlı ihtiyacı baskılanmaktadır. Her daim tatlı isteği olanların, bu arzularını bastırmak için kahve içmeleri tavsiye edilmektedir.
4- Zindelik verir;
Kahvede yer alan kafein maddesi, insanın zihninin uyanık kalmasını sağlamakta ve konsantrasyonunu arttırmaktadır. Kişinin zihninin çok daha direnç kazanmasını ve uyanık kalmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, sabahları içilen bir fincan kahve, kişinin güne çok daha enerjik ve zinde bir şekilde başlamasını sağlamaktadır.
5- Yağ yakımını hızlandırmaktadır;
İçeriğinde bulunan kafein, yağ yakımı konusunda sinir sistemine sinyal göndermekte ve bununla birlikte kandaki adrenalin seviyesini yükseltmektedir. Yaşanan bu etkileşim, yoğun bir fiziksel aktivite öncesinde vücudun hazırlanması açısından yararlıdır. Kahve, tüm bu özellikleri yüzünden antrenmanlar öncesinde sporcular tarafından tercih edilmektedir.
6- Çarpıntı yapmaz;
Kahve içildiğinde, düşünülenin tam tersi çarpıntı yapmamaktadır. Ama kahvenin tüketim miktarının kontrol altında tutulması gerekmektedir. Her şeyin fazlasının zararlı olabileceğini unutmayarak, kahvenin de aşırı içilmesi halinde çarpıntı yapabileceği bilinmelidir.
7- Kalp sağlığı açısından faydalı;
Kalp sağlığı ile olan ilişkisi halen araştırılan kahvenin, gerçekleştirilen en son çalışmalarda elde edilen verilere göre ritim bozukluğu ile bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bunun dışında, yapılan başka bir araştırmada; günde birkaç fincan kahve içmenin, kalp hastalıklarına neden olan damar tıkanıklarını da önlediği belirtilmektedir.
8- Kadınlardaki kalp krizi riskini düşürüyor;
Gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara göre, kahve içenlerde özellikle de kadınlarda, kalp hastalıklarına yakalanma riski kahve içmeyenlere nazaran %20 daha az görülmektedir.
9- Depresyon vakalarını düşürmekte;
Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda, her gün 3-4 fincan kahve tüketenlerin depresyona yakalanma oranlarında oldukça düşme sağladığı belirlenmiştir. Her gün düzenli bir şekilde kahve içilmesi, depresyona girme olasılığını yarı yarıya düşürebilmektedir.
10- Cilt temizliğinde de kullanılmakta;
Granül yapıya sahip olmasından dolayı kahve, son dönemlerde cilt temizliğinde peeling amacıyla da kullanılmaya başlamıştır.
Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/her-gun-icmek-icin-10-neden/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.