Hafıza zayıflığı ve unutkanlık önleyici şifalı bitkiler
Çeşitli hastalıkların yanısıra modern yaşam tarzı da unutkanlığa neden olmaktadır. Yoğunstres, zihinsel yorgunluk da unutkanlığa neden olabilmektedir.
Günlük hayatta çok fazlaönemsemediğimiz unutkanlıklar ilerki yaşlarda bunamaya neden olabilir.
Hergün bir fincankahve içmek, bol bol bulmaca çözmek ve stresten arınmak unutkanlığa iyi gelir vehafızamızın güçlenmesini sağlar.
Beynimizin çok dolu oluğunu hissttiğimiz dönemlerde B6,B12 , folikasit, omega 3 E ve C vitaminlerinin fazlaca tüketilmesi yararlı olacaktır.
1.Bir bardak kaynar suya 10-15 gr. biberiye bitkisi konur 10 dk bekletilir ve günde 3kere içilir.
2.Bir bardak kaynar suya 3 gr. kekik konur. 10 dk. bekletilir, günde 3 bardak içilir.
3.Hergün kuru üzüm, fıstık, ceviz ve biberiye yenilir.
4.Öğrencilere sınav öncesi zihin açıcı şu tarifi verebiliriz:
1 adet muz, 10 gr. ceviz, 1veya 2 yemek kaşığı bal.
Muzu halkalar halinde doğrayın, üzerine cevizleri dövrek serpin, cevizlerinde üzerine balı dökün.
Bu karışımı sınavdan iki gün önce yapmaya başlayın.
Günde 1 veya 2 kase yapabilirsiniz.
Sual:
Hadis-i şeriflerde tavsiye edilen sebze ve meyveler hakkında bilgiverir misiniz?
CEVAP
Bazıları şöyledir:
(Kuru üzüm, safra açar, balgamı söker, sinirleri kuvvetlendirir vesıkıntıyı giderir.)
[Ebu Nuaym, Deylemi]
(Kavun, karpuzda on özellik var: yemek, içmek, koku, meyve, çöğen,mesaneyi yıkar, karnı yıkar, iç hastalıklarına iyi gelir ve cildi temizler.)
[Deylemi, İ. Rafii]
(Yemekten önce kavun karpuz yemek şifadır.)
[İ. Asakir]
(Zeytinyağı 70 derde devadır.)
[Ebu Nuaym, Deylemi]
(Zeytinyağı ile tedavi basura faydalıdır.)
[Taberani, Ebu Nuaym]
(Zeytinyağı ile tedavi olun.)
[Hâkim]
(Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın.
O, mübarek, bereketli bir ağacın meyvesinden çıkar.)
[Tirmizi, İbni Mace]
(Sarmısak yiyin ve onunla tedavi olun. Çünkü o, 70 derde devadır. Eğer bana melek gelmeseydi, elbette ben de yerdim.)
[Deylemi, Tirmizi,Hakim]
(Soğan-sarmısak yemek haram değildir. Fakat kokusu gitmedenmescidimize yaklaşmayın!)
[İbni Huzeyme]
(Kabak dimağı besler, aklı artırır.)
[Deylemi, İ.Münavi]
(Kabak, baş ağrısına iyidir.
Mercimeğe 70 Peygamber dua etmiştir.)
[Nesai, Müslim Taberani, Deylemi, İ. Gazali]
Hazret-i Enes anlatır:
(Resulullahın çorba içinde kabakları bulup yediğini gördüğümden beri Kabağı severim.)
[Buhari, Müslim, Muvatta, Ebu Davud,Tirmizi]
(Yemeklerin seyyidi
[üstünü]
et ve pirinçtir.)
[Tirmizi, Hakim, Ebu Nuaym]
(Acve hurması zehire karşı, küm'e mantarının suyu göze şifadır.)
[Buhari, Tirmizi, Nesai, İbni Mace, İ. Ahmed, Deylemi, İ. Münavi]
(Lohusa hurma yerse, çocuklar sakin olur. Hazret-i İsa'nın doğumundaHazret-i Meryem hurma yedi. Daha iyisi olsa idi, Allahü teâlâ onuverirdi.)
[Hatib]
(Lohusaya taze hurma, hastaya, bal gibi şifalı bir şey yoktur.)
[EbuNuaym]
(Mantar suyu göze şifadır.)
[Buhari, Müslim,Tirmizi, Nesai, İbni Mace,İ.Ahmed, İbni Meniy, Z.Makdisi]
(İncir kulunca iyi gelir.)
[Deylemi]
(Çörek otuna devam edin. Zira onda ölümden başka her derde şifavardır.)
[Ebu Nuaym]
Resulullah rahatsızlanınca bir avuç çörek otunu ağzına koyup bal ile su içerdi. (Hatib)
(Çörek otu dertlere şifadır.)
[İbni Sünni]
(Zemzem ve çörek otu her derde şifadır.)
[Deylemi, İbni Sünni]
(Zemzem, içenin niyetine göre şifa verir, susuzluğu gidermek içiniçenin susuzluğunu giderir.
Şerden korunmak için içen, şerden korunur.
Açlığı gidermek için içeni doyurur, hastalık için içene şifadır.)
[Hakim]
(Yemeğe tuzla başlamak ve bitirmek 70 hastalığa şifadır.)
[R. Nasıhin]
(İnek sütü şifa, yağı ilaçtır.)
[Beyheki]
(Sütlü gıdalar, hastanın kalbini ferahlandırır.)
[Şir’a]
(Süt içen hamilenin oğlu olursa kalbi temiz, kız olursa güzel olur.)
[EbuNuaym]
Sual:
Nebati gıdalar yemek iyi midir?
CEVAP
Nebati gıdalar yemek elbette çok iyidir. İbrahim Nehai hazretleri,
(Nebati gıda bulunmayan sofra, akılsız ihtiyara benzer)
buyuruyor.
(Mal veevladının çok olmasını isteyen, bitkisel gıda çok yesin)
buyurulmuştur.Sofrada bitkisel gıda, yeşillik bulundurmak müstehaptır.
(Nebati gıda,yeşillik bulunan sofrada melekler de hazır olur)
buyuruldu.Cenab-ı Hak, hiçbir otu sebepsiz, lüzumsuz yaratmamıştır.
Her meyve,sebze ve bitkinin çeşitli faydaları vardır.
Birkaçının faydası şöyle:
Çörek otu
, çeşitli hastalıklara şifa verir. Ekmek ile yenilirse sancıları giderir,baş ağrısını dindirir.
Karın ağrısına, üşütmeye iyi gelir.
Unutkanlığı giderir.
Âdet söktürücü ve kanı sulandırıcıdır.
Ayrıca, basur rahatsızlığına iyi gelir.
Gözü kuvvetlendirir, görme bozukluğunu önler.
İncir
, tayyib bir yemiş, latif bir gıdadır.
Hazmı kolay, faydası çok bir devadır.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu, sindirim organı sancılarını giderir.
Kabızlığıönler, balgamı eritir, böbrekleri temizler, mesanedeki kumları yok eder.
Karaciğer ve dalağın tıkanan deliklerini açar, basuru izale eder, nekrise,romatizmaya faydalıdır.
Her sabah aç karnına bir tane yemelidir.
Ayva
, kalbdeki sıkıntıyı giderir, mideyi kuvvetlendirir, idrar söker, zafiyetiönler, hazmı kolaylaştırır, bulantıyı keser, fakat dişlere ve bağırsaklarazararlıdır.
Hamile iken ayva yiyenin çocuğu güzel olur.
Kompostosu çocukishaline çok tesirlidir.
Armut
, mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır, ferahlık verir. Barsakparazitine de etkilidir.
Elma
, akli bozuklukları ve teneffüs yolları rahatsızlıklarını azaltır, dişçürümesini önler.
Kuru üzüm
, sinirleri kuvvetlendirir, safra açar, balgamı söker, yorgunluğugiderir, ağız kokusunu giderir, zihni açar.
Fıstıkla beraber yenirse, hafızayı kuvvetlendirir.
Ekmekle yemeye devam edilirse hastalanmayı önler.
Kavun, karpuz
böbrekleri ve mideyi temizler, baş ağrısını giderir. Solucandüşürür.
Gözlere kuvvet verir, iştah açar.
Kereviz
, hafızayı kuvvetlendirir, unutkanlığı giderir, idrar söker, karaciğeri temizler, gaz giderir, kan ve süt yapar.
Tohumları idrar tutulmasına iyi gelir.
Kabak
, dimağı ve aklı kuvvetlendirir.
Nar
, mideyi temizler, göğsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelir. Çarpıntıya iyidir.
Et kısmı ile birlikte sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir.
Sirke
, safrayı giderir, balgamı keser, şehveti kırar.
Enginar
, safra taşını eritir, kanı temizler, damar sertliğine iyi gelir. Dimağa kuvvet verir.
Ter kokusunu da giderir. Bir memlekete gelenin, önce biraz çiğ soğan yemesi sıhhate iyidir.
Soğan,mikroplara karşı koyma gücünü arttırır. Soğandan sonra kereviz yenirse, kötü kokusunu giderir.
Turp
,
idrar söker, hazmı kolaylaştırır, sarılığı giderir, göze kuvvet verir.
Rendelenen siyah turp sıkılır, suyu aç iken, birer çay bardağı birkaç güniçilirse, büyük-küçük her taşı eritir.
Havuç
, kansızlığa, kabızlığa iyi gelir. Göz ve cilt hastalıklarını önler.
Limon
, içinde C vitamini olduğu için, skorbüt ve kanamalarda, soğuğa karşı ve yorgunlukta, romatizmada, ruh hastalıklarında faydalıdır.
Greyfurtun faydası daha çoktur.
Sarmısak
, sayılamayacak kadar çok faydası olan süper bir bitkidir.
Soyulmuş bir avuç sarmısak, akşam bir litre süt ile, pelte haline gelene kadar kaynatılır, nemlenmesi için sabaha kadar bahçede bırakılır.
Sütkısmı, aç iken [bir veya birkaç defada] içilirse kansere iyi gelir.
Bu işe bir hafta devam edilebilir.
Kudret narı
, mide ülserine karşı çok iyi ilaçtır.
İkisi doğranıp, şişedeki bir litre zeytin yağına konur.
Şişe, güneşte bırakılır. Bir ay sonra, sabahları aç iken, bir çorba kaşığı içip, bir saat hareketsiz sırt üstü yatılır.
Şeftali çekirdeğinin içi
, 3-5 tanesi sabahları aç karnına yenirse, basuraçok faydalıdır. Bir ay kadar devam etmelidir.
Basur için 50 gr kara helile tozu, sabah açken ve yatarken birer gram yutulur.
Hadis-i şerifte
(Kara helile, acı ise de her derde devadır)
buyuruldu.
(Hakim)
Her meyve ve her yiyeceği çok yemek zararlıdır.
Yiyip içme bilgisini öğrenmek, ibadet bilgisini öğrenmekten önce gelir.
Hadis-i şerifte,
(Hastalıkların başı çok yemektir. İlaçların başı perhizdir.)
buyuruldu.
(S.Ebediyye)
Böbrek taşına etkili ilaç
Sual:
Böbrekteki taş ve kum için doktordan başka bir tavsiyeniz var mıdır?
CEVAP
Siyah turpun suyu çıkarılır.
Aç iken birer çay bardağı, birkaç gün içilir.
Büyük, küçük taşları eritir. Tecrübe edilmiştir.
Böbrek taşını parçalamak içinşekerli karpuz suyu içilir.
Mantar, kaymak, keşkek, beyaz peynir, balık, pelteve sütlü şeyler böbreklerde taş ve kum yapar.
Bunları yememeli.
Tuzlu, kireçli su içmemeli.
Bayat et, sığır, pirinçli yemekler yasaktır.
Kara nohut suyu, tarçın suyu veya mahlep, anason, kimyon yenir veya suları içilirse ve çemen ekmek ile yenirse, böbrekteki ve mesanedeki taşları parçalayıp döker.
Hulbe yemek de böbrek taşlarını parçalar, öksürüğü keser.
Sabahları aç iken bir çorba kaşığı badem yağı içmek böbrek ve mesanetaşlarını düşürür.
Bir fincan zeytin yağı içmek de kumları döker.
Eşkina balık taşı:
Büyüklüğüne göre, 5 veya 8 adet eşkina taşı alınır, yarım litre limon suyu sıkılarak cam şişeye doldurulur.
İlacın kullanımı acilise, taşlar ezilerek toz haline getirilir.
Acil değil ise 4 parça yapılıp, limon suyunun içine konarak bir fincan sızma zeytin yağı da ilave edilerek yaz mevsimi ise buz dolabında 4,5 ayarında iki gün, kış günü ise donmayacak şekilde dışarıda 1-2 gün bekletilir.
İlaç her sabah idrara çıktıktan sonra, aç karnına limonata bardağının 2/3oranda doldurularak içilir.
İçmeden önce bir fincan zeytinyağı içilmesi iyi olur.
Ağır mide rahatsızlığı ve ameliyatı olanlar dikkat etmeli veya doktoradanışmalı.
Sual:
Meyve yemekten sonra mı yenir?
CEVAP
Âdete ve şahsın durumuna göre değişir.
Önce de, sonra da, yemekarasında da yenir.
İmam-ı Gazali hazretleri yemekten önce yemeyi tavsiye etmektedir.
Unutkanlığın Bitkisel Tedavisinde Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:
Karabaş otu, Çörek otu, Günlük tohumu, Zencefil yaprağı, Servi kozalağı,
Arı sütü
Hazırlanış Şekli:
* Karabaş otu, çörek otu ile birlikte yirmi dakika süreyle suda bekletilir.Sıkılarak elde edilen posa, macun kıvamına gelinceye kadar, günlük tohumu ilave edilerek yoğrulur.
Hazırlanan macunla bakla iriliğinde yapılan haplardan yemeklerden önce bir veyaiki tane yutulur.*
Zencefil yaprakları, kaynar suda yirmi dakika bekletilerek demleme sağlanır.
Demlemeden süzülerek elde edilen sıvı, arı sütü ile karıştırılarak serin bir yerde dinlendirilir. Dinlendirilen sıvı içme suyuna karıştırılarak günde üç bardak içilir.*
Servi kozalakları dövülerek ezildikten sonra yarım saat süreyle suda pişirilir. Süzülerek eldeedilen sıvıya, dövülmüş günlük tonumu ilave edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar arı sütü ile karıştırılır.
Hazırlanan şuruptan her gün yemeklerden önce üç fincan içilir
Öneriler:
Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oğul otu katılıpdemlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek akşamlan uykudan önce içilir.
Gerekirse günde üç öğün birer çay fincanı dozunda da kullanılabilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı çıban otu katılıp demlenmesiiçin kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek akşamlan uykudan önce içilir.
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kaşık otu katılıp kaynatılmasının ardındansüzülerek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir.
* İnce kıyılarak ya da havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir silme yemek kaşığıkarabaş otu (çiçeği) birer silme tatlı kaşığı tarçın, biberiye, karabiber, çörek otu, mesteki,sarısabır, günlük ve çam fıstığı iyice karıştırılıp harman edildikten sonra bir çay fincanıkaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine hayanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çaykaşığı üzerlik tohumu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek akşamları uykudan önce içilir.
•
Karabas otu, çörek otu ile birlikte yirmi dakika süreyle suda bekletilir. Sikilarakelde edilen posa, macun kivamina gelinceye kadar, günlük tohumu ilaveedilerek yogrulur. Hazirlanan macunla bakla iriliginde yapilan haplardanyemeklerden önce bir veya iki tane yutulur.
* Zencefil yapraklari, kaynar suda yirmi dakika bekletilere demlenme saglanir.Demlemeden süzülerek elde edilen sivi, ari sütü ile karistirilarak serin biryerde dinlendirilir. Dinlendirilen sivi içme suyuna karistirilarak günde üçbardak içilir.* Servi kozalaklari dövülerek ezildikten sonra yarim saat suda pisirilir.Süzülerek elde edilen siviya, dövülmüs günlük tohumu ilave edilerek surupkivamina gelinceye kadar ari sütü karistirilir. Hazirlanan suruptan her günyemeklerden önce üç fincan içilir
•
•
Unutkanlık, eğer çok ileri boyutta değil ise;
1/2 çay kaşığı, günnük sakızını, günde1defa, bir miktar su ile yutun.
Eğer, unutkanlık daha ileri boyutlarda se ;
GEREKLİ MALZEMELER :
* Günnük sakızı,* Akırıkarha,* Sızma zeytinyağı,* Harnup pekmezi,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ :
Tüm malzemeleri karıştırıp, macunhaline getirin. Günde 2 yemek kaşığı yemeklerle birlikte tüketin
•
1. tarif Biberiye, oğul otu, mentollü nane, karabaş otu, aynı sefa çiçeği ve yaprağı, mersinyaprağı.Bu bitkilerin tamamı veya bir kısmı ya da ayrı ayrı kaynatılıp aç veya tok karnınaballı olarak içilir.
2. tarif Kara üzüm çekirdekleri ile beraber kaynatılıp suyu bol miktarda içilir.Taze üzümyenir veya suyu içilir.
3. tarif
1 kg. kara üzüm çekirdekleri ile dövülür.1 kg. bal ilave edilip aç veya tok karnına 1-2 kaşık yenir.
4. tarif 50 gr. karanfil50 gr. günlük