09 Eylül 2017

KUTSAL KİTAP 1.TARİHLER OTUZUNCU BÖLÜM



KUTSAL KİTAP 1.TARİHLER
OTUZUNCU BÖLÜM

Davut Ammonlular'la Aramlılar'ı Yenilgiye Uğratıyor
(II.Sam. 10:1-19)
19 Bir süre sonra Ammon Kralı Nahaş öldü, yerine oğlu kral oldu.
Davut, "Babası bana iyilik ettiği için ben de Nahaş oğlu Hanun'a iyilik edeceğim" diye düşünerek, babasının ölümünden dolayı baş sağlığı dilemek için Hanun'a ulaklar gönderdi. Davut'un ulakları Hanun'a baş sağlığı dilemek için Ammonlular'ın ülkesine varınca,
  Ammon önderleri Hanun'a şöyle dediler: "Davut sana baş sağlığı dileyen bu adamları gönderdi diye babana saygı duyduğunu mu sanıyorsun? Bu ulaklar ülkeyi araştırmak, casusluk etmek, yıkmak için buraya geldiler."
  Bunun üzerine Hanun Davut'un ulaklarını yakalattı. Sakallarını tıraş edip giysilerinin kalçayı kapatan kesimini ortadan kesti ve onları öylece gönderdi.
  Davut bunu duyunca, ulakları karşılamak üzere adamlar gönderdi. Çünkü ulaklar çok utanıyorlardı. Kral, "Sakalınız uzayıncaya dek Eriha'da kalın, sonra dönün" diye buyruk verdi.
  Ammonlular Davut'un nefretini kazandıklarını anlayınca, Hanun'la Ammonlular Aram-Naharayim, Aram-Maaka ve Sova'dan savaş arabalarıyla atlılar kiralamak için bin talant[i] gümüş gönderdiler.
  Otuz iki bin savaş arabası ve Maaka Kralı'yla askerlerini kiraladılar. Maaka Kralı'yla askerleri gelip Medeva'nın yakınında ordugah kurdular. Ammonlular da savaşmak üzere kentlerinden çıkıp bir araya geldiler.
  Davut bunu duyunca, Yoav'ı ve güçlü adamlardan oluşan bütün ordusunu onlara karşı gönderdi.
  Ammonlular çıkıp kent kapısında savaş düzeni aldılar. Yardıma gelen krallar da kırda savaş düzenine girdiler.
  10 Önde, arkada düşman birliklerini gören Yoav, İsrail'in en iyi askerlerinden bazılarını seçerek Aramlılar'ın karşısına yerleştirdi.
  11 Geri kalan birlikleri de kardeşi Avişay'ın komutasına vererek Ammonlular'a karşı yerleştirdi.
  12 Yoav, "Aramlılar benden güçlü çıkarsa, yardımıma gelirsin" dedi, "Ama Ammonlular senden güçlü çıkarsa, ben sana yardıma gelirim.
  13 Güçlü ol! Halkımızın ve Tanrımız'ın kentleri uğruna yürekli olalım! RAB gözünde iyi olanı yapsın."
  14 Yoav'la yanındakiler Aramlılar'a karşı savaşmak için ileri atılınca, Aramlılar onlardan kaçtı.
  15 Aramlılar'ın kaçıştığını gören Ammonlular da Yoav'ın kardeşi Avişay'dan kaçarak kente girdiler. Yoav ise Yeruşalim'e döndü.
  16 İsrailliler'in önünde bozguna uğradıklarını gören Aramlılar, ulaklar gönderip Fırat Irmağı'nın karşı yakasında, Hadadezer'in ordu komutanı Şofak'ın komutasındaki Aramlılar'ı çağırdılar.
  17 Davut bunu duyunca, bütün İsrail ordusunu topladı. Şeria Irmağı'ndan geçerek onlara doğru ilerleyip karşılarında savaş düzeni aldı. Davut
savaşmak için düzen alınca, Aramlılar onunla savaştılar.
  18 Ne var ki, Aramlılar İsrailliler'in önünden kaçtılar. Davut onlardan yedi bin savaş arabası sürücüsü ile kırk bin yaya asker öldürdü. Ordu komutanı Şofak'ı da öldürdü.
  19 Hadadezer'in buyruğundaki krallar İsrailliler'in önünde bozguna uğradıklarını görünce, Davut'la barış yaparak ona boyun eğdiler. Aramlılar bundan böyle Ammonlular'a yardım etmekten kaçındılar.

[i] 19:6. "Bin talant": Yaklaşık 34 ton
Rabba Kenti Ele Geçiriliyor
(II.Sam. 11:1; 12:26-31)
20 İlkbaharda, kralların savaşa gittiği dönemde, Yoav komutasındaki orduyla birlikte yola çıktı. Ammonlular'ın ülkesini yerle bir edip Rabba Kenti'ni kuşatırken Davut Yeruşalim'de kalıyordu. Yoav Rabba Kenti'ne saldırıp onu yerle bir etti.
  Davut Ammon Kralı'nın[i] başındaki tacı aldı. Değerli taşlarla süslü, ağırlığı bir talant[ii] altını bulan tacı Davut'un başına koydular. Davut kentten çok miktarda mal yağmalayıp götürdü.
  Orada yaşayan halkı dışarı çıkarıp testereyle, demir kazma ve baltayla yapılan işlerde çalıştırdı[iii]. Davut bunu bütün Ammon kentlerinde uyguladı. Sonra ordusuyla birlikte Yeruşalim'e döndü.
Filistliler'e Karşı Savaş
(II.Sam. 21:15-22)
  Bir süre sonra Filistliler'le Gezer'de savaş çıktı. Bu savaş sırasında Huşalı Sibbekay, Rafa soyundan Sippay'ı öldürünce, Filistliler boyun eğdiler.
  İsrailliler'le Filistliler arasında çıkan bir başka savaşta Yair oğlu Elhanan, Gatlı Golyat'ın kardeşi Lahmi'yi öldürdü. Golyat'ın mızrağının sapı dokumacı tezgahının sırığı gibiydi.
  Gat'ta bir kez daha savaş çıktı. Orada dev gibi bir adam vardı. Elleri, ayakları altışar parmaklıydı. Toplam yirmi dört parmağı vardı. O da Rafa soyundandı.
  Adam İsrailliler'e meydan okuyunca, Davut'un kardeşi Şima'nın oğlu Yonatan onu öldürdü.
  Bunlar Gat'taki Rafa soyundandı. Davut'la adamları tarafından öldürüldüler.

[i] 20:2. "Kralının" ya da "Molek'in"
[ii] 20:2. "Bir talant": Yaklaşık 34 kg
[iii] 20:3. "Yapılan işlerde çalıştırdı": İbranice "Kesti" (Bkz.  II.Sam. 15:31)
Davut Sayım Yapıyor
(II.Sam. 24:1-25)
21 Şeytan İsrailliler'e karşı çıkıp İsrail'de sayım yapması için Davut'u kışkırttı.
Davut Yoav'la halkın önderlerine, "Gidin, Beer-Şeva'dan Dan'a dek İsrailliler'i sayın" dedi, "Sonra bana bilgi verin ki, halkın sayısını bileyim."
  Ama Yoav, "RAB halkını yüz kat daha çoğaltsın" diye karşılık verdi, "Ey efendim kral, bunlar hepsi senin kulların değil mi? Efendim neden bunu istiyor? Neden İsrail'i suça sürüklüyor?"
  Gelgelelim kralın sözü Yoav'ın sözünden baskın çıktı. Böylece Yoav kralın yanından ayrılıp İsrail'in her yanını dolaşmaya gitti. Sonra Yeruşalim'e dönerek
  sayımın sonucunu Davut'a bildirdi: İsrail'de kılıç kuşanabilen bir milyon yüz bin, Yahuda'daysa dört yüz yetmiş bin kişi vardı.
  Yoav Levililer'le Benyaminliler'i saymadı; çünkü kralın bu konudaki buyruğunu benimsememişti.
  Tanrı da yapılanı uygun görmedi ve bu yüzden İsrailliler'i cezalandırdı.
  Davut Tanrı'ya, "Bunu yapmakla büyük günah işledim!" dedi, "Lütfen kulunun suçunu bağışla. Çünkü çok akılsızca davrandım."
  RAB Davut'un bilicisi Gad'a şöyle dedi:
  10 "Gidip Davut'a de ki, 'RAB şöyle diyor: Önüne üç seçenek koyuyorum. Bunlardan birini seç de sana onu yapayım.'"
  11 Gad Davut'a gidip şöyle dedi: "RAB diyor ki, 'Hangisini istiyorsun?
  12 Üç yıl kıtlık mı? Yoksa kılıçla seni kovalayan düşmanlarının önünde üç ay kaçıp yok olmak mı? Ya da RAB'bin kılıcının ve RAB'bin meleğinin bütün İsrail ülkesine üç gün salgın hastalık salmasını mı?' Beni gönderene ne yanıt vereyim, şimdi iyice düşün."
  13 Davut, "Sıkıntım büyük" diye yanıtladı, "İnsan eline düşmektense, RAB'bin eline düşeyim. Çünkü O'nun acıması çok büyüktür."
  14 Bunun üzerine RAB İsrail ülkesine salgın hastalık gönderdi. Yetmiş bin İsrailli öldü.
  15 Tanrı Yeruşalim'i yok etmek için bir melek gönderdi. Ama melek yıkıma başlayacağı sırada RAB onu gördü. Göndereceği yıkımdan vazgeçerek halkı yok eden meleğe, "Yeter artık! Elini çek" dedi. RAB'bin meleği Yevuslu Ornan'ın harman yerinde duruyordu.
  16 Davut başını kaldırıp baktı. Elinde yalın bir kılıç olan RAB'bin meleğini gördü. Melek elini Yeruşalim'in üzerine uzatmış, yerle gök arasında duruyordu. Çula sarınmış Davut'la halkın ileri gelenleri yüzüstü yere kapandılar.
  17 Davut Tanrı'ya şöyle seslendi: "Halkın sayılmasını buyuran ben değil miydim? Günah işleyen benim, kötülük yapan benim. Ama bu koyunlar ne yaptı ki? Ya RAB Tanrım, ne olur beni ve babamın soyunu cezalandır. Bu salgın hastalığı halkın üzerinden kaldır."
  18 RAB'bin meleği Gad'a, Davut'un Yevuslu Ornan'ın harman yerine gidip RAB'be bir sunak kurmasını buyurdu.
  19 Davut RAB'bin adıyla konuşan Gad'ın sözü uyarınca oraya gitti.
  20 Harman yerinde buğday döverken, Ornan arkasına dönüp meleği gördü. Yanındaki dört oğlu gizlendi.
  21 Davut'un yaklaştığını gören Ornan, harman yerinden çıktı, varıp Davut'un önünde yüzüstü yere kapandı.
  22 Davut Ornan'a, "RAB'be bir sunak kurmak üzere harman yerini bana sat" dedi, "Öyle ki, salgın hastalık halkın üzerinden kalksın. Harman yerini bana tam değerine satacaksın."
  23 Ornan, "Senin olsun!" diye karşılık verdi, "Efendim ve kralım uygun gördüğünü yapsın. İşte yakmalık sunular için öküzleri, odun olarak dövenleri,
tahıl sunusu olarak buğday veriyorum. Hepsini veriyorum."
  24 Ne var ki, Kral Davut, "Olmaz!" dedi, "Tam değerini ödeyip alacağım. Çünkü senin olanı RAB'be vermem. Karşılığını ödemeden yakmalık sunu sunmam."
  25 Böylece Davut harman yeri için Ornan'a altı yüz şekel[i] altın ödedi.
  26 Davut orada RAB'be bir sunak kurup yakmalık ve esenlik sunularını sundu. RAB'be yakardı. RAB yakmalık sunu sunağında gökten gönderdiği ateşle onu yanıtladı.
  27 Bundan sonra RAB meleğe kılıcını kınına koymasını buyurdu. Melek buyruğa uydu.
  28 RAB'bin kendisine Yevuslu Ornan'ın harman yerinde yanıt verdiğini gören Davut, orada kurbanlar kesti.
  29 Musa'nın çölde RAB için yaptığı çadırla yakmalık sunu sunağı o sırada Givon'daki tapınma yerindeydi.
  30 Ama Davut Tanrı'ya danışmak için oraya gidemedi. Çünkü RAB'bin meleğinin kılıcından korkuyordu.

[i] 21:25. "Altı yüz şekel": Yaklaşık 7 kg
22 Davut, "RAB Tanrı'nın Tapınağı ve İsrail için yakmalık sunu sunağı burada olacak" dedi.
Tapınak İçin Hazırlıklar
  Davut İsrail'de yaşayan yabancıların toplanmasını buyurdu. Tanrı'nın Tapınağı'nı kurmak için onları yontma taşlar hazırlamakla görevlendirdi.
  Giriş kapılarının çivileri ve kenetleri için çok miktarda demir, tartılamayacak kadar çok tunç sağladı.
  Ayrıca sayısız sedir kütüğü de sağladı. Çünkü Saydalılar'la Surlular Davut'a çok sedir kütüğü getirmişlerdi.
  Davut, "Oğlum Süleyman genç ve deneyimsiz" dedi, "RAB için kurulacak tapınak bütün ulusların gözünde çok büyük, ünlü ve görkemli olmalı. Onun için hazırlık yapmalıyım." Böylece, ölmeden önce, tapınağın yapımı için büyük hazırlık yaptı.
  Davut, oğlu Süleyman'ı yanına çağırdı. Onu İsrail'in Tanrısı RAB için bir tapınak kurmakla görevlendirdi.
  Sonra Süleyman'a şöyle dedi: "Oğlum, Tanrım RAB'bin adına bir tapınak kurmak istedim.
  Ama RAB bana, 'Sen çok kan döktün, büyük savaşlara katıldın' dedi, 'Benim adıma tapınak kurmayacaksın. Çünkü yeryüzünde gözümün önünde çok kan döktün.
  Ama barışsever bir oğlun olacak. Onu her yandan kuşatan düşmanlarından kurtarıp rahata kavuşturacağım. Adı Süleyman[i] olacak. Onun döneminde İsrail'in barış ve güvenlik içinde yaşamasını sağlayacağım.
  10 Adıma bir tapınak kuracak olan odur. O bana oğul olacak, ben de ona baba olacağım. Onun krallığının tahtını İsrail'de sonsuza dek sürdüreceğim.'
  11 "Şimdi, oğlum, RAB seninle olsun; Tanrın RAB kendisine tapınak kurman için verdiği söz uyarınca, seni başarılı kılsın.
  12 Tanrın RAB seni İsrail'e önder atadığı zaman yasasını yerine getirmen için sana sağgörü ve anlayış versin.
  13 RAB'bin İsrail'e Musa aracılığıyla verdiği kurallara, ilkelere dikkatle uyarsan, başarılı olacaksın. Güçlü ve yürekli ol! Korkma, yılma!
  14 "İşte sıkıntılar içinde RAB'bin Tapınağı için yüz bin talant[ii] altın, bir milyon talant[iii] gümüş, tartılamayacak kadar çok miktarda tunç, demir, kütük ve taş sağladım. Sen de bunlara ekleyebilirsin.
  15 Birçok işçin var. Taşçıların, duvarcıların, marangozların ve her tür işte hünerli adamların var.
  16 Ölçülemeyecek kadar altının, gümüşün, tuncun, demirin de var. Haydi, işi başlat. RAB seninle olsun!"
  17 Davut bütün İsrail önderlerine oğlu Süleyman'a yardım etmelerini buyurdu.
  18 Onlara, "Tanrınız RAB sizinle değil mi?" dedi, "Her yanda sizi rahata kavuşturmadı mı? Çünkü bu ülkede yaşayanları elime teslim etti. Bu yüzden ülke RAB'bin ve halkının yönetimi altındadır.
  19 Şimdi Tanrınız RAB'be yönelmek için yüreğinizi ve canınızı adayın. RAB Tanrı'nın kutsal yerini yapmaya başlayın. Öyle ki, RAB'bin adına kuracağınız tapınağa RAB'bin Antlaşma Sandığı'nı ve Tanrı'ya ait kutsal eşyaları getiresiniz."

[i] 22:9. "Süleyman": İbranice "Barış" sözcüğüyle aynı kökten gelmektedir
[ii] 22:14. "Yüz bin talant": Yaklaşık 3.450 ton
[iii] 22:14. "Bir milyon talant": Yaklaşık 34.500 ton
23 Davut çok yaşlanınca, oğlu Süleyman'ı İsrail Kralı yaptı.
Levililer'in Görevleri
  Davut İsrail'in bütün önderlerini, kâhinleri, Levililer'i bir araya topladı.
  Otuz ve daha yukarı yaştaki Levililer sayıldı. Toplamı otuz sekiz bin erkekti.
  Bunlardan yirmi dört bini RAB'bin Tapınağı'nın işlerini gözetecek, altı bini memur ve yargıç olacaktı;
  dört bini kapı nöbetçisi olacak, dört bini de Davut'un RAB'bi övmek için sağladığı çalgıları çalacaktı.
  Davut Levililer'i Levi'nin oğullarına göre bölümlere ayırdı: Gerşon, Kehat, Merari.
  Gerşonlular: Ladan, Şimi.
  Ladan'ın oğulları: İlk oğlu Yehiel, Zetam, Yoel. Toplam üç kişiydi.
  Bunlar Ladan boyunun boy başlarıydı. Şimi'nin oğulları: Şelomit, Haziel, Haran. Toplam üç kişiydi.
  10 Şimi'nin öbür oğulları: Yahat, Ziza, Yeuş, Beria. Bu dördü Şimi'nin oğullarıydı.
  11 Yahat ilk, Ziza ikinci oğuldu. Ancak Yeuş'la Beria'nın çok sayıda oğulları olmadığı için bir boy sayıldılar.
  12 Kehat'ın oğulları: Amram, Yishar, Hevron, Uzziel. Toplam dört kişi.
  13 Amram'ın oğulları: Harun, Musa. Harun'la oğulları en kutsal eşyaları korumak, RAB'bin önünde buhur yakmak, O'na hizmet etmek ve sonsuza dek O'nun adına halkı kutsamak için atandılar.
  14 Tanrı adamı Musa'nın oğulları da Levi oymağından sayıldı.
  15 Musa'nın oğulları: Gerşom, Eliezer.
  16 Gerşom'un oğulları: Önder Şevuel.
  17 Eliezer'in oğlu: Önder Rehavya. Eliezer'in başka oğlu yoktu. Rehavya'nınsa birçok oğlu vardı.
  18 Yishar'ın oğulları: Önder Şelomit.
  19 Hevron'un oğulları: İlk oğlu Yeriya, ikincisi Amarya, üçüncüsü Yahaziel, dördüncüsü Yekamam.
  20 Uzziel'in oğulları: İlk oğlu Mika, ikincisi Yişşiya.
  21 Merari'nin oğulları: Mahli, Muşi. Mahli'nin oğulları: Elazar, Kiş.
  22 Elazar oğul sahibi olmadan öldü. Ama kızları vardı. Amcaları Kiş'in oğulları onlarla evlendi.
  23 Muşi'nin oğulları: Mahli, Eder, Yeremot. Toplam üç kişi.
  24 Boylarına göre Levioğulları bunlardı. Boy başlarının her biri kendi adıyla sayıldı. Yirmi ve daha yukarı yaştaki Levililer, RAB'bin Tapınağı'nın işlerinde görev aldılar.
  25 Çünkü Davut, "İsrail'in Tanrısı RAB halkını rahata kavuşturdu" demişti, "Yeruşalim'i de sonsuza dek kendine konut seçti.
  26 Onun için Levililer'in RAB'bin Çadırı'nı ve tapınma hizmetinde kullanılan eşyaları taşımalarına artık gerek yok."
  27 Davut'un son buyruğu uyarınca, yirmi ve daha yukarı yaştaki Levililer sayıldı.
  28 Levililer'in görevi RAB'bin Tapınağı'nın hizmetinde Harunoğulları'na yardım etmekti: Avlulardan, odalardan, kutsal eşyaların arınmasından ve Tanrı'nın Tapınağı'ndaki öbür hizmetlerden sorumluydular.
  29 Tanrı'ya adanan ekmekten, tahıl sunusu için kullanılan ince undan, mayasız ince ekmekten, sacda pişirilen yiyeceklerden ve suyla karıştırılan sunulardan, her tür hacim ve uzunluk ölçülerinden onlar sorumluydu.
  30 RAB'be şükretmek, övgüler sunmak üzere her sabah ve akşam tapınakta hazır bulunacaklardı.
  31 Şabat Günü, Yeni Ay Töreni ve öbür bayramlarda RAB'be yakmalık sunular sunulduğunda da hazır bulunacaklardı. RAB'bin önünde, kendileri için belirlenen ilkeler uyarınca uygun sayıda sürekli hizmet edeceklerdi.
  32 Böylece Levililer Buluşma Çadırı'na ve Kutsal Yer'e bakma, RAB'bin Tapınağı'nın hizmetinde kardeşleri Harunoğulları'na yardım etme görevini üstlendiler.
Kâhinlerin Görevleri
24 Harunoğulları'nın bağlı oldukları bölükler: Harun'un oğulları: Nadav, Avihu, Elazar, İtamar.
Nadav'la Avihu babalarından önce, oğul sahibi olamadan öldüler. Onun için Elazar'la İtamar kâhinlik yaptılar.
  Davut Elazar soyundan Sadok'la İtamar soyundan Ahimelek'in yardımıyla Harunoğulları'nı yaptıkları göreve göre bölüklere ayırdı.
  Elazaroğulları arasında İtamaroğulları'ndan daha çok önder olduğundan, buna göre bölündüler: Elazaroğulları'ndan on altı boy başı, İtamaroğulları'ndan ise sekiz boy başı çıktı.
  Gerek Elazaroğulları, gerekse İtamaroğulları arasında kutsal yerden ve Tanrı'yla ilgili hizmetlerden sorumlu önderler vardı. Bu yüzden atanmaları kayırılmaksızın kur'ayla yapıldı.
  Kralın ve görevlileri Kâhin Sadok'un, Evyatar oğlu Ahimelek'in, kâhinler ve Levililer'in boy başlarının gözü önünde Levili Netanel oğlu Yazman Şemaya kur'a çekimini kaydetti. Kur'a sırayla, bir Elazar ailesinden, bir İtamar ailesinden çekildi.
  Birinci kur'a Yehoyariv'e düştü,
İkincisi Yedaya'ya.
  Üçüncüsü Harim'e,
Dördüncüsü Seorim'e,
  Beşincisi Malkiya'ya,
Altıncısı Miyamin'e,
  10 Yedincisi Hakkos'a,
Sekizincisi Aviya'ya,
  11 Dokuzuncusu Yeşu'ya,
Onuncusu Şekanya'ya,
  12 On birincisi Elyaşiv'e,
On ikincisi Yakim'e,
  13 On üçüncüsü Huppa'ya,
On dördüncüsü Yeşevav'a,
  14 On beşincisi Bilga'ya,
On altıncısı İmmer'e,
  15 On yedincisi Hezir'e,
On sekizincisi Happises'e,
  16 On dokuzuncusu Petahya'ya,
Yirmincisi Yehezkel'e,                                                  
  17 Yirmi birincisi Yakin'e,
Yirmi ikincisi Gamul'a,
  18 Yirmi üçüncüsü Delaya'ya,
Yirmi dördüncüsü Maazya'ya düştü.
  19 İsrail'in Tanrısı RAB'bin buyruğu uyarınca ataları Harun'un verdiği ilkelere göre RAB'bin Tapınağı'na gidip görev yapma sırası buydu.
  20 Öbür Levililer: Amramoğulları'ndan Şuvael, Şuvaeloğulları'ndan Yehdeya.
  21 Rehavyaoğulları'ndan önder Yişşiya.
  22 Yisharoğulları'ndan Şelomot, Şelomotoğulları'ndan Yahat.
  23 Hevron'un oğulları: İlk oğlu Yeriya, ikincisi Amarya, üçüncüsü Yahaziel, dördüncüsü Yekamam.
  24 Uzziel'in oğlu: Mika. Mika'nın oğlu: Şamir.
  25 Mika'nın kardeşi: Yişşiya. Yişşiya'nın oğlu: Zekarya.
  26 Merarioğulları: Mahli, Muşi, Yaaziya.
  27  Merari'nin torunlarından Yaaziya'nın oğulları: Şoham, Zakkur, İvri.
  28 Mahli'den: Elazar. Elazar'ın oğlu olmadı.
  29 Kiş'ten: Kiş oğlu Yerahmeel.
  30 Muşi'nin oğulları: Mahli, Eder, Yerimot. Levi soyundan gelen boylar bunlardır.
  31 Bunlar da kardeşleri Harunoğulları gibi, Kral Davut'un, Sadok'un, Ahimelek'in, kâhinler ve Levililer'in boy başlarının gözü önünde kur'a çekti. Büyük boy başları da, kardeşleri olan küçük boy başları da kur'a çektiler.
Ezgiciler
25 Davut'la ordu komutanları hizmet için Asaf'ın, Heman'ın, Yedutun'un bazı oğullarını ayırdılar. Bunlar lir, çenk ve ziller eşliğinde peygamberlikte bulunacaklardı. Bu göreve atananların listesi şuydu:
  Asaf'ın oğullarından: Zakkur, Yusuf, Netanya, Aşarela. Bunlar kralın buyruğu uyarınca peygamberlikte bulunan Asaf'ın yönetimi altındaydılar.
  Yedutun'un oğullarından: Gedalya, Seri, Yeşaya, Şimi, Haşavya, Mattitya. Toplam altı kişiydi. Lir eşliğinde peygamberlikte bulunan, RAB'be şükür ve övgü sunan babaları Yedutun'un sorumluluğu altındaydılar.
  Heman'ın oğullarından: Bukkiya, Mattanya, Uzziel, Şevuel, Yerimot, Hananya, Hanani, Eliata, Giddalti, Romamti-Ezer, Yoşbekaşa, Malloti, Hotir, Mahaziot.
  Hepsi kralın bilicisi Heman'ın oğullarıydı. Tanrı'nın sözü uyarınca bu oğullar Heman'ı güçlendirmek için ona verilmişti. Tanrı Heman'a on dört oğulla üç kız verdi.
  Bunların tümü babalarının sorumluluğu altında RAB Tanrı'nın Tapınağı'nda hizmet etmek için zil, çenk ve lirler eşliğinde ezgi söylerdi. Asaf, Yedutun, Heman kralın sorumluluğu altındaydı.
  RAB'be ezgi okumak için eğitilmiş yetenekli Levililer'in toplamı iki yüz seksen sekiz kişiydi.
  Bunların her biri, büyük küçük, öğretmen öğrenci ayrımı yapılmaksızın, görev dağıtımı için kur'a çekti.
  Birinci kur'a Asaf soyundan Yusuf'a düştü; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi[i].
İkincisi Gedalya'ya; kendisi, kardeşleri ve oğullarıyla birlikte on iki kişi.
  10 Üçüncüsü Zakkur'a; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  11 Dördüncüsü Yisri'ye; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  12 Beşincisi Netanya'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  13 Altıncısı Bukkiya'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  14 Yedincisi Yesarela'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  15 Sekizincisi Yeşaya'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  16 Dokuzuncusu Mattanya'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  17 Onuncusu Şimi'ye; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  18 On birincisi Azarel'e; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  19 On ikincisi Haşavya'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  20 On üçüncüsü Şuvael'e; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  21 On dördüncüsü Mattitya'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  22 On beşincisi Yeremot'a; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  23 On altıncısı Hananya'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  24 On yedincisi Yoşbekaşa'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  25 On sekizincisi Hanani'ye; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  26 On dokuzuncusu Malloti'ye; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  27 Yirmincisi Eliata'ya; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  28 Yirmi birincisi Hotir'e; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  29 Yirmi ikincisi Giddalti'ye; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  30 Yirmi üçüncüsü Mahaziot'a; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.
  31 Yirmi dördüncüsü Romamti-Ezer'e; oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi.

[i] 25:9. Septuaginta, "Oğulları ve kardeşleriyle birlikte on iki kişi".  Bu tümce İbranice metinde geçmemektedir
Tapınak Kapı Nöbetçileri
26 Kapı nöbetçilerinin bölükleri: Korahlılar'dan: Asafoğulları'ndan Kore oğlu Meşelemya.
Meşelemya'nın oğulları: İlk oğlu Zekarya, ikincisi Yediael, üçüncüsü Zevadya, dördüncüsü Yatniel,
  beşincisi Elam, altıncısı Yehohanan, yedincisi Elyehoenay.
  Ovet-Edom'un oğulları: İlk oğlu Şemaya, ikincisi Yehozavat, üçüncüsü Yoah, dördüncüsü Sakâr, beşincisi Netanel,
  altıncısı Ammiel, yedincisi İssakar, sekizincisi Peulletay. Çünkü Tanrı Ovet-Edom'u kutsamıştı.
  Ovet-Edom'un oğlu Şemaya'nın oğulları vardı. Bunlar yetenekli olduklarından boy başlarıydılar.
  Şemaya'nın oğulları: Otni, Refael, Ovet, Elzavat. Şemaya'nın akrabaları Elihu ile Şemakya da yiğit adamlardı.
  Bunların tümü Ovet-Edom soyundandı. Onlar da, oğullarıyla akrabaları da yiğit, görevlerinde becerikli kişilerdi. Ovet-Edom soyundan altmış iki kişi vardı.
  Meşelemya'nın on sekiz becerikli oğlu ve akrabası vardı.
  10 Merarioğulları'ndan Hosa'nın oğulları: İlki Şimri'ydi. (Şimri ilk oğul olmadığı halde babası onu önder atamıştı.)
  11 İkincisi Hilkiya, üçüncüsü Tevalya, dördüncüsü Zekarya. Hosa'nın oğullarıyla akrabalarının toplamı on üç kişiydi.
  12 RAB'bin Tapınağı'nda Levili kardeşleri gibi görev yapan kapı nöbetçisi bölükler ve başlarındaki adamlar bunlardır.
  13 Her kapı için her aile büyük, küçük ayırmadan kur'a çekti.
  14 Kur'ada Doğu Kapısı Şelemya'ya düştü. Sonra bilge bir danışman olan oğlu Zekarya için kur'a çekildi. Ona Kuzey Kapısı düştü.
  15 Güney Kapısı Ovet-Edom'a, depo için çekilen kur'a da oğullarına düştü.
  16 Batı Kapısı ile yukarı yol üzerindeki Şalleket Kapısı için çekilen kur'alar Şuppim'le Hosa'ya düştü. Her ailenin nöbet zamanları sırayla birbirini izliyordu.
  17 Doğu Kapısı'nda günde altı, Kuzey Kapısı'nda dört, Güney Kapısı'nda dört, depolarda da ikişerden dört Levili nöbetçi vardı.
  18 Batı Kapısı'na bakan avlu içinse, yolda dört, avluda iki nöbetçi bekliyordu.
  19 Korah ve Merari soyundan gelen kapı nöbetçilerinin bölükleri bunlardı.
Hazinelerden Sorumlu Kişiler
  20 Levili Ahiya Tanrı'nın Tapınağı'nın hazinelerinden ve Tanrı'ya adanmış armağanlardan sorumluydu.
  21 Ladanoğulları: Ladan soyundan gelen Gerşonoğulları, Ladan boyunun boy başları Gerşonlu Yehieli ve oğullarıydı.
  22 Yehieli'nin oğulları: Zetam'la kardeşi Yoel. Bunlar RAB'bin Tapınağı'nın hazinelerinden
sorumluydu.
  23 Amram, Yishar, Hevron, Uzziel soylarından şu kişilere görev verildi:
  24 Musa oğlu Gerşom'un soyundan Şevuel tapınak hazinelerinin baş sorumlusuydu.
  25 Eliezer soyundan gelen kardeşleri: Rehavya Eliezer'in oğluydu, Yeşaya Rehavya'nın oğluydu, Yoram Yeşaya'nın oğluydu, Zikri Yoram'ın oğluydu, Şelomit Zikri'nin oğluydu.
  26 Şelomit'le kardeşleri boy başlarının, Kral Davut'un binbaşılarının, yüzbaşılarının ve öbür ordu komutanlarının verdiği armağanların saklandığı hazinelerden sorumluydular.
  27 Bunlar savaşta yağmalanan mallardan bir kısmını RAB'bin Tapınağı'nın onarımı için ayırdılar.
  28 Bilici Samuel'in, Kiş oğlu Saul'un, Ner oğlu Avner'in, Seruya oğlu Yoav'ın verdiği armağanlarla öbür armağanlardan da Şelomit'le kardeşleri sorumluydu.
Levililer'in Öbür Görevleri
  29 Yisharlılar'dan: Kenanya ile oğulları İsrail'de memur ve yargıç olarak tapınak dışındaki işlere bakmakla görevlendirildiler.
  30 Hevronlular'dan: Haşavya ile kardeşleri - bin yedi yüz yiğit adam - RAB'bin işlerine ve kralın hizmetine bakmak için İsrail'in Şeria Irmağı'nın batı yakasında kalan bölgesine atanmıştı.
  31 Aile soy kütüğündeki kayıtlara göre Yeriya Hevronlular'ın boy başıydı. Davut'un krallığının kırkıncı yılında kayıtlar incelendi ve Gilat'taki Yazer'de Hevronlular arasında yiğit savaşçılar bulundu.
  32 Yeriya'nın aile başları olan iki bin yedi yüz akrabası vardı. Kral Davut bu yiğit adamları Tanrı'nın ve kralın işlerine bakmaları için Rubenliler'e, Gadlılar'a, Manaşşe oymağının yarısına yönetici olarak atadı.
Ordudaki Görevliler
27 İsrail'de görev yapan İsrailli boy başlarının, binbaşılarla yüzbaşıların ve görevlilerin listesi. Bunlar değişen birliklerde yıl boyunca aydan aya her konuda krala hizmet ederlerdi. Her birlik yirmi dört bin kişiden oluşurdu.
  Birinci ay için birinci birliğin komutanı Zavdiel oğlu Yaşovam'dı. Komutasındaki birlik yirmi dört bin kişiden oluşuyordu.
  Birinci ay için görevlendirilen ordunun başkomutanı Yaşovam, Peres soyundandı.
  İkinci ay için ikinci birliğin komutanı Ahohlu Doday'dı. Miklot bu birliğin baş görevlisiydi. Doday komutasındaki birlik yirmi dört bin kişiden oluşuyordu.
  Üçüncü ay için üçüncü birliğin komutanı Kâhin Yehoyada oğlu önder Benaya'ydı. Komutasındaki birlik yirmi dört bin kişiden oluşuyordu.
  Otuz yiğitlerden biri ve Otuzlar'ın önderi olan Benaya'ydı bu. Oğlu Ammizavat da onun birliğinde görevliydi.
  Dördüncü ay için dördüncü birliğin komutanı Yoav'ın kardeşi Asahel'di. Sonradan yerine oğlu Zevadya geçti. Birliğinde yirmi dört bin kişi vardı.
  Beşinci ay için beşinci birliğin komutanı Yizrahlı Şamhut'tu. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
  Altıncı ay için altıncı birliğin komutanı Tekoalı İkkeş oğlu İra'ydı. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
  10 Yedinci ay için yedinci birliğin komutanı Efrayimoğulları'ndan Pelonlu Heles'ti. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
  11 Sekizinci ay için sekizinci birliğin komutanı Zerahlılar'dan Huşalı Sibbekay'dı. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
  12 Dokuzuncu ay için dokuzuncu birliğin komutanı Benyaminoğulları'ndan Anatotlu Aviezer'di. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
  13 Onuncu ay için onuncu birliğin komutanı Zerahlılar'dan Netofalı Mahray'dı. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
  14 On birinci ay için on birinci birliğin komutanı Efrayimoğulları'ndan Piratonlu Benaya'ydı. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
  15 On ikinci ay için on ikinci birliğin komutanı Otniel soyundan Netofalı Helday'dı. Komutasındaki birlikte yirmi dört bin kişi vardı.
İsrail Oymaklarının Yöneticileri
  16 İsrail oymaklarının yöneticileri:
Ruben oymağı: Zikri oğlu Eliezer.
Şimon oymağı: Maaka oğlu Şefatya.
  17 Levi oymağı: Kemuel oğlu Haşavya.
Harunoğulları: Sadok.
  18 Yahuda oymağı: Davut'un kardeşlerinden Elihu.
İssakar oymağı: Mikael oğlu Omri.
  19 Zevulun oymağı: Ovadya oğlu Yişmaya.
Naftali oymağı: Azriel oğlu Yerimot.
  20 Efrayimoğulları: Azazya oğlu Hoşea.
Manaşşe oymağının yarısı: Pedaya oğlu Yoel.
  21 Gilat'taki Manaşşe oymağının öbür yarısı: Zekarya oğlu Yiddo.
Benyamin oymağı: Avner oğlu Yaasiel.
  22 Dan oymağı: Yeroham oğlu Azarel.
İsrail oymaklarının yöneticileri bunlardı.
  23 Davut yirmi ve daha aşağıdaki yaştakilerin sayımını yapmadı. Çünkü RAB İsrail'i gökteki yıldızlar kadar çoğaltacağına söz vermişti.
  24 Seruya oğlu Yoav da başladığı sayımı bitirmedi. Bu sayımdan ötürü RAB İsrail'e öfkelendi. Bu yüzden sayımın sonucu Kral Davut'un tarihine yazılmadı.
Kralın Yöneticileri
  25 Kralın hazinelerine yönetici olarak Adiel oğlu Azmavet atanmıştı. Açık bölgelerdeki, kentlerdeki, köylerdeki, kalelerdeki depolardan da Uzziya oğlu Yehonatan sorumluydu.
  26 Toprağı süren tarım işçilerinden: Keluv oğlu Ezri,
  27 Bağlardan: Ramalı Şimi,
Üzümlerden ve şarap mahzenlerinden: Şefamlı Zavdi,
  28 Şefela bölgesindeki zeytinliklerden ve yabanıl incir ağaçlarından: Gederli Baal-Hanan,
Zeytinyağı depolarından: Yoaş,
  29 Şaron'da otlatılan sığırlardan: Şaronlu Şitray,
Vadilerdeki sığırlardan: Adlay oğlu Şafat,
  30 Develerden: İsmailli Ovil,
Eşeklerden: Meronotlu Yehdeya,
  31 Davarlardan: Hacerli Yaziz sorumluydu. Bunların hepsi Kral Davut'un servetinden sorumlu yöneticilerdi.
  32 Davut'un amcası Yehonatan anlayışlı bir yazman ve danışmandı. Hakmoni oğlu Yehiel kralın oğullarına bakardı.
  33 Ahitofel kralın danışmanıydı. Arklı Huşay kralın dostuydu.
  34 Ahitofel'den sonra yerine Benaya oğlu Yehoyada'yla Evyatar geçti. Yoav kralın ordu komutanıydı.
Davut'un Tapınakla İlgili Tasarıları
28 Davut İsrail'deki bütün yöneticilerin - oymak başlarının, kralın hizmetindeki birlik komutanlarının, binbaşıların, yüzbaşıların, kralla oğullarına ait servetten ve sürüden sorumlu kişilerin, saray görevlilerinin, bütün güçlü adamların ve yiğit savaşçıların - Yeruşalim'de toplanmasını buyurdu.
  Kral Davut ayağa kalkıp onlara şöyle dedi: "Ey kardeşlerim ve halkım, beni dinleyin! RAB'bin Antlaşma Sandığı ve Tanrımız'ın ayak basamağı için kalıcı bir yer yapmak istedim. Konutun yapımı için hazırlık yaptım.
  Ama Tanrı bana, 'Adıma bir tapınak kurmayacaksın' dedi, 'Çünkü sen savaşçı birisin, kan döktün.'
  "İsrail'in Tanrısı RAB, sonsuza dek İsrail Kralı olmam için bütün ailem arasından beni seçti. Önder olarak Yahuda'yı, Yahuda oymağından da babamın ailesini seçti. Babamın oğulları arasından beni bütün İsrail'in kralı yapmayı uygun gördü.
  Bütün oğullarım arasından - RAB bana birçok oğul verdi - İsrail'de RAB'bin krallığının tahtına oturtmak için oğlum Süleyman'ı seçti.
  RAB bana şöyle dedi: 'Tapınağımı ve avlularımı yapacak olan oğlun Süleyman'dır. Onu kendime oğul seçtim. Ben de ona baba olacağım.
  Bugün yaptığı gibi buyruklarıma, ilkelerime dikkatle uyarsa, krallığını sonsuza dek sürdüreceğim.'
  "Şimdi, Tanrımız'ın önünde, RAB'bin topluluğu olan bütün İsrail'in gözü önünde size sesleniyorum: Tanrınız RAB'bin bütün buyruklarına uymaya dikkat edin ki, bu verimli ülkeyi mülk edinip sonsuza dek çocuklarınıza miras olarak veresiniz.
  "Sen, ey oğlum Süleyman, babanın Tanrısı'nı tanı. Bütün yüreğinle ve istekle O'na kulluk et. Çünkü RAB her yüreği araştırır, her düşüncenin ardındaki amacı saptar. Eğer O'na yönelirsen, kendisini sana buldurur. Ama O'nu bırakırsan, seni sonsuza dek reddeder.
  10 Şimdi dinle! Kutsal tapınağını kurmak için RAB seni seçti. Yürekli ol, işe başla!"
  11 Davut tapınağın eyvanının, odalarının, hazinelerinin, yukarı bölümlerinin, iç kesiminin ve Bağışlanma Kapağı'nın bulunduğu yerin tasarılarını oğlu Süleyman'a verdi.
  12 Ruh aracılığıyla kendisine açıklanan bütün tasarları verdi: RAB'bin Tapınağı'nın avlularıyla çevredeki bütün odaların, Tanrı'nın Tapınağı'nın hazinelerinin, adanmış armağanların konulacağı yerlerin ölçülerini verdi.
  13 Kâhinlerle Levililer'in bölüklerine ilişkin kuralları, RAB'bin Tapınağı'ndaki hizmet ve hizmette kullanılan bütün eşyalarla ilgili ilkeleri,
  14 değişik hizmetlerde kullanılan altın eşyalar için saptanan altın miktarını, değişik hizmetlerde kullanılan gümüş eşyalar için saptanan gümüş miktarını,
  15 altın şamdanlarla kandiller - her bir altın şamdanla kandil - için saptanan altını, her şamdanın kullanış biçimine göre gümüş şamdanlarla kandiller için saptanan gümüşü,
  16 adanan ekmek masaları için belirlenen altını, gümüş masalar için gümüşü,
  17 büyük çatallar, leğenler ve testiler için belirlenen saf altını, her altın tas için saptanan altını, her gümüş tas için saptanan gümüşü,
  18 buhur sunağı için saptanan saf altın miktarını bildirdi. Davut ona kanatlarını yayarak RAB'bin Antlaşma Sandığı'nı örten altın Keruvlar'ın - arabanın - tasarını da verdi.
  19 Bütün bunlar RAB'bin eli üzerimde olduğu için bana bildirildi" dedi, "Ben de tasarın bütün ayrıntılarını yazılı olarak veriyorum."
  20 Sonra oğlu Süleyman'a, "Güçlü ve yürekli ol!" dedi, "İşe giriş. Korkma, yılma. Çünkü benim Tanrım, RAB Tanrı seninledir. RAB'bin Tapınağı'nın bütün yapım işleri bitinceye dek seni başarısızlığa uğratmayacak, seni bırakmayacaktır.
  21 Tanrı'nın Tapınağı'nın yapım işleri için kâhinlerle Levililer'in bölükleri burada hazır bekliyor. Her tür yapım işinde usta ve istekli adamlar sana yardım edecek. Önderler de bütün halk da senin buyruklarını bekliyor."
Tapınağın Yapımı İçin Verilen Armağanlar
29 Kral Davut bütün topluluğa şöyle dedi: "Tanrı'nın seçtiği oğlum Süleyman genç ve deneyimsizdir. İş büyüktür. Çünkü bu tapınak insan için değil, RAB Tanrı içindir.
  Tanrım'ın Tapınağı'na gereç sağlamak için var gücümle çalıştım. Altın eşyalar için altın, gümüş için gümüş, tunç için tunç, demir için demir, ahşap için ağaç sağladım. Ayrıca oniks, kakma taşlar, süs taşları, çeşitli renklerde değerli taşlar ve çok miktarda mermer sağladım.
  Bu kutsal tapınak için sağladıklarımın yanısıra, Tanrım'ın Tapınağı'na sevgim yüzünden, kişisel servetimden de altın ve gümüş de veriyorum:
  Üç bin talant[i] Ofir altını ve tapınağın duvarlarını kaplamak için yedi bin talant[ii] kaliteli gümüş.
  Bunları altın, gümüş gerektiren işlerde ve sanatkârların el işçiliğinde kullanılmak üzere veriyorum. Kim bugün kendini RAB'be adamak istiyor?"
  Bunun üzerine boy başları, İsrail'in oymak önderleri, binbaşılar, yüzbaşılar ve saray yöneticileri gönülden armağanlar verdiler.
  Tanrı'nın Tapınağı'nın yapımı için beş bin talant[iii], on bin darik[iv] altın, on bin talant[v] gümüş, on sekiz bin talant[vi] tunç, yüz bin talant[vii] demir bağışladılar.
  Değerli taşları olanlar, Gerşonlu Yehiel'in denetiminde, bunları RAB'bin Tapınağı'nın hazinesine verdi.
  Halk verdiği armağanlar için seviniyordu. Çünkü herkes RAB'be içtenlikle ve gönülden vermişti. Kral Davut da çok sevinçliydi.
Davut'un Övgüsü
  10 Davut bütün topluluğun gözü önünde RAB'bi övdü. Şöyle dedi:
"Ey atamız İsrail'in Tanrısı RAB,
Sonsuzluk boyunca sana övgüler olsun!
  11 Ya RAB, büyüklük, güç, yücelik,
Zafer ve görkem senindir.
Gökte ve yerde olan her şey senindir.
Krallık senindir, ya RAB!
Sen her şeyden yücesin.
  12 Zenginlik ve onur senden gelir.
Her şeye egemensin.
Güç ve yetki senin elindedir.
Birini yükseltmek ve güçlendirmek
Senin elindedir.
  13 Şimdi, ey Tanrımız, sana şükrederiz,
Görkemli adını överiz.
  14 "Ama ben kimim, halkım kim ki, böyle gönülden armağanlar verebilelim? Her şey sendendir. Biz ancak senin elinden aldıklarımızı sana verdik.
  15 Senin önünde garibiz, yabancıyız atalarımız gibi. Yeryüzündeki günlerimiz bir gölge gibidir, kalıcı değildir.
  16 Ya RAB Tanrımız, kutsal adına bir tapınak yapmak için sağladığımız bu büyük servet senin elindendir, hepsi senindir.
  17 Yüreği sınadığını, doğruluktan hoşlandığını bilirim. Her şeyi içtenlikle, gönülden verdim. Şimdi burada olan halkının sana nasıl istekle bağışlar verdiğini sevinçle gördüm.
  18 Ya RAB, atalarımız İbrahim'in, İshak'ın, İsrail'in Tanrısı, bu isteği sonsuza dek halkının yüreğinde ve düşüncesinde tut, onların sana bağlı kalmalarını sağla.
  19 Oğlum Süleyman'a bütün buyruklarına, uyarılarına, kurallarına uymak, hazırlığını yaptığım tapınağı kurmak için istekli bir yürek ver."
  20 Sonra Davut bütün topluluğa, "Tanrınız RAB'bi övün!" dedi. Böylece hepsi atalarının Tanrısı RAB'bi övdü; Tanrı'nın ve kralın önünde başlarını eğip yere kapandı.
Süleyman Kral Olarak Yağla Kutsanıyor
  21 Ertesi gün halk RAB'be kurbanlar kesip yakmalık sunular sundu: Bin boğa, bin koç, bin kuzunun yanısıra, bütün İsrailliler için dökmelik sunular ve birçok başka kurban.
  22 O gün İsrailliler büyük bir sevinçle RAB'bin önünde yiyip içtiler. Bundan sonra Davut oğlu Süleyman'ı ikinci kez kral olarak onayladılar. Süleyman'ı RAB'bin önünde önder, Sadok'u da kâhin olarak meshettiler.
  23 Böylece Süleyman babası Davut'un yerine RAB'bin tahtına oturdu. Başarılı oldu. Bütün İsrail halkı onun sözüne uydu.
  24 Yöneticilerin, güçlü kişilerin ve Davut'un oğullarının tümü Kral Süleyman'a bağlı kalacaklarına söz verdiler.
  25 RAB bütün İsrailliler'in gözünde Süleyman'ı çok yükseltti ve daha önce İsrail'de hiçbir kralın erişemediği bir krallık görkemiyle donattı.
Davut'un Ölümü
(I.Kr. 2:10-12)
  26 Yişay oğlu Davut bütün İsrail'de krallık yaptı.
  27 Yedi yıl Hevron'da, otuz üç yıl Yeruşalim'de olmak üzere toplam kırk yıl İsrail'de krallık yaptı.
  28 Güzel bir yaşlılık döneminde öldü. Zenginlik, onur dolu günler yaşadı. Yerine oğlu Süleyman kral oldu.
  29 Kral Davut'un krallığı dönemindeki öteki olaylar, başından sonuna dek Bilici Samuel'in, Peygamber Natan'ın, Bilici Gad'ın tarihinde yazılıdır.
  30 Krallığı dönemindeki bütün ayrıntılar, ne denli güçlü olduğu, başından geçen olaylar, İsrail'de ve çevredeki ülkelerde olup bitenler bu tarihte yazılıdır.

[i] 29:4. "Üç bin talant": Yaklaşık 100 ton
[ii] 29:4. "Yedi bin talant": Yaklaşık 240 ton
[iii] 29:7. "Beş bin talant": Yaklaşık 170 ton
[iv] 29:7. "On bin darik": Yaklaşık 84 kg
[v] 29:7. "On bin talant": Yaklaşık 345 ton
[vi] 29:7. "On sekiz bin talant": Yaklaşık 620 ton
[vii] 29:7. "Yüz bin talant": Yaklaşık 3.450 ton

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...