16 Ekim 2014

MUSA HİRAM'IN MASONLUK YAZILARI DÖNMELERİN KULLANDIKLARI İSİMLER LİSTESİ 1 / A'DAN Z'YE



MUSA HİRAM'IN MASONLUK YAZILARI 
DÖNMELERİN KULLANDIKLARI İSİMLER LİSTESİ 
1 / A'DAN Z'YE 


AŞAĞIDA BİR OKURUMUZDAN ALDIĞIMIZ, BİR DÖNMENİN AĞZINDANMIŞ GİBİ YAZILMIŞ MEKTUBUN EKİNİ BULACAKSINIZ... YÂNİ TÜRKİYE'DEKİ YAHUDİ DÖNMELERİNİN SOYADLARININ A'DAN Z'YE LİSTESİNİ... GÜNÂHI, VEBÂLİ YAZANIN BOYNUNA!
YAHUDİLER'İN DÜNYA SİYÂSÎ VE İKTİSÂDÎ HAYATINDAKİ ROLLERİ DÜŞÜNÜLÜRSE, MÜSLÜMAN BİR ÜLKE OLAN TÜRKİYE'NİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUMA, DIŞARDAN VE İÇERDEN "ORTAKLAŞA" GETİRİLDİĞİNİ ANLAMAK ZOR OLMAZ.
DAHA ÖNCE DE BELİRTTİĞİMİZ GİBİ, ÜLKEMİZDE YAŞIYAN AZINLIKLARDAN KENDİSİNİ BU VATANA, BÂZI "türk" GEÇİNENLERDEN DAHA ÇOK ADAMIŞ KİMSELER ÇIKMIŞTIR. DÖNMELER ARASINDA DA HALİDE EDİP, HASAN TAHSİN GİBİLERİ DE VARDIR...
AMA NE YAZIK Kİ, BÜTÜN AZINLIKLAR VE DÖNMELER, BİR BÜYÜK KUSUR İLE MÂLÛLDÜRLER... HEPSİ TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ "BATI'NIN KUYRUĞUNA TAKILMAK"TA GÖRÜRLER!... BİR KISMI BUNU VATANINI SEVDİĞİ İÇİN İSTER, BİR KISMI DA VATANINA İHÂNET EDEREK İSTER.
BİZ HER İKİSİNİN DE KONTROLE ALINABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ. AMA BİR ŞARTLA!.. YURDUMUZDA 70.000 KADAR OLAN BU İNSANLARIN (70 MİLYONLUK NÜFUSUMUZUN BİNDE BİRİ) SİYÂSETTE, İKTİSATTA, GAZETELERDE, RADYOLARDA, TELEVİZYONLARDA, SİNEMADA, VE AKLINIZA GELEN HER YERDE ETKİLERİNİN DE, TÜRK NÜFUSUN ETKİSİNİN BİNDE BİRİNE İNDİRİLMESİ ŞARTIYLA!..
HELE HER TÜRLÜ DIŞ TAHRİK VE SALDIRININ ARTTIĞI ŞU GÜNLERDE, ORDUNUN SUBAY KADEMESİNDE, MİLLÎ İSTİHBARATTA VE DIŞİŞLERİ'NDE HİÇ BİR AZINLIK MENSUBU VE YAHUDİ DÖNMESİNİN BULUNMAMASI GEREKTİĞİNE SAMİMİYETLE İNANIYORUZ.
ÖNÜMÜZDE TERFİ VE TÂYİNLERİN YAPILACAĞI 30 AĞUSTOS ASKERÎ ŞÛRASI VAR... DİLEĞİMİZ ODUR Kİ, BU ŞÛRA TOPLANTISINDA BÜTÜN AZINLIK, DÖNME VE MASON SUBAYLAR, GENERALLER AYIKLANSIN, EMEKLİ EDİLSİN!... YENİ TERFİ VE TÂYİNLER SÂDECE ÖZ-BE-ÖZ TÜRKLER İÇİN YAPILSIN!..
ANCAK HEMEN BELİRTELİM Kİ, DÖNMELERİN TÜRKLER'DEN YÜRÜTTÜKLERİ VE KENDİLERİNE AD YAPTIKLARI O KADAR ÇOK KELİME VE KAVRAM VAR Kİ, BU SOYADLARI TAŞIYANLARIN HEPSİNE, "YAHUDİ DÖNMESİ" GÖZÜYLE BAKMAK YANILTICI OLUR!...
BİR KİŞİ YAHUDİ DÖNMESİ İSE, BÜYÜK BİR İHTİMALLE BU İSİMLERDEN BİRİNİ TAŞIYORDUR... AMA AYNI İSMİ TAŞIYAN HERKES DÖNME DEĞİLDİR!.. TIPKI DÖNMELERİN ÇOĞUNUN SELÂNİKLİ OLDUĞU, AMA HER SELÂNİKLİ'NİN YAHUDİ DÖNMESİ OLMADIĞI GİBİ!..
GERÇEK DÖNMEYİ TESBİT ETMEK İÇİN SOYADINDAN BAŞKA ADINA, MEMLEKETİNE, SOYUNA SOPUNA, İŞİNE, DAVRANIŞLARINA VE MASON OLUP OLMADIĞINA DA BAKMAK GEREKİR.
BU BAKIMDAN BU LİSTEYİ DİKKAT VE İBRETLE İNCELİYELİM... MEVCUT DURUMA NASIL SON VEREBİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNELİM.
ŞİMDİ GELELİM MEKTUBUN EKİNE :
Türkiyede SabetaycıIlar ve Museviler isimlerini gayet sistemli olarak toplam sekiz türlü seçmişlerdir:
1- İbranice ve Türkçe arasındaki ses benzeşmeleri vasıtasıyla en yakın isim alınarak,
2- Tevratta geçen ismin Arapça ve Türkçe karşılığı olarak,
3- İbranice ve Türkçe aynı sessiz harflerden oluşan isimler yakınsatarak (çünkü İbranice, sadece sessiz harflerle de (yani sesli harfleri temsil eden noktaları koymadan da) yazılabiliyor böylecene sessiz harfler aynı olduğundan okunuşlar aynı kabul edilebiliyor)
4- Soyisimler, bir sonraki jenerasyonda isim olarak seçilerek,
5- Ladino ve Yiddish dilindeki Musevi isim ve soyisimlerin Türkçesi kullanılarak,
6- Sabetaycılığın yayıldığı ve yaşatıldığı (Mısır, Cezayir, Şam, Kırım, İzmir, Manisa vb) yerlerin isimleri ve Selanik ve çevre köy ve ilçelerinin (Poroy, Topçular, Kayalar, Kavala, Vidinli) isimlerini taşıyarak.
7- Tevrat’ta varolan isimlerin örneğin Abraham (İbrahim), Jacob (Yakup), Yahya, İlyas, sonuna -zade, -gil, -han, -kara, -oğlu vb. getirerek. (Bu Musevilerde de yaygın bir soyisim koyma biçimidir.)
8- Bir çoğu anlam bakımından birbirine bağlanıyor; çünkü mânâca iyi, güzel, sevimli, güçlü, ulu, yüce, zengin, akıllı, uğurlu, soy, aslan, kaplan, tek, ışık, coşkun kelimeleri çevresinde dönmüştür. Özellikle Moğol, İlhanli ve Avar, Hazar, Nogay, Kazak, Çeçen, Tatar ve Lezgi gibi eski Türk Boylarından alınan kelime ve isimler göze çarpmaktadır. Bu eklerden bir çoğu Öztürkçe değil de, Moğolca ve diğer dillerden alınan ve aynı anlamlar veren eklerdir. Örneğin, Şehir kelimesi yerine kullandığımız Kent kelimesi gibi. Veya transfer edilen Onur kelimesi gibi.
Sabetaycılar, isim ve soyisimlerinin bazılarını ya da bunları oluşturan ekleri Tevrattan alınan isimlerin direk olarak ya da Türkçe mânâları olan isimlerden seçmişlerdir. Tüm soyisimleri İbrani harfleriyle yazıilabilir olmalıdır. Bu isimlerin Ingilizceleştirilmiş karşılıklarını A.B.D'de, Yiddish dilindeki karşılıklarını Avrupa'da örneğin Hollanda'da, İbraniceleştirilmiş karşılıklarını İsrail'de, İspanyolca/Ladinolaştırılmış karşılıklarını ise İspanya'da ve Latin Amerika ülkelerinde kullanıyorlardır. Kullanılan tüm bu isimlerin birbirine benzer nitelikte ve mânâda olması ortak bir kültürü temsil eder. Bu sebeple SABETAYCILIK, YAHUDİ KÜLTÜRÜNÜN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASIDIR.
Tevratta geçen ve tüm dünyada kullanılan Yahudi isim ve soyisimleri (ve var ise Türkçeleri, eğer yok ise Türkçe anlamları yanındadır) aşağıdadır:
Selma (Salmia), Semra (Samra), Moshe (Mustafa), Semiha (Semanntha), Serra (Sarah), Seyna (sheina), Sema (Sima), Simla (Simcha), Suzan (Susan, Shoshana), Sumru (Schmuela), Siir (Shir, poem, sir-man), Timur (Tamar, Teymour, Temür), Ilgaz (Ignaz), Kerem (Carmit, Kerem), Karol (Karel, Carol, Egon, Oz, On, Güçlü), Nur (Ner, Or, Barak, Bazak, Isik), Nehir (Nahar, Yuval), Neslihan (Nesichah), Nimet (Nimah, Ninet), Nisa (Nitza), Ofra (Zwi, Ceylan, Geyik), Esra (Ezra, Azra), Kenan (Kenan), Denker (Denker), Gür (Gur, Leon, Aslan, Arslan), Babür (Hint aslanı), Asaf (Asaf), Bereket (Zümrüt), Barkan (Diken), El (Tanrının bir ismi), Atar (Tzeri, Taç), Kohav (Ester, Yıldız), Barış (Shalom, Shlomo, Salomon),Yusuf (Jose, Yosef, Joseph), Nisan (mucize), Çil (Nemesh), Senih (Seneh, Bush), Shalev (Güvenli);
And, Ant (Nidre, Yadah, Sheba), Us (Navon), Sarp (Yalçın), Murat (Marad), Hamarat (Ha’marad), Ün (Sem), Ünlü (Neda), Reha (Rea, Recha), Kent (Ir), Morten (Tamar, Çam), Çam (Tannenbaum, Oren), Savas (Mark, Mordehay=Mentes), Yön (Nativ), Günes (Samson, Soley), Barış (Shalom, Noah), Meron (Erler), Mim (Mem, -den, -dan), Tidhar (Karaağaç), Tarık (Tarık, Barkay), Rishon (ilk), Echad (Bir, Ehad, Tek, Yek), Kuşcu (Erkus, Rashba), Ran (şarkı söylemek), Gomer (Tam), Yıldırım (Raam), Tzelil (Ton), Palat (-Kaç-, Polat, Pulat), Palti (Ver), Sopher (Yazar), Tzur (Sela, Kaya), Shaviv (Alev), Tal (Şebnem), Nazlı (Noaz), Basar (Netzach), Ot (Tzemach), Peer (Zafer), Interior (girgin), Oath (-ant, -and, -söz), Vadim (Bil-mek), Dor (Soy, nesil), Nuri (Esh, Ateş, Ateşim), Nun (Parla, Yizrach);
Oral, Orel (Imre, Söz), Norman (Kuzeyman, Kuzeyli), Sibel (Yafet, Yafit), Joshua (Falk, falcon), Newman (Numan), Ilan (ağaç), Yachel (Ümit, Güven), Bilge (Renan, Freud, Simcha, Sasson, Sevinç, Haz), Sheleg (Kar), Asher (Zelig, happy, joyful, mutlu, sen); Yaar (Orman, Wald), Cascon (Tolga), Yafe (Edel, Değerli, Değer, Baha), Dervish (Derviş), Frieda (Feride), Sultan (Sultana), Yomtov (GünIyi), Eser (10, on), Er (Yehuda'nın oğlu), Onan (Yehuda'nın diğer oğlu), Kal (ibadethane, sinagog), Ogan (Din adamı, haham), Peytan (Din adamı), Roseman (Gülman), Barak (Şimşek), Cavit (Javid), Yam (Deniz), Nisa (Nisa), Ran (Singer), Ari (Deborah), Yael (Keçi), Demir (Barzel), Serra (tepe), Melamed (Mehmet), Uzan (Güç, Oz), Kerem (vineyard), Beker (Genç deve), Erez (Cederbaum, cedar = sedir), Stahl (Çelik), Ner (Işık), Shachar (Tan, Morgenstern), Fisher (Balıkçı), Tov (edgü, bueno, bon, iyi, -gut, -güt, yahşi, Tova, Gitel, Dobra), Civa (Quecksilber, Caspit), Kasap (Shechter, Resnick, Shochat, Katsav), Tas (Stone, even, stein), Dag (Har), Segor (Kapalı), Altın (gold, -paz, Zahavi), Shushan (Susen, Süsen, Susan, Süsan, Rosen), Kristal (Gavis), -is (fried-), Tanrıkulu (Gottesdiener, Ovadia), Us-lu (bilge, Kluger, Chacham, Navon), İçli (Lapid), Alon (Har), Mese (Eich, Eichler, Alonz, yüce, bayar), Tamar (damar), Babür (kaplan), Kut (iyi, zengin), Kutlu (ugurlu), Zeren (zeki, akıllı, eke, bilgili, uslu), Yalkın (ince), Yalvaç (Tanrı elçisi);
Tekin (biricik, tek), Varol (yaşa), Kunt (sert), Tokay (dolunay), Ger- (gök-), Gökçe (güzel, Sevimli, melih), Sevin (coşs, gönen, mutlu ol), Erk (güçlü), Esen (güçlü, sağlıklı, sağlam), Ülgen (metin, ulu, yüce), Hard (Hart, güç, zor; katı, sert), Nesrin (Negrin), Moises (Muazzez), Ami (ülkem), Par (boğa), tsipor (kuş), gamal (deve), dağ (balık), sus (at), Namer (kaplan), zev (kurt), tolat (kurtçuk), ayin (göz), Özen (ear), panim (yüz), rosh (bas), iktisat (kalkala), Av (baba), Sayar (artist), Ash+er, Bin+ya+min (Yakub'un oğulları), get (edin, -al), Pekar (baker), Farbe (renk), Sandler (Schuster, Çizmeci, Postalcı), Okin (Kon-mak), Ruby (Roth, Ruben, Kızıl veya Yakut), Ish-Shalom (Man of Peace), Kutay (ipek kumaş), Chiram (Yüce, ulu), Terzi + Terzioglu (Schneider, Kravitz, Chayat), İlker (Shneur, Shneior, Bechor), Artzi (kara-, -yurt, Toprak), Bahar (Herbst, Stavi, Güz), Bülbül (Zamir, Nachtigall), Güneyman (Benyamin), Nadav (Veren), Avunduk (Nahmias), Doğulu (Mizrahi), Timur (demir), Zuker (Şeker), Fevzi (Viktor, Zafer), Nejat (Necati, Güvenli), Tarik (yol,iz), Lev (Gönül, Kalp, Fuat), Levi (Gönüllü, Gönülden), Kol (Tüm, bütün), Tüfekçiman (Silahtar), Zadok (Adalet), partzufim = faces (yüzler), Sefirot (yay-mak), Keter (taç), Adam kadmon (İlker), Tikkun (onar), Tzimzum (kap-mak), Gar (Mora, ikamet etmek), Dal (fakir), Yasar (Doğru), Mar (acı), Semih-a (katı, sert, yorgan), Kar (soğuk), tok (sevea, ladino: arto),
Güç (ladino:dura), Baş (Rosh), Dis (Sen), Arya (Leib, lion), Ze'ev (Volf, wolf), Dov (Ber, bear), Devorah (ARI, bee), Tzipporah (Feiga, bird, KUŞ), Grease (yağ), Kesten (Ceviz), ebru (kaş), Ender (Elder), Durata (Doreta, Dorothy), Hasan (Hassan), Liba (Sevimli), Gold (altın), Golden (Sarı), Breina (brown, KAHVE-RENGİ), Charna (black,KARA,SİYAH) Gella (SARI, yellow, blond), Gruna (YEŞİL, green), Roza (red, KIZIL), Weiss (Beyaz), Gross (büyük-, koca-), Rosen (Gülden), Malka (Belkis, Türkan), Berrin (soylu), Bülent ile Baran’ın yüce, ulu ve yüksek anlamları vardır. Baydar (Zengin), baysal (barış), barlas (savasçı), aker (dürüst), verda (gül), Yissakhar (Kinay, Ber)
Benzeşmelere örnekler:
Cassab (Kasap), Tchitchek (Çiçek), Ajiman (Acıman), Cattan (Kattan), Bulak (Bulakia), Dumani (Duman), Ciprut (Çiprut), Kan (Ca’an, Cohen, Kohen, Kogan, Kaan, Kagan, Kohn, Kaplan), Veli (Eli, Eliyahu), Eltas (Elstein), Erzan (Ezran), Tabak (Tabbakh, Tabak), Faiman, Feiman (Feyman), Furman (Fhurman), Akerman Akkerman (Ackerman, Ackermann), Shamli (Samli), Mansoor (Mansur, Mansour), Güven (-hoff), Nil (Nir, Nil), Tchelebi (Çelebi), Bakish (Bakış), Alaçam (Aladjem, Alucam), Amir (Emir), Oran (Orhan), Khalifat (Kalafat), Lyla (Leyla, Leila), Salomon (Selim, İsmail), Oz (Öz), Rahşan (Rasel), Ümit (Amit), Polat (Porat), Yasar (Yasha), Uziel (Uzel, Uzyel), Perla (Pearl, Inci), Edi (Edip), Acker (Aker, Eker), Hayim (Ömür, Hayati), Yoel (Yücel), Eda (Ida), Saatçi (Saatchi), Kemal (Kemml, Kemmel, -trak, Tarak), Kemmelman Tarak (Tarakçioğlu), Kanner (Kaner), Kent (Urban, Medina), Dağlı (Berger, Harar), Acı (Bitter), Berkai (Berkay), Ades (Edes), Nuh (Noah), Muchtar (Muhtar), iskandar (İskender), Melih (Meli, Kevin), Oğuz (Oz), Korad (Conrad, Konrad), Nedim (arkadaş), Tekin (Güvenli, secure, safe)
İbranicede sadece sessiz harflerin sayısal güçleri vardır ve kelimeler sadece sessiz harfle yazılır. Bu bakımdan sessiz harfleri aynı fakat aralarına farklı sesli harfler yerleştirilmiş isimler Gemetrialari aynı olacağından dolayı kullanılabilir. İsimlerin yazılışlarında kullanılan harflere bazı örnekler:
Karol = KRL = caf+resh+lamed.
Nur, Ner = NR= nun+resh
Damar, Demir = DMR = Dalet+mem+resh
Tamar, Tamur, Tomor, Timur = TMR = tet+mem+resh
Tarmur, Tarmar = TRMR = tet+resh+mem+resh
Yosef, Yusuf = YSF
Bilgin, Bilgen = BLGN
Barakat, Bereket = BRKT
Rıfat, Rafet = RFT
Kemal, Kamil = KML
Güney, Günöy, Gönöy= GNY
Vb...
Geaematria ile ilgili SİTE:
http://www.emanuelnyc.org/bulletin/archive/124.html
Soyisimlerde göze çarpan başka bir hususta, iki sessiz harfin tek hece yaratarak çoğunlukla soyisim sonunda tek hece içerisinde arka arkaya gelmesidir:
-NT, -ND, -NG, -NÇ, -NK, -RK, -RT, -RD, -TR, -ST, -RÇ, -RG, -RG, -RH,
-RP, -YH, -LP
(KUNT, KENT, AND, NART, NENG, ENÇ, GENÇ, CONK, YURT,
YURD, TRAK, ÜST, BERK, BARK, KORK, BERG, TINÇ, TUNÇ, DINÇ,
SARP, ZIRH, ŞEYH, ALP vb.)
Buna benzer şekilde, tek heceli soyisimler de dikkati çekmektedir. Ilginçtir, soyisimler birbirine ve hepsi birden de bir yere bağlanıyor olmalıdır. Örneğin, tümü bir Sabetaycı texte bağlanıyor ya da bir kutsal kitaptan (kabbala, Tevrat vb.) alınmış olabilir. Hatta, bu garip bir raslantı da olabilir ama su-bay, tuğ-gen-er-al, or-gen-er-al, tüm-gen-er-al, yar-bay, bin-başı, kur-may al-bay, yüz-başı, on-başı, üst-teğ-men, çav-uş, baş-çav-uş, ku-man-dan, kar-a, ha-va (gök), den-iz’in eklerinden bile geliyor olabilir. Ya da tam tersi, bu kelimeler böylece oluşturulmuş ve Türkçeye girmiş olabilirler.
Askenaz soyisimlerinde çok yaygın olarak ve al-mak / ol-mak fiilinden (ingilizce: get) türetilerek cümle başı veya cümle sonunda -AL ve -OL eki de yaygınlıkla kullanılmaktadır. Karakaşlarda, doğan ilk erkek çocuğuna Osman ismi verilirdi. Sabetaycılarda günümüzde yaygın olan bir gelenek ise, doğan çocuğa annesinin ya da baba-annesinin kızlık soyismini vermektir. Burada önemli olan kökenini ya da soy ağacındaki aile içinde kaybolmak üzere olan soyisimleri, yeni doğan çocuğa ön isim olarak vererek o soyismi yaşatmaktır.
Sabetaycılar sadece Selânikli değillerdir. Üsküp, Kavala, Kırım, Sofya ve Varna şehirlerinden de göç edenleri vardır. Halen, Makedonya’da bazı köylerde yaşayanlar bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Almanya ve Fransa’da, Türkiye’den giden Türk isimli Sabetaycılar bulunmaktadırlar. Türkiye'de şu anda başta Istanbul olmak üzere, İzmir, Bursa, Edirne, Hatay (Kilis, İskenderun), Adana, Gaziantep, Ankara, Manisa, Giresun, Balıkesir, Çanakkale’de yaşarlar. Kırklareli'nde Karakaş Mahallesi ve Ulukonak vardır. İstanbul’da Teşvikiye-Şişli-Nişantaşı’nda yaşayan cemaatler ile birlikte Moda, Göztepe, Etiler, Maçka ve Bakırköy'de yaşayan guruplar da mevcuttur.
Karakaş cemaatinden Aleviliğin içine girenler olmuştur. Mevlevî cemaatinin çok kilit noktalarında varlıklarını sürdürenler de vardır. Bu cemaatte, Orta Asya’dan göç etmiş kanısı uyandıracak şekilde aldatıcı bir çekik gözlülüğe rastlanır.
Benzet/Benzeme prensibi vasıtasıyla bazı soyisimlerdeki TÜRK eki TÜR şeklini almıştır. Fonotik olarak c/ç, t/d, g/g/k, s/z/s, b/v/m vb. gibi sesçe benzeşen harflerin birbirlerinin yerine kullanıldığı hatta normal Türkçe soyisimlerinden harflerin düşürülerek kullanıldığı bazı soyisimlerine de raslanmıştır. İsimlerdeki ‘J’ harfi ilginçtir.
Sabetaycı aileler ve Museviler genelde aynı Türk ilk ismi kullanabilirler. Çünkü bu isimlerin İbranice karşılıkları vardır. Yine de Sabetaycılar isim olarak daha geniş bir yelpaze de isim seçerler. Örnek olarak:
Leyla, Sena, Verda, Beril, Yasemin, Yıldız ve Sibel isimlerini her iki gurupta kullanırken, Bahar, İrem, Feriha, Zuhal, Selin, Nesrin, Nil, Pamir, Suzan, Siret, Nük(h)et, Sevil, Nur, Zerrin, Berrin, Nevin, Esin, Beyza, Güzin, Dilek, Melike, Nazlı, Esra, Suna, Rana, Inci, Simin, Jale, Rez(z)(s)an, Deniz, Fulden, Banu, Belkis, İpek, Zeynep, Halide, Sev-gi, Bedia ve Naile
ismini Sabetaycılar kullanır. Erkek isimlerinde de örneğin Sabetaycı gurup eski jenerasyonda çoğunlukla:
Niyazi, Nejat, Bülent, Üstün, Haluk, Ender, Mehmet Ali, Ferdi, Feridun, İlter, Çetin, Fevzi, Coşkun, İlhan, Can, Ömür, Emin, Baha, Fatin, Atalay, Pertev, Sahir, Taha, Tahir, Talat, Nail, Erdal, Faik, Vedia, Süreyya, Veli, Korel, Reha, Ünal, Cihat, Cahit, Hayri, Yahya, Üstün, Haluk, Ender, Sevi-n, Mehmet Ali, Asaf, Şerif, Babür, Edhem, İbrahim Ethem
kullanırken, Museviler bu isimleri kullanmazlar. Bu isimlerle birlikte, Sabetaycılar birbirine sesçe oldukça benzeyen Nazım, Cazım, Kâzım isimlerini de kullanmışlardır. Hasan göbek ismine de sıkça raslanır. Şimdiki jenerasyonda ise en yaygın olarak Emre, Emir, Kaan, Kerim, Kerem, Berk, Cem, Akın, Eren, Alp, Ömer, Oral, Ender, Tunç, Uğur, Hakan, Haluk, Ata vb isimler kullanılır.
Sabetaycılar, yabancı dilden Yahudi soyisimlerini tercüme ederken, Türkçede eş anlama gelen ekler ve soyisimler kullanmışlar ve böylece soyisimlerinin hepsi mânâca aynı yere bağlanmıştır.
Gür (Coşkun), Alp (Yiğit, güçlü, acar, çevik, erkli, er), Sarp (Yalçın, dik), Dinç (Güçlü, Baran), Talih (şans, kut, uğur, ongun); Ulu (Yüce), Sert (katı), Güç (zor), Ak (Kır), Kara (Koyu), Or (Işık, Nur), Soy (Kök, Dor, Nesil, Nejat), Ata (min, soy, ben (bin), oğul), Altın (Som), Bar (Par, Son, oğlu), Berk (Bark, Berg, bek), And (ant, söz), Tay (Ci, Ci, Er, ans, kut, ugur, ongun); Se(Kamis), Susmuş (Söylemez), Güvenli (tekin), ateş (kıvılcım), çift (ikiz), coşkun ak-mak, and iç-mek, vb.
Ek bir bilgi olarak :
Çok sayıda Musevi, soyadı kanunu çıktığı zaman nüfus memuruna gidip Kohen, Levi ve Eskenazi gibi Yahudilik'te önemli soyisimleri almak istemiş, fakat bu talepleri nüfus memurları tarafından geri çevrilmiştir. Bunun yerine MOR- ve TAM- eklerini kullanarak örneğin Mor-levi, Tam-kohen soyismini almışlardır. Aynı gelenek Sabetaycılarda da vardır. MOR- ve TAM- ekli Tamtürk, Moran vb. soyisimleri almışlardır. Ayrıca, Sabetaycılar'ın Museviler'in kullandığı bazı soyisimlerinin benzerlerini aldığını gördüm:
Yohay ve Yokay gibi...
Kavi, Kavcı, Kavçin, Kavadar, Kavadarlı, Kavrem, Kavrak, Kavran, Kavak, Kavuk, Eğrikavuk, Kavur, Enkavi ve Ennekavi gibi...
AK-, DOR-, ORTA- -DINÇ, DAL-, CAN-, ER-, -YOL ve ÖZ-
eki de Levi, Kohen, Eskenazi, Sarfati, Varon gibi soyisimlerin önüne gelmiştir. Sabetaycılar'ın ve Museviler'in kullandıklari bu ortak ekler de ortak kültürün belirlenmesinde önemli bir yer taşır. Soyisimlerin tümü, İbranice harflerle yazılabilir olmalıdır. Yavuz, Cengiz, Atilla, Oğuz, Timur, Altemur ismini kullanan birçok Sabetaycı vardır. Ergene, Ergeneman, Ergenetürk, Ergenekon, Ergenekan, Ergenemen soyisimli Sabetaycılar da var.
Sabetaycılar'ın iki ismi (göbek isim + orta isim) vardır, bunlardan biri yahudi ismini temsil eder. Mehmet ismi de İslamiyet'le beraber bu ismi alan Sabetay Sevi yi simgelemekteydi. Özellikle göbek isim olarak kullanılır. Mehmet Ali, Mehmet Aziz, Mehmet Bülent vb.
-EL- eki, İsraili simgeliyor. Elbizim soyisminin mânâsı İsrail bizim anlamındadır.
Soyisimlerinden, Fis = Finz, Menteş= Mordehay ve Yıldız= Ester olduğu biliniyor. Necip, Edip, Birep, Necip, İrep, Darip, Rodop, Şekip, Cenap, Nasip, Mirap, İrdelp, Çelep, İrepoğlu gibi -p ile biten isimlere Sabetaycılarda rastlanır. Sabetaycı isimleri ve soyadları İbranice harf ve ses düzenine uygun olarak seçilir ve konur. Örnek olarak, hem Museviler hem de Sabetaycılar tarafından sıkça kullanılan Sumru ve Semra isimleri verilebilir. Iki isimdeki sessiz harfler aynıdır ve iki isimde SMR harfleri içeren İbranice başka bir isme benzedikleri için kullanılırlar... İbranice isimler Ari (Ali), Albert (Alper), Leon (Aslan), Aaron (Harun), Izak (Izzet), Murat (Marat), Omer (Ömer), Selim, Rıfat, Kemal, Erol, Yusuf, Yakup, Yahya, Nedim, Deha, Metin, Hakan, Cem, Melih, Cüneyt, Hayati, Sami, Sinan, Semih vb....
TEKRAR EDİYORUZ: YAHUDİ DÖNMELERİ BU İSİMLERİ ALIRLAR... AMA BU İSMİ TAŞIYAN HERKES, "DÖNME" DEĞİLDİR!.. HERKES KENDİNİ BİLİR!.. TÜRK OLANLAR, ASLA KENDİNDEN ŞÜPHE DUYMASIN!

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...