18 Ekim 2014

DİLEK ve DUALARIMIZDA DİNİ İFADELER



DİLEK ve DUALARIMIZ

Hayat ve Dileklerimiz Dilemek, 
birinden bir şeyin yapılmasını istemek, rica etmek, arzu etmek demektir. Günlük hayatımızda her birimizin gerçekleşmesini arzu ettiğimiz birçok dileği vardır. Bu dileklerimiz bazen kendimiz için, bazen de sevdiklerimiz için olabilir. Bunların gerçekleşmesi için Allah'a yakarırız. 
Bu yakarışımız duamızdır.  Dua ne demektir? 
 Dua kelime olarak çağırmak, davet etmek, dilemek, istemek gibi anlamlara gelir. Terim olarak dua, yaratılmış insanın bütün benliği ile Yüce Allah'a yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması demektir. Niçin dua ederiz? İnsan, bağlanma ve sığınma eğilimi olan bir varlıktır. Bu eğilim emniyet, güven, dayanma, korunma, sığınma gibi insanın temel ihtiyaçları arasında yer alır. 
İnsan akıllı ve güçlü bir varlıktır. Ancak bazı durumlarda çaresiz kalır. Kendisindeki güçsüzlük ve çaresizlik nedeniyle kendinden güçlü bir varlığa sığınır. Ondan yardım ister. Bunlar bazen aile büyükleri, bazen de bir arkadaşı olabilir. Ancak bazı durumlar vardır ki, onların da elinden bir şey gelmez. Çünkü onların da güçleri sınırlıdır. İşte bu durumlarda sonsuz güç sahibi Allah'a yönelir ve ondan yardım ister. Dileklerini ona dua yoluyla aracısız olarak iletir. 
Bunlar çaresizliğin yanında bazen bir teşekkür, bazen bir sevinç, bazen de içten bir memnuniyeti ifade eden cümleler olabilir. Yalnızca Allah'a dua edilir Dua yalnızca Allah'a edilir. Yüce Rabb'imiz Kur'an'da "Gerçek dua ancak onadır..." (Ra'd suresi, 14) buyurmaktadır. 
Dinimizde dua bir ibadettir. İbadetlerin özü ve en değerlisidir. Allah kendisine dua edilmesini ve dua edildiğinde duyacağını bildirmiştir. Çünkü O, insana hayat damarlarından daha yakındır. Sonsuz güç ve şefkat sahibi olan Allah, insanlar için bir yardımcı, destekleyici, koruyucu ve kollayıcıdır. O bize bizden yakın olan, dua ve isteklerimizi karşılayandır. 
Ona hangi dilde ve ne şekilde dua edersek edelim, o bizi duyar ve dualarımızı kabul eder. O güçsüzlerin, çaresizlerin yardımcısı ve en büyük dostudur. Dua, insanı Allah'a nasıl yaklaştırır? Dua, yakınlık ve sevgi temeli üzerine kurulan, insan ile Allah arasında iletişimi sağlayan en önemli ibadettir. 
Dua; insanın, Yüce Allah'a seslenmesi, ondan dilekte bulunması, sevincini, üzüntüsünü onunla paylaşması, iletişim kurması ve ona sığınmasıdır. İşti insan dilet ve dualarıyla Allah'a yalvarır, ona sığınır ve ondan yardım diler. Sevincini ve üzüntüsünü onunla paylaşır. Bu durum onu Allah'a yakınlaştırır. İnsanın Allah ile arasındaki iletişimi daha canlı ve sürekli hale gelir. 
 Günlük konuşmalarımızda dilek ve dualarımızdaki dini ifadeleri nerede ve nasıl kullanırız? Sabah evden çıkarken, bir işe başlarken, yatarken Allah´a dua eder ve ona sığınırız. 
Annemizin, babamızın sağlıklı olması ve kazancının bol olması için dua ederiz. Sevdiklerimiz, sağlığımız ve sınavlarımızın iyi geçmesi, vatanımızın, milletimizin ilerlemesi ve işlerimizin iyi gitmesi için Allah´a dua eder ve ondan yardım dileriz. Verdiği nimetlerden dolayı ona şükreder ve sahip olmayı istediklerimiz için dilekte bulunuruz. 
Örneğin; Sınava girerken
 "Allah'ım bana yardım et" diyerek dua ederiz. Yolculuğa çıkan birisi için "Allah kazadan, beladan (kötülüklerden) korusun" diyerek Allah´a sığınırız. Sabah okula giderken annemize, babamıza veya diğer aile bireylerine "Allah'a ısmarladık" deriz. Onlar da bize güle güle git "Allah zihin açıklığı versin, Allah yardımcın olsun" diyerek dua edeler. 
Bir hastayı ziyaret ettiğimizde "Allah acil şifalar versin" diyerek iyileşmesi için dua ederiz. Ölen bir kimsenin ardından "Allah rahmet eylesin" diyerek dua ederiz. Sınava girecek bir kimsenin başarılı olması "başarılar dilerim" deriz. 
 Dilek ve dualarımızda dini ifadeleri kullanmak bize neler kazandırır? Bizim Allah'a yakınlaştırır ve onunla olan iletişimimizi güçlendirir. İnsanlar arasında sevgi, saygı, birlik, beraberlik ve dayanışmayı artırır. 
 DİLEK ve DUALARIMIZDA DİNİ İFADELER 
 Dua etmek demek, yaratıcımıza yönelerek ona kalbimizi açmak, dileklerimizi sunmak demektir. Bizler, işlerimizi sağlam yapar, başarılı olmak için Allah'a dua ederiz. Sağlıklı ve mutlu olmak, sevdiklerimizle beraber omak ve onlardan hiç ayrılmamak, doğruluktan ayrılmamak, kötülükten uzak olmak, ahirette cennete kavuşmak ve diğer dileklerimiz için Allah'a dua ederiz. Dua ettiğimizde Allah bizi işitir ve dileklerimizi kabul eder. Duanın en güzeli gönülden yapılan duadır. Dua etmenin belirli bir zamanı ve yeri yoktur. Örneğin, şöyle dua edebiliriz: "Ey Rabbim, verdiğin nimetlere sonsuz şükürler olsun, sen birsin, senden başka ilah yoktur. Allah'ım kusurlarımızı, günahlarımızı affet, bizi bağışla, bize merhamet et. Bizi cehennem ateşinden koru, cennetliklerden eyle. Her türlü kötülükten sana sığınırız. Bizi doğru yoldan ayırma. Allah'ım bedenimi güzel yarattığın gibi ahlakımı da güzelleştir, kötülüklerden ve kötü kimselerden uzak tut. Razı olduğun iyi insanlara yoldaş eyle. Gönlümü imanla doldur, bilgimi arttır. İşlerimi kolaylaştır; zorlaştırma. Hayırlısıyla başarıya ulaştır." Duanın en güzeli gönülden yapılan duadır. 

Dua etmenin belirli bir zamanı ve yeri yoktur. Örneğin, şöyle dua edebiliriz: "Ey Rabbim, verdiğin nimetlere sonsuz şükürler olsun, sen birsin, senden başka ilah yoktur. Allah'ım kusurlarımızı, günahlarımızı affet, bizi bağışla, bize merhamet et. Bizi cehennem ateşinden koru, cennetliklerden eyle. Her türlü kötülükten sana sığınırız. Bizi doğru yoldan ayırma. Allah'ım bedenimi güzel yarattığın gibi ahlakımı da güzelleştir, kötülüklerden ve kötü kimselerden uzak tut. Razı olduğun iyi insanlara yoldaş eyle. Gönlümü imanla doldur, bilgimi arttır. İşlerimi kolaylaştır; zorlaştırma. Hayırlısıyla başarıya ulaştır." 
 ÖNEMLİ...! 
 Gerçekleşmesini istediğimiz bir dileğimiz olduğunda, onu sadece ALLAH’tan dilemiz gerekir. 
Ağaçlara bez bağlamak, 
mum yakmak, 
havuza para atmak vb. şeyleri yapmak, 
İslam dinince yasaklanmıştır. 
 BU AYETİ ÖĞRENELİM 
 "De ki: Duanız olmasa, Rabbim size neden değer versin?"
 KISA AÇIKLAMASI 
 Dua eden insan, kendini Allah'a yakın hisseder; bu da Rabbimizin razı olduğu bir durumdur

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...