18 Ekim 2014

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM (BESMELE NE DEMEKTİR?)




BESMELE NE DEMEKTİR?

"Bismillahirrahmanirrahim" 
yani "Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla" demektir. Müslüman biri, herhangi bir iş yapacağı zaman bu cümleyi söyler. Böylece hem Allah'ı hatırlar, hem de yaptığı işte iyi niyetli olması gerektiğini kendine hatırlatmış olur.

Bir işe başlarken besmeleyi söylemenin bir çok yararı vardır. 
Örneğin besmele, yaptığımız işi, iyi niyetimizden dolayı bereketlendirir; sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşmamızı sağlar. Besmele çekmeyi alışkanlık haline getirmek bizi kötü davranışlardan uzaklaştırır. 

Bir düşünelim bakalım, yanlış ve yasak olan bir iş yapılırken besmele çekilir mi? Örneğin hırsızlık için başkasının evine giren biri, oraya girerken neden "besmele" çekemez?

Çünkü Allah'ın izin vermediği bir işi yapmakta, yani hırsızlık etmektedir. Besmele, böylece yaptığımız işin hayırlı bir iş mi, yoksa kötü bir iş mi olduğu konusunda bizi uyarır.

Besmeleyi söylerken şöyle demek isteriz: "Ey Allah'ım! Ben bu işi, senin izninle, sana inanarak ve sana güvenerek yapıyorum, bana yardımcı ol, beni başarıya ulaştır."

KURANIKERİM'İ OKUMAYA BAŞLARKEN
Kur'an okunmaya başlarken "Euzu billahi mineşşeytanir racim" denir. Anlamı: "Kovulmuş olan şeytanın kötülüklerinden Allah'a sığınırım" demektir.

BU HADİSİ ÖĞRENELİM

"Besmele ile başlanılmayan her iş bereketsizdir."

Kısa Açıklama : Peygamberimiz bu hadisiyle, besmele çekilmeksizin yapılan işlerin hayrının ve bereketinin az olacağını, halbuki besmele ve iyi niyetle başlanırsa Allah'ın o işi bereketlendireceğini ve hayrını çoğaltacağını söylemek istemiştir. 
*******
 "Bismillahirrahmanirrahim" ne demektir?
****** 
"Bismillâhirrahmanirrahim", günlük konuşmalarımızda çok kullandığımız dini ifadelerden biridir. Buna kısaca "Besmele" denir. Besmele, "Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile (başlamak)" anlamına gelir. Besmelenin kısaltılmış şekli "Bismillah" tır. Bu cümle de "Allah'ın adıyla" anlamındadır. Bu sözcükler Allah'ı hatırlamak ve anmak demektir. 

****** 
"Besmele"de geçen "Rahman"; herkese rızık veren, doyuran, acıyan, rahmet sahibi Allah anlamına gelir. "Rahim" ise, inananlara merhamet eden ve bağışlayan Allah demektir. 

******
Yüce Allah Kur'anıkerim'de birçok ayette "Besmele"de geçen "Rahman" ve "Rahim" isim sıfatlarıyla insanlara olan sevgisini ve şefkatini ifade etmiştir.

 ****** 
Kur'anıkerim okumaya Besmele ile başlarız. 
Bu Allah'ın sözü olan Kur'ankerim'e karşı duyduğumuz saygının bir gereğidir. Kur'anıkerim'de 113 surenin başında Besmele vardır. Sadece "Tövbe" suresinin başında Besmele bulunmaz. Fakat bu surenin içinde Besmele vardır. 

******* 
Bir işe başlarken "Besmele"yi niçin söylemeliyiz?
 Yüce Allah'a olan sevgimizi, bağlılığımızı göstermek ve onu anmak için her işimizin başında Besmeleyi söyleriz. Çünkü Allah'a iman etmek onu sevmeyi gerektirir. Sevmek sadece söylemekle olmaz. Sevginin söz ve davranışlarla ortaya konması gerekir. Allah'a inanan bir kişinin onun buyruklarının yerine getirmeye çalışmasının temel nedeni budur. Allah'ın her an kendisini gördüğünün bilincinde olan insan bütün davranışlarında onun hoşnutluğunu kazanma amacı taşır. Bu da daima Allah'ı hatırlamakla olur. Kişinin Allah'ı hatırlamasının belirtilerinden biri de her işe başlarken "Besmele"yi söylemesidir. Yüce Allah Kur'an'da "Rabbi'nin adını an ve bütün varlığınla ona yönel." (Müzemmil suresi, ayet 8) buyurarak kendisini anmamızı, hatırlamamızı istemektedir. Sevgili Peygamberimiz de bir işe Allah'ın adını anarak, onu överek başlanıldığında o işin hayırlı ve verimli olacağını bildirmiştir. Bu konuda uygulamalarıyla bize örnek olmuştur. Müslümanlar Allah'ın ve Peygamberimizin öğütleri doğrultusunda işlerine Allah'ı anarak başlamaya özen göstermişlerdir. Bu nedenle "Besmele" günlük konuşmalarımızda en çok kullanılan dine ilişkin ifadelerden biri olmuştur. 

****** 
Günlük konuşmalarımızda "Besmele"yi nerede söyleriz?
 Dinimizin bir gereği olarak, bir işe başlarken, yemek yerken, su içerken, ders çalışmaya başlarken, bir araca binerken, Kur'an okurken vb. durumlarda "Besmele"yi söyleriz. 

****** 
Günlük konuşmalarımızda "Besmele"yi söylemekle neyi ifade etmiş oluruz?
 Bir işe başlarken Besmeleyi söylemekle; "Allah'ım işime sana sığınarak, senin adınla başlarım. Niyetim senin hoşnutluğunu kazanmaktır. İşimde bana kolaylık ver. Benden yardımını esirgeme. Yaptığım işi bana ve diğer insanlara yararlı kıl. Bana yanlış yaptırma. Beni kötülüklerden koru. Bana huzur ve mutluluk ver" demiş oluruz. 

******
Örneğin, yemeğe başlarken; 
"Allah'ım her türlü nimeti veren sensin. Verdiğin nimetlerden dolayı seni sevgi, saygı ve minnetle anıyorum" diyerek sevgi ve minnetimizi belirtiriz. Ders çalışmaya başlarken; "Ya Rabbi işimi kolaylaştır. Bilgi ve anlayışımı artır" diyerek dua etmiş oluruz. Yolculuğa çıkarken ise her türlü kaza ve beladan koruması için Allah'a sığınırız. 

******
Her işimizin başında "Besmele"yi söylemenin davranışlarımıza etkisi nedir?
 Her işimizin başında “Besmele”yi söylemekle; niyetimizin ve amacımızın Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak olduğunu, yapılan işte Allah’ın koyduğu kurallara uymak ve onları gözetmek olduğunu belirtiriz. Bu durum işlerimizi iyi, güzel ve doğru yapmamız konusunda bizi yönlendirir. Kötülüklerden de uzaklaştırır. Bunun için atalarımız ““Her hayırlı işin başı Besmeledir” demişlerdir. Her işimizin başında "Besmele"yi söylemek bize neler kazandırır? Allah'a olan inancımızı ifade ederiz. Allah'ın buyruğunu yerine getirmiş olur ve sevgisini kazanırız. Allah'ın sevgisini kazanmakla da mutlu olur, onun şefkat ve merhametini kalbimizde hissederiz. Böylece ona olan inancımız kuvvetlenmiş olur. Başlayacağımız işte Allah'tan yardım dileriz. Bu da bizim güven duygusu içinde yaşamamızı sağlar. Çünkü inanan insan Allah'ın her zaman koruyup gözettiğini bilir ve bu güvenle hareket eder. Kötü duygu, düşünce ve davranışlardan uzaklaştırarak iyiliklere ve güzelliklere yöneltir. Bizi güzel ahlak sahibi yaparak, mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamamızı sağlar.

Silinmesin *T6952550267*DOSYA GÖNDERME FORMU(HUKUK)YARGITAY 20. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA ANKARADOSYAYA İLİŞKİN BİLGİLERMAHKEMESİKARAR TAR...