4 üncüsü 1995 yılında Çubuksarı’da, 5incisi 1997 yılında İzmir’de yapılan Türk Halkları Asamblesi Kurultayları’nda üstüste alınan karara göre her Türk Çocuğu’nun adlarından en az bir tânesi kesinlikle Türkçe olmalıdır. İkinci adlar dînî anlam taşıyanlar hâric başka bir dilde olamazlar. Adlara ve soyadlara gelen ekler de Türkçe olmalıdır.
Bu karar doğrultusunda; Aşağıda Türkçe adları kapsayan bir derleme bulacaksınız. Adların tamâmı târîhî Türk adlarıdır.
Derlemedeki bâzı adların uzunluğu ve söylenişi kulağa hoş gelmeyebilir. Bu konuda, derlemenin yalnız Oğuz Lehçesi için değil bütün TÜRK DÜNYÂSI için hazırlanmış olduğunu göz ardı etmemek lâzımdır.
Türk Çocukları’na verilecek Türkçe adlar, bu derlemeden seçilmelidir. Soysuz, uydurma, Türkçe olmayan kelimelerden seçilerek konulan adlar, ad sâhibinin şahsîyetinde menfî te’sîrler yapabilir, mânâsız bir ad taşıyan kişi aşağılık duygularının etkisinde kalabilir. Çelik irâdeli bir nesl yetiştirmenin ilk yolu, o nesli mutlakâ mânâsı ve hâtırâsı olan Türkçe adlarla bezemekden geçer.
Derleme iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde adlar ilk harflerine göre abaçalandırılarak dizilmişler, ikinci bölümde ise uyaklarına göre dizin edilmişlerdir.
Müşterek olan erkek ve kız adları, aşağıdaki dizinde, gerek erkek adları ve gerekse kız adları bölüklerinde, yanlarına bir * işâreti konmak sureti ile belli edilmişlerdir. Erkek adları bölüğünde yanlarında * işâreti olmayan adlar yalnız erkek çocuklarına, kız adları bölüğünde yanlarında * işâreti olmayan adlar yalnız kız çocuklarına verilebilirler.
Bu derlemedeki adlardan birleşik ad olanları bölüp yeniden birleştirmek sûreti ile yeni adlar üretebilinir. Meselâ Karaarslan adı Kara ile Arslan’a, Konuralp adı da Konur ile Alp’a bölünür. Ardından Kara ile Alp birleştirilip Karaalp, Konur ile Arslan birleştirilip Konurarslan adları yapılabilir. Ayrıca meselâ Yitik adı ile Kılıç adını birleştirerek Yitikkılıç, Alp adı ile Şat ünvânını birleştirerek Alpşat adlarını üretmek pekâlâ mümkündür.
Adlar hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler TÜRK DÜNYÂSI ARAŞTIRMALARI VAKFI (TDAV)’ndan Türkçe Adlar Derlemesi adlı kitabı te’mîn edebilirle
TÜRKÇE ADLAR DİZİNİ
ERKEK ADLARI